Alimentația pisicii: Cât și ce trebuie să mănânce o pisică?

Ca stăpân de pisică, îți dorești ca aceasta să ducă o viață lungă, sănătoasă, fericită și activă. Unul dintre cele mai bune moduri de a obține toate acestea este să îi asiguri o alimentație echilibrată, completă, care să conțină cele cinci grupe majore de nutrienți: proteine, grăsimi și uleiuri, vitamine, minerale și carbohidrați. De unde pot fi procurate acestea și, de fapt, cu ce se hrănește pisica? Descoperă, în articolul de azi, o serie de aspecte esențiale legate de alimentația pisicii: de la tipurile de hrană existente pentru pisici (hrană uscată, hrană umedă), până la modul în care se stabilește cantitatea zilnică recomandată de hrană pentru pisici. Astfel, la finalul articolului vei avea răspunsul la întrebări precum „Ce mănâncă pisicile?” sau „Ce mănâncă puii de pisică?”
Pisică în spatele umărului stăpânului
Pisică în spatele umărului stăpânului
Pisică în spatele umărului stăpânului

Ce conține o dietă echilibrată?

În alimentația pisicilor, proteinele sunt sursa principală de energie, motiv pentru care acestea au nevoie de un nivel mai mare de proteine în meniul zilnic decât câinii. Carnea nu numai că este o sursă de proteine, ci asigură și trei nutrienți esențiali, fără de care pisicile nu pot trăi: taurină (nutrient important pentru inimă și vedere), acid arahidonic (nutrient important pentru sănătatea pielii și a blănii) și vitamina A (importantă pentru blană și vedere).

Pentru a-ți păstra pisica în formă, trebuie să te asiguri că dieta sa conține toți nutrienții necesari. O hrană pentru pisici completă, de calitate, are o formulă atent gândită pentru a le asigura acestora echilibrul dintre toți nutriențiii și, în plus, se remarcă și prin gustul deosebit.

Puii de pisică au stomacul mai sensibil și vor avea nevoie de o dietă specială, bogată în proteine și alți nutrienți, pentru a-i ajuta să crească mari și puternici. O formulă completă pentru pisoi îi va ajuta pe blănoși să primească tot ceea ce au nevoie – în ghidul nostru despre hrănirea puiului de pisică, Cum să-ți hrănești puii de pisică găsești mai multe informații în acest sens.

De la vârsta de 12 luni, o pisică adultă sănătoasă va primi toți nutrienții necesari printr-o dietă echilibrată. Odată ajunsă la bătrânețe, adică între vârsta de șapte și zece ani, va trebui să treacă la o dietă pentru pisici senioare, specială pentru noile lor nevoi. Vizitează pagina noastră despre îngrijirea unei pisici senioare, Hrănirea pisicii în vârstă, pentru indicații privind menținerea sănătății și fericirii pisicii senioare.

Pisica stand intinsa pe podea
Importanța apei în alimentația pisicilor

Importanța apei

Importanța apei în alimentația pisicilor are, fără doar și poate, un rol incontestabil. Există riscul ca pisicile să dezvolte probleme ale vezicii și să facă cistită dacă nu beau suficientă apă. Asigură-te, așadar, că pisica ta are acces la apă curată și proaspătă, pe durata întregii zile.

Probabil ai observat că pisicii îi place să bea apă din surse neobișnuite, cum ar fi robinetul sau dușul, dar acestea nu trebuie să înlocuiască o sursă accesibilă și constantă de apă proaspătă și curată. Vasul cu apă trebuie să fie așezat la distanță mică de vasul de mâncare, când este posibil, și departe de litieră.

Dacă observi că pisica a început, deodată, să bea apă din locuri neobișnuite, acest lucru poate însemna că are o problemă medicală ce cauzează sete excesivă, deci e bine să contactezi medicul veterinar.

Beneficiile proteinelor

Beneficiile proteinelor în dieta pisicilor sunt numeroase. Deoarece ele nu pot produce aceste elemente de bază în corpul lor, se bazează pe aminoacizii esențiali din dietă. Proteinele găsite în hrana completă pentru pisici, reprezentată de carne și pește, trebuie să conțină toți aminoacizii esențiali în formarea și întreținerea mușchilor sănătoși, dar și în menținerea blănii sănătoase. Totodată, proteinele reprezintă și un element-cheie pentru sistemul imunitar al pisicilor.

