Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pentru ei, toată pasiunea noastră
Logo Friskies
Câini utilitari

Câini utilitari

3 minute de citit
Logo Friskies
Sponsorizat de Friskies Dog

Inteligenți, loiali, devotați și pregătiți oricând să dăruiască afecțiune necondiționată, câinii devin ușor cei mai buni prieteni ai oamenilor.

Să ai un câine ca animal de companie implică, într-adevăr, o serie de responsabilități de care este important să fii conștient(ă), însă și o mulțime de beneficii despre care poți citi mai multe în articolul De ce sunt câinii animalele de companie preferate?

Ce sunt câinii utilitari?

Câinii utilitari sunt animale de talie mare, care se remarcă prin inteligență și prin condiția fizică puternică, impunătoare. Astfel, aceștia sprijină oamenii în diferite scopuri. De exemplu, există rase de câini utilitari care sprijină persoanele cu dizabilități, dar și rase de câini utilitari care localizează persoanele pierdute.

În articolul de azi îți prezentăm unele dintre cele mai cunoscute rase de câini utilitari, în funcție de „misiunile” în care sunt implicați aceștia.

Câini utilitari de salvare

Câinii de salvare sprijină persoanele care se confruntă cu situații dificile, așa cum sunt cataclismele naturale. De exemplu, există câini utilitari care salvează persoanele aflate în pericol de înec.

Printre cele mai cunoscute rase de câini de salvare se numără:

  • Saint Bernard - datorită dimensiunilor impunătoare și a puterii fizice impresionante, câinii St. Bernard sunt cunoscuți drept excelenți câini de salvamont;
  • Labrador - câinii din această rasă sunt capabili să acorde primul ajutor persoanelor aflate în pericol;
  • Doberman - rezistența, agilitatea și inteligența sunt doar câteva dintre calitățile esențiale ale câinilor din rasa Doberman, calități care îi transformă pe aceștia în căutători excelenți ai persoanelor rătăcite în munți.

Câini utilitari de supraveghere a turmelor de oi

Câinii ciobănești sunt, cu siguranță, cea mai cunoscută rasă de câini atunci când vine vorba de supravegherea turmelor de oi. Aceștia păzesc, alături de fermieri, atât turmele de oi, cât și cirezile de vaci.

Câini însoțitori/câini-ghid

Câinii însoțitori, cunoscuți și sub denumirea de câini-ghid, sunt de mare ajutor persoanelor care nu se pot deplasa. Iată câteva rase de câini utilitari care sprijină persoanele cu dizabilități:

  • Golden Retriever - inteligenți, sociabili și plini de afecțiune, câinii din rasa Golden Retriever sunt deja renumiți pentru sprijinul pe care îl acordă celor cu probleme motorii;
  • Labrador - inteligenți și blânzi, câinii din rasa Labrador sunt foarte apreciați pentru ajutorul pe care îl acordă clipă de clipă persoanelor cu dizabilități;
  • Ciobănesc german - perspicacitatea, condiția fizică și personalitatea plăcută transformă ciobăneștii germani nu doar în excelenți câini de poliție, ci și în câini însotițori care sunt 100% dedicați persoanelor care au nevoie de sprijinul lor.

Cum se dresează un câine utilitar?

Dresajul canin se realizează, de cele mai multe ori, în școli specializate în dresaj. Astfel de centre oferă, printre altele, cursuri de dresaj de căutare și salvare, precum și cursuri de terapie asistată de animale.

Prin urmare, dacă dorești să-ți dresezi câinele, ai putea apela la serviciile unei astfel de școli, mai ales că unele dintre acestea pun la dispoziția clienților lecții gratuite de dresaj pentru câinii adoptați.

Acest articol face parte din proiectul PURINA PetSchool, proiect prin care ne propunem să educăm copiii în legătură cu îngrijirea cu responsabilitate a animalelor de companie. De aceea, te invităm să urmărești alături de cel mic filmulețul animat pe care l-am pregătit special pentru copii: Câini utilitari.