Pentru ei, toată pasiunea noastră
Logo Friskies
Cățelului i s-a dat mâncare în boluri

Hranirea puiului de caine: ce cantitate de hrana caini junior e optima pentru un caine mic

10 minute de citit
Logo Friskies
Sponsorizat de Friskies Dog

În familia ta a intrat un nou membru – un pui de câine plin de energie și cu un apetit fantastic. Stă tot timpul după tine și nu ratează nicio masă pe care o iei. În unele zile cere o porție dublă de bobițe, iar în altele le refuză pur și simplu. În astfel de momente parcă te-ar tenta să-i oferi din mâncarea ta.

Oare ar fi bine să-i dai mai multă mâncare puiului tău de câine tău când cere? Oare este indicat să-i oferi din ceea ce mănânci tu? Oare trebuie să-i schimbi bobițele atunci când nu le mai mănâncă pe cele actuale? Iată doar câteva dintre întrebările la care vom răspunde în articolul de azi, un material de citit de către toate persoanele care vor să învețe cum să-și hrănească în mod corect puii de câine.

Înțărcarea puiului de câine

În primele luni, laptele mamei este alimentul ideal pentru pui, deoarece acesta este bogat în nutrienți esențiali, care îi ajută să crească mari și puternici. Deși puii pot fi înțărcați între vârsta de șase și opt săptămâni, majoritatea vor începe să fie interesați de mâncarea solidă atunci când ating vârsta de trei-patru săptămâni – de obicei, jucându-se în vasul mamei și lingând mâncarea de pe lăbuțe!

Atunci este cel mai bun moment să ofer puilor hrană specială. Din acest motiv, am dezvoltat pentru ei PURINA FRISKIES Junior. Acest tip de hrană a fost creat cu grijă pentru puii de câine, pentru a le susține strălucirea blănii, sănătatea pielii, sclipirea ochilor și sănătatea digestivă și dentară.
Având în vedere că dinții puiului de câine sunt încă în formare în această etapă de viață, asigură-te că îi ușurezi procesul de masticație. Evită hrana de consistență dură. Dacă alegi hrană uscată, adăugă puțină apă, până capătă consistența unei paste. Hrana uscată PURINA FRISKIES Junior are la bază o formulă completă și echilibrată, cu pui și legume, conține cereale integrale, vitamine din grupul B, acizi grași Omega 3 și 6, precum și lapte, toate acestea sub formă de crochete în formă de os, disponibile în gramaje de 2.4 kg, 8 kg și 15 kg.
Pe măsură ce puii cresc, poți adăuga mai puțină apă și poți face hrana, pas cu pas, mai uscată. Este recomandat să nu te grăbești să-i înțarci, deoarece trecerea prematură la varianta exclusiv solidă poate afecta digestia puilor.
Hrana umedă PURINA FRISKIES Junior este un sortiment apetisant cu pui și morcovi, ce conține vitaminele A, D3 și E, fiind disponibilă în gramaj de 100g, dar și în varianta multipack (4x100g). Poate fi combinată cu formula uscată pentru o masă delicioasă, cu textură diferită, pe care câinele tău o va aprecia cu siguranță!

Cât trebuie să mănânce un pui de câine?

Nu de puține ori, puii de câine au ochii mai mari decât stomacul! Tocmai de aceea este indicat să-i oferi juniorului tău cantități mici de hrană, în mod frecvent. Acestea depind de vârstă, de dimensiune și, foarte important, de sfaturile primite de la medicul veterinar.

Pe măsură ce puiul tău crește, la fel va crește și apetitul său. Pentru a-i oferi extra energie pentru arderile rapide și pentru formarea masei musculare, va trebui să crești cantitatea de hrană.

În funcție de rasă, un pui de șase luni poate avea nevoie până la dublul aportului de calorii al unui pui de două luni. Ca regulă generală, începe să crești mărimea porției de la șase luni până la 12 luni pentru câinii mici, după care îl poți trece pe hrană pentru adulți.

La rasele mai mari, poți începe mărirea porției de la șase luni și apoi să reduci din nou cantitatea la 12 luni, după ce puseul de creștere s-a încheiat. Aceste rase trec mai greu la hrană pentru adulți, la aproximativ 18 până la 24 de luni.

În general, poți folosi, ca regulă, următoarele indicații:

 • De la începerea oferirii hranei speciale până la înțărcare (de obicei, două luni) - 4-6 mese pe zi.
 • De la două până la trei luni - 4 mese pe zi.
 • De la patru până la șase luni - 2-3 mese pe zi.
 • După șase luni - 2 mese pe zi mese pe zi (în funcție de rasă).

