Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pentru ei, toată pasiunea noastră
Pro Plan logo
Pisica maro închis stă în prag

Travaliul și prima naștere la pisici - cum îngrijești puii de pisică nou născuți

5 minute de citit
Pro Plan logo
Sponsorizat de Pro Plan

Gândul că în curând pisica ta va aduce pe lume pui de pisică te bucură nespus. Nu poți decât să zâmbești când îți imaginezi cum vei avea grijă de toți, cum îi vei vedea crescând cu fiecare zi și cum vei începe, încetul cu încetul, să te joci cu ei.

Venirea pe lume a puilor de pisică este, într-adevăr, o mare bucurie, însă este esențial să ții cont de faptul că travaliul și nașterea la pisici reprezintă un proces destul de complex, care merită toată atenția, astfel încât lucrurile să se desfășoare fără complicații. De exemplu, mai ales dacă este vorba despre prima naștere la pisici, este important să cunoști semnele de travaliu iminent, astfel încât să reacționezi pe măsură.

Dacă este vorba despre prima naștere a pisicii tale, cu siguranță că vrei să știi câți pui face o pisică la prima naștere: de regulă, aceasta fată între 1 și 3 pui. Totodată, dacă te întrebi de câte ori fată pisica pe an, este important să știi că acest lucru se întâmplă, în general, de două ori. În ceea ce privește răspunsul la întrebarea în câte luni naște o pisică?, află că media perioadei de gestație la pisici este de 63-66 de zile. Descoperă, în articolul de astăzi, tot ceea ce trebuie să știi despre travaliul și nașterea la pisici: cum te pregătești pentru nașterea pisicii tale, care sunt semnele la care trebuie să fii atent, cum îngrijești corespunzător pisica și puii după naștere.

Pregătirea pentru naștere: ce trebuie să faci?

Dacă pisica urmează să nască în viitorul apropiat, este indicat să faci pregătirile necesare din timp util: să comunici cu ceilalți membri ai familiei, astfel încât fiecare să știe ce responsabilități are și, totodată, să pregătești un culcuș adecvat pentru momentul nașterii.

În timpul ultimelor două săptămâni de sarcină a pisicii, asigură-te că toți membrii familiei știu să păstreze liniștea în jurul ei și să o îngrijească atent – mai ales copiii, care, cu siguranță, de-abia așteaptă sosirea pe lume a unor noi pui cu care să se joace.

Ajutor la îndemână

Travaliul pisicii tale ar trebui să decurgă bine, dar e util să ai pe cineva care să te ajute, la nevoie, pentru a o menține calmă sau în cazul în care apare vreo complicație.

E bine să ai la îndemână numărul de telefon al medicului veterinar, deoarece nașterea poate avea loc noaptea sau pisica poate avea nevoie, în anumite situații, de ajutor de urgență.

Dacă femela are probleme la naștere, va trebui să o duci la cabinet, deci asigură-te că ai acces la transport.

Asigurarea unui mediu propice pentru naștere

Încearcă să o menții cât mai calmă și inactivă în acest timp și încurajeaz-o să se relaxeze în patul ei special de maternitate. Atenție, însă: se poate ca nici cel mai moale pat să nu o mai tenteze - de exemplu, unele pisici vor respinge culcușul pregătit pentru naștere pentru colțul unui dulap. Asigură-te că are mai multe opțiuni de locuri în care poate naște și nu încerca niciodată să o muți din locul pe care și l-a ales chiar ea.

Când consideri că travaliul se apropie, este bine să ai câteva lucruri pregătite dinainte, cum ar fi un vas curat cu apă caldă, prosoape și cârpe curate, ață dentară și mănuși de unică folosință, împreună cu o cușcă de transport pentru pisici, precum și numărul de telefon al medicului veterinar. Este important să ai aceste lucruri la îndemână, pentru orice eventualitate.

Dacă duci puii departe de mamă, asigură-te că îi ții la căldură. Îți recomandăm o buiotă care poate fi încălzită la cuptorul cu microunde, în loc de o sticlă cu apă caldă.

La ce semne să fii atent

Iminența travaliului poate fi dificil de observat. În primele faze ale travaliului, femela va deveni foarte neliniștită și, mai mult decât atât, foarte vocală.

Contactează veterinarul, dacă nu ești sigur că a început travaliul, și supraveghează pisica în ultimele săptămâni și zile de sarcină, pentru a te asigura că știi când va da naștere puilor.

Stadiile travaliului și nașterii

Travaliul pisicii are trei etape. După ce observi că a început travaliul, trebuie să o urmărești cu atenție. De obicei, travaliul pisicii decurge foarte bine, dar este necesar să o supraveghezi, pentru a preveni foarte repede eventualele complicații.

Nu te îngrijora, însă: în general, travaliul pisicii decurge foarte bine. Poți contacta medicul veterinar dacă te simți stresat.

Totodată, asigură-te că limitezi numărul de „asistenți”: deși întreaga familie este nerăbdătoare să vadă puii, s-ar putea ca acest lucru să deranjeze pisica.

