Hrănirea pisicuței

Deci ai primit un nou ghem de blană în familia ta - felicitări! Acum că ți-ai adus noua prietenă în casă, te vei întreba cum o poți ajuta să crească sănătoasă și puternică.
Pisicuță gri mâncând
Pisicuță gri mâncând
Pisicuță gri mâncând

Familiarizarea cu opțiunile tale

S-ar părea că există foarte multe opțiuni, chiar și pentru pisici mici, dar vestea bună este că, indiferent de stilul de viață sau starea animalului tău, există un tip de mâncare pentru pisici care este potrivit pentru el.

Mâncarea pentru pisicuțe are o formulă specială cu un nivel foarte ridicat de proteine, care sunt esențiale pentru o creștere corespunzătoare, precum și un nivel mai ridicat de calciu, magneziu, fosfor, zinc și fier pentru a ajuta la formarea unor oase și dinți puternici.

În cele din urmă, dacă nu e influențată de o condiție medicală, decizia de a-i da pisicuței hrană uscată sau umedă depinde numai de tine (și de noul tău prieten cu blană, desigur!)

Bowl of PurinaOne chicken kitten food
Purple food bowl icon

Hrana uscată

 • Formulele uscate complete sunt ușor de măsurat și de folosit și au un termen de valabilitate mai mare după ce sunt desfăcute decât hrana umedă.
 • Aceasta poate ajuta și la păstrarea sănătății dinților pisicuței tale. Te poți aștepta ca pisicuța să mestece hrana uscată mai activ și poate contribui la îndepărtarea plăcii de pe dinții puilor mai mari.
 • Bucățelele mai mici din majoritatea alimentelor uscate sunt mai ușor de mestecat și înghițit pentru pisicuțe.
 • Hrana uscată permite măsurarea cantității exacte de hrană de care are nevoie pisicuța ta.
Orange food bowl icon

Hrana umedă

 • Unele pisicuțe preferă pur și simplu hrana umedă, deoarece miroase mai puternic și este mai moale decât hrana uscată.
 • Hrana umedă poate fi și mai convenabilă, cu pachețelele și tăvile individuale care îi oferă pisicuței o masă proaspătă, gata de servit, de fiecare dată.
 • Pisicuța ta va beneficia de un aport de apă crescut.

Cum să-ți hrănești pisicuța

Pisicile au tabieturile lor, așa că intrarea într-o rutină regulată, cât mai curând posibil, este cel mai bun lucru pentru tine și pisica ta. Hrănește-ți pisicuța în același loc și la aceeași oră în fiecare zi, într-o zonă liniștită, unde se poate relaxa, departe de litieră.

Alege o suprafață care poate fi curățată ușor sau folosește un preș pentru hrănit pisicile. Folosește întotdeauna un castron curat, deoarece pisicile sunt creaturi foarte pretențioase. Unii pisoi preferă să mănânce dintr-un bol plat sau o farfurie - acest lucru poate ajuta și la încetinirea mâncăilor!

Dacă ai mai mult de un pisoi, asigură-te că bolurile lor sunt la o distanță rezonabilă unul de altul pentru a evita orice confruntare. În cazul în care puii nu se înțeleg, poate fi nevoie chiar să aibă zone complet separate de hrănire pentru a menține pacea.

Când vine vorba de hrănirea pisicuțelor, încearcă să servești mâncarea umedă (conserve-plicuri) la temperatura camerei, deoarece are un miros mai atractiv și este mai ușor de digerat. Acest lucru înseamnă să o scoți din frigider cu o oră înainte de hrănire sau să folosești cuptorul cu microunde pentru a o încălzi - asigură-te însă cu atenție ca mâncarea încălzită la cuptorul cu microunde să nu fie niciodată fierbinte!

Orange food bowl icon

Hrana umedă se alterează repede și poate dezvolta bacterii, așa că evită să o lași afară. Odată ce a fost deschisă, hrana umedă nu se păstrează pentru mai mult de 24 de ore, chiar și în frigider.