Alte sfaturi pe care ar fi bine să le pui în practică sunt:

 • Evită să-i oferi puiului de câine prea multă hrană, deoarece ar putea să îl deranjeze la stomac. Totodată, există riscul ca puiul de câine să se îngrașe într-o perioadă scurtă, iar kilogramele acumulate să exercite o presiune destul de mare asupra coloanei vertebrale.
 • Citește cu atenție instrucțiunile de pe pachetul de hrană – acestea îți pot oferi un bun punct de plecare. Cantitatea exactă cu care trebuie să hrănești puiul poate varia în funcție de vârstă, rasă, situație medicală. De asemenea, poți folosi instrumentul nostru pentru starea corporală.
 • Cântărește în mod regulat puiul de câine, pentru a te asigura că are greutatea potrivită în funcție de vârstă, talie, rasă.

Tabel cantitate hrana caini junior

 

Greutate la maturitate (kg)  

1-1/2 - 3 Luni (căni)

4 - 5 Luni (căni)

6 - 8 Luni (căni)

9 - 11 Luni (căni)

1-2 Ani (căni)

1.4 - 5.4 kg 1/2 - 1 2/3 - 1-1/3 1/2 - 1-1/2 Hrănire ca a unui câine adult Hrănire ca a unui câine adult
5.9 - 9.1 kg 1/2 - 1-1/4 1-1/8 - 2 3/4 - 1-1/3 1 - 1-1/2 Hrănire ca a unui câine adult
9.5 - 22.7 kg 1/2 - 1-1/2 1-1/2 - 2-3/4 1-1/8 - 2-1/3 2 - 3 2 - 4-1/4
23.1 - 34.0 kg 5/8 - 2-1/3 1-1/2 - 4 1-1/2 - 3-3/4 2-1/2 - 4-3/4 2-5/8 - 6-1/4
34.5 - 45.4 kg 1 - 2-2/3 2-7/8 - 3-3/4 2-7/8 - 6-1/3 3-7/8 - 7 5-5/8 - 11
Peste 45.4 kg 2-2/3 căni plus 1/3 căni pentru fiecare 10 kg peste 100 kg 3-3/4 căni plus 1/3 căni pentru fiecare 10 kg peste 100 kg 6-1/3 căni plus 1/3 căni pentru fiecare 10 kg peste 100 kg 7 căni plus 1/3 căni pentru fiecare 10 kg peste 100 kg 11 căni plus 1/3 căni pentru fiecare 10 kg peste 100 kg


*Acestea sunt doar recomandări generice.Te rugăm să verifici ambalajul pentru recomandări de hrănire specifice produsului.**Cercetările Purina indică faptul că evitarea supraalimentării cățeilor poate contribui la dezvoltarea lor. Menținerea unei condiții corporale ideale este esențială pentru a încuraja o creștere adecvată la toți cățeii, în special la cei de rase mari. Cantitățile indicate reprezintă doar o recomandare. În cazul în care câinele tău junior devine supraponderal, se recomandă o reducere a aportului zilnic de hrană. Pe măsură ce puii de câine se apropie de vârsta adultă, nevoile lor calorice pot scădea, iar cățelul tău poate începe să lase mâncare în castron. Nu interpreta greșit acest lucru ca fiind un indiciu de aversiune față de mâncare. În schimb, începe să-i oferi mai puțină hrană, astfel încât puiul tău de câine să nu mănânce prea mult și să-și păstreze condiția corporală ideală. Îți recomandăm să consulți medicul veterinar cu privire la un program de control al greutății.

Tabelul nostru de hrănire a câinilor junior este un punct de plecare pentru a te ajuta să afli cât de multă hrană uscată să îi oferi puiului tău de câine. Pentru informații mai specifice de hrănire a câinIlor junior, verifică instucțiunile de hrănire de pe ambalajul produsului sau discută cu medicul veterinar.

Deoarece cățeii cresc într-un ritm atât de rapid, trebuie să înceapă să mănânce o hrană completă și echilibrată pentru câini junior imediat ce sunt înțărcați, de obicei între șase și opt săptămâni.

Cantitatea de hrană de care are nevoie câinele tău junior depinde de cât va cântări la maturitate. Un Labrador Retriever sau un Golden Retriever va cântări mai mult la maturitate decât un Cairn Terrier, de exemplu. Așadar, câinele mai mare are nevoie de mai multă hrană atunci când este doar un pui.

Hrănirea puiului de câine și activitatea fizică

Evită să hrănești puiul de câine înainte sau după ce acesta a avut activitate fizică. Așteaptă aproximativ o oră până să-i dai de mâncare, astfel încât să eviți orice posibilă tulburare gastrică.

După orice activitate fizică, ar fi bine ca puiul de câine să se odihească.

Unde să hrănești puiul de câine

 • Hrănește puiul într-un loc liniștit, departe de agitația din casă, unde poate mânca liber, fără întrerupere. Alege o suprafață care poate fi curățată ușor, cum ar fi gresia, și servește hrana într-un recipient curat.
 • Ține copiii departe de câine când acesta mănâncă. Dacă ai și alți câini în casă, hrănește-i în același timp, dar separat, pentru a evita bătaia și furtul hranei.

