Pentru ei, toată pasiunea noastră
Logo Friskies
Deparazitarea la câini: Când și cum se realizează?

Deparazitarea la câini: Când și cum se realizează?

8 minute de citit
Logo Friskies
Sponsorizat de Friskies Dog

Ai luat de curând decizia de a include un nou membru canin în familia ta? Te felicităm pentru inițiativă, dar te avertizăm de la bun început că animalul tău de companie va avea nevoie de atenție și dedicare pentru a fi sănătos.

Dacă ai aflat deja ce trebuie să știi dacă vrei să cumperi sau să adopți un câine, probabil că ți-ai făcut o idee generală despre responsabilitățile pe care le presupune viața cu un câine, dar astăzi ne vom concentra pe un subiect deosebit de important, mai exact deparazitarea la câini.

Află din cele ce urmează care sunt principalii paraziți interni și externi care pot afecta starea de sănătate a câinelui tău, cum să îi depistezi și cum să te ocupi de deparazitarea internă și externă. Nu în ultimul rând, vei afla și despre cum poate fi prevenită infectarea cu paraziți a câinelui tău. Acordă câteva minute acestui articol și animalul tău de companie îți va fi recunoscător cu siguranță.

Principalii paraziți ce cauzează probleme de sănătate

Înainte de a discuta despre deparazitarea internă sau externă la câini, trebuie mai întâi să cunoaștem inamicii cu care ne confruntăm. Așadar, am împărțit principalii paraziți după cum urmează.

Paraziți interni

Deparazitarea la câini: Când și cum se realizează?

Indiferent de vârsta câinelui, acesta poate fi victima paraziților interni. Pe lângă disconfortul și posibila îmbolnăvire a câinelui, acești paraziți pot fi transmiși și la oameni. Printre principalii paraziți de care se ocupă deparazitarea internă la câini se numără:

 • Viermii lați, ce pot fi recunoscuți în momentul în care părți din ei sunt eliminate prin scaun. Aceștia depășesc șase centimetri lungime și sunt contractați îndeosebi prin ingerare de fecale sau de purici infectați. Printre simptomele ce pot fi ușor recunoscute se numără mâncărimea în zona anusului, scăderea în greutate, pierderea poftei de mâncare și abdomenul umflat;
 • Viermii inelați, ce se deosebesc de cei lați prin faptul că au o lungime medie între 7 și 12 centimetri. Conform specialiștilor, există peste 200 de astfel de specii de paraziți ce se hrănesc cu alimente parțial digerate. Printre simptomele cele mai cunoscute se numără diareea și voma. Alte simptome des întâlnite sunt umflarea abdomenului și pierderea strălucirii blănii;
 • Viermii cu cârlig, care sunt deosebit de periculoși din cauză că se atașează de peretele intestinului subțire al câinelui și încep să se hrănească cu sânge. În cazul în care migrează spre plămâni pot provoca simptome aidoma pneumoniei. Se recomandă atenție sporită deoarece acest tip de parazit se poate transmite la om prin contactul fecalelor cu pielea;
 • Viermii bici, ce trăiesc în intestinul gros și sunt greu de identificat deoarece nu elimină suficient de multe ouă pentru a putea fi observate la analiza scaunului. Simptomele pot să întârzie să apară, iar în cazurile grave sunt identice celor menționate mai sus;
 • Protozoarele, printre care se remarcă giardia, sunt principalii paraziți cu care este probabil să intre în contact câinele tău. Acestea au două forme, cea activă trăind în intestin, iar cea inactivă în afara lui, acoperită de o carcasă. Când animalul tău de companie ingerează carcasa se produce infestarea. Simptomele includ vomă și diaree. Atenție, acest parazit te poate afecta și pe tine!

Paraziți externi

Deparazitarea la câini: Când și cum se realizează?

Deși o plimbare în parc, mai ales în sezonul cald, este extrem de benefică atât pentru câine, cât și pentru stăpân, nu trebuie să pierdem din vedere pericolul care se poate ascunde în iarbă. Principalii paraziți externi care sunt vizați de deparazitarea externă la câini sunt următorii:

 • Căpușele la câini, paraziți externi care pun cele mai multe probleme, sunt atât de periculoase pentru că se îndepărtează greu și în același timp transmit diferite boli, atât la animale, cât și la oameni. Căpușele se fixează de pielea gazdei și încep să se hrănească cu sângele său, în același timp transmițând paraziți prin salivă. În momentul în care paraziții ajung în hematiile din sânge, sistemul imunitar le distruge, provocând totuși o anemie puternică;
 • Puricii poate că nu sunt la fel fel de periculoși precum căpușele, dar aceștia se înmulțesc pe tot parcursul anului, ceea ce necesită vigilență continuă. Mușcăturile lor provoacă reacții alergice la nivelul pielii animalelor, dar și a oamenilor. Aceștia pot fi transmiși foarte ușor de la o gazdă la alta și pot provoca infecții cu tenie atunci când câinele înghite purici infectați. Aceștia pot fi gazde și pentru viermii plați, ducând astfel la și mai multe probleme cu paraziții interni.

Deparazitarea internă la câini

Deparazitarea la câini: Când și cum se realizează?

Pentru a putea demara procesul de deparazitare internă la câini, trebuie întâi să recunoști simptomele afecțiunilor. Iată cum!

