Pentru ei, toată pasiunea noastră
Pro Plan logo
Cum stabilești o dietă pentru câinele tău

Cum stabilești o dietă pentru câinele tău

8 minute de citit
Pro Plan logo
Sponsorizat de Pro Plan

Toți câinii sunt diferiți, astfel că au nevoi alimentare diferite. De aceea, există o gamă largă de formule alimentare specializate, concepute pentru fiecare necesitate în parte – de la ținerea sub control a greutății, până la problemele medicale specifice.

Probleme medicale

Ai grijă în fiecare zi de patrupedul tău, iar starea lui de sănătate este o prioritate pentru tine. Se întâmplă deseori să fie necesară o ajustare a rutinei alimentare, pentru rezolvarea unor probleme de digestie, respiratorii, alergii, tendință de îngrășare și alte afecțiuni.
Atunci când stabilești o dietă pentru câini trebuie să ții seama de recomandările date de medicul veterinar și să apelezi la formule alimentare specializate, concepute pentru fiecare necesitate în parte – de la ținerea sub control a greutății, până la problemele medicale specifice, precum afecțiunile gastrointestinale, hepatice, urinare și renale, diabetul, alergiile, dermatita sau problemele articulare.
Oferta de hrană dietetică pentru câini diferă în funcție de talie, rasă și vârstă, pentru ca fiecare patruped să primească mixul personalizat de proteine, vitamine și substanțe nutritive, pe care să le digere ușor și care să le asigure ameliorarea problemelor de sănătate pe care le au.
Acestea pot fi boli cronice, afecțiuni acute sau perioade de recuperare după intervenții chirurgicale, stări de malnutriție, accidente sau alte probleme de sănătate. Folosește hrană dietetică pentru câini în meniul zilnic al animalului tău de companie pentru că aceste alimente speciale satisfac cerințele dietetice și oferă aportul nutrițional ideal pentru câini de orice vârstă, talie sau rasă. Create după rețete complexe care cuprind întreaga gamă de nutrienți, mixurile de hrană de câini sunt perfect adaptate atât pentru dietele cu hrană umedă, cât și pentru cele cu hrană uscată. Controlul porțiilor este ușor de realizat, iar cantitatea de minerale este atent monitorizată, pentru ca patrupedul tău să se bucure de un nivel optim de energie și de o stare bună de sănătate.

Dietele și hrana recomandată de veterinari pot oferi aportul nutrițional perfect pentru câinii care suferă de următoarele:

Probleme

 • Alergii sau sensibilități alimentare
 • Dermatită și stări inflamatorii ale pielii
 • Probleme gastrointestinale, cum ar
  fi boala inflamatoare a intestinului,
  constipație, vomă și diaree
 • Diabet zaharat
 • Pancreatită
 • Boli cronice renale
 • Probleme ale tractului urinar și ale vezicii
 • Boli de ficat
 • Insuficiență cardiacă congestivă,
  hipertensiune arterială sau retenție de lichid
 • Probleme inflamatorii ale
  articulațiilor (sau pentru câinii
  sănătoși predispuși
  la disfuncții ale articulațiilor)
 • Obezitate clinică

Alergii

Ca la oameni, alergiile sunt reacții imune anormale la un anumit aliment sau substanță. Deși majoritatea câinilor se pot simți inconfortabil și, uneori, viața le poate fi amenințată de o alergie, din fericire, adevăratele alergii sunt rare și nu trebuie confundate cu „intoleranțele alimentare”, care sunt mult mai grave. În timp ce majoritatea alergiilor alimentare reale sunt diagnosticate la câinii mai tineri, starea genetică și expunerea la o anumită substanță pot cauza alergii care se dezvoltă la orice vârstă, astfel că trebuie să urmărești orice simptom neobișnuit.

Cum trebuie să hrănești câinele

Simptomele comune ale alergiilor alimentare la câini includ:

 • Probleme ale pielii – mâncărime și roșeață, cu apariția de porțiuni de pe care a căzut blana, adesea pe picioare, față, la axilă și/sau vintre.
 • Multiple infecții ale urechii.
 • Probleme gastrointestinale – vomă și/sau diaree.
 • Probleme respiratorii (deși acestea sunt rare).

Dacă observi oricare dintre simptomele de mai sus la câinele tău, contactează imediat veterinarul. Diagnosticarea alergiei poate fi dificilă pentru că simptomele nu sunt specifice, fiind comune mai multor afecțiuni. Veterinarul va trebui să se uite cu atenție și să vadă care ar putea fi cauza problemelor, pentru a ajuta câinele să își recapete sănătatea.

