Pentru ei, toată pasiunea noastră
Gourmet Logo
Pisică portocalie care mănâncă din castron

Hrănirea pisicii tale adulte

12 minute de citit
Gourmet Logo
Sponsorizat de Gourmet

Când pisica a ajuns la prima sa aniversare, este timpul să te gândești la o rutină regulată de hrănire. Deoarece trece de la stadiul de pui jucăuș la cel de adult, este important să te asiguri că are toți nutrienții necesari pentru a rămâne fericită și sănătoasă.

Cunoașterea opțiunilor

Poate ți se pare că există o multitudine de opțiuni și te vei întreba „care este cea mai bună hrană pentru pisici?”. Vestea bună este că, indiferent de stilul de viață al pisicii, de starea sau vârsta ei, există o hrană potrivită pentru ea. În ultimă instanță, dacă nu e influențată de o problemă medicală, decizia de a îi oferi pisicii hrană umedă sau uscată îți aparține în totalitate.

Hrana uscată

 • Dietele complet uscate sunt ușor de măsurat și utilizat și au o perioadă de valabilitate mai mare, după deschidere, decât hrana umedă.
 • De asemenea, ajută la menținerea dinților și a gingiilor sănătoase. Te poți aștepta ca pisica să mestece hrana uscată mai activ și să dureze mai mult ora de masă.
 • Pisicile preferă să ronțăie hrana uscată și, în general, nu le place să fie înmuiată în apă.

Hrana umedă

 • Unele pisici preferă mirosul și textura hranei umede. Hrana umedă poate fi foarte convenabilă, în plicuri și conserve de unică folosință, care să îi ofere pisicii o masă proaspătă, ușor de servit, de fiecare dată.
 • Pisica ta va mânca mai mult la o singură masă și va bea mai puțină apă.

Unii stăpâni oferă un amestec de hrană umedă și uscată – unele pisici preferă hrană umedă dimineața și hrană uscată lăsată pe timpul zilei. Încearcă ambele variante pentru pisica ta și vezi ce preferă.

Gamele de hrană pentru pisici adulte

 • Dacă pisica își petrece majoritatea timpului în interior, poate beneficia de o formulă specială de hrană pentru interior pentru a reduce ghemotoacele de blană, sau o dietă cu mai puține calorii, deoarece activitatea fizică este moderată și poate lua în greutate.
 • Dacă pisica e sterilizată, poți găsi o hrană specială pentru pisicile sterilizate, care să îi mențină tractul urinar sănătos.
 • Şi pisicile senioare vor avea nevoie de o dietă ușor modificată, precum și pisicile gestante sau pisicile obeze și supraponderale.

Dacă pisica ta are nevoi nutriționale speciale sau ești îngrijorat cu privire la dieta ei, fă o programare la medicul veterinar pentru a obține mai multe informații.

Cum să îți hrăneşti pisica

Pisicile sunt animale cu tabieturi, deci e ideal să le menții o rutină imediat ce au ajuns la stadiul de pisică adultă, atât pentru tine, cât și pentru aceasta.

Pisica este adaptată să mânânce puțin și des – este grozav dacă îi poți oferi multe mese mici pe parcursul zilei. Totuși, dacă îi servești hrană umedă sau stilul tău de viață nu permite asta, atunci două mese pe zi sunt în regulă pentru majoritatea pisicilor.

Este bine să hrănești pisica în același loc și la aceleași ore, într-un loc liniștit, unde să se poată relaxa, dar să fie departe de litieră.

Alege o suprafață care poate fi curățată ușor sau folosește un covoraș pentru hrănirea pisicii.

Este recomandat vasul ceramic sau metalic, curat pentru servirea hranei. Unele pisici preferă să mănânce
dintr-un vas întins sau o farfurie deoarece le ajută la încetinirea ritmului în care mănâncă. Dacă ai mai multe pisici, hrănește pisica supraponderală separat, pentru a evita furtul mâncării și asigură-te că vasele lor pentru hrană sunt la o distanță adecvată, pentru a evita orice confruntare. Dacă pisicile tale chiar nu se înțeleg, ar putea fi necesare spații separate de hrănire, pentru a menține liniștea.

Cum să schimbi hrana pisicii tale

Schimbarea stării poate însemna că pisica are nevoie de o ajustare a dietei.

Chiar mutarea dintr-o casă cu grădină în una fără poate însemna că pisica are nevoie de mai puține calorii, deoarece nu va mai alerga atât. Trebuie să fii foarte atent la obiceiurile alimentare și la starea fizică a pisicii și, dacă observi schimbări sau crezi că ar necesita o altă dietă, fă o programare și vorbește cu medicul veterinar.

Dacă veterinarul este de acord că pisica are nevoie de o schimbare în dieta curentă, va trebui ca această modificare să fie făcută treptat, pentru a evita deranjamentele stomacale cu o trecere bruscă, fie că treci de la hrană umedă la hrană uscată, sau schimbi gama.

 • Pune puțin din noua hrană în cea curentă și amestecă-le.
 • În următoarea săptămână crește, treptat, cantitatea de hrana nouă din amestecul servit pisicii, în timp ce reduci cantitatea de hrană pe care o consuma înainte. Unele pisici ar putea necesita două săptămâni pentru a trece complet de la o hrană la alta, deci ai răbdare.
 • Dacă trebuie să schimbi dieta pisicii, dar aceasta nu se simte bine în prezent, cere sfatul veterinarului pentru cel mai bun mod și moment pentru a efectua schimbarea.
 • Dacă treci de la hrană umedă la hrană uscată, pisica va avea nevoie de mai multă apă la dispoziție pe perioada zilei și ar putea începe să mânânce în mai multe tranșe, în loc să mănânce toată porția odată.
 • Dacă treci de la hrană uscată la hrană umedă, este perfect normal ca pisica să bea mai puțin decât de obicei, și să mănânce mai mult, în mai puțin timp decât uzual.
 • De obicei, hrana uscată este mai bogată în energie decât hrana umedă, deci trebuie să oferi pisicii, proporțional, mai multă hrană umedă pentru a obține același număr de calorii.

Gamele Purina pentru pisici adulte

Purina are o gamă variată de de hrană uscată și umedă pentru pisici, fiecare fiind rezultatul ultimelor descoperiri științifice în materie de calitate, gust și nutriție. Acestea sunt menite să îți ofere ție și animalului tău de companie o opțiune extraordinară de rețete și formule, pentru fiecare etapă a vieții și pentru fiecare stil de viață.

Articole asemănătoare

Gourmet
10 minute de citit

Îngrijirea pisicii în vârstă

5 minute de citit

 Hrănirea pe perioada gestației pisicii