Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pentru ei, toată pasiunea noastră
Logo Friskies
câine afară așteptând o plimbare

Microciparea la câini: Tot ce trebuie să știi

5 minute de citit
Logo Friskies
Sponsorizat de Friskies Dog

Microciparea câinilor este obligatorie, însă ea vine cu un mare avantaj la pachet. Microcipul, care mai poartă și numele de transponder, poate fi soluția salvatoare în cazul nefericit în care, într-o clipă de neatenție la o simplă plimbare, când ai decis că e un moment bun să îți lași câinele să zburde liber prin parc, l-ai pierde.

Deși microcipul nu este mai mare decât un bob de orez, acesta poate conține informații extrem de importante pentru viața prietenului tău necuvântător. Despre acestea, dar și orice altceva ar trebui să știi despre cip pentru câini, poți afla în rândurile următoare.

Ce este un microcip?

Microcipul nu este altceva decât un dispozitiv electronic care vine încapsulat într-o sticlă biocompatibilă. Cipul pentru câini este tratat antimigrație, adică odată injectat pe sub pielea animalului, șansele ca acesta să își schimbe poziția sunt extrem de mici spre nule.

Un microcip pentru câine este, de asemenea, rezistent la apă, la vibrații și la șocuri. Cu ajutorul unui cititor de cipuri, pe care toate cabinetele veterinare îl au, medicii pot scana informațiile trecute în baza de date comună, denumită RECS, acronim ce vine de la Registru Evidenței Câinilor cu Stăpân.

Atunci când un animal de companie este microcipat, stăpânul acestuia va primi mai multe etichete cu numere de cinci sau șase cifre pe care va trebui să le lipească pe actualul și viitoarele carnete de sănătate ale câinelui.

Când trebuie realizată microciparea câinilor?

Pentru că pot exista mai multe situații în care te poți regăsi, Ordinului 1/7 ianuarie 2014, cel prin care a fost hotărâtă obligativitatea microcipării câinilor cu stăpân, explică pe larg momentul oportun la care poți realiza operațiunea, în cadrul unui cabinet veterinar. E bine să știi că legea microcipării câinilor presupune următoarele:

  • câinii nou-născuți se microcipează în maximum 90 de zile de la fătare, obligatoriu înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratui sau scoaterea acestora în spațiile publice pentru plimbare.
  • câinii adulți se microcipează înainte de vânzarea, donarea sau scoaterea acestora în spații publice, cel târziu înainte de vaccinarea contra rabiei. În mod normal, microciparea câinilor adulți trebuia realizată înainte de data de 1 ianuarie 2015.
  • câinii preluați din adăposturile publice trebuie microcipați înainte ca aceștia să părăsească centrul de ecarisaj.

În cazul în care proprietarul unui cățel ignoră această obligativitate și este identificat de către autorități în spațiul public împreună cu acesta, animalul de companie va fi tratat conform prevederilor legislației specifice în vigoare, fiind considerat un câine fără stăpân.

Ce presupune microciparea câinilor?

Dacă îți este frică de această procedură, e bine să știi că ea este una extrem de simplă, cu care toți medicii veterinari sunt familiarizați. Implantarea propriu-zisă a microcipului trebuie realizată, așadar, de către un specialist. Cățelul nu va simți decât o mică înțepătură, asemănătoare uneia de care are parte atunci când i se face o injecție. Procedura nu necesită anestezie și va fi gata mai repede decât te aștepți, cu tot cu procedura de dezinfectare a zonei gâtului, unde urmează să îi fie introdus cipul.

Medicul va scana animalul de companie anterior procedurii pentru a se asigura că acesta nu mai are implantat un alt cip. Această măsură este mai ales aplicată în cazul câinilor care au fost adoptați. Înainte de implantare, microcipul încă aflat în pachetul steril va fi scanat, pentru ca veterinarul să fie sigur că acesta funcționează normal. Tot atunci, specialistul va verifica acel cod unic de identificate, pentru a fi sigur că este identic cu cele trecute pe abțibildurile pe care urmează să le lipească în carnetul de sănătate al câinelui.

Imediat după implantarea cipului, medicul îl va scana încă o dată, activându-l în acest fel pentru prima dată și verificând încă o dată că cipul poate fi corect citit. Abia după aceea, veterinarul va trece la ultima etapă a microcipării, și anume la înregistrarea în sistem a datelor tale personale, ca stăpân al animalului de companie. Tot în formele de înregistrare va trece și istoricul medical al cățelului, vaccinurile și posibilele afecțiuni sau alergii, pentru ca alte cabinete veterinare la care animalul ar putea ajunge ulterior să îi poată aplica un tratament adecvat stării sale de sănătate.

