Alimentația pisicii tale și obținerea echilibrului perfect

Ca iubitor de pisici, vei dori ca aceasta să ducă o viață lungă, sănătoasă, fericită și activă. Unul dintre cele mai bune moduri de a obține toate acestea este să îi asiguri un echilibru perfect al alimentației, cu cinci grupe majore de nutrienți: proteine, grăsimi și uleiuri, vitamine, minerale și carbohidrați.
Pisică în spatele umărului stăpânului
Pisică în spatele umărului stăpânului
Pisică în spatele umărului stăpânului

Ce conține o dietă echilibrată?

Pisicile sunt ”obligat-carnivore”, ceea ce înseamnă că au nevoie de carne în dieta lor, spre deosebire de câini, care nu pot fi vegetarieni sau vegani. Felinele se bazează pe proteine ca principală sursă de energie și au nevoie de un nivel mai mare de proteine în dietă decât câinii. Carnea nu numai că este o sursă de proteine, ci asigură și trei nutrienți esențiali fără de care pisicile nu pot trăi: taurină (pentru inimă și vedere), acid arahidonic (pentru sănătatea pielii și blănii) și Vitamina A (pentru blană și vedere).

Pentru a păstra pisica în formă, trebuie să îi asiguri echilibrul perfect al tuturor nutrienților esențiali pentru dieta ei. O hrană pentru pisici completă, de calitate, trebuie să aibă o formulă atentă pentru a le asigura echilibrul perfect al tuturor nutrienților de care au nevoie și, în același timp, să fie delicioasă de mâncat.

Poate părea o recompensă, dar adăugarea de suplimente de hrană umană la hrana echilibrată nutrițional, completă, pentru pisici poate deregla echilibrul perfect al animalului tău și îi poate cauza deranjamente stomacale!

Puii de pisică au stomacul mai sensibil și vor avea nevoie de o dietă specială, bogată în proteine și alți nutrienți, pentru a-i ajuta să crească mari și puternici. O formulă completă pentru pisoi înseamnă că vor primi tot ceea ce au nevoie – ghidul nostru despre hrănirea puiului de pisică Cum să-ți hrănești puii de pisică poate oferi mai multe informații despre cum să te asiguri că puiul tău de pisică este bine hrănit.

De la vârsta de 12 luni, o pisică adultă normală și sănătoasă va primi alimentația adecvată printr-o dietă completă și echilibrată. Când ajung la anii bătrâneții, între vârsta de șapte și zece ani, va trebui să treacă la o dietă pentru pisici senioare, specială pentru nevoile lor schimbate. Vizitează pagina noastră despre îngrijirea unei pisici senioare, Hrănirea pisicii în vârstă pentru indicații privind menținerea sănătății și fericirii pisicii senioare.

Pisica stand intinsa pe podea
importanta apei pentru pisici

Apa este esențială pentru toate ființele vii, iar pisica ta nu e diferită. Chiar dacă pisicile sunt de fapt animale de deșert -, deci excelează la concentrarea urinei, acestea pot sfârși prin a avea probleme ale vezicii și pot face cistită dacă nu beau suficientă apă. Asigură-te că pisica poate avea acces la multă apă curată și, proaspătă , de băut, dintr-un vas sau dintr-o fântână cu apă, pe perioada zilei și nopții.

Probabil ai observat că pisicii îi place să bea apă din surse neobișnuite, cum ar fi robinetul sau dușul, dar acestea nu trebuie să înlocuiască o sursă accesibilă și constantă de apă proaspătă și curată. Vasul cu apă trebuie să fie așezat la distanță mică de vasul de mâncare, când este posibil, și departe de litieră. Dacă observi că pisica a început, deodată, să bea apă din locuri neobișnuite, poate însemna că are o problemă medicală ce cauzează sete excesivă, deci e bine să contactezi medicul veterinar.

Pisicile folosesc proteine, formate din aminoacizi, ca sursă principală de energie. Deoarece pisicile nu pot produce aceste elemente de bază în corpul lor, trebuie să se bazeze pe aminoacizii esențiali din dietă. Proteinele găsite în hrana completă echilibrată pentru pisici, cum ar fi carne și pește, trebuie să conțină toți aminoacizii esențiali de care pisica ta are nevoie pentru a forma și întreține mușchii, sănătoși, pielea și blana sănătoase,a, fiind și un element-cheie a sistemului lor imunitar. Dacă În cazul în care pisica ta nu primește suficiente proteine, se poate observa se poate să nu crească în mod adecvat, poate prezenta o pierdere a masei musculare, o calitate slabă a blanei și un risc crescut de infecții din cauza unui sistem imunitar slab.

icon mov pisica

Grăsimile, reprezentate de unitățile mici (acizi grași), asigură 'combustibil' pentru a menține pisica activă, precum și pentru izolarea și protejarea organelor sale interne. Acizii grași esențiali, cum ar fi omega-3 și omega-6, sunt vitali pentru menținerea sănătății pielii și blănii pisicii și sunt o parte importantă a alimentației pisicii tale. Fără aceștia, pisica poate avea o calitate slabă a pielii și a blănii.