Purple food bowl icon

Hrana uscată, pe de altă parte, poate fi lăsată afară în timpul zilei, fără a se altera. Depoziteaz-o într-un mediu curat, uscat, în mod ideal într-un container etanș sau o cutie resigilabilă, pentru a o păstra gustoasă și a-i menține aromele.

Poate că pisicuțele tale cresc repede și au un apetit uriaș - dar ochii lor pot fi mai mari decât burticile lor mici! Iată câteva sfaturi pentru a te ajuta să îți dați seama cât de mult trebuie să îți hrănești pisicuța.

 • Un număr de patru mese mici pe zi este ideal după ce puii sunt înțărcați. Dacă stilul tău de viață nu-ți permite să-i hrănești de patru ori pe zi, hrănește-i de trei ori, dar lasă-le unele alimente uscate ca gustare. În mod ideal, dă-le doar hrană uscată - asta înseamnă că nu trebuie să-ți faci griji că stă afară toată ziua, deoarece nu se alterează.
 • Pe măsură ce puii cresc, redu numărul meselor la trei pe zi. Pe la șase luni, poți hrăni un pisoi cu două mese pe zi. Nu uita că pisicile sunt adaptate să mănânce puțin și des - deci, spre deosebire de câini, au nevoie să fie hrănite mai mult de o dată pe zi!
 • Citește întotdeauna instrucțiunile de alimentare de pe ambalajul hranei pentru pisicuțe. Poți verifica cu Echipa Purina Pet Care dacă nu ești sigur cât de mult să le dai. Cel mai important lucru este ca pisicuța ta să își mențină un corp zvelt și sănătos.
Kitten food amounts diagram

Formulele complete tip "masă principală" sunt proiectate astfel încât să nu ai nevoie de niciun fel de suplimente pentru a da pisicuței toți nutrienții de care are nevoie, dar unele alimente, cum ar fi recompensele, gustările și unele alimente pe bază de carne / pește (alimente "complementare") nu sunt echilibrate nutrițional individual. Dacă hrănești pisicile cu alimente complementare, asigură-te că acestea au parte și de un regim alimentar echilibrat, cu o dietă alimentară completă. Poate părea fantastic să le poți oferi recompense pisicilor pentru a construi o legătură, dar asta pune o serie de probleme, deoarece puii sunt în creștere.

Resturile de la masă nu sunt întotdeauna bune pentru pisicuța ta. Alimentele destinate consumului uman tind să fie bogate în calorii, dar sărace în substanțele nutritive de care pisicuțele au nevoie. De fapt, unele astfel de alimente pot fi dăunătoare pentru pisicuțe sau pisici sau le pot deranja stomacul.

Cele mai multe recompense pentru pisici nu sunt concepute pentru pui și pot avea un conținut foarte mare de calorii. Dimensiunea lor mare poate provoca și sufocarea.

Este cel mai bine să oferi recompense pisoilor doar când aceștia sunt un pic mai mari și chiar și atunci să fii atent ca recompensele să fie adecvate pentru vârsta lor. Când sunt destul de mari pentru a se bucura de recompense și snacks-uri, acestea ar trebui să constituie nu mai mult de 10-15% din nevoile zilnice de calorii și ar trebui să le reduci masa principală cu o cantitate egală.

Grey kitten stretching

Dacă pisicuța ta face mofturi, nu te speria! Multe pisicuțe preferă anumite texturi și arome și refuză rapid mâncarea dacă se schimbă ceva. În cazul în care pisicuța ta pleacă brusc de lângă hrană sau refuză să mânânce, fă o programare la medicul veterinar, deoarece ar putea fi un semn al unei probleme. Poți încuraja un pisoi agitat să mănânce astfel:

 • Mută ora mesei până când restul familiei termină de mâncat și lasă pisicuța să mânânce într-o zonă liniștită, departe de zgomot și de stres. Poți încerca, de asemenea, schimbarea de la hrană umedă la uscată sau să folosești o aromă diferită.
 • Asigură-te că bolul este curat și că alimentele uscate nu s-au alterat.
Brown kitten resting

E la fel de important să te asiguri că animalul este hidratat ca și alimentarea cu hrană adecvată pentru pui – este valabil, mai ales, dacă hrănești puii cu hrană uscată.