Cum să hrănești puiul de câine

 • Mâncarea umedă pentru câini este servită cel mai bine la temperatura camerei, deoarece miroase mai atractiv și se digeră mai ușor. Dacă depozitezi mâncarea în frigider, nu uita să o scoți cu o oră înainte de ora mesei. Poți pune mâncarea umedă la microunde pentru a o încălzi, dar asigură-te că nu este fierbinte.
 • În timp ce mâncarea umedă se alterează rapid, mâncarea uscată va rezista toată ziua. Majoritatea puilor adoră să roadă mâncarea uscată, dar dacă al tău o preferă umezită sau dacă există un motiv medical pentru a evita hrana dură, lasă hrana într-un recipient cu apă timp de 30 de minute înainte de servire.
Alimente interzise puilor de câine

Puii știu exact cum să obțină ce doresc, în special când vine vorba de mâncare. Dacă uneori cedezi, reține că mâncarea extra nu trebuie să reprezinte mai mult de 10% din cantitatea totală..

De asemenea, există unele alimente de care trebuie să te ferești. Iată ce îți recomandăm să faci:

 • Nu oferi niciodată puiului de câine carne crudă. Pentru a reduce riscul de toxiinfecție alimentară, gătește carnea. Înainte de servire, asigură-te că nu au rămas bucăți mici de os, în special oase de pui și de pește, deoarece acestea pot afecta dinții și pot obstrucționa intestinele.
 • Nu-i da niciodată câinelui ciocolată, deoarece este toxică pentru ei.
 • De asemenea, evită ceapa, stugurii, stafidele.

Poți citi mai multe despre alimentele și substanțele dăunătoare pentru câini.

Când treci de la hrana pentru junior la hrana pentru câine adult?

Chiar dacă puiul tău pare că a devenit adult (între șase și opt luni - pentru rasele mici -, și în jur de 24 de luni - pentru rasele mari de câini), acesta este încă pui la interior, așa că este bine să eviți să-i introduci în alimentație hrană pentru câini adulți.

Majoritatea câinilor vor avea încă nevoie de calorii suplimentare și de nutrienți pe care îi asigură mâncarea pentru pui, până la vârsta de aproximativ 12-24 luni (chiar mai mult pentru câinii din rase mari).

Dacă nu știi sigur la ce vârstă ar fi bine să înlocuiești hrana pentru junior cu hrana pentru câine adult, consultă medicul veterinar.

Schimbarea hranei puiului de câine

Dacă urmezi sfaturile noastre despre cum să-l hrănești, vei avea un câine fericit și sănătos, cu multă energie și chef de joacă!

 • Stomacul puiului de câine este foarte sensibil și se poate deranja ușor dacă îi schimbi brusc hrana, fie ea umedă sau uscată.
 • Când îl aduci acasă pentru prima dată, este o idee bună să păstrezi hrana recomandată de crescător sau de adăpost.
 • Dacă trebuie să îi schimbi hrana, lăsa timp să i se obișnuiască stomacul. Amesteca puțină hrană nouă în cea veche, gradual, adăugând tot mai multă, în curs de 7-10 zile, până când puiul de câine mănâncă doar hrana nouă.
 • Dacă vrei să treci de la hrană umedă la hrană uscată, este important să știi că puiul de câine va avea nevoie de timp pentru a se obișnui. Acesta va mesteca mai lent și, cu siguranță, va avea nevoie de mai multă apă.
 • Dacă vrei ca trecerea să fie de la hrană uscată la hrană umedă, nu fi surprins(ă) dacă va bea mai puțin. Textura i se poate părea ciudată dacă este obișnuit să roadă hrană uscată, așa că ar putea să fie nevoie să amesteci câțiva biscuiți.

Concluzii

 • Puii sunt nerăbdători să învețe despre lumea din jurul lor și au nevoie de multă energie pentru a o explora. Când vine vorba despre alimentația puiului, hrana pentru juniori asigură o combinație echilibrată de nutrienți necesari. Hrana pentru câini juniori sau pentru puii de câine conține mai multe calorii, totul pentru ca aceștia să aibă energia necesară pentru dezvoltarea corpului și creierului, fără a le și suprasolicita stomăcelul.
 • Formulele de calitate pentru pui conțin o mulțime de proteine ușor digerabile și au un grad ridicat de minerale esențiale, cum ar fi calciu, fosfor, magneziu, zinc și fier, precum și vitamina D, pentru a ajuta la oase și dinți sănătoși.
 • Puii au gura mai mică decât câinii adulți. Astfel, cu cât sunt mai mici bucățile din alimentele pentru pui, cu atât este mai ușor pentru ei să o mestece. În mod natural, puilor le place să mestece boabele, deoarece acest lucru îi ajută să-și mențină dinții puternici, curați și sănătoși.
 • După ce ai găsit o hrană de care tu și puiul tău de câine sunteți mulțumiți, este o idee bună să rămâneți la aceasta. Puii se pot deranja la stomac dacă li se schimbă dieta. Astfel, dacă nu există probleme evidente cu alimentația actuală sau dacă nu ești sfătuit(ă) de veterinar să o schimbi, este bine să păstrezi aceeași hrană.

Articole asemănătoare

Friskies Dog