O hrană completă și echilibrată a pisicii este dată de toți acizii grași, dar esențiali de care are nevoie pisica ta.

icon hrana pentru pisici

Deși carbohidrații (amidon și fibre) nu sunt o parte importantă din dieta pisicii tale, ei reprezintă o sursă disponibilă de energie. De asemenea, prebioticele (fibre solubile) ajută la menținerea sănătății intestinelor, prin promovarea bacteriilor bune, în timp ce fibrele insolubile promovează funcția interstinală normală și o calitate bună a scaunului.

Ține minte că nu toate pisicile au nevoie de același aport energetic, mai ales dacă aceasta nu are o activitate intensă. Hrana uscată PURINA® ONE® Indoor pentru pisicile de apartament alimentează necesarul redus de energie și contribuie la reducerea formării ghemotoacelor de păr din stomac. Sursele de energie nu trebuie confundate cu aportul nutritiv, această hrană oferă pisicilor toate substanțele nutritive esențiale de care au nevoie la fiecare masă, inclusiv acizii grași Omega 6.

icon hrana pentru pisici

Mineralele, cum ar fi calciul și fosforul, sunt esențiale pentru dinți și oase puternice și sănătoase, deci dieta pisicii tale trebuie să includă cantitățile corecte și echilibrul corect din fiecare, mai ales dacă sunt gestante sau au pui!

Sodiul, clorurile, magneziul și potasiul, precum și zincul, cuprul și fierul sunt, de asemenea, minerale importante în dieta pisicii. Hrana de bună calitate, completă pentru pisici, va oferi echilibrul perfect de minerale. Echilibrul este foarte important – prea mult din unele minerale poate duce la un deficit al altora.

icon  vitamine pentru pisici

Vitaminele sunt necesare pentru pisici, în cantități mici, pentru a ajuta la o creștere și vedere normală, piele și blană sănătoasă, la o vindecare a rănilor și un sistem nervos sănătos. Sunt implicate în metabolismul grăsimilor, proteinelor și carbohidraților, iar vitaminele C și E sunt importante și ca antioxidanți. Vitaminele solubile în grăsimi (A, D, E și K) sunt depuse în țesuturile grase ale pisicii, dar vitaminele solubile în apă (complexul B și C) nu sunt depuse în corp, ci sunt transferate în urina acesteia.

Au pisicile nevoie de lapte?

rase de pisici

Contrar credinței populare, pisicile nu mai au nevoie de lapte după înțărcare. De fapt, laptele poate fi greu de digerat pentru pisici, deoarece le lipsesc enzimele necesare pentru dizolvarea lactozei (zahărul găsit în lapte). De aceea, laptele de vacă și alte produse lactate pot să cauzeze diaree și deranjamente stomacale la pisici.

Laptele special pentru pisici este produs pentru a oferi pisicilor o masă cremoasă, fără lactoză. Ca toate mesele, laptele pentru pisici conține calorii care trebuie luate în calcul, împreună cu aportul caloric uzual din hrană, pentru a le menține dieta echilibrată. De asemenea, reține că laptele pentru pisici nu este un înlocuitor pentru apă și vor avea nevoie de multă apă proaspătă pentru a rămâne hidratate.

Cum servim hrana umezită sau „umedă”?

Hrana umezită sau „umedă” se găsește în conserve, tăvi de folie sau la plic. Acest tip de hrană trebuie să fie servit întotdeauna la temperatura camerei, pentru a permite pisicii să se bucure cât mai mult de texturi și mirosuri. Probabil știi și tu cât de mofturoase pot fi pisicile la hrană, mai ales dacă prezintă un istoric cu probleme legate de o digestie sensibilă sau un apetit delicat. Ține cont de nevoile pisicii tale și optează pentru cea mai bună variantă pentru ea. Hrana uscată PURINA® ONE® Sensitive pentru pisici cu o digestie sensibilă sau cu un apetit redus este hrana care îi oferă pisicii tale toate substanțele nutritive de care are nevoie. Dacă te gândești că hrana umedă e o variantă mai bună, poți încerca hrana umedă PURINA® ONE® SENSITIVE, formulă care conține mini fileuri gustoase și fragede, contribuind la păstrarea sănătoasă a sistemului digestiv. Ingredientele de calitate pe care le folosim sunt alese pentru digerabilitatea lor.

