Hrănirea pisicii tale adulte

Când pisica a ajuns la prima sa aniversare, este timpul să te gândești la o rutină regulată de hrănire. Deoarece trece de la stadiul de pui jucăuș la cel de adult, este important să te asiguri că are toți nutrienții necesari pentru a rămâne fericită și sănătoasă.
Pisică mâncând dintr-un castron galben
Pisică mâncând dintr-un castron galben
Pisică mâncând dintr-un castron galben

Cunoașterea opțiunilor

Poate ți se pare că există o multitudine de opțiuni și te vei întreba “care este cea mai bună hrană pentru pisici?”. Vestea bună este că, indiferent de stilul de stilul de viață al pisicii, starea sau vârsta ei, există o hrană potrivită pentru ea.

În ultimă instanță, dacă nu e influențată de o problemă medicală, decizia de a îi oferi pisicii hrană umedă sau uscată îți aparține în totalitate (și pisicii tale, desigur!)

Orange cat eating
Purple food bowl icon

Alimentele uscate

 • Dietele complete uscate sunt ușor de măsurat și utilizat și au o perioadă de valabilitate mai mare, după ce au fost deschise, decât hrana umedă.
 • De asemenea, ajută la sănătatea dinților pisicii. Te poți aștepta ca pisica să mestece hrana uscată mai activ și să dureze mai mult ora de masă.
 • Pisicile preferă să ronțăie hrana uscată și, în general, nu le place să fie înmuiată în apă.
Orange food bowl icon

Hrana umedă

 • Unele pisici preferă mirosul și textura hranei umede. Hrana umedă poate fi foarte convenabilă, în plicuri și conserve de unică folosință, care să îi ofere pisicii o masă proaspătă, ușor de servit, de fiecare dată.
 • Pisica ta va mânca mai mult la o singură masă și va bea mai puțină apă.

Unii stăpâni oferă un amestec de hrană umedă și uscată – unele pisici preferă hrană umedă dimineața și hrană uscată lăsată pe timpul zilei. Încearcă ambele variante pentru pisica ta și vezi ce preferă.

Gamele de hrană pentru pisici adulte

 • Dacă pisica își petrece majoritatea timpului în interior, poate beneficia de o formulă specială pentru interior pentru a reduce ghemotoacele de blană, sau o dietă mai săracă în calorii, deoarece se va mișca mai puțin și este posibil să câștige în greutate.
 • Dacă pisica e sterilizată, poți găsi o hrană specială pentru pisicile sterilizate, care să îi mențină tractul urinar sănătos.
 • Şi pisicile senioare vor avea nevoie de o dietă ușor modificată, precum și mamele gestante sau pisicile obeze și supraponderale.

Dacă pisica ta are nevoi nutriționale speciale sau ești îngrijorat cu privire la dieta ei, fă o programare la medicul veterinar pentru o discuţie lămuritoare.

Cum să îți hrăneşti pisica

Pisicile sunt animale cu tabieturi, deci e ideal să le menții o rutină imediat ce au ajuns la stadiul de pisică adultă, atât pentru tine, cât și pentru pisica ta.

Pisica este adaptată să mânânce puțin și des – este grozav dacă îi poți oferi multe mese mici pe parcursul zilei. Totuși, dacă îi servești hrană umedă sau stilul tău de viață nu permite asta, atunci două mese pe zi sunt în regulă pentru majoritatea pisicilor.

Este bine să hrănești pisica în același loc și la aceleași ore, într-un loc liniștit, unde să se poată relaxa, precum și departe de litieră.

Alege o suprafață care poate fi curățată ușor sau folosește un covoraș pentru hrănirea pisicii și folosește întotdeauna un vas ceramic sau metalic, curat. Unele pisici preferă să mănânce dintr-un vas întins sau o farfurie – ajută la încetinirea ritmului de mâncat!

Dacă ai mai multe pisici, asigură-te că vasele lor pentru hrană sunt la o distanță adecvată, pentru a evita orice confruntare. Dacă pisicile tale chiar nu se înțeleg, ar putea fi necesare spații separate de hrănire, pentru a menține liniștea.

Când vine vorba de hrănirea pisicii, încearcă să servești hrana umedă (conserve/plicuri) la temperatura camerei, deoarece miroase mai atractiv și este mai ușor de digerat. Aceasta înseamnă să o scoți din frigider cu o oră înainte de servire. Poți folosi cuptorul cu microunde o perioadă scurtă, pentru a o încălzi, dar trebuie să te asiguri că mâncarea nu e fierbinte.

Orange food bowl icon

Mâncarea umedă se alterează rapid, deci nu o lăsa afară. După ce ai deschis ambalajul, nu păstra mâncarea umedă mai mult de 24 de ore, nici chiar în frigider.