Dacă te întrebai dacă se poate scoate microcipul la câine, răspunsul este unul negativ, pentru că acest dispozitiv care îi poate, până la urmă, salva viața, este introdus sub piele, unde va rămâne fix și imposibil de atins.

Ce informații oferă microcipul?

Practic, microcipul câinelui nu are stocată nicio informație referitoare la gazda sa, însă dispozitivul va face legătura dintre animalul de companie și baza de date de care îți spuneam mai sus, RECS.

Acolo sunt trecute datele de identificare a cățelului, precum numele și data nașterii, evenimentele prin care acesta ar fi putut trece, cum ar fi schimbarea proprietarului de câine, deci cumpărarea sau donarea sa, pierderea, dispariția sau chiar furtul acestuia.
De asemenea, fișa animalului de companie va dezvălui și posibila schimbare de domiciliu al proprietarului, dar și alte informații care ar fi putut avea loc în viața animalului de companie, așa cum sunt operațiile de orice fel.

Avantajele microcipării câinelui

Programul național de microcipare câini a pornit din două motive majore, pe care ți le vom explica pe larg mai jos.

a) Facilitează regăsirea unui câine pierdut

Găsirea unui câine după microcip este mult mai ușoară, stăpânul care l-a pierdut având mai multe șanse de a-l găsi, grație informațiilor personale trecute în fișa întregistrată la RECS. Pentru a preveni abandonarea câinilor sau imposibilitatea ca un câine pierdut să se întoarcă în căminul său, obligațiile proprietarilor de câini sunt clare în acest sens.
La fel de util s-ar putea dovedi a fi un microcip de câine în cazul în care animalul de companie este furat și găsit ulterior. Din păcate, cipul implantat nu presupune și localizarea patrupedului, așa că singurul caz în care acesta ar putea fi recuperat în cazul unui furt este reprezentat de prima vizită la medicul veterinar, care va primi informația că acel câine este raportat pierdut de către stăpânii reali.

b) Responsabilizează proprietarii de câini

Pentru că în ultimii ani înaintea adoptării Ordinului care prevede obligativitatea microcipării câinilor, tot mai mulți stăpâni erau tentați să abandoneze animalele sau să nu aibă o evidență clară asupra evoluției acestuia. Responsabilizarea acestora a fost binevenită, pentru că tot mai mulți câini au ajuns cu vaccinurile și deparazitările la zi. Mulți dintre stăpânii de blănoși au fost educați să își sterilizeze câinii de la care nu își doreau pui, pentru a evita perpetuarea nașterilor de animale nerasate, care, în mare majoritate, ajungeau pe străzi.
Baza de date RECS poate fi accesată de oriunde la nivel național și poate fi actualizată în timp real, astfel încât orice posibilă modificare a stării de sănătate, a intervențiilor chirurgicale sau a domiciliului stăpânului să poată fi updatate.

Mai multe informații poți afla și de pe canalul nostru de YouTube, unde am explicat pe scurt importanța microcipării câinilor.

Întrebări frecvente despre microciparea cainilor

Suntem siguri că încă mai ai întrebări despre această procedură, așa că îți răspundem mai jos la cele mai frecvente dintre acestea.

a) Cât durează microciparea unui câine?

Pentru implantarea unui cip pentru câine va trebui să ai la dispoziție doar câteva minute, pentru ca procedura să fie făcută corect și complet. Microciparea propriu-zisă va dura câteva secunde, cu tot cu dezinfectarea aferentă a zonei în care medicul veterinar urmează să implanteze cipul.
Practic, cel mai mult timp va trebui să petreci pentru a oferi specialistului toate datele tale de contact, pentru finalizarea fișei animalului tău de companie.

b) Cât de dureroasă este implantarea microcipului?

Așa cum precizam și în rândurile de mai sus, implantarea microcipului la câine este aproape deloc dureroasă, senzația fiind asemănătoare cu cea pe care câinele tău o simte atunci când i se face o injecție.
Totuși, există și câini mai sensibili la orice tip de durere sau cărora le este frică de medici, așa că ar fi mai bine să îl ții atunci când veterinarul îi implantează cipul. E bine să mai știi și faptul că, până acum, nu au fost înregistrate reacții adverse la microciparea câinilor.

c) Cât costă microciparea unui câine?

Costurile microcipării depind de la un cabinet veterinar la altul, însă sunt foarte accesibile. Ca poprietar de câine, ești obligat să achiți contravaloarea costurilor privind identificarea și înregistrarea în RECS a animalului de companie.
Sancțiunile pentru nerespectarea reglementărilor privind identificarea și microciparea câinilor pot ajunge până la 5.000 de lei pentru posesorii câinilor de rasă și până la 10.000 de lei pentru stăpânii animalelor de rasă comună sau metișii acestora, așa că nu amâna acest procedeu, care te va ajuta să îți ții câinele sănătos și în siguranță.