 • Asigură-te că pisoii au acces permanent la apă potabilă curată, dar evită să pui hrana și apa în același loc și asigură-te că hrana și apa sunt la distanță față de litieră.
 • Asigură-te că bolul pe care îl folosești e destul de jos pentru ca pisoii mici să poată bea confortabil! Cel mai bun este un vas ceramic – unor pisoi nu le plac reflecțiile atunci când beau din boluri metalice.
 • Dacă ți se pare că pisoiul este reticent la apă, încearcă un vas mai mare, deoarece unor pisoi nu le place să li se ude mustățile când ating marginile!
 • Pisoii nu au nevoie de lapte după înțărcare, deci nu folosi laptele pe post de înlocuitor pentru apă. De fapt, puii și pisicile adulte pot avea intoleranță la zaharurile din lapte, iar acest fapt poate duce la diaree. Chiar și formulele speciale de ‘lapte pentru pisoi’ trebuie să fie considerate hrană sau tratații, nu o băutură. Dacă le administrezi o formulă specială de lapte, asigură-te că că este adecvată pentru stomacurile delicate ale puilor de pisică
Grey kitten and water bowl

Cum să schimbi alimentația puiului tău de pisică

Sistemul digestiv al pisoiului tău poate fi foarte sensibil – deci este bine să nu schimbi alimentația, dacă nu e absolut necesar, pentru a evita deranjamentele stomacale. Pentru a menține noul membru al familiei fericit și sănătos, este cel mai bine să rămâi la hrana pe care crescătorul sau centrul de adopție i-o administra, desigur dacă nu era dezechilibrată nutrițional. Dacă pisoiul tău începe să nu se simtă bine, refuză hrana sau mănâncă mai puțin, consultă medicul veterinar.

Dacă medicul veterinar îți sugerează că ar trebui să schimbi hrana pisoiului, va trebui să te asiguri că o faci gradual, pentru a evita dereglarea digestiei delicate a pisoiului. Încearcă următorii pași:

 • Oferă separat hrana nouă și cea veche, pentru a-l lăsa să le încerce separat.
 • După ce le-a testat, amestecă puțină mâncare nouă în mâncarea veche.
 • Pe parcursul a 7-10 zile, crește proporțiile, până când îl alimentezi numai cu hrana nouă. Nu te grăbi – în unele cazuri, această schimbare ar putea dura mai mult.
 • Dacă dieta pisoiului tău trebuie să fie schimbată din motive de sănătate, trebuie să consulți medicul veterinar pentru cel mai bun mod și moment în care să modifici dieta pisoiului.

Dacă îl treci de la hrană umedă la hrană uscată, nu uita că pisoiul va mesteca mai rapid, va avea nevoie de mai multă apă și va face vizite repetate la recipient, în loc să mânânce într-o singură tranșă. Hrana uscată oferă pisoiului mai multă energie decât hrana umedă, deci va trebui să îi administrezi mai multă hrană umedă pentru a obține același număr de calorii. Indiferent de vârsta pisicii tale, trebuie să te asiguri că aceasta are în permanență suficientă apă proaspătă de băut.

Când să încep să administrez unui pui hrană pentru adulți

Close up of kitten eating

Puii pot părea adulți pe la vârsta de șase sau opt luni, dar sunt încă pui în interior! Oasele lor sunt încă în creștere și corpurile lor continuă să se împlinească. Continuă să le dai hrana pentru pui până la vârsta de aproximativ 12 luni, când pot trece la hrana pentru adulți.