Pentru ei, toată pasiunea noastră
Pro Plan logo
Istoria câinelui: De la animal feroce, la cel mai bun prieten al omului

Istoria câinelui: De la animal feroce, la cel mai bun prieten al omului

4 minute de citit
Pro Plan logo
Sponsorizat de Pro Plan

Despre câini știm că sunt prietenii cei mai buni ai omului. Mai știm că au darul de a ne face să râdem cu gura până la urechi atunci când fac vreo năzbâtie sau atunci când se așază în câte o poziție caraghioasă. Dar oare știm care a fost evoluția lor și cum au ajuns de la animale feroce la cele mai simpatice animale de companie? Ți-am pregătit în cele ce urmează câteva informații interesante despre istoria câinelui, care, cel mai probabil, te vor face să-ți iubești și mai mult animalul de companie.

Domesticirea câinilor

Despre câini se știe că se trag din lupii cenușii, mamifere carnivore care fac parte din familia canidelor, deși unele presupuneri spun că aceștia ar fi evoluat din Miacis, un animal cățărător, foarte asemănător cu o nevăstuică, care ar fi trăit acum 40 de milioane de ani pe Pământ.

Înrudiți cu vulpea, enotul, șacalul și coiotul, câinii au fost domesticiți acum mii de ani. Cercetătorii nu pot spune exact care a fost perioada în care lupii cenușii au devenit mai prietenoși și s-au alăturat oamenilor, însă au descoperit oase ale acestora care datează încă de acum 30.000 de ani, adică din Paleolitic. Cumva, drumul haitelor de lupi s-a intersectat atunci cu cel al oamenilor care, asemenea lor, vânau în grup.

Presupunerea generală este aceea că oamenii preistorici au luat cu ei câțiva pui de lupi pentru a-i antrena să vâneze alături de ei. Înconjurați de oameni, lupișorii și-au schimbat ferocitatea pe o loialitate cum rar se poate întâlni în regnul animal. Acela a fost și primul moment în care un animal sălbatic a fost domesticit.

Teoria lui Darwin despre câini

În două dintre cărțile sale, The Descent of Man și Selection in Relation to Sex, Charles Darwin alocă fragmente întregi pentru a elogia dragostea nemărginită pe care o poate purta un câine pentru stăpânul său. Biologul englez a fost un adevărat iubitor de câini și susținea că aceste animale contribuie la formarea evoluției umane.

El mai credea că nu există altă diferență între câine și oameni, alta decât simpla încadrare a speciei, pentru că și ei pot simți plăcere, bucurie sau durere, dar și că au o memorie foarte bună. Mai mult decât atât, Darwin susținea că nu putem fi siguri că un câine nu poate reflecta asupra întâmplărilor din trecut, din moment ce are memorie și puțină imaginație, dat fiind faptul că poate visa.

Bucurându-se de-a lungul vieții de numeroși câini pe care i-a îngrijit, Charles Darwin a încercat să dea și o definiție a acestora, spunând despre ei că sunt deopotrivă inteligenți și emoționali, la fel ca omul, dar totodată animale de pradă care și-au pierdut ferocitatea.

Istoria câinelui: De la animal feroce, la cel mai bun prieten al omului

Cum au apărut rasele de câini?

La ora actuală, în lume există peste cinci sute de rase de câini, fiecare dintre acestea adaptate în funcție de nevoile omului. Dacă ar fi să trecem în revistă doar pe câteva dintre acestea, nu am putea omite câinii ciobănești (românesc, carpatin, de Bucovina, ciobănesc german), utilitari (Saint Bernard, Terra Nova), de pază (Rottweiler, Doberman), de vânătoare (Golden Retriever, Cocker Spaniel), însoțitori (bulldog francez, dalmațian), dar și multe altele.

Deși nu se cunoaște perioada exactă în care a apărut, rasa Akita Inu este una dintre cele mai vechi de pe Pământ. Dovezile arheologice descoperite sugerează că aceasta a trăit acum 10.000 de ani și a primit numele după prefectura Akita din Japonia.

Experții în evoluția câinilor încadrează și ogarul afgan la categoria antică, fiind o rudă apropiată a câinelui regal din Egipt, Saluki. Fără a cunoaște o perioadă exactă când aceștia ar fi apărut, specialiștii au găsit dovezi care arată că acest câine a trăit acum 8.000 de ani, fiind folosit la vânătoare în munții și regiunea deșertică din Afganistan.

Ceva mai târziu, acum aproximativ 3.000 de ani, a apărut și malamutul de Alaska, cea mai mare și cea mai veche rasă de câini capabilă să tragă sănii în Antarctica. Se presupune că rasa a fost creată de tribul Mahlemut pentru a fi folosită la vânătoare.

De asemenea, unul dintre strămoșii rasei Cane Corso este chiar Mollosul de Epir, un câine gigant folosit de către trupele romane pe postul de câine de război. Primele atestări ale Cane Corso datează din secolul XIV, care plasau această rasă în sudul Italiei, unde era folosită la activități agro-pastorale.

Câini celebri în istorie

Istoria câinelui: De la animal feroce, la cel mai bun prieten al omului

Foarte mulți câini au intrat în istorie cu frumusețea, atitudinea și loialitatea de care au dat dovadă în prea scurta lor existență.

Nu putem să nu îl punem pe primul loc pe Hatchiko, un Akita din Japonia care și-a așteptat stăpânul, pe Hidesaburō Ueno, în fiecare zi timp de nouă ani într-o gară, locul lor obișnuit de întâlnire, chiar dacă acesta se stinsese în urma unei hemoragii pe creier pe care a avut-o la muncă.

Să nu uităm nici de Laika, cățeaua din Rusia care a fost sacrificată pentru un experiment în spațiu. Nici de simpaticii Toto, din filmul Vrăjitorul de Oz, sau de Rin Tin Tin, care a ajuns mascota în mai mult de 30 de filme.

În cele din urmă, vrem să-ți amintim și de blânda Lessie, un Collie alături de care e foarte posibil să-ți fi petrecut copilăria, și de Beethoven, marele Saint Bernard din filmul cu același nume.

Despre câini rămân multe de spus, deși nu e neapărată nevoie, pentru că poți învăța totul despre ei doar privindu-i în ochi și arătându-le iubirea. Pentru a afla mai multe despre fiecare rasă, te invităm să explorezi Librăria de rase de câini iar dacă ești în căutarea unui câine, te invităm să descoperi ce rasă de câine ți s-ar potrivi cu ajutorul Selectorului de rase de câini Purina.

Articole asemănătoare

Pro Plan
3 minute de citit

Câini utilitari