Pentru ei, toată pasiunea noastră
Logo Friskies
Cum să îți dresezi câinele - cele mai importante lucruri despre dresajul canin

Cum să îți dresezi câinele - cele mai importante lucruri despre dresajul canin

5 minute de citit
Logo Friskies
Sponsorizat de Friskies Dog

Să ai un câine ca animal de companie este o adevărată bucurie, însă acest lucru implică și o serie de responsabilități. Printre altele, dresarea puiului de câine, care ar trebui să înceapă la o vârstă cât mai fragedă a noului membru al familiei, astfel încât acesta să se adapteze cât mai ușor în noua sa căsuță și să învețe ce are voie și ce nu are voie să facă.

Dresarea puiului de câine se face cu multă blândețe, răbdare și înțelegere. Doar așa puiul de câine se va adapta ușor și va deveni receptiv. În articolul de azi îți prezentăm cele mai importante lucruri pe care orice persoană care are câine ar trebui să le cunoască despre dresarea acestuia.

Cum să-ți dresezi puiul de câine pentru viața în noua locuință

Dresajul animalului tău de companie ar trebui să înceapă încă din ziua în care a pătruns în locuința ta și, bineînțeles, de acum și a lui. Iată câteva sfaturi pe care le poți pune în practică:

 • Începe să îl ajuți să își învețe numele. Folosește orice moment pentru a vă juca, hrănește-l și mângâie-l și în curând își va recunoaște numele și va răspunde când este strigat. După ce își cunoaște numele, îl vei putea folosi pentru a comunica cu acesta și vei putea începe lecțiile de dresaj propriu-zise.
 • Ajută-l să se obișnuiască cu lesa și cu zgarda. Acestea i se pot părea puțin ciudate la început, dar ai răbdare – în cele din urmă, se va obișnui! Pune o zgardă ușoară imediat ce puiul ajunge acasă și practică plimbatul cu o lesă ușoară. Dacă nu a fost vaccinat, va trebui să faci asta în casă și în grădină.
  Puiul poate fi foarte energic și, drept urmare, va trage de lesă când îi scoți la plimbare. În acest caz, încearcă cu o zgardă mai fină. Aceasta face ca antrenamentul de bază să fie mai ușor, atât pentru tine, cât și pentru pui.
 • Învață-l să-și facă nevoile pe covorașe speciale. Până la efectuarea tuturor vaccinurilor prevăzute de schema de vaccinare, puiul de câine nu va avea voie să părăsească locuința, ceea ce înseamnă că va fi necesar să-l înveți să-și facă nevoile pe covorașe absorbante, special concepute.
  Cum îl poți ajuta să se obișnuiască? Ei bine, creându-i o rutină: du-l la covoraș după ce se trezește sau la aproximativ 15 minute după ce a servit masa, iar după ce își face nevoie, recompensează-l.
  După cum vei vedea în continuare, recompensarea comportamentelor pozitive este o metodă eficientă folosită în dresajul canin realizat acasă, dar și în timpul cursurilor de dresaj canin.

Sfaturi utile pentru dresajul canin realizat acasă

Recompensează-i reușitele și comportamentele pozitive, fie că vine vorba de învățarea unei noi comenzi sau de faptul că și-a făcut nevoile pe covorașul absorbant. Oferă-i recompensa imediat după ce a făcut un lucru bun, astfel încât în mintea lui să se creeze asocierea dintre comportamentul pozitiv și răsplată.

În acest mod, îl stimulezi să repete comportamentul respectiv, până ce acesta îi va intra în reflex.

 • Ai răbdare, multă răbdare și nu îl pedepsi aspru atunci când face o greșeală. Este esențial ca animalul tău de companie să-ți simtă blândețea. Nu-i vorbi niciodată pe un ton agresiv. Dacă el se va simți confortabil în timpul lecțiilor de dresaj canin, sunt șanse mult mai mari să învețe mai ușor și mai repede. Una dintre cele mai docile rase este Ciobănescul Australian pe care o poți antrena să obțină performanțe la concursuri.
 • Nu-l suprasolicita, altfel există riscul să-și piardă interesul. Lecțiile trebuie să fie scurte și cât mai practice. De asemenea, evită să încerci să-l înveți lucruri atunci când este obosit (după activitatea fizică, de exemplu). Este recomandat ca lecțiile să se desfășoare în fiecare zi la aproximativ aceeași oră.

Cursuri de dresaj canin

La orele de dresaj, câinele va învăța exercițiii de bază și comenzi precum „șezi", „jos", „stai", „vino”. De asemenea, el se va obișnui și cu o serie de trucuri, precum „dă laba" sau „rostogolește-te".

Cursurile sunt o ocazie excelentă de a învăța cum să îți dresezi câinele folosind abordări moderne, motivaționale, bazate pe psihologia canină, pe care instructorul ți-o va explica în detaliu.

Când cauți clase de dresaj, orientează-te către unele prietenoase, atent organizate, amuzante și care folosesc sisteme de recompensare, așa cum sunt gustările special concepute pentru puii de câine, căci, după cum probabil știi, mai ales la o vârstă fragedă, alimentația puiului de câine joacă un rol important, deoarece sistemul imunitar, digestiv, dantura și ochii sunt în plin proces de dezvoltare.

Tocmai de aceea am dezvoltat pentru ei gama PURINA FRISKIES Junior.  Aceasta este creată cu grijă pentru puii de câine, pentru a le susține strălucirea blănii și sănătatea pielii, sclipirea ochilor și sănătatea digestivă și sănătatea dentară. Poți opta pentru hrana uscată PURINA FRISKIES Junior, o formulă completă și echilibrată, ce conține cereale integrale, vitamine din grupul B, acizi grași Omega 3 și 6, precum și lapte.

Ai la dispoziție și sortimentul de hrană umedă PURINA FRISKIES Junior, ce conține vitaminele A, D3, E. Acest tip de hrană poate fi combinat cu varianta uscată, pentru a obține o textură apetisantă.

În sfârșit, când simți că ai găsit clasa de dresaj potrivită pentru puiul tău de câine, e necesar să mai acorzi atenție unui lucru. Este important să fie cel puțin un dresor sau un asistent la șase pui, pentru ca aceștia să rămână interesați.

Totodată, reține că dresorul ar trebui, în mod normal, să te lase să participi la o oră înainte de a vă înscrie, pentru a-ți putea da seama dacă ai găsit locul cu adevărat potrivit pentru animalul tău de companie.

Crescătorul câinelui tău și cabinetul veterinar vor fi încântați să îți ofere ajutor și sfaturi despre cum să găsești un dresor bun în zona unde locuiești.

Dresajul contribuie la întărirea legăturii dintre voi doi, așa că bucurați-vă de fiecare moment petrecut împreună.