Cea mai eficientă metodă de testare pentru o alergie este testul prin excludere din dietă, care implică hrănirea temporară a câinelui cu un regim format din alimente alcaline, adesea hipoalergenice. În acest caz, cantitatea de proteine din alimentele furnizate este atât de mică încât nu poate cauza o reacție alergică. Veterinarul ar putea recomanda chiar o dietă cu carbohidrați și proteine pe care câinele nu le-a mai mâncat înainte, cum ar fi somon și orez. Acestea sunt incluse în unele formule Purina pentru câinii cu alergii, cum ar fi.

Aceste diete trebuie să fie respectate cu strictețe și, pe întreaga perioadă a testului, trebuie să oprești hrănirea câinelui cu tratații și delicatese. Acest lucru poate fi dificil, dar merită pentru a găsi cauza problemei.

La finalul testului, veterinarul va examina evoluția câinelui. Dacă nu a existat nicio ameliorare a simptomelor în timpul testului, ar putea hotărî alte teste. Dacă există o ameliorare, pasul următor este de a reintroduce, lent, proteinele în dieta câinelui pentru a descoperi elementul în cauză. Dacă simptomele revin când este reintrodusă hrana, poți afla vinovatul și poți încerca o hrană specială pentru câinii cu alergii.

Acest proces de eliminare necesită timp și răbdare, iar câinele trebuie dus la un specialist pentru a supraveghea testul. Contactează veterinarul dacă suspectezi că animalul ar putea avea vreo alergie sau dacă dorești să afli mai multe despre alergiile alimentare la câini.

Câinii supraponderali

Se estimează că peste 33 la sută din câini sunt supraponderali sau obezi. Cauza este simplă – mănâncă prea mult și nu se mișcă suficient pentru a arde caloriile.

Poți gestiona problema urmărind cât de multă energie preia câinele tău din mâncare și cât de multă consumă prin exerciții. Apoi, poți trece la un regim alimentar și poți suplimenta exercițiile printr-o plimbare suplimentară. Nu uita că doar hrănirea câinelui cu mai puțină mâncare normală nu este un răspuns, deoarece poate însemna lipsa nivelului ideal sau a echilibrului de nutrienți. Dacă ai efectuat o testare a stării corpului câinelui și știi că nu se încadrează în starea ideală, va fi hrănit și va pierde în greutate mai eficient cu un regim special formulat pentru slăbit – în plus, se va simți ca și cum ar mânca o cantitate satisfăcătoare de mâncare.

O gamă de branduri Purina oferă formule speciale pentru dieta câinilor, special elaborate pentru câinii cu anumite situații nutriționale și medicale: Dog Chow, Pro Plan pentru câini sau Purina One Mini pentru câini de talie mică.

Hrănirea raselor mici de câini și a puilor de câine

Când vine vorba de hrănirea raselor mici de câini, este important să reții că, deși pot avea guri și stomacuri mici, au cerințe energetice mari. Știai, de exemplu, că un câine Pomeranian necesită de două ori mai multe calorii per kilogram decât un câine Great Dane?

Formulele pentru rasele mici au fost elaborate pentru a satisface aceste nevoi diverse. Sunt nutritive și bogate în calorii (deci, sunt mai bune pentru metabolismul lor rapid și pentru capacitatea redusă a stomacului), cu mai multe proteine, mai multe grăsimi pentru extra energie și carbohidrați ușor digerabili, plus vitamina B, suplimentar, pentru metabolism. De asemenea, dimensiunea bucăților de mâncare este mai mică, adecvată pentru gura lor mai mică.