Purple food bowl icon

Pe de altă parte, mâncarea uscată poate fi lăsată afară pe timpul zilei, fără să se altereze. Păstreaz-o într-un mediu curat, uscat, ideal într-un container etanș sau o cutie resigilabilă, pentru a-și păstra aroma și pentru a nu se altera.

Depinde de rasa pisicii tale, stilul de viață și condiția corporală. Fiecare pisică e diferită. Cel mai important când hrănești o pisică este să îi oferi suficient pentru a-și păstra sănătatea și un corp suplu.

Blue information icon

Dacă nu ești sigur cât de mult să îți hrănești pisica, verifică ambalajul pentru indicații, sau contactează Echipa PURINA pentru îngrijirea animalelor de companie.

Un mod ușor de a verifica personal starea corpului pisicii este să îți treci palmele peste lateralele corpului și peste burtică. La o greutate ideală trebuie să se poată simți, dar nu vedea, coastele cu ușurință, fără o acoperire masivă de grăsime. Dacă te uiți la pisică de sus, linia taliei, în spatele coastelor, trebuie să fie clar vizibilă, fără pliuri pe lateral atunci când merge. Dacă crezi că pisica ar putea fi supraponderală sau obeză, trebuie să contactezi medicul veterinar, pentru a stabili o dietă și un stil de viață care sa ajute pisica să revină la o greutate sănătoasă.

Dacă crezi că pisica trebuie să slăbească și veterinarul este de acord, va trebui să faci eforturi pentru a o ajuta, oferindu-i, totuși, acei nutrienți necesari. Dacă ai mai multe pisici, hrănește pisica supraponderală separat, pentru a evita furtul mâncării. Împărțirea hranei zilnice a pisicii tale în porții mai mici și mai dese poate ajuta la controlul greutății, dar ține cont cu ce și cât de mult o hrănești.

Nu ține numai de dietă – stilul de viață este la fel de important în ajutarea administrării greutății pisicii. Dacă ai o pisică de casă, leneșă, încearcă să introduci jucării care să încurajeze alergatul, pentru a fi activă și pentru a arde calorii, cum ar fi jucării de ‘pescuit’.

Dacă ești îngrijorat de greutatea pisicii tale, poți lua în considerare trecerea pe o hrană ‘light’ pentru pisici, care este formulată cu mai puține calorii, pentru a nu fi nevoit să reduci efectiv cantitatea de hrană oferită. Singurul lucru redus în aceste formule sunt caloriile, deci au toate vitaminele și mineralele de care au nevoie. Pot fi de ajutor unele dintre formulele light fabricate de Purina.

Pierderea în greutate trebuie să fie lentă și constantă – slăbirea rapidă poate fi periculoasă pentru pisica ta. Schimbarea poate dura luni de zile, deci ai răbdare!

Reține, veterinarul poate sugera reducerea cantității cu care hrănești pisica, sau trecerea pe o hrană specială, slab calorică, dar, niciodată, nu înfometa pisica și nu restricționa hrana fără acordul expres al medicului veterinar.

Folosește Instrumentul PURINA pentru controlul stării corporale a pisicii în mod regulat și continuă dieta până la obținerea unei condiții fizice și a unei greutăți ideale.

Dacă pisica ta nu se uită la mâncare, nu ești singur! Multe pisici au texturi și arome preferate și pot refuza hrana dacă se schimbă ceva. Dacă pisica ta refuză, dintr-o dată, să mănânce, fă o programare la medicul veterinar, deoarece ar putea avea o problemă. Așa poți încuraja o pisică mofturoasă să mănânce:

 • Schimbă ora de hrană după ce toți cei din casă au mâncat și hrănește pisica într-un loc liniștit, departe de zgomot și stres. De asemenea, poți încerca să treci de la hrană umedă la hrană uscată sau să folosești o altă aromă.
 • Asigură-te că vasul este curat – mâncarea veche poate fi respingătoare pentru pisici. Încearcă să folosești un vas întins sau o farfurie.
 • Hrana uscată absoarbe umezeala și se alterează, mai ales când este cald – încearcă să pui o porție nouă, dacă pisica mănâncă hrană uscată.
 • Servește hrana umedă la temperatura camerei, deoarece miroase mai atractiv. Pune hrana umedă la microunde, puțin timp, până este caldă (nu fierbinte) la atingere.
 • Pisicile care merg pe afară pot prinde o gustare neplanificată, sau două – se poate să nu le fie foame. Este cazul mai ales pe perioada verii.
 • Mesele principale complete nu au nevoie de suplimente pentru a oferi pisicii nutrienții necesari, dar unele alimente, ca recompensele, gustările și unele alimente pe bază de carne/pește, nu sunt echilibrate nutrițional ele însele. Recompensele și gustările sunt bune cu moderație, dar redu, ușor, porția de mâncare dacă le dai recompense pentru a evita supraalimentarea! De regulă, nu mai mult de 15% din aportul caloric zilnic al pisicii trebuie să provină din recompense.
 • Recompensele de casă, cum ar fi carne proaspătă sau pește trebuie să fie bine gătite, fără sare și cu eliminarea pielii și oaselor. La recompensele cu formulă specială pentru pisici, citește indicațiile de alimentare de pe pachet pentru indicații despre cum să servești și cât de des.
 • Dacă pisica ta este la o dietă specială, recomandată de veterinar, pentru slăbit sau altă problemă medicală, recompensele pot fi interzise. Întreabă veterinarul ce este bine și ce nu este bine să îi oferi.