În cazul în care pisica ta nu primește suficiente proteine, aceasta nu se va dezvolta în mod armonios, va avea o blăniță cu un aspect nu tocmai îngrijit și, în plus, va fi predispusă la infecții, din pricina sistemului imunitar slăbit.

Rolul grăsimilor

Rolul grăsimilor

Grăsimile, reprezentate de unitățile mici (acizi grași), asigură combustibilul necesar pentru menținerea pisicii active, precum și pentru izolarea și protejarea organelor sale interne.

Acizii grași esențiali, cum ar fi Omega-3 și Omega-6, sunt vitali pentru menținerea sănătății pielii și blănii pisicii și, totodată, reprezintă o parte importantă a alimentației pisicii tale. Fără aceștia, calitatea blănii pisicii tale nu ar mai fi la fel.

Avantajele carbohidraților

Avantajele carbohidraților

Există mai multe avantaje ale carbohidraților în alimentația pisicii: deși carbohidrații (amidon și fibre) nu sunt neapărat o parte fundamentală din dieta pisicii tale, ei constituie totuși o sursă de energie. De asemenea, prebioticele (fibre solubile) ajută la menținerea sănătății intestinelor, în timp ce fibrele insolubile susțin funcția interstinală normală și o calitate bună a scaunului.

Ține minte că nu toate pisicile au nevoie de același aport energetic, mai ales dacă aceasta nu are o activitate intensă. Hrana uscată PURINA® ONE® Indoor pentru pisicile de apartament asigură necesarul de energie și contribuie la reducerea formării ghemotoacelor de păr din stomac.

Rolul mineralelor

Rolul mineralelor

Mineralele, cum ar fi calciul și fosforul, sunt esențiale pentru dinți și oase puternice și sănătoase, deci dieta pisicii tale trebuie să includă cantitățile corecte din fiecare. Mai ales atunci când blănoasa ta este gestantă sau are pui, rolul mineralelor este foarte important.

Sodiul, clorurile, magneziul și potasiul, precum și zincul, cuprul și fierul sunt, de asemenea, minerale importante în dieta pisicii. Hrana de bună calitate, completă, pentru pisici va oferi aportul necesar de minerale.

Valoarea vitaminelor

Valoarea vitaminelor

Vitaminele sunt necesare pentru pisici, în cantități mici, deoarece ajută la o creștere și vedere normale, la menținerea pielii și blănii sănătoase, precum și la menținerea sănătății sistemului nervos.

Vitaminele sunt, de asemenea, implicate în metabolismul grăsimilor, proteinelor și carbohidraților, iar vitaminele C și E sunt importante și ca antioxidanți. Vitaminele solubile în grăsimi (A, D, E și K) sunt depuse în țesuturile grase ale pisicii, dar vitaminele solubile în apă (complexul B și C) nu sunt depuse în corp, ci sunt transferate în urina acesteia.

Au pisicile nevoie de lapte

Au pisicile nevoie de lapte?

Contrar credinței populare, pisicile nu mai au nevoie de lapte după înțărcare. De fapt, laptele poate fi greu de digerat pentru pisici, deoarece animăluțelor le lipsesc enzimele necesare pentru dizolvarea lactozei (zahărul găsit în lapte). De aceea, laptele de vacă și alte produse lactate pot să cauzeze diaree și tulburări gastrice.

Laptele special pentru pisici este produs pentru le oferi acestora o masă cremoasă, fără lactoză. Ca toate mesele, laptele pentru pisici conține calorii care trebuie luate în calcul, împreună cu aportul caloric uzual din hrană, pentru a le menține dieta echilibrată. De asemenea, reține că laptele pentru pisici nu este un înlocuitor pentru apă, motiv pentru care blănoasele vor avea nevoie de multă apă proaspătă, pentru a rămâne hidratate.

Cum servim hrana umedă?

