Pentru ei, toată pasiunea noastră
Logo Friskies
Ce trebuie să știi dacă vrei să cumperi sau să adopți un câine

Ce trebuie să știi dacă vrei să cumperi sau să adopți un câine

9 minute de citit
Logo Friskies
Sponsorizat de Friskies Dog

Ai decis să adopți un câine sau să-ți cumperi unul de la un crescător? De-abia aștepți să-l primești în familia ta și să-i oferi toată iubirea de care are nevoie, să petreceți timp împreună și să vă bucurați unul de compania celuilalt? Mai mult ca sigur viața ta se va schimba odată ce noul membru va pătrunde în familie.

Există câteva lucruri pe care ar trebui să le știi când faci acest pas, mai ales dacă este prima dată când adopți sau cumperi un pui de câine. Te invităm să descoperi care sunt acestea!

Ce trebuie să știi înainte de a-ți lua un câine

Este important să te gândești foarte bine ce rasă de câine îți dorești înainte de a lua unul acasă. Este foarte ușor să fii cucerit(ă) de ochii mari și căprui ai unui pui sau de un ghem de blană plin de energie, dar nu uita că un câine presupune construirea unei relații pe termen lung, astfel încât este bine ca tu și animalul tău de companie să fiți compatibili. Astfel:

 • Un câine nu trebuie să se potrivească numai cu stilul tău de viață, ci și cu mediul în care locuiești. De exemplu, dacă locuiești într-o casă mai mică, atunci un câine mic ar fi mai potrivit.
 • Ca și rasa, vârsta este un alt lucru de luat în considerare când adopți un câine. Deoarece puii necesită multă muncă în timpul orelor de dresaj, te-ai putea gândi la opțiunea de a adopta un câine adult dintr-un centru de salvare.
 • Câinele este o mare bucurie, dar presupune și o serie de responsabilități pe care trebuie să ți le asumi: de la îngrijirea acestuia, până la plimbările zilnice și asigurarea unei alimentații sănătoase. Cu alte cuvinte, a avea un câine, indiferent că este vorba despre un pui sau despre un câine adult, înseamnă și a-i dedica timp în fiecare zi. Este vorba și despre dresarea acestuia. Ciobanescul Malinois este un câine ușor de dresat, dar și foarte activ și necesită antrenament zilnic și stimulare mentală.

Cumpărarea câinelui de la un crescător

Dacă decizi să cumperi un câine, asigură-te că persoana de la care îl cumperi este un crescător serios, responsabil și de încredere. Evită anunțurile de vânzare a câinilor din ziare sau de pe rețelele de socializare, pentru că există riscul ca aceștia să fi fost furați sau să provină de la ferme de câini. Iată ce întrebări poți adresa, pentru a te asigura că vânzătorul este un crescător de încredere, care tratează câinii cu respect și cu dragoste:

Întrebări pentru crescător la cumpărarea unui câine

Înainte de a te întâlni cu crescătorul, dă-i un telefon. Orice crescător de câini responsabil va fi mai mult decât încântat să discute și să răspundă la întrebări despre pui. Printre întrebările pe care le poți adresa crescătorului se numără:

Întrebări despre mama și tatăl câinelui

 • Câte serii de pui a avut mama și câte pe an? Crescătorii responsabili nu vor produce mai mult de o serie de pui/femelă în fiecare an.
 • Cum a decurs sarcina? A avut mama complicații?
 • Părinții au vreo problemă de sănătate? Întreabă în special despre scorurile șold/cot și despre orice posibile probleme oftalmologice.
 • Au fost testați câinii pentru problemele genetice ale rasei? Trebuie să studiezi acest lucru înainte de a contacta crescătorul.
 • Este posibil să-l întâlnești pe tată? Dacă el nu este în preajmă, ai putea să spui că dorești să vezi mama.

Întrebări despre puii de câine

 • În ce mediu vor fi crescuți puii? Puii crescuți în locuințe aglomerate, cu alte animale, copii și alți vizitatori vor fi mai sociabili decât cei crescuți într-un cămin mai liniștit sau în adăposturi.
 • Va fi puiul vaccinat și deparazitat intern și extern? Crescătorii responsabili vor trata puii în mod adecvat încă de la o vârstă fragedă.

