Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pentru ei, toată pasiunea noastră
Logo Friskies
cachorro castanho sentado a olhar para o gato no colo da pessoa

Gestația la câini: Cum recunoști semnele acestei perioade?

4 minute de citit
Logo Friskies
Sponsorizat de Friskies Dog

Întâmpinarea unor pui în locuința ta este un moment încântător pentru tine și câinele tău. Totuși, nu este ușor să observi când animalul tău este gestant.

În cazul în care ai planificat perioada de gestație a animalului tău de companie sau dacă femela este deja gestantă, echipa PURINA te poate ghida cu indicații despre ce poți face în această situație. Dacă ești pregătit, vei ajuta să faci sarcina animalului tău de companie cât mai simplă și fără stres.

Perioada de fertilitate la câini

Prima sarcină apare, evident, după atingerea maturității sexuale, iar acest moment diferă în funcție de rasă. Câinii de talie mică și medie ajung la acel moment mai repede (între 7-12/15 luni). De exemplu, unele femele din rasa Pomeranian sunt apte pentru montă după împlinirea vârstei de 15 luni, iar acest lucru se poate întâmpla și în cazul unui câine Pomeranian

 Femela poate aduce pe lume un număr de 3-5 pui de câine Pomeranieni. De asemenea, este important de menționat că un pui de câine Pomeranian trebuie să petreacă, de la naștere, minimum 6 săptămâni alături de mama lui.
În cazul câinilor de talie mare, maturitatea sexuală se atinge în jurul vârstei de doi ani (24 luni).
Ajungerea la maturitatea sexuală nu înseamnă automat că femela are maturitatea fizică necesară susținerii sarcinii și nașterii puilor. Tocmai de aceea, este de preferat ca dezvoltarea să fie deplină (a doua sau a treia perioadă fertilă).

Cât durează gestația la câini?

Femelele pot să rămână gestante o dată la opt luni. Această perioadă fertilă este cunoscută și sub numele de “călduri” și durează până la trei săptămâni. În afară de a rămâne gestantă în această perioadă, femela poate intra în altercații cu masculii dacă nu este pregătită să se împerecheze. Plimbarea ei în lesă în această perioadă poate ajuta la evitarea oricăror neplăceri.

Deoarece această perioadă poate fi costisitoare și emoțională pentru tine și pentru câine, este mai bine ca reproducerea să fie lăsată în seama experților. Dacă dorești să eviți sarcina femelei tale, te poți gândi să o sterilizezi. Vezi pagina Întrebări frecvente despre sterilizarea câinilor pentru mai multe informații.

De obicei, gestația durează între 61 și 65 de zile. De exemplu, în cazul câinilor Pomeranieni, gestația poate dura între 59 și 62 de zile. Din păcate, nu există niciun fel de test de sarcină la domiciliu pentru câini, dar există unele semne care sugerează că puii sunt pe drum.

 

Așteptarea puilor este interesantă, dar poate fi un stres pentru câinele tău. Echipa PURINA se asigură că ai toate informațiile necesare pentru a ajuta la menținerea sănătății femelei în această perioadă.

 