Cum îți dai seama dacă animalul tău de companie are paraziți intestinali

Paraziții intestinali la câini pot fi depistați printr-o analiză a fecalelor, pentru a descoperi ouăle lor sau părți din viermii eliminați. Diagnosticul poate fi pus și prin analiza simptomelor diverse. Așa cum ai văzut și mai sus, acestea pot fi diferite în funcție de tipul parazitului, dar cele mai comune simptome includ:

 • Abdomen balonat;
 • Scădere în greutate, chiar și în cazul unui apetit sănătos;
 • Diaree;
 • Vărsături;
 • Oboseală;
 • Apatie;
 • Anemie;
 • Mâncărimi în zona anală;
 • Pierderea luciului blănii și pielii;
 • Gingii palide.

Cum se realizează deparazitarea internă?

În cazul în care suspectezi sau constați că animalul tău de companie suferă de paraziți interni, sfatul nostru este să ceri ajutorul medicului veterinar. Doar acesta este în măsură să recomande un tratament adecvat și antiparazitare pentru câini și să te sfătuiască în legătură cu efectele secundare ale deparazitării interne la câini. Procesul de deparazitare internă poate începe de la patru săptămâni, dar nu mai devreme.

Deparazitarea internă la câini

Deparazitarea la câini: Când și cum se realizează?

Spre deosebire de paraziții interni, care sunt mult mai greu de detectat, paraziții externi pot fi văzuți cu ochiul liber. Iată ce comportament trebuie să urmărești.

Cum identifici paraziții externi la câini?

În cazul în care câinele tău suferă de urma paraziților externi, acesta va începe să se scarpine intens în zona gâtului, a capului și a urechilor.

În cazul puricilor, câinele poate dezvolta o dermatită asemănătoare unei eczeme, cauzată de alergia la mușcătura și saliva acestora. Dacă discutăm despre căpușe, primele simptome sunt pierderea apetitului și apatia. La câinii tineri alte semne importante sunt diareea, pierderea în greutate și/sau gingiile decolorate.

Pentru a descoperi puricii din blana câinelui, acesta trebuie pieptănat în răspăr și preferabil așezat pe o suprafață de culoare albă. Punctele negre mici căzute din blana sa pot fi excremente ale puricilor. Poți identifica puricii și la o verificare atentă a blănii câinelui, aceștia sărind prin blană.

Pentru a putea detecta căpușele va fi nevoie să îndepărtezi blana câinelui pentru a-i putea vedea pielea, în special în zona capului, gâtului și urechilor. Folosește o sursă de lumină puternică și cercetează orice umflătură prezentă la nivelul pielii.

Cum se realizează deparazitarea externă?

La fel ca în cazul paraziților interni, sfatul nostru constă în contactarea de urgență a unui specialist. Doar acesta va fi în măsură să recomande cea mai bună deparazitare externă pentru câini, în funcție de factori precum vârsta și tipul de infestare. De exemplu, în cazul puilor de câine nu se pot folosi aceleași soluții ca pentru exemplarele adulte. Acestea fiind spuse, iată care sunt cele mai eficiente tratamente pentru purici canini și căpușe:

 • Pipete spot-on antipurici sau soluții antiparazitare cu aplicare cutanată. Acest tip de produs reduce alergiile produse de purici, păduchi, căpușe și în același timp omoară larvele. În plus, poate fi utilizat și pentru tratarea infecțiilor cu viermi cu cârlig;
 • Comprimate masticabile administrate direct în cavitatea bucală, singure sau însoțite de hrană, în funcție de gradul de cooperare al câinelui tău. Printre avantaje se numără efectul de durată. Acest tratament este ideal în momentul în care puricii/căpușele sunt deja fixate pe gazdă, deci nu ca măsură de prevenție;
 • Spray și șampoane cu acțiune antiparazitară ce acționează imediat după aplicare. Totuși, durata de eficiență este relativ limitată. Această soluție este recomandată doar în tandem cu alte metode de deparazitare;
 • Pudre antiparazitare ce au avantajul de a putea fi administrate și pe pielea câinilor foarte mici.

Cum poate fi prevenită infectarea cu paraziți a câinelui tău?

Tocmai pentru că știm că prevenția este de cele mai multe ori mai importantă decât tratamentul, îți vom pune la dispoziție câteva sfaturi pentru a-ți proteja animalul de companie atât de paraziții interni, cât și de cei externi.

În primul rând, folosește soluții pentru deparazitare externă periodic, mai ales în sezonul cald. Cea mai sigură metodă de prevenție în acest sens este chiar zgarda antiparazitară, ce poate fi purtată fără niciun fel de complicații. Ia în calcul atât rezistență zgardei, cât și concentrația de substanță a acesteia atunci când faci o achiziție. Nu uita că acesta trebuie să aibă cel puțin trei luni pentru a purta zgarda antiparazitară în siguranță și că această soluție nu va fi suficientă în cazul în care câinele tău se confruntă deja cu paraziți externi.

În al doilea rând, dacă ai mai multe animale de companie este necesar să le deparazitezi pe toate în același timp. Acordă atenție sporită verificării blănii și pielii câinelui după fiecare ieșire în natură, în special în cazul în care acesta s-a plimbat prin iarbă înaltă și spații umbroase. Evident, nu-l lăsă să bea apă din bălți sau să se atingă de fecalele altor câini. Află mai multe despre hidratarea la câini și câtă apă trebuie să bea câinele.

Nu în ultimul rând, acordă o atenție sporită alimentației lui prin întocmirea unui ghid de alimentație zilnică. Evită cu precădere să-ți hrănești prietenul cu carne crudă ce îl poate infesta cu paraziți și află și ce alte alimente nu sunt recomandate pentru câini.

Aplică toate aceste sfaturi și vei avea un câine fericit și sănătos. Și clar te vei proteja și pe tine și pe restul familiei tale.

Articole asemănătoare

Friskies Dog