Întrebări despre crescători

 • Aceștia doar cresc câini sau sunt implicați și în concursuri pentru câini?
 • De cât timp sunt crescători de câini? Crescătorii cu experiență vor avea mai multe cunoștințe despre rasa aleasă.
 • Cresc mai multe tipuri de câini? Mai multe rase care produc pui într-un singur loc pot indica faptul că este vorba mai degrabă despre o operațiune comercială sau, și mai rău, despre o fermă de pui de câine decât despre o crescătorie.
 • Ce sprijin vor oferi? De obicei, crescătorii responsabili oferă sfaturi și chiar informații scrise despre îngrijirea câinilor. Totodată, crescătorii cu reputație oferă sprijin pe întreaga durată de viață a câinelui.

În cazul în care crescătorii nu pot sau nu doresc să răspundă la majoritatea întrebărilor tale, gândește-te foarte bine dacă sunt oamenii potriviți de la care să cumperi câinele. Nu fi surprins(ă) dacă aceștia îți adresează la fel de multe întrebări. Este un semn foarte bun și arată că sunt realmente interesați de găsirea celui mai bun cămin pentru puii lor. Doresc să se asigure că ești pregătit(ă) pentru acest pas.

Vizitarea canisei

Odată ce simți că ai găsit crescătorul ideal și v-ați adresat reciproc suficiente întrebări pentru a vă asigura că totul e în regulă, este timpul să vă întâlniți. Pentru prima vizită trebuie să ai în vedere câteva lucruri:

 • Verifică mediul puilor. Este curat sau murdar? Mama și puii au propriul spațiu? Nu trebuie să fie mulți câini în aceeași zonă.
 • Privește toți câinii din mediu. Arată toți sănătoși, fericiți și prietenoși? Se simt confortabil în preajma crescătorului? Toți câinii trebuie să fie tratați cu respect.
 • Întâlnește mama și restul puilor înainte de a adopta unul – crescătorii responsabili vor fi fericiți în acest caz. Este normal pentru mamă să fie puțin îngrijorată când se uită oamenii la puii ei; totuși, ea ar trebui să fie doar atentă, și nu nervoasă sau agresivă. Dacă sunt suficient de mari, ar trebui să ți se permită să pui mâna pe pui, dar asigură-te mai întâi că îl întrebi pe crescător dacă poți face acest lucru.
 • Verifică talia și comportamentul mamei, deoarece ele pot influența caracteristicile puiului în viitor.
 • Întreabă despre temperamentul tatălui, despre sănătate (inclusiv despre testele genetice) și despre pedigree. Pedigree-ul său (arborele genealogic) trebuie să cuprindă aproximativ cinci generații.

Alegerea puiului de câine

Adoptarea unui pui este extrem de plăcută și, cu siguranță, vei fi nerăbdător/nerăbdătoare să alegi noul membru al familiei tale. Când cumperi de la un crescător, de obicei vei întâlni puii pentru prima dată în jurul vârstei de șase săptămâni.

Dacă este posibil, încearcă să faci vizite regulate pentru ca puiul tău să se familiarizeze cu tine. Poți chiar să mergi cu întreaga familie pentru ca puiul să se familiarizeze cu toți – în fond, adopția unui pui presupune implicarea întregii familii. Nu uita că multe persoane noi pot fi copleșitoare pentru pui, așa că, în cazul în care sunteți o familie mare, ar fi bine să nu îl vizitați toți odată. După vizită, poți lăsa un articol de îmbrăcăminte, pentru a da puiului șansa de a se obișnui cu mirosul tău încă de dinainte de a pătrunde în noua sa locuință.

Ce trebuie să știi când iei un câine

 • Pe la șase săptămâni, puiul ar trebui să fie interesat de tine și de mediu, dornic să îți miroasă mâinile și să exploreze lumea din jur.
 • Reține că puii mici din adăpost pot avea probleme de sănătate și că puii nervoși, retrași sau extrem de iritabili pot avea nevoie de cursuri de dresaj.
 • Puii sunt dolofani, dar nu grași. În plus, ei nu ar trebui să aibă niciun fel de umflături. Puiul are ochii curați, urechi curate și șezutul curat. Blana sa este moale, fără locuri golașe sau aspre, iar puiul de câine nu trebuie să se scarpine.
 • Așază puiul pe podea. Acesta ar trebui să fie interesat imediat de împrejurimi. Bate din palme sau scoate un sunet înalt și vezi dacă reacționează. Surditatea poate fi o problemă la unele rase, cum ar fi dalmațieni, deci asigură-te că puii reacționează când sunt expuși la zgomote.

