Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pentru ei, toată pasiunea noastră
Terrier - Rase de Terrier
Tipuri și rase de câini ciobănești

Tipuri și rase de câini ciobănești

17 minute de citit

Rasele de câini ciobănești sunt diverse ca formă și mărime, dar toate au o pasiune comună: aceea de a avea o sarcină de îndeplinit. Iată ce trebuie să știi despre acești câini harnici, de la cerințele de îngrijire până la tipul de exercițiu fizic pe care îl preferă.

Câinii ciobănești iubesc să lucreze alături de stăpânii lor și își vor agita cozile ori de câte ori întreaga familie se implică, fie că e vorba de antrenament, exerciții fizice sau timp de joacă. 
Datorită abilităților lor impresionante în mutarea și protejarea animalelor, câinii ciobănești se integrează rapid în familie, devenind membri devotați, întotdeauna dispuși să colaboreze, dar cu o pasiune imensă pentru mișcare și activități fizice.

Află ce face ca acești câini să fie atât de îndrăgiți și descoperă varietatea raselor ciobănești, incluzând pe cel mic, dar robust, Welsh Corgi, precum și pe mai marele Ciobănesc German.

Misiunea unui câine ciobănesc

Câinii ciobănești provin din toate colțurile lumii și au fost inițial crescuți pentru a păstori, muta și, uneori, pentru a proteja animalele. În funcție de mărimea și abilitățile lor, raselor ciobănești li s-au încredințat sarcini variate, care implicau îngrijirea oilor, caprelor, vitelor sau chiar, în unele cazuri, a renilor.

Dimensiunile raselor de câini ciobănești

Datorită originilor lor diverse, rasele de câini ciobănești se prezintă în aproape toate dimensiunile și cu toate tipurile de blană, de la exemplarele mai mici, denumite "heelers" (care mută animalele mușcându-le ușor de călcâie), până la rasele gigant, care îndeplinesc roluri de păzitori și ciobani, având o talie mai mare și o forță superioară.

Instinctele naturale ale raselor ciobănești

La fel ca toate celelalte rase de lucru, câinii ciobănești își folosesc instinctele naturale canine pentru a-și îndeplini sarcinile pentru care au fost selecționați de oameni. Rasele ciobănești sunt specializate în supravegherea animalelor și apoi colaborează strâns cu stăpânii lor, folosindu-și abilitățile de vânători pentru a ghida animalele în direcția potrivită atunci când este necesar.

Câinii ciobănești sunt specialiști în păstorit și supravegheat animalele, evitând în general mușcarea lor. Cu excepția "heelers", care foloseau mușcătura ușoară la călcâie pentru a ghida animalele mult mai mari. Deoarece acest comportament este intrinsec și auto-recompensator pentru acești câini, stăpânii trebuie să înțeleagă că acești patrupezi au nevoie de modalități de a-și exprima aceste instincte pentru a rămâne fericiți și sănătoși.

Acest lucru nu înseamnă că ai nevoie de un turmă de oi în curte, dar subliniază importanța oferirii acestor câini de lucru a unei sarcini care să le stimuleze mintea și să îi mențină activi și fericiți alături de stăpâni.

Comportamentul și personalitatea raselor de câini ciobănești

Iată câteva lucruri de care să ții cont atunci când decizi dacă un câine ciobănesc este companionul potrivit pentru tine.

Întotdeauna activi și în mișcare

Rasele de câini ciobănești se numără printre cele mai energice și active. Patrupezii din această rasă au nevoie de mișcare în fiecare zi, tot timpul zilei. Această energie inepuizabilă îi face să nu fie alegerea potrivită pentru proprietarii de tipul "couch potato" care preferă relaxarea în fața televizorului!

Le place să lucreze îndeaproape cu stăpânul lor

Câinii ciobănești sunt colaboratori dedicați și independenți. Le place să lucreze alături de stăpânii lor, dar pot lua inițiativa. Totuși, trebuie să știi că pot dezvolta comportamente legate de separare, deoarece au o legătură puternică cu tine.

Cu voință puternică și rezistenți

Având în vedere că principalul lor rol a fost mereu acela de a avea grijă de oi, capre sau vite, personalitatea lor s-a dezvoltat pentru a reflecta un caracter puternic, capabil să facă față obstacolelor. Astfel, rasele ciobănești pot fi încăpățânate - la urma urmei, au învățat să direcționeze chiar și cele mai rezistente animale. De asemenea, nu îi va deranja să iasă la plimbare indiferent de condițiile meteorologice.

