Pentru ei, toată pasiunea noastră
Logo Friskies
Gato a olhar para a tigela.

Cum și cu ce mâncare de pisică junior să-ți hrănești puii de pisică

10 minute de citit
Logo Friskies
Sponsorizat de Friskies Cat

În familia ta a intrat, de curând, o pisică? Puiul de pisică vă este tuturor atât de drag, vă umple casa cu bucurie și zâmbete și vă doriți să-i oferiți, pe lângă iubire, bineînțeles, tot ce e mai bun? Probabil știi deja că alimentația adecvată joacă un rol esențial în creșterea oricărui animăluț. Cum există numeroase variante de hrană, este foarte important să o alegi pe cea care răspunde cel mai bine nevoilor sale.

Ai luat un pui de pisică acasă și te întrebi ce mănâncă aceștia pentru a crește mari, sănătoși și jucăuși. Alimentația adecvată joacă un rol esențial în procesul normal de creștere, așa că trebuie să îi oferi hrană specială pentru pui de pisică, care să conțină proteine, calciu, magneziu, zinc, fosfor și fier. Astfel micul tău animal de companie se va dezvolta armonios, va avea oase și dinți puternici, o blană strălucitoare și multă energie.

Consultă medicul veterinar să vezi dacă puiul are probleme de sănătate. Dacă acesta este sănătos poți să-i dai atât hrană umedă, cât și hrană uscată, pentru că ceea ce mănâncă pisicile mici trebuie să conțină elementele nutritive menționate, indiferent de forma de prezentare.

Dacă îi dai hrană uscată, ajuți la sănătatea dinților pisicii tale, pentru că aceasta va mesteca alimentele solide și tari și astfel își va dezvolta dentiția, iar placa dentară va fi îndepărtată. Hrana umedă are și ea avantajele ei, pentru că asigură o masă proaspătă, contribuie la hidratarea micului animal de companie și îi dezvoltă simțul gustativ.

Se recomandă alternarea celor două feluri de nutriție, pentru un echilibru alimentar adecvat și o dezvoltare completă în perioada de creștere. Indiferent la ce vârstă încep să mănânce puii de pisică, la patru săptămâni sau mai târziu, în jurul a șase săptămâni de la naștere, este foarte important să alegi mixul potrivit de hrană pentru organismul lor, care este foarte sensibil în primul an de viață.

Încă de la prima masă, asigură-te că-i oferi puiului tău de pisica un vas curat din care să bea apă și un bol pentru hrană de dimensiuni potrivite pentru talia lui. Astfel îi va fi ușor să ajungă la hrană și să se hidrateze, iar faptul că are încă de la început un colț doar al lui este un lucru bun, care îl disciplinează și ajută la stabilirea unui program ordonat pentru mesele zilei.

Familiarizarea cu opțiunile tale

S-ar părea că există foarte multe opțiuni, chiar și când vine vorba de hrănirea pisicilor mici, dar vestea bună este că, indiferent de stilul de viață sau de starea animalului tău, există un tip de mâncare pentru pisici care este potrivit pentru el

Hrănirea puilor de pisică se face cu mâncare ce conține formule speciale: aceasta are un nivel foarte ridicat de proteine, esențiale pentru o creștere corespunzătoare, precum și un nivel mai ridicat de calciu, magneziu, fosfor, zinc și fier, pentru a ajuta la formarea unor oase și dinți puternici.

În cele din urmă, dacă nu e influențată de o condiție medicală, decizia de a-i da mâncare umedă sau uscată pentru pui de pisică depinde numai de tine (și de noul tău animal de companie, desigur). 

Astfel, răspunsul la întrebarea Cu ce hrănim puii de pisică? este următorul: în funcție de preferințe, cu hrană uscată sau cu hrană umedă.