Ajutorul în timpul nașterii

Dacă este vorba de prima experiență de acest tip, probabil că îți faci destule griji și te întrebi ce să faci când naște pisica. Iată, așadar, care sunt lucrurile esențiale pe care ar trebui să le cunoști și cum ai putea să-ți ajuți pisica în timpul nașterii:

 • După naștere, femela trebuie să rupă sacul amniotic (membrana subțire din jurul puiului) și apoi să curețe puiul cu atenție. De obicei, nu trebuie să intervii în timpul nașterii pisicii, dar, ocazional, femela poate avea nevoie de un pic de ajutor.
 • Dacă nu rupe sacul, nu o face complet sau nu curăță puii, ar putea fi necesar să intervii pentru îngrijirea puilor nou-născuți. Rupe, cu grijă, sacul nedeschis, folosind un prosop (niciodată un obiect ascuțit), pentru ca puiul să poată respira. Curăță-i ușor gura și nasul, apoi usucă rapid puiul de pisică, în răspăr, cu o cârpă curată sau un prosop de față. O frecare finală fermă cu o cârpă caldă va usca și încălzi puiul și îl va stimula să respire pentru prima dată.
 • După ce pisica ta a născut, va mușca și va rupe singură, în mod normal, cordonul ombilical, dar, în caz contrar, ar putea fi necesar, din nou, ajutorul tău. Cu mâinile curate sau purtând mănuși de unică folosință, leagă ața dentară în jurul cordonului, la aproximativ 2 cm de corpul puiului, leagă, din nou, la încă un centimetru de corpul puiului și taie cordonul ombilical între aceste legături. Nu tăia prea aproape de corpul puiului, deoarece poate fi periculos. Capetele lungi ale firelor pot fi roase și înghițite de mamă, deci asigură-te că sunt tăiate! Dacă observi că femela încearcă să roadă prea aproape de pui, oprește-o.
 • Dacă ești îngrijorat pentru această parte a nașterii, consultă medicul veterinar în prealabil și asigură-te că știi ce ai de făcut.

Îngrijirea pisicii și a puilor de pisică după naștere

 • Poate părea că totul merge repede, dar, în realitate, întreaga naștere ar putea dura între 2 și 5 ore. În unele cazuri, poate dura chiar și până la 24 de ore.
 • Dacă observi, în orice moment, că femela are probleme cu nașterea, contactează veterinarul pentru a discuta pasul următor.
 • Dacă pisica pare să aibă un travaliu neproductiv o oră sau mai multe în timpul nașterii, contactează imediat medicul veterinar.
 • Seriile sunt formate, adesea, din patru până la șase pui, deși nu este neobișnuit ca acest număr să fie mai mare sau mai mic.
 • După ce s-au născut toți puii, lasă un timp pisicii să îi curețe și să îi hrănească. Încearcă să nu intervii prea mult, dar nu te teme să îi manevrezi cu grijă, pentru a socializa cu ei, precum și pentru a-i da mamei o pauză bine meritată.
 • Dacă puii nu au supt de la mamă în primele ore de la naștere, va trebui să îi ghidezi către unul din mameloane, deoarece pot fi înfometați. Dacă sunt mai mulți pui decât mameloane, va trebui să faci schimb între ei, până când învață să împartă.
 • Dacă femela nu pare că își îngrijește puii, nu îi spală sau nu îi hrănește, consultă imediat medicul veterinar.
 • Uneori, hrănirea manuală poate fi necesară după nașterea unei pisici. Dacă ai probleme sau întrebări despre hrănirea puilor, cere sfatul medicului veterinar.
 • După ce puii vor învăța să se hrănească singuri, va trebui să alegi cu grijă tipul de hrană. Ține cont că puii de pisică au și preferințe pentru textura umedă sau uscată, dar întotdeauna trebuie hrăniți cu sortimente special create pentru ei până la vârsta de 1 an. Dezvoltată de medici veterinari și nutriționiști, hrana uscată PURINA® ONE® JUNIOR poate fi o soluție datorită formulei nutritive unice numită BIFENSIS, ce conține bacterii funcționale benefice în procesul de întărire natural al pisicii, de la interior spre exterior. În plus, în această hrană se regăsește DHA, un nutrient funcțional care ajută la dezvoltarea creierului și a vederii. Pentru a se adapta mai ușor noului program alimentar, poți începe cu hrana umedă PURINA® FELIX® Fantastic JUNIOR, deoarece are un miros mai puternic și este mai moale decât hrana uscată, ceea ce ar putea încuraja apetitul. În plus, puiul de pisică va beneficia de un aport de apă crescut.
 • Printre cele mai des întâlnite întrebări referitoare la comportamentul pisicilor care au pui se află și „De ce își mută pisica puii?/De ce schimbă pisica locul puilor?”. Este bine de știut faptul că, după naștere, pisicile obișnuiesc să schimbe locul puilor, deoarece aceasta poate găsi locul fătării ca fiind periculos, din cauza mirosului care ar putea atrage posibili prădători.

Acum, că știi care sunt principalele lucruri de care ar trebui să ții cont în timpul nașterii, precum și după venirea pe lume a puilor de pisică, te poți bucura în liniște de momentul cu totul și cu totul special care este tot mai aproape.