Un simț acut al autocontrolului

Indiferent cât de dificile sunt animalele pe care trebuie să le direcționeze, rasele ciobănești trebuiau să fie capabile să mute animalele fără a le răni sau a le face rău. Astfel, au învățat să-și controleze foarte bine instinctele, ceea ce se observă de fiecare dată când încerci să îi înveți trucuri noi. Ușurința lor în dresaj și antrenament înseamnă că vor învăța rapid și ușor și pot fi vedetele oricărei clase de antrenament sau sport canin.

Nu suportă plictiseala

Plictiseala și/sau frustrarea din lipsa de exerciții fizice sau interacțiune cu stăpânul pot duce la tot felul de probleme comportamentale la aceste rase - inclusiv reactivitate, lătrat excesiv, hiperactivitate, comportamente distructive și potențial agresivitate.

Necesită multă atenție

Câinii ciobănești necesită multă atenție și dedicare, nu sunt potriviți pentru proprietarii cu puțin timp liber sau pentru stăpânii ocazionali. Cu toate acestea, pentru cei care au timp, energie și pasiune, acești patrupezi pot deveni cei mai loiali și mulțumiți companioni.

Este rasa ciobănească potrivită pentru tine?

Dacă te gândești să adopți o rasă ciobănească, e important să iei în calcul următoarele aptitudini:

Check-list cu aspecte de ținut cont de către proprietarii de câini ciobănești:

Dacă te gândești să adopți un câine ciobănesc, iată câteva aspecte importante pe care un viitor stăpân ar trebui să le ia în considerare:

  • Adoră exercițiile fizice și natura: câinii ciobănești iubesc mișcarea și timpul petrecut în aer liber.
  • Spațiu generos: ai nevoie de mult spațiu, fie o grădină mare, fie acces la spații deschise și locuri de plimbare în apropiere.
  • Dorința de antrenament: e important să dorești să antrenezi și să lucrezi cu câinele tău, inclusiv posibil în sporturile canine.
  • Îngrijirea blănii: dacă nu te deranjează să ai grijă de blana câinelui și ordinea din casă nu este prioritatea ta, un câine ciobănesc poate fi alegerea potrivită.
  • Dorește un câine care este foarte atașat de tine și își arată afecțiunea față de stăpân prin contact constant.
  • Mediu de viață: Indiferent dacă locuieșt la țară sau în oraș, trebuie să ai în vedere mediul de viață și să oferi câinelui o casă corespunzătoare.

Hrănirea câinelui ciobănesc

Mulți câini din această categorie s-au dezvoltat în calitate de câini de muncă, așa că au trebuit să fie foarte rezilienți și capabili să se descurce singuri când era necesar, fie că vânau iepuri și alte prăzi mici, fie atunci când căutau resurse pentru a supraviețui.

Dacă vrei să hrănești câinele tău într-un mod care să stimuleze instinctele sale de căutare și să îl mențină ocupat, poți fi creativ.

Presară o treime din porția zilnică de hrană uscată pentru câine, cât mai larg posibil pe peluză, astfel încât să se distreze căutând-o cu nasul, și ascunde o altă parte în jucării care eliberează mâncare sau în cutii goale de cereale pentru a le descoperi afară. Restul hranei poate fi împărțit în două mese, oferite într-un castron dimineața și seara. Astfel, câinele tău te va vedea ca un „părinte” grijuliu care îi oferă mâncare și îl ține ocupat într-un mod distractiv.

Dacă îți hrănești câinele ciobănesc cu hrană umedă pentru câini, folosește alte gustări mai convenabile ca recompense la antrenament, dar fii atent să le incluzi când calculezi necesarul zilnic de mâncare. Câinele tău ar trebui să fie hrănit cu cel puțin două mese pe zi; masa principală ar trebui să fie compusă din jumătate din rația lui, iar cealaltă jumătate împărțită în 4-5 porții mai mici și ascunsă în locuri separate pentru a le căuta activ. 

Nu uita să te asiguri că toate pubelele sunt securizate cu capace grele sau încuiate, astfel încât câinele tău să nu reușească să pătrundă și să se servească cu resturi de mâncare - s-ar putea să li se pară o idee bună în acel moment, dar le-ar putea face rău.