Hrana umedă se găsește în conserve, tăvi de folie sau la plic. Acest tip de hrană trebuie să fie servit întotdeauna la temperatura camerei, pentru a permite pisicii să se bucure cât mai mult de texturi și mirosuri. Probabil știi și tu cât de mofturoase pot fi pisicile, mai ales dacă prezintă un istoric cu probleme legate de o digestie sensibilă sau un apetit delicat.

Ține cont de nevoile pisicii tale și optează pentru cea mai bună variantă pentru ea. Hrana uscată PURINA® ONE® Sensitive pentru pisici cu o digestie sensibilă sau cu un apetit redus este hrana care îi oferă pisicii tale toate substanțele nutritive de care are nevoie. Dacă te gândești că hrana umedă e o variantă mai bună, poți încerca hrana umedă PURINA® ONE® SENSITIVE, formulă care conține minifileuri gustoase și fragede, contribuind la menținerea sănătății sistemului digestiv.

Ca regulă generală, după deschiderea pachetelor, acoperă porțiile rămase și păstrează-le în frigider nu mai mult de 24 de ore. Nu uita, hrana va trebui să ajungă, din nou, la temperatura camerei înainte de următoarea masă, deci scoate-o din frigider cu suficient timp înainte de servire. Hrana umedă nu trebuie să stea în farfurie mai mult de o oră, deoarece nu va mai fi apetisantă și va putea atrage bacterii, ducând la tulburări gastrice.

Cum servim hrana uscată?

Hrana uscată este o alternativă foarte populară a hranei umede. Aceasta are o textură crocantă, care va ajuta la sănătatea dinților pisicii tale. În plus, este mult mai concentrată în nutrienți decât hrana umedă, deci va trebui să-i servești pisicii porții mai mici.

Indiferent dacă ai decis să oferi hrană umedă sau uscată, citește eticheta pentru a vedea dacă este o hrană „completă” și nu una „complementară: altfel, ai putea cumpăra o gustare în loc de o masă echilibrată! În ciuda aspectului, mâncarea uscată pentru pisici și cea pentru câini nu sunt la fel. Nevoile alimentare ale pisicilor și câinilor sunt diferite, deci hrana pentru câini nu este adecvată pentru pisici și hrana pentru pisici nu este adecvată pentru câini.

nutritie pentru pisici

Cum schimbi hrana unei pisici?

Dacă decizi să schimbi hrana pisicii cu un tip sau o marcă diferită, introdu treptat noua mâncare timp de șapte sau zece zile. Pentru pisici este mai bine să folosești două boluri: unul pentru vechea mâncare și unul pentru cea nouă, pentru ca blănoasa să aibă ocazia să încerce, treptat, noua mâncare. Schimbarea bruscă poate duce la tulburări gastrice, mai ales dacă pisica a fost obișnuită cu un anumit tip de hrană.

Dacă intenționezi să faci o schimbare majoră în alimentația pisicii tale, cel mai bine ar fi să te consulți cu medicul veterinar, care va face o serie de recomandări utile în funcție de nevoile și de istoricul medical al animăluțului tău de companie. Totodată, un alt lucru pe care ar trebui să-l cunoști, astfel încât să nu te îngrijoreze faptul că pisica ta va începe să mănânce mai puțin, constă în faptul că hrana uscată este mai concentrată decât hrana umedă. De asemenea, dacă treci de la hrană uscată la hrană umedă, este absolut normal ca pisica să mănânce mai mult decât de obicei și să bea mai puțină apă.

Articolul Cum să îți hrănești pisica adultă îți poate oferi mai multe sfaturi despre cum să schimbi hrana pisicii.

nutritie pentru pisici

Este recomandat să gătești mâncare pentru pisica ta?

Ideea preparării unui aliment de casă pentru pisici poate părea o dovadă de dragoste, dar, din păcate, nu este recomandată. Este greu să asiguri o dietă echilibrată cu ajutorul mâncărurilor de casă sau al alimentelor crude, deoarece unele dintre acestea au cantități foarte mari sau, dimpotrivă, reduse de nutrienți, ceea ce poate duce la un dezechilibru grav.

Chiar dacă hrănești pisicile cu hrană completă, ai grijă în ceea ce privește adăugarea de cantități semnificative din orice ingrediente suplimentare. Dacă te gândești serios să faci o mâncare de casă, vorbește cu un medic veterinar pentru a concepe o dietă care să ofere pisicii cantitatea corectă.