Cum îți dai seama dacă o femelă este gestantă

 • La aproximativ o lună de la împerechere, poate apărea o ușoară scurgere de mucus.
 • Cam la 30 de zile, mameloanele pot deveni mai proeminente ca dimensiune şi culoare și produc un lichid semi-clar.
 • În stadiile incipiente ale gestației, femela poate vomita puţin, un fenomen similar cu “grețurile de dimineață” ale femeilor gravide. Dacă problema persistă sau dacă ai neclarități, contactează medicul veterinar.
 • În jurul celei de-a 35-a zi de sarcină, va începe să ia în greutate, greutate care va crește gradual cu până la 50% peste cea normală.
 • Vei putea observa burta ei umflată în jurul zilei 40, deși femelele care sunt gestante pentru prima oară și cele care poartă un număr mic de pui ar putea să nu aibă o burtă atât de proeminentă.
 • Poate fi un pic mai tăcută decât de obicei sau poate avea un apetit scăzut. Și aceste semne pot indica o problemă, deci vorbește cu medicul veterinar, dacă ești îngrijorat.
 • Apetitul femelei gestante va crește în a doua jumătate a sarcinii, deci fii pregătit să îi modifici dieta în mod corespunzător. Aceasta va avea nevoie de mai multe substanțe nutritive, dar și de energie suplimentară decât în mod obișnuit. Pentru o mai bună susținere a sănătății sistemului imunitar, hrana uscată PURINA FRISKIES Balance poate fi o soluție potrivită pentru animalul tău de companie în această perioadă, deoarece ajută la întărirea și dezvoltarea sistemului imunitar al câinelui print-o serie de vitamine: A, D3, E, vitamine din grupa B. Oferă-i varietate câinelui tău și combină hrana uscată cu hrana umedă PURINA® FRISKIES® Adult, pentru un plus de gust și savoare. Nu uita că îi poți oferi acestuia o recompensă de care se va bucura cu siguranță, dar care contribuie și la sănătatea orală. Recompensele câini PURINA® DENTALIFE® pot fi administrate tuturor câinilor în scopul curățării dinților, fiind dovedit științific că reduc tartrul și ajută la diminuarea acumulării plăcii bacteriene.
 • Medicul veterinar poate identifica o sarcină fie cu un “test de sarcină pentru câini” care măsoară nivelul de hormoni din ziua 21-25 a ciclului sau prin ultrasunete, din ziua 20-22. Din jurul zilei cu numărul 30, medicul veterinar va putea să efectueze o examinare fizică, pentru a număra câți pui va avea femela. Această informație ar putea să nu fie exactă de fiecare dată, deci ai grijă că s-ar putea să fie mai mulți pui pe drum decât crezi!

Cum evoluează sarcina la câini?

 • Este considerată prima săptămână de gestație cea în care ovulul este fecundat și se instalează sarcina. Din acel moment, femela va trece prin anumite schimbări hormonale care îi vor afecta nu numai corpul, dar și comportamentul.
 • În a treia săptămână de sarcină, embrionii se implantează în uter și se formează placenta.
 • În a patra săptămână de sarcină, embrionii încep să se dezvolte, arată ca niște cățeluși în miniatură.
 • În a cincea săptămână sarcina devine vizibilă, abdomenul apare mai dezvoltat. Dacă suspectezi că poate fi o altă problemă de sănătate, nu sarcina, o ecografie poate lămuri lucrurile.
 • În săptămânile șase și șapte puii se dezvoltă intens, acum se formează sistemul osos dar și stratul de blană. În plan comportamental, femela începe deja să caute și să pregătească locul pentru aducerea pe lume a puilor.
 • Nașterea se poate declanșa începând cu a opta sau a noua săptămână.

Semnele de travaliu incipient / activ

Spre finalul sarcinii, poți vedea că femela caută un loc liniștit pentru a naște. O poți ajuta construind un culcuș într-o zonă caldă și izolată. Deși femela ar trebui să se poată descurca singură pe perioada gestației și a nașterii, dacă îi stai alături poți să acționezi în caz că se întâmplă ceva neașteptat. Femela îți va da o mulțime de indicii pentru a te anunța că începe travaliul și că puii sunt pe drum.

În majoritatea cazurilor, câinii nasc puii fără probleme și nu trebuie să intervii. Totuși, unele semne, cum ar fi o scurgere decolorată sau faptul că femela împinge fără ca puii să iasă, pot sugera complicații. Dacă observi oricare dintre aceste semne sau ai alte probleme, contactează medicul veterinar. Vezi ghidul nostru de Semnele travaliului și gestația la câini. Când ai trecut de această etapă și animalul tău de companie are pui, trebuie să acorzi atenție sporită perioadei de dezvoltare a acestora. Nu uita că alimentația puiului de câine joacă un rol important la o vârstă fragedă, deoarece sistemul imunitar, digestiv, dantura și ochii sunt în plină dezvoltare. Preocupați de sănătatea și bunăstarea puilor, am dezvoltat pentru ei FRISKIES Junior, creată cu grijă pentru puii de câine, pentru a le susține strălucirea blănii și sănătatea pielii, sclipirea ochilor și sănătatea digestivă, dar și a dinților și gingiilor.

Dacă dorești mai multe informații despre Observarea semnelor de sarcină la câini sau dacă ai alte întrebări, contactează-ne: PETCARE EXPERT TEAM.

Articole asemănătoare

Friskies Dog