Pentru a menține sănătatea câinelui tău, urmează pur și simplu instrucțiunile de hrănire de pe ambalajul mâncării pentru câini. Dacă, după ce ai presărat mâncarea pentru ca ei să o găsească, restul porției pare prea puțin, nu trebuie să îți faci griji. Dacă primește toată rația zilnică de hrană câini și o dietă completă, va avea toți nutrienții de care are nevoie pentru a fi satisfăcut și în cea mai bună formă fizică.

Legătura cu un câine ciobănesc

Nimic nu se compară cu timpul petrecut împreună, iar acești câini sunt cunoscuți pentru dorința lor de a fi mereu alături de stăpânii lor. Antrenamentul bazat pe recompense, sporturile canine și jocurile interactive de logică, împreună cu implicarea lor în tot ceea ce faci, vor îmbunătăți legătura voastră. De asemenea, momentele de relaxare alături de un câine ciobănesc în serile liniștite sunt neprețuite.

Câinii de acest tip se pot atașa puternic de o singură persoană, dar apreciază și compania tuturor membrilor familiei umane. Este important ca toți membrii familiei să se joace cu câinele, să îl hrănească și să se implice în antrenamentul și exercițiile lui. Acest lucru ajută la evitarea dezvoltării unei dependențe excesive față de o singură persoană. Câinii ciobănești pot, de asemenea, forma legături strânse cu alți câini din casă și, cu puțin efort de socializare și antrenament încă de la o vârstă fragedă, pot conviețui chiar și cu pisicile!

Inteligența câinelui ciobănesc îi permite să perceapă bine stările tale de spirit și are tendința de a răspunde bine când ești calm și îți comunici intențiile clar. De exemplu, dacă se aude un zgomot puternic și neașteptat, câinele tău va privi probabil spre tine pentru a evalua reacția ta.

Dacă ești calm, el se va simți liniștit, considerând că totul este în regulă; dar dacă pari anxios sau încerci să îl consolezi excesiv, câinele tău va fi mai predispus să devină și el mai anxios în situații similare pe viitor.

Integrarea câinelui în viața ta de zi cu zi este o experiență minunată. El va umple casa și grădina cu veselie și entuziasm, mereu „ajutându-te” în felul lui unic. Oferă-i micului tău ajutor sarcini mărunte, cum ar fi să pună jucăriile într-o cutie la finalul unei sesiuni de joacă sau să aducă obiecte numite, precum papucii, peria de păr, lesa sau poșta, pentru că acești câini sunt extrem de dornici să lucreze pentru tine.

Fiind bine socializat și bine dresat, câinele tău ciobănesc va fi, de asemenea, o plăcere să îl iei cu tine în vizite la cafenele, grădini, pub-uri prietenoase cu câinii sau la prieteni. Toată lumea va fi cu siguranță încântată de comportamentul amical și energic al câinelui tău, și va primi multă atenție!

Un câine ciobănesc sociabil și bine dresat va fi, de asemenea, un companion minunat pe care să îl iei cu tine în vizite la cafenele, grădini, pub-uri prietenoase cu câinii sau la prieteni. Toată lumea va fi cu siguranță încântată de comportamentul amical și energic al câinelui tău, iar el va fi în centrul atenției!

La sfârșitul unei zile obositoare, câinele tău ciobănesc va prefera mai presus de orice să se întindă la picioarele tale sau să se așeze lângă tine pe canapea, bucurându-se de somn și de mângâieri ocazionale. Acest tip de câine apreciază contactul fizic, așa că s-ar putea să-și așeze capul pe picioarele tale sau în poală, sau poate doar să se apropie de tine dacă rămâi nemișcat. Răspunde acestui gest prin a-l mângâia în mod regulat.

Nu numai că mângâierea zilnică contribuie la curățarea eventualelor impurități adunate în timpul plimbărilor în aer liber și la depistarea timpurie a problemelor de sănătate ale pielii și blănii, dar este și o experiență relaxantă care vă apropie unul de celălalt.

Dacă ești un iubitor de câini care admiră rasele inteligente și pline de abilități, am pregătit pentru tine o selecție a celor mai inteligente rase de câini.

Rase de câini ciobănești (așa cum au fost recunoscute de Kennel Club)