Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pentru ei, toată pasiunea noastră
Dog Chow logo
Hrănirea câinelui tău adult

Hrănirea câinelui tău adult

4 minute de citit
Dog Chow logo
Sponsorizat de Dog Chow®

Dacă puiul de câine a crescut, este momentul să renunți la hrana specială pentru pentru pui și să începi hrănirea cu o hrană potrivită pentru câinele adult. De obicei, această schimbare a hranei are loc după aproximativ 12 luni pentru rasele mici și după aproximativ 24 de luni pentru rasele gigant.

Cunoașterea tipurilor de hrană

Cel mai bun prieten al omului are nevoie de îngrijire constantă, iar hrănirea câinilor reprezintă un element esențial în menținerea stării bune de sănătate și evitarea unor probleme care pot să apară de-a lungul timpului și să afecteze patrupedele noastre preferate.
Alimentația câinilor trebuie realizată în funcție de vârsta acestora, de talie, rasă și nu în ultimul rând trebuie să fie adaptată la problemele de sănătate pe care le are fiecare câine în parte.
Încearcă să introduci în alimentația câinelui atât hrană umedă, cât și hrană uscată, pentru că astfel își va dezvolta o dentiție puternică și în același timp se va obișnui cu diverse texturi și gusturi, așa că va reacționa pozitiv atunci când va trebui să faci modificări în dieta lui obișnuită.
Consultă medicul veterinar pentru că îți va da sfaturi și recomandări și puteți stabili împreună cu ce se hrănește câinele tău, astfel încât vizitele la cabinet să fie doar pentru controale de rutină, nu pentru urgențe. De exemplu, Malamutul de Alaska este predispus la balonare și probleme cu stomacul, de aceea mesele mai mici și frecvente îl pot ajuta cu acest aspect. Pe de altă parte un Beagle poate suferi de displazie de șold (o afecțiune care poate duce la probleme de mobilitate).
Observă în timp ce alimente îi plac câinelui tău și oferă-i opțiuni diverse, care să-i stimuleze gustul și să-i regleze digestia. Indiferent de meniul pe care-l alegi pentru patrupedul tău, asigură-te că hrana este de bună calitate, ca să ofere echilibrul nutrițional de bază și să susțină sănătatea sistemului imunitar cu ajutorul conținutului bogat de proteine, vitamine și minerale. Pe termen lung, în funcție de nevoile și preferințele câinelui, vei decide ce tip de hrană i se potrivește, deoarece nu există un răspuns unic la întrebarea cu ce se hrănesc câinii. Fiecare patruped are personalitatea sa unică, iar schimbările de meniu trebuie abordate cu atenție și introduse treptat, cu urmărirea atentă a reacțiilor fizice și emoționale ale câinelui.
Monitorizează constant starea de sănătate a animalului de companie și nu neglija semne precum pierderea în greutate sau îngrășarea, căci sunt semne ale unor probleme metabolice sau ale unor afecțiuni serioase și reprezintă motive pentru modificarea dietei zilnice a câinelui.

Hrănește câinele într-un loc liniștit, departe de agitația din casă. Asigură-te că acesta are întotdeauna la dispoziție un vas curat, pus pe o suprafață ușor de curățat, cum ar fi gresia. Dacă observi că vasul câinelui alunecă pe podea, folosește un vas antiderapant sau un covoraș de cauciuc.

Câinii care înghit hrana pe nemestecate ar putea beneficia de vase anti-înfulecare, pentru că acestea încurajează mâncatul mai lent, în timp ce câinii bătrâni – sau cei care fac mizerie când mănâncă – pot prefera un recipient ridicat pentru hrană.

Dacă ai și alți câini în casă, hrănește-i în același timp, dar separat unul de altul, pentru a evita bătaia.

Când vine vorba de hrănirea câinelui, încearcă să îi oferi hrana umedă (conserve/plicuri) la temperatura camerei, deoarece mirosul este mai atractiv, iar conținutul este mai ușor de digerat. Acest lucru înseamnă că ar trebui să o scoți din frigider cu o oră înainte. Poți folosiți microundele câteva minute, pentru a încălzi, dar trebuie să te asiguri că hrana nu este fierbinte.

Hrana umedă se alterează rapid, deci nu o lăsa afară. După ce ai deschis ambalajul, nu păstra conținutul umed mai mult de 24 de ore, nici chiar în frigider.

Pe de altă parte, hrana uscată poate fi lăsată afară pe timpul zilei fără să se altereze. Păstreaz-o într-un mediu curat, uscat, într-un container etanș sau o cutie resigilabilă, pentru a-și păstra aroma și pentru a nu se altera.

Majoritatea câinilor adoră să ronțăie hrana uscată, dar, dacă o preferă cu puțină apă, sau dacă există un motiv medical pentru care hrana solidă trebuie evitată, înmoaie hrana în apă cu 30 de minute înainte. Bucățile uscate pot ajuta la îndepărtarea plăcii bacteriene. Așadar, dacă adaugi apă în hrana uscată, va trebui să îi suplimentezi câinelui alimentația cu o recompense regulate pentru sănătatea dinților. Reține că periajul regulat este cel mai bun mod de a preveni afecțiunile stomatologice ale câinelui.

Nu este recomandată mișcarea cu o oră înainte și după masă, deoarece câinii mari și gigant sunt extrem de susceptibili de balonarea stomacului și răsucirea intestinelor (o stare numită dilatație gastrică și obstrucție intestinală), considerate urgențe medicale. Simptomele includ un abdomen balonat, eructații și senzație de disconfort. Contactează veterinarul imediat dacă ești îngrijorat de starea abdomenului câinelui tău.

Articole asemănătoare

Dog Chow®