Venirea puiului de câine în noua sa locuință

 • Timpul pe care puiul îl petrece cu mama, frații și surorile lui este crucial. El își dezvoltă abilități esențiale prin interacțiunea cu mama și cu frații săi.
 • Ca regulă generală, planifică preluarea puiului în jurul vârstei de opt săptămâni (sau puțin mai târziu, la anumite rase). Uneori, crescătorii te vor ruga să aștepți până la 12 săptămâni pentru a lua puiul.
 • Momentul în care iei puiul acasă va influența, de asemenea, vaccinurile pe care acesta le va primi – așadar, întreabă crescătorul despre istoricul vaccinărilor, al deparazitărilor câinelui și al altor posibile tratamente.
 • Dacă după ce alegi un pui ți se solicită să îl iei mai târziu de perioada obișnuită de 8-12 săptămâni, poate exista un motiv pentru care crescătorul a decalat termenul – așa că întreabă de ce.
 • În cele din urmă, informează-te despre alimentația puiului de câine. Dacă vei continua să-i dai același tip de mâncare acasă, vei ajuta puiul să se acomodeze mai ușor. Nu uita că alimentația puiului de câine joacă un rol important la o vârstă fragedă, deoarece sistemul imunitar, digestiv, dantura și ochii sunt în plină dezvoltare.
 • Pregătește din timp spațiul dedicat puiului tău de câine în funcție de tipul de rasă. Dacă face parte dintr-o talie mică nu va ocupa prea mult loc, dar dacă este un Cane Corso, lucrurile vor sta diferit. Câinii de talie mare au o constituție masivă încă de la vârste fragede și trebuie să te asiguri că le oferi un perimetru mare de desfășurare pentru a nu se simți constânși de lipsa spațiului.

Preocupați de sănătatea și bunăstarea puilor, am dezvoltat pentru ei gama PURINA FRISKIES Junior. Având în vedere că dinții puiului sunt încă în formare, asigură-te că nu optezi pentru hrană de consistență dură. Dacă alegi hrană uscată, îi poți ușura procesul de masticație adăugând puțină apă, până ce obții consistența unei paste. Aceasta este potrivită pentru o multitudine de rase de câini - de la Beagle la puii de Labrador Retriever sau Bulldogul Francez, sau chiar pentru cainii Pomeranieni.

Hrana uscată PURINA FRISKIES Junior are la bază o formulă completă și echilibrată, cu pui și legume, conține cereale integrale, vitamine din grupul B, acizi grași Omega 3 și 6, precum și lapte, toate acestea sub formă de crochete, în formă de os, disponibile în gramaje de 2.4 kg, 8 kg și 15 kg.

Pe măsură ce puii cresc, poți adăuga mai puțină apă și poți face hrana, progresiv, mai uscată. Nu îl înțărca prea repede, deoarece trecerea prematură la hrană exclusiv solidă poate afecta digestia puiului.

Hrana umedă PURINA FRISKIES Junior reprezintă o variantă apetisantă pentru o masă delicioasă, ce conține vitaminele A, D3 și E, fiind disponibilă în gramaj de 100g, dar și în varianta multipack (4x100g). Pentru un plus de savoare și pentru a obține o textură diferită, poate fi combinată cu hrana uscată.

Adopția unui câine

Nu uita că există o alternativă la cumpărarea unui câine de la crescător. Sunt mulți pui care au fost abandonați sau care, dintr-un anumit motiv, au nevoie de un nou cămin iubitor. Tu decizi dacă dorești să cauți un pui la un adăpost sau la un centru din țară.

Un centru de salvare bun va avea spații curate și calde. Personalul din centre va petrece timp cu câinii, pentru a se asigura că aceștia sunt sociabili și prietenoși.

Pagina noastră despre adopția unui câine ar putea să îți ofere răspunsurile la întrebările pe care le ai despre întregul proces.

Indiferent că alegi să adopți sau să cumperi un câine, poți fi convins(ă) că te așteaptă o viață minunată alături de viitorul membru al familiei!