Carnea crudă poate conține paraziți și bacterii, cum ar fi Salmonella, care poate îmbolnăvi pisica, deci, ca iubitor de pisici, va trebui să acorzi o atenție deosebită igienei, dacă alegi o dietă cu alimente crude. Ai grijă și la oase, deoarece se pot sparge și chiar se pot bloca în intestinele pisicii.

Este bine de știut că multe dintre problemele animalelor de companie provin din alimentația necorespunzătoare. Pe de altă parte, unele formule pot conduce la ameliorarea unor probleme cu care se confruntă animăluțul tău de companie, cum ar fi ghemotoacele de păr din stomac. Hrana uscată PURINA® ONE® Coat & Hairball pentru piele sănătoasă și blană lucioasă a fost special creată pentru pisicile adulte, limitând pierderea excesivă a părului. Oferă niveluri adecvate de nutrienți cheie, proteine de înaltă calitate, vitamine și combinații speciale de fibre, inclusiv celuloza, care ajută la diminuarea formării ghemotoacelor de păr.

Au nevoie pisicile de suplimente alimentare?

pisica privita prin lupa

Pisicile sănătoase, cu o dietă completă, nu au nevoie de suplimente alimentare. De fapt, introducerea suplimentelor le poate dezechilibra alimentația și poate cauza probleme.

Totuși, unele pisici au nevoi nutriționale speciale (de exemplu, există vitamine pentru creștere, vitamine pentru pisici slabe, vitamine pentru anumite probleme medicale sau pentru perioada sarcinii) - tocmai de aceea sunt disponibile, pe piață, formule alimentare special concepute în acest sens. Înainte de a le introduce în alimentația pisicii tale, însă, este necesar să te consulți cu medicul veterinar.

Cât de multă mâncare îi poți da unei pisici

Acum, că știi ce mănâncă o pisică, este important să știi și cât de multă mâncare trebuie să-i dai pisicii tale. Într-adevăr, contează foarte mult să știi ce mănâncă pisica, însă este esențial și să cunoști modul în care se stabilește cantitatea de hrană zilnică.

Cât de multă mâncare îi poți da unei pisici depinde de rasa ei, de nivelul de activitate, dar și de stilul său de viață. Este o idee bună să urmezi indicațiile de hrănire a pisicilor de pe pachet, dar reține că acestea sunt aproximative. Cantitatea necesară va varia de la o pisică la alta, în funcție de dimensiune sau de nivelul de activitate.

 • Un pui de pisică (4-12 luni) mănâncă maximum 4 mese pe zi, odată ce a fost înțărcat. Este recomandată o cantitate zilnică de 65-100 de grame de hrană uscată sau o cantitate de 170-225 de grame de hrană umedă.
 • O pisică adultă (de peste un an) mănâncă doar două mese pe zi, însoțite, eventual, și de recompense.

 • Un alt criteriu după care te-ai putea ghida în stabilirea cantității zilnice de mâncare este greutatea pisicii tale, după cum urmează:

 • O pisică de 1 kg are nevoie de 100 de kilocalorii
 • O pisică de 2 kg are nevoie de 200 de kilocalorii
 • O pisică de 3 kg are nevoie de 210 kilocalorii
 • O pisică de 4 kg are nevoie de 250 de kilocalorii
 • O pisică de 5 kg are nevoie de 290 de kilocalorii
 • O pisică de 6 kg are nevoie de 330 de kilocalorii
 • O pisică de 7 kg are nevoie de 370 kilocalorii

 • Monitorizează zilnic indicele de masă corporală al pisicii, cu Instrumentul PURINA pentru controlul stării corporale a pisicii și folosește-l ca bază pentru a regla cantitatea de hrană de care are nevoie pisica ta.


  Alimentația corespunzătoare joacă un rol crucial în creșterea și în dezvoltarea armonioase ale pisicii tale. Tocmai de aceea te sfătuim să ții cont de recomandările din acest articol și te încurajăm să te consulți cu medicul veterinar al animăluțului tău de companie, care te va ghida în stabilirea unei diete în funcie de nevoile și de istoricul medical al pisicii tale.