Pentru ei, toată pasiunea noastră
Gourmet Logo
Pisică grasă sau obeză

Pisică grasă? Află greutatea ideală a pisicii

7 minute de citit
Gourmet Logo
Sponsorizat de Gourmet

Menținerea pisicii tale la o greutate sănătoasă este importantă pentru bunăstarea ei. Dar uneori este dificil de spus care ar fi greutatea ideală. Descoperă o metodă simplă, pentru a verifica greutatea actuală și greutatea normală a pisicii tale. 

Pisicile au forme și dimensiuni variate, ceea ce poate face dificil să determini dacă pisica ta este grasă sau nu  - la urma urmelor, o iubești indiferent de kilogramele în plus și indiferent de cifrele de pe cântar! Dar dimensiunea contează când vine vorba de sănătate, iar greutatea în exces sau chiar obezitatea pisicii tale poate cauza probleme. Deci, care este greutatea ideală pentru o pisică sănătoasă?

 

Care este greutatea medie a unei pisici?

Greutatea ideală a pisicii variază în functie de rasă și vârstă.

De obicei, o pisică cântărește în jur de 4,5 kg, însă greutatea poate varia considerabil. Unele rase mai mici pot fi sănătoase și fericite având o greutate de doar 3 kg, în timp ce rasele mai mari, precum British Shorthair sau Maine Coon, pot ajunge la 6-9 kg și să rămână la fel de bucuroase.

Aici apar tabelele de greutate pentru pisici și instrumentele pentru a verifica dacă pisica ta are o greutate sănătoasă.

 

De ce este important să menținem o greutate corporală sănătoasă la pisici?

O pisică sănătoasă este și o pisică fericită, cu șanse mai mici de a dezvolta boli și probleme de sănătate. Dacă pisica ta adultă cântărește prea mult, există riscul ca ea să trăiască mai puțin decât una sănătoasă și să aibă mai puțină plăcere în activitățile și jocurile ei din cauza potențialelor probleme la nivelul articulațiilor. 

Există anumite preocupări specifice care pot apărea ca urmare a obezității sau a excesului de greutate la pisica ta, inclusiv:
 

  • Artrită, deteriorarea articulațiilor și dureri articulare
  • Diabet de tip 2
  • Boli de inimă
  • Scăderea rezistenței și a capacității de exercițiu
  • Riscuri mai mari în caz de anestezie și chirurgie
  • Scăderea funcției hepatice din cauza acumulării de grăsime pe ficat

 

Cum arată un tabel pentru evaluarea greutății pisicii tale?

În eforturile noastre, evităm să punem prea mult accent pe greutate, deoarece există multe aspecte importante pentru sănătatea unei pisici în afara greutății ei.

Tabelul nostru pentru determinarea greutății ideale a pisicii tale a fost creat de experți în îngrijirea animalelor de companie și este conceput pentru a te ajuta să evaluezi dacă pisica ta are o greutate sănătoasă. Te încurajăm să o cunoști mai bine, să o mângâi și să o iei în brațe pentru a descoperi dimensiunea reală de sub blana ei!

 

Cum să utilizezi tabelul nostru pentru evaluarea greutății ideale a pisicii tale?

Trebuie să examinezi pisica ta din toate unghiurile pentru a obține o imagine completă - acest lucru este esențial pentru determinarea greutății sănătoase a unei pisici. Fă acest lucru cu grijă și blândețe, deoarece pisica ta poate să nu fie obișnuită să fie manipulată astfel, dar se va obișnui treptat.

Urmează cele 9 etape de mai jos pentru a determina dacă pisica ta este obeză sau supraponderală, subponderală sau dacă are greutatea ideală.

 

Un exemplu de evaluare a greutății ideale la pisici

Amintește-ți că greutatea în sine nu este suficientă pentru a determina dacă animalul tău de companie are dimensiunea potrivită. Pentru a afla scorul condiției corporale a pisicii tale, va trebui să o examinezi și să o simți. 

Nu ești sigur dacă faci acest lucru corect? Greutatea ideală a unei pisici sănătoase este adesea mai mică decât ai crede, deoarece proprietarii de animale de companie tind să subestimeze greutatea pisicilor lor. 

Fiecare pisică are nevoi alimentare diferite, nevoi de cantități diferite de hrană pisici și nivele variabile de activitate fizică. În funcție de forma corpului, dimensiune și rasă, două pisici pot avea aceeași greutate, dar una să fie supraponderală, iar cealaltă să fie subponderală.

Deci, nu este vorba doar despre greutate, ci și despre dimensiune și formă dar și despre stilul de viață și cantitatea de hrană pe care e recomandat să o mănânce o pisică. Află în continuare cum poți face față diferitelor tipuri de probleme de greutate la pisici cu instrumentul Purina.

 

Instrumentul Purina pentru Evaluarea Stării Corporale a Pisicii Tale 

Cum să acționezi dacă pisica ta este supraponderală

Pisicile supraponderale pot pierde în greutate printr-o alimentație echilibrată și prin menținerea activității lor prin joacă. În unele cazuri, reducerea cantității de gustări și recompense pisici pe care le primesc între mesele principale ar putea fi suficientă pentru a le ajuta să revină la o greutate medie. 

De asemenea, hrănirea pisicii cu formule de hrană light, cum e de exemplu, Purina PRO Plan Light, hrană uscată pentru pisici, bogată în curcan, poate ajuta pisica adultă să scadă în greutate și să piardă din grăsime. Sau poți încerca hrana pentru pisici Purina Gourmet cu sortimente unice și combinații de texturi aerate, ușoare și delicioase.

Asigură-te si consultă medicul veterinar înainte de a face schimbări semnificative în dieta pisicii tale. Medicul veterinar poate oferi și un plan de gestionare a greutății pentru a menține pisica la o greutate sănătoasă.
 

Ce să faci dacă pisica ta este subponderală

Dacă instrumentul Purina pentru evaluarea greutății pisicii arată că pisica ta este subponderală, discută cu medicul veterinar despre cea mai bună metodă de a-i adăuga calorii în dietă într-un mod sănătos și benefic. 

Evită să hrănești pisica cu recompense pentru a o ajuta să câștige în greutate, și asigură-te că primește, în același timp, nutrienții corecți. Chiar dacă pisica ta este subponderală, evită să limitezi timpul său de joacă. 

Exercițiile fizice sunt esențiale și pentru pisicile subponderale. Acestea pot contribui la dezvoltarea musculaturii și pot crește apetitul. 

În acest caz, este esențial să consulți medicul veterinar pentru a găsi modalități sănătoase de a ajuta pisica să-și atingă greutatea ideală și pentru a exclude orice afecțiune medicală care ar putea afecta greutatea sa.

Articole populare

Gourmet
4 minute de citit

De ce bea pisica multă apă?

4 minute de citit

Alergia la pisici și mâncarea hipoalergenică potrivită

2 minute de citit

Regimuri speciale