Cum să hrănești câinii mici

 • Presupunând că animalul tău de companie nu este nici supraponderal, nici subponderal și nu a fost trecut de veterinar pe nicio hrană dietetică, este o problemă de preferință personală (a ta și a câinelui!) dacă alegi hrană umedă sau uscată, sau un amestec al celor două. Poți combina hrana umedă PURINA ONE MINI Active cu hrana uscată din aceeași gamă, fiind formule special destinate câinilor de talie mică. Această rețetă de hrană umedă conține bucăți delicioase de carne și legume de dimensiuni mici pentru a fi mestecate și digerate ușor. În scopul menținerii unei sănătăți orale optime, gândește-te să-i introduci în rutina alimentară și o mică recompensă PURINA DentaLife pentru câini de talie mică – nu numai că ajută la curățarea dinților, dar intervine și în procesul de formare a tartrului sau a plăcilor bacteriene.
 • Urmează indicațiile de administrare de pe pachet, dar, dacă este posibil, administrează puțin și des – cca. de 2-3 ori pe zi. Câinii mici își consumă energia mai repede, deci mesele intermediare din timpul zilei îi ajută să își mențină nivelul de energie.
 • Hrănește-l undeva unde să aibă propriul spațiu, în special dacă ai alți câini în casă, care sunt predispuși să intre în competiție la ora de masă sau să își fure mâncarea.
 • Hrănește câinele la nivelul podelei, deoarece asta înseamnă că va mânca mai calm, fără să trântească mâncarea pe jos.
 • Verifică regulat condiția corporală a câinelui și ai grijă să nu îl supra-alimentezi, deoarece picioarele mici și încheieturile ar avea de suferit ca rezultat, și acumularea de kilograme în jurul taliei (acesta fiind locul în care se depun, de obicei) poate duce la diabet sau la boli cardiace.
 • Dacă nu ești sigur cum să hrănești câinii mici sau cât de des trebuie alimentate rasele mici de câini, consultă medicul veterinar, care va fi încântat să îți răspundă la toate întrebările pe care i le vei adresa.

Există câteva formule speciale pentru câinii mici, din gama Purina, care sunt elaborate pentru a satisface necesitățile raselor mici de câini – folosește caruselul de mai sus pentru a găsi un produs adecvat pentru tine și câinele tău.

Hrănirea raselor mari de câini și a puilor de câine

La fel ca rasele mici de câini și rasele mari au propriile nevoi nutriționale. De exemplu, un câine adult de talie mare și gigant are nevoie de recomandări alimentare mai mici per unitate de greutate, deoarece câinii foarte mari au tendința de a avea un metabolism mai lent decât câinii mici

Aici se încadrează Golden Retrieverii sau câinii din rasa Ciobănesc German, iar o alimentație sănătoasă trebuie să înceapă încă de la cele mai mici vârste, inclusiv pentru puii de câine de o lună sau chiar de 2 luni.

Cum să hrănești câinii mari

 • Rasele mari, în special, au tendința de a înfuleca mâncarea, ceea ce poate duce la probleme ale intestinelor. Ajută-i să facă pauză, oferindu-le două porții mai mici de mâncare pe zi, decât o singură porție mare pe zi.
 • Nu face mișcare cu câinele o oră înainte și după masă, deoarece câinii mari și gigant sunt extrem de susceptibili de balonarea stomacului și răsucirea intestinelor (o stare numită dilatație gastrică și obstrucție intestinală), care este o urgență medicală. Simptomele includ un abdomen balonat, eructații și senzație de disconfort. Contactează veterinarul imediat, dacă ești îngrijorat de starea abdomenului câinelui tău.
 • Cât de mult să îl alimentezi depinde de rasa și de stilul de viață al câinelui, precum și de hrana pe care o alegi; de exemplu, dacă alegi sau nu hrană pentru o anumită rasă gigant. Citește întotdeauna cu atenție instrucțiunile de administrare de pe ambalajul de hrană pentru câini mari, deoarece indicațiile vor combina talia rasei și intervalul de vârstă. Reține că aceste indicații de alimentare sunt numai un punct de pornire și poți face mici modificări în plus sau minus pentru a menține condiția ideală a corpului câinelui.
 • Hrănește câinele într-un loc liniștit, departe de agitația din casă și, dacă ai alți câini în casă, hrănește-i separat, pentru a evita furtul hranei.
 • Ridicarea vasului mare cu hrană al câinelui de pe podea poate ajuta la prevenirea înfulecării alimentelor și eventualele probleme stomacale.
 • Dacă ești îngrijorat cu privire la greutatea câinelui tău de talie mare sau gigant, cere sfatul medicului veterinar. Vei vedea că un produs „dietetic”, special formulat, va ajuta. Acestea au un conținut mai redus de grăsimi, în timp ce vor conține toate vitaminele și mineralele necesare de care are nevoie câinele, pentru a avea o dietă echilibrată, în ciuda aportului redus de calorii.

O gamă variată de branduri Purina pentru câini oferă formule special elaborate pentru a satisface necesitățile câinilor de talie mare și gigant, fiind rezultatul celor mai noi evoluții științifice în materie de calitate, gust și nutriție. Găsești informații despre cel mai bun produs pentru tine și câinele tău, derulând prin caruselul de mai jos.

Dacă vrei mai multe informații despre conceperea dietei câinelui tău sau ai alte întrebări, contactează Echipa PURINA.

Articole asemănătoare

Pro Plan