Pentru ei, toată pasiunea noastră
Gourmet Logo
Pisica care așteaptă mâncare

 Hrănirea pe perioada gestației pisicii

5 minute de citit
Gourmet Logo
Sponsorizat de Gourmet

Perioada gestației este atât minunată, cât și obositoare, pentru tine și pisica ta. Un lucru important pe care îl poți face pentru a ajuta femela este să îi asiguri suportul nutrițional de care are nevoie.

Alimentația pisicii tale pe perioada gestației

Alegerea planului corect de alimentație în timpul gestației femelei te asigură că va crește pui sănătoși și că va avea puterea să administreze nașterea și alăptarea puilor de pisică nou-născuți.

Hrana pentru adult pe care i-o oferi în mod normal pisicii este grozavă pentru dieta zilnică, dar nu îi va asigura aportul suplimentar de energie atunci când este gestantă. Pentru o femelă fericită și pui de pisică sănătoși, alege o formulă care să satisfacă noile ei necesități. O hrană de calitate pentru puii de pisică va asigura toți nutrienții necesari.

Începe să o treci pe această formulă de la împerechere, până la câteva săptămâni după