Ca regulă generală, după deschiderea pachetelor, acoperă porțiile rămase și păstrează-le în frigider nu mai mult de 24 de ore. Nu uita, hrana va trebui să ajungă, din nou, la temperatura camerei înainte de următoarea masă, deci scoate-o din frigider cu suficient timp înainte de servire. Hrana umedă nu trebuie să stea în farfurie mai mult de o oră, deoarece nu va mai fi apetisantă și va putea atrage bacterii, ducând la deranjamente stomacale.

Cum servim hrana uscată completă?

Hrana uscată este o alternativă foarte populară la hrana umedă. Bucățile sale conțin echilibrul perfect de nutrienți și au o textură crocantă, care va ajuta la sănătatea dinților pisicii tale. Aceasta este mult mai concentrată în nutrienți decât hrana umedă, deci va trebui să servești pisica cu porții mici.

Indiferent dacă te-ai decis să oferi hrană umedă sau uscată, citește eticheta pentru a vedea dacă este o hrană „completă” și nu una „complementară”, altfel, ai putea cumpăra o gustare/tratație în loc de o masă echilibrată! În ciuda aspectului, mâncarea uscată pentru pisici și cea pentru câini nu este la fel. Nevoile alimentare ale pisicilor și câinilor sunt diferite, deci hrana pentru câini nu este adecvată pentru pisici și hrana pentru pisici nu este adecvată pentru câini.

Cum schimbi hrana unei pisici?

nutritie pentru pisici

Dacă decizi să schimbi hrana pisicii cu un tip sau o marcă diferită, introdu gradual noua mâncare timp de șapte sau zece zile. Pentru pisici este mai bine să pui în două boluri, unul pentru vechea mâncare și unul pentru cea nouă, pentru ca pisica să aibă ocazia să încerce, treptat, noua mâncare. Schimbarea bruscă poate duce la deranjamente stomacale, mai ales dacă pisica a fost obișnuită permanent cu același tip de hrană.

Articolul nostru Cum să îți hrănești pisica adultă îți poate oferi mai multe sfaturi despre cum să schimbi hrana pisicii.

Sunt bune alimentele preparate în casă sau alimentele de casă pentru pisici?

nutritie pentru pisici

Ideea preparării unui aliment de casă pentru pisici poate părea o dovadă de dragoste, dar, din păcate, nu este recomandată. Este greu să asiguri o dietă echilibrată a felinei folosind alimente de casă sau crude, deoarece unele alimente au cantități foarte mari sau reduse din unii nutrienți, ceea ce poate duce la un dezechilibru grav. Chiar dacă hrănești pisicile cu hrană completă, ai grijă la adăugarea de cantități semnificative din orice ingrediente suplimentare. Dacă te gândești serios să faci o mâncare de casă, vorbește cu un nutriționist veterinar pentru a concepe o dietă care să ofere pisicii cantitatea corectă și echilibrul de nutrienți.

Carnea crudă poate conține paraziți și bacterii, cum ar fi Salmonella, care poate îmbolnăvi pisica, deci, ca iubitor de pisici, va trebui să acorzi o atenție deosebită igienei, dacă alegi o dietă cu alimente crude. Ai grijă și la oase, deoarece se pot sparge și chiar se pot bloca în intestinele pisicii.

Este de știut că multe dintre problemele animalelor de companie provin din alimentația necorespunzătoare. De altfel, unele formule pot conduce la ameliorarea unor probleme pe care le întâmpini, cum ar fi ghemotoacele de păr din stomac. Hrana uscată PURINA® ONE® Coat & Hairball pentru piele sănătoasă și blană lucioasă a fost special creată pentru pisicile adulte, limitând pierderea excesivă a părului. Oferă niveluri adecvate de nutrienți cheie, proteine de înaltă calitate, vitamine și combinații speciale de fibre, inclusiv celuloza, care ajută la diminuarea formării ghemotoacelor de păr.

Au nevoie pisicile de suplimente alimentare?

pisica privita prin lupa

Pisicile sănătoase, cu o dietă sănătoasă, completă, nu necesită suplimente. De fapt, adăugarea de suplimente le poate dezechilibra alimentația și poate cauza probleme.

Mai precis, unele pisici au nevoi nutriționale speciale (ex. pentru creștere, anumite probleme medicale sau în timpul sarcinii) și sunt disponibile formule alimentare pentru pisici pentru acele nevoi. Dacă ai dubii, contactează medicul veterinar.

Cât de multă mâncare îi poți da unei pisici

Cât de multă mâncare îi poți da unei pisici depinde de rasa ei, nivelul de activitate și stilul de viață. Este o idee bună să urmezi indicațiile de hrănire de pe pachet, dar reține că acestea sunt indicații aproximative. Cantitatea efectivă necesară va varia de la o pisică la alta, în funcție de dimensiune sau de nivelul de activitate. Monitorizează zilnic indicele de masă corporală al pisicii, cu Instrument PURINA pentru controlul stării corporale a pisicii și folosește-l ca bază pentru a regla cantitatea de hrană de care are nevoie pisica ta.