E foarte important să te asiguri că pisica ta e hidratată. Acest luru este valabil, mai ales, dacă hrănești pisicile cu hrană uscată.

 • Asigură-te că pisicile au acces permanent la apă potabilă curată, dar evită să puni hrana și apa în același loc și asigură-te că hrana și apa sunt la distanță față de litieră.
 • Dacă ți se pare că pisica respinge apa, încearcă un vas mai mare. Unor pisici nu le place să li se atingă mustățile de marginile vasului!
 • Pisicile nu au nevoie de lapte după înțărcare, deci nu folosi laptele ca înlocuitor pentru apă. De fapt, pisicile pot avea intoleranță la zaharurile din lapte, și asta poate duce la diaree dacă este inclus în dieta pisicii. Chiar și formulele speciale de ‘lapte pentru pisoi’ trebuie să fie considerate hrană sau recompensă, nu o băutură.

Știm cât de tentant poate fi să oferiți pisicii delicatese – pentru mulți oameni este un semn de afecțiune și arată cât de mult își iubesc pisica. Totuși, adesea, hrana umană este bogată în calorii și nu conține nutrienții necesari pe care îi conține hrana pentru pisici, deci poți afecta echilibrul dietei pisicii dacă îi dai resturi de la masă. Hranirea pisicii cu orice conține ceapă sau compuși din ceapă poate fi dăunătoare, deci, mai bine să previi.

Cum să schimbi hrana pisicii tale

Schimbarea stării poate însemna că pisica are nevoie de o ajustare a dietei. Chiar mutarea dintr-o casă cu grădină în una fără poate însemna că pisica are nevoie de mai puține calorii, deoarece nu va mai alerga atât! Trebuie să fii foarte atent la obiceiurile alimentare și la starea fizică a pisicii și, dacă observi schimbări sau crezi că ar necesita o altă dietă, fă o programare și vorbește cu medicul veterinar.

Dacă veterinarul este de acord că pisica are nevoie de schimbarea dietei, va trebui să o schimbi treptat, pentru a evita deranjamentele stomacale cu o trecere bruscă, fie că treci de la hrană umedă la hrană uscată, sau schimbi gama.

 • Pune puțin din noua hrană în cea curentă și amestecă-le.
 • În următoarea săptămână crește, treptat, cantitatea de mâncare nouă din amestecul servit pisicii, în timp ce reduci cantitatea de mâncare veche. Unele pisici ar putea necesita două săptămâni pentru a trece complet de la o hrană la alta, deci ai răbdare!
 • Dacă trebuie să schimbi dieta pisicii, dar aceasta nu se simte bine în prezent, cere sfatul veterinarului pentru cel mai bun mod și moment pentru a efectua schimbarea.
 • Dacă treci de la hrană umedă la hrană uscată, pisica va avea nevoie de mai multă apă la dispoziție pe perioada zilei și ar putea începe să mânânce în mai multe tranșe, în loc să mănânce toată porția odată.
 • Dacă treci de la hrană uscată la hrană umedă, este perfect normal ca pisica să bea mai puțin decât de obicei, și să mănânce mai mult, în mai puțin timp decât uzual.
 • De obicei, hrana uscată este mai bogată în energie decât hrana umedă, deci trebuie să oferi pisicii, proporțional, mai multă hrană umedă pentru a obține același număr de calorii.

Gamele Purina pentru pisici adulte

Purina produce multe dintre gamele de bază din Romania de hrană uscată și umedă pentru pisici, fiecare fiind rezultatul ultimelor descoperiri științifice în materie de calitate, gust și nutriție, menite să îți ofere ție și animalului tău de companie o opțiune extraordinară de rețete și formule, pentru fiecare etapă a vieții și pentru fiecare stil de viață.

Află mai multe la Purina® mâncare de pisică.