 

Hrană uscată

 • Formulele uscate complete sunt ușor de măsurat și de folosit și au un termen de valabilitate mai mare după ce sunt desfăcute decât hrana umedă.
 • Hrana uscată poate ajuta și la păstrarea sănătății dinților pisicii tale. Te poți aștepta ca pisica să mestece hrana uscată mai activ și poate contribui la îndepărtarea plăcii de pe dinții puilor mai mari.
 • Bucățelele mai mici din majoritatea alimentelor uscate sunt mai ușor de mestecat și înghițit.
 • Hrana uscată permite măsurarea cantității exacte de hrană de care are nevoie animalul tău de companie. O variantă potrivită este hrana uscată PURINA® ONE® Junior, formulă concepută special pentru puii de pisică și care ajută la dezvoltarea sănătoasă a funcțiilor vitale, a masei musculare, a oaselor, dar și la o bună digestie, datorită ingredientelor pe care le conține. În plus, această hrană are la bază DHA, un nutrient funcțional găsit în laptele matern, care ajută la stimularea dezvoltării creierului și a vederii puilor de pisică.

Hrană umedă

 • Unele pisici preferă pur și simplu hrana umedă, deoarece miroase mai puternic și este mai moale decât hrana uscată.
 • Hrana umedă poate fi mai convenabilă decât cea uscată. Pachetele și tăvile individuale îi oferă pisicii o masă proaspătă, gata de servit, de fiecare dată.
 • Pisica ta va beneficia de un aport de apă crescut.
 • În cazul în care optezi pentru hrană umedă PURINA® FELIX® FANTASTIC JUNIOR poate fi opțiunea potrivită pentru puiul tău de pisică, deoarece oferă o sursă bogată de acizi grași Omega 6, minerale și vitamine echilibrate. În plus, are un miros mai puternic și este mai moale decât hrana uscată, ceea ce ar putea încuraja apetitul.

Hrănirea puilor de pisică

Pisicile au tabieturile lor, așa că intrarea într-o rutină regulată, cât mai curând posibil, este cel mai bun lucru pentru tine și pentru alimentația puiului de pisică. Hrănește-ți pisica în același loc și la aceeași oră în fiecare zi, într-o zonă liniștită, unde se poate relaxa, departe de litieră.

Alege o suprafață care poate fi curățată ușor sau folosește un preș pentru hrănit pisicile. Folosește întotdeauna un castron curat, deoarece pisicile sunt creaturi foarte pretențioase. 

Unii pui de pisică preferă să mănânce dintr-un bol plat sau o farfurie. Dacă ai mai mulți pui de pisică, asigură-te că bolurile lor sunt la o distanță rezonabilă unul de altul, pentru a evita orice confruntare. În cazul în care puii nu se înțeleg, poate fi nevoie chiar să aibă zone complet separate de servire a mesei, pentru a menține pacea.

Servirea și păstrarea hranei

Când vine vorba de hrănirea pisicilor, încearcă să servești mâncarea umedă (conserve-plicuri) la temperatura camerei, deoarece aceasta are un miros mai atractiv și este mai ușor de digerat. Acest lucru înseamnă să o scoți din frigider cu o oră înainte de hrănire sau să folosești cuptorul cu microunde pentru a o încălzi - asigură-te, însă, că mâncarea încălzită la cuptorul cu microunde nu este niciodată fierbinte.

Hrana umedă se alterează repede și poate dezvolta bacterii, așa că evită să o lași afară. Odată ce a fost deschisă, hrana umedă nu se păstrează pentru mai mult de 24 de ore, chiar și în frigider.

Hrana pentru pisici junior, uscată, pe de altă parte, poate fi lăsată afară în timpul zilei, fără a se altera. Depoziteaz-o într-un mediu curat, uscat, ideal într-un container etanș sau într-o cutie resigilabilă, pentru a o păstra gustoasă și pentru a-i

Cât de mult ar trebui să-mi hrănesc pisica?

Poate că pisicile tale cresc repede și au un apetit uriaș - dar ochii lor pot fi mai mari decât stomacul! Probabil ești în căutarea răspunsului la întrebarea Cât mănâncă un pui de pisică? - iată, așadar, câteva sfaturi pentru a te ajuta să îți dați seama care este cantitatea necesară de hrană pentru pisica ta.

 • Un număr de patru mese mici pe zi este ideal după ce puii sunt înțărcați. Dacă stilul tău de viață nu-ți permite să-i hrănești de patru ori pe zi, hrănește-i de trei ori, dar lasă-le unele alimente uscate ca gustare. În mod ideal, dă-le doar hrană uscată - asta înseamnă că nu trebuie să-ți faci griji că stă afară toată ziua, deoarece nu se alterează. PURINA® ONE® Junior, formulă completă de hrană uscată, conține valori nutriționale adaptate puilor aflați într-o fază de creștere și dezvoltare intensă.
 • Pe măsură ce puii cresc, redu numărul meselor la trei pe zi. Pe la șase luni, poți hrăni un pui de pisică cu două mese pe zi. Nu uita că pisicile sunt obișnuite să mănânce puțin și des - deci, spre deosebire de câini, au nevoie să fie hrănite mai mult de o dată pe zi./li>
 • Citește întotdeauna instrucțiunile de alimentație de pe ambalajul hranei pentru pisici. Poți verifica cu Echipa Purina dacă nu ești sigur ce cantitate să le oferi. Cel mai important lucru este ca pisica ta să își mențină un corp zvelt și sănătos./li>

Oferirea de recompense în hrană

 • Formulele complete tip „masă principală” sunt proiectate, astfel încât să nu ai nevoie de niciun fel de suplimente pentru a da pisicii toți nutrienții de care are nevoie, dar unele alimente, cum ar fi recompensele, gustările și unele alimente pe bază de carne/pește (alimente complementare) nu sunt echilibrate nutrițional individual. Dacă hrănești pisicile cu alimente complementare, asigură-te că acestea au parte și de un regim alimentar echilibrat, cu o dietă alimentară completă.
 • Resturile de la masă nu sunt întotdeauna bune pentru pisica ta. Alimentele destinate consumului uman tind să fie bogate în calorii, dar sărace în substanțele nutritive de care pisicile au nevoie. De fapt, unele alimente pot fi dăunătoare pentru pui de pisică și le pot deranja stomacul.
 • Cele mai multe recompense pentru pisici nu sunt concepute pentru pui și pot avea un conținut foarte mare de calorii. Dimensiunea lor mare poate provoca și sufocarea. Astfel, este cel mai bine să oferi recompense puilor de pisică doar când aceștia sunt un pic mai mari și chiar și atunci să fii atent ca recompensele să fie adecvate pentru vârsta lor. Rețetele din gama Felix, cum ar fi hrana uscată PURINA® FELIX® PARTY MIX, este recomandată pisicilor adulte și asigură un aport echilibrat de alimente. Când sunt destul de mari pentru a se bucura de recompense și snacks-uri, acestea ar trebui să constituie nu mai mult de 10-15% din nevoile zilnice de calorii și ar trebui să le reduci masa principală cu o cantitate egală. Recompensa poate fi oferită pisicii tale și în scopul dresajului, deoarece hrana uscată o motivează, stârnindu-i curiozitatea.

Ce fac dacă puii de pisică refuză să mănânce?

Dacă pisica ta face mofturi, nu te alarma! Multe pisici preferă anumite texturi și arome și refuză rapid mâncarea dacă se schimbă ceva. În cazul în care pisica ta pleacă brusc de lângă hrană sau refuză să mânânce, fă o programare la medicul veterinar, deoarece ar putea fi un semn al unei probleme. Poți încuraja un pui de pisică agitat să mănânce astfel:

 • Mută ora mesei până când restul familiei termină de mâncat și lasă pisica să mânânce într-o zonă liniștită, departe de zgomot și de stres. Poți încerca, de asemenea, schimbarea de la hrană umedă la uscată sau să folosești o aromă diferită.
 • Asigură-te că bolul este curat și că alimentele uscate nu s-au alterat.

Ce ar trebui să îi dau puiului meu de pisică să bea?

E la fel de important să te asiguri că animalul este hidratat, mai ales dacă obișnuiești să-i dai hrană uscată. Iată, așadar, care sunt principalele lucruri de care ar trebui să ții cont când vine vorba de hidratarea puiuților de pisică:

 • Asigură-te că puii de pisică au acces permanent la apă potabilă curată, dar evită să pui hrana și apa în același loc. Asigură-te că hrana și apa sunt la distanță față de litieră.
 • Asigură-te că bolul pe care îl folosești e destul de jos pentru ca puii de pisică să poată bea confortabil. Cel mai bun este un vas ceramic – unora nu le plac reflexiile atunci când beau din boluri metalice.
 • Dacă ți se pare că puiul este reticent la apă, încearcă un vas mai mare, deoarece unor pui de pisică nu le place să li se ude mustățile când ating marginile.
 • Puii de pisică nu au nevoie de lapte după înțărcare, deci nu folosi laptele pe post de înlocuitor pentru apă. De fapt, puii și pisicile adulte pot avea intoleranță la zaharurile din lapte, iar acest fapt poate duce la diaree. Chiar și formulele speciale de lapte pentru pui de pisică trebuie să fie considerate hrană sau tratații, nu o băutură. Dacă le administrezi o formulă specială de lapte, asigură-te că că este adecvată pentru stomacul delicat al puilor de pisică.

Introducerea vitaminelor în alimentația puilor de pisică

În cazul pisicilor care au vârsta de cel mult un an, alimentația corespunzătoare, bogată în nutrienți necesari creșterii și dezvoltării armonioase, joacă un rol foarte important. Iată câțiva dintre nutrienții esențiali:

 • acidul gras DHA - acesta are beneficii pentru dezvoltarea creierului, precum și pentru vederea puilor de pisică;
 • vitamine și minerale precum vitamina E și seleniu - antioxidanți care ajută la dezvoltarea sistemului imunitar;
 • minerale precum fosforul și calciul - benefice pentru creșterea oaselor.

Cum să schimbi alimentația puiului tău de pisică

Sistemul digestiv al puiului tău de pisică poate fi foarte sensibil – deci este bine să nu schimbi alimentația, dacă nu e absolut necesar, pentru a evita tulburările gastrointestinale.

Dacă medicul veterinar îți sugerează că ar trebui să schimbi hrana acestuia, va trebui să te asiguri că o faci treptat, pentru a evita dereglarea digestiei delicate a puiului de pisică. Încearcă următorii pași:

 • Oferă separat hrana nouă față de cea veche, pentru a-l lăsa să le încerce separat. După ce le-a testat, amestecă puțină mâncare nouă în mâncarea veche.
 • Pe parcursul a 7-10 zile, crește proporțiile, până când îl dau exclusiv hrana nouă. Nu te grăbi – în unele cazuri, această schimbare ar putea dura mai mult.
 • Dacă dieta puiului tău de pisică trebuie să fie schimbată din motive de sănătate, este necesar să consulți medicul veterinar în legătură cu cel mai bun mod și moment în care să modifici dieta acestuia.
 • Dacă treci de la hrană umedă la hrană uscată, nu uita că puiul de pisică va mesteca mai rapid, va avea nevoie de mai multă apă și va face vizite repetate la recipient, în loc să mânânce într-o singură tranșă.

Hrana uscată oferă puiului de pisică mai multă energie decât hrana umedă, deci va trebui să îi administrezi mai multă hrană umedă pentru a obține același număr de calorii. Indiferent de vârsta pisicii tale, trebuie să te asiguri că aceasta are în permanență suficientă apă proaspătă de băut. Află mai multe informații despre hidratarea la pisici și de ce bea pisica multă apă.

Ce fac dacă puii de pisică suferă de probleme digestive?

Tulburările gastrointestinale la pisici reprezintă una dintre problemele pentru care ar trebui să apelezi la sprijinul unui medic veterinar, mai ales că acestea pot duce la deshidratare, malnutriție sau la alte probleme grave de sănătate.

Dacă puiul de pisică manifestă cel puțin unul dintre următoarele simptome, este posibil să se confrunte cu o tulburare gastrointestinală de tipul gastroenteritei acute, pancreatitei, constipației, sindromului intestinului iritabil etc.:

 • scaune moi/diaree
 • vomă
 • regurgitație, inclusiv cu eliminarea ghemurilor de blană
 • flatulență
 • stare de slăbiciune
 • respirație urât mirositoare
 • refuzul de a mânca
 • pierdere în greutate
 • dureri abdominale

Când să încep să administrez unui pui hrană pentru adulți

Puii pot părea adulți în jurul vârstei de 6-8 luni, dar, în realitate, oasele lor sunt încă în creștere, iar corpurile lor continuă să se dezvolte. Continuă, așadar, să le dai hrana pentru pui până la vârsta de aproximativ 12 luni, când pot trece la hrana pentru adulți. Așadar, pe baza informațiilor din acest articol, dar, bineînțeles, mai ales în urma unei discuții cu medicul veterinar, poți alege cele mai sănătoase opțiuni alimentare pentru puiul sau pentru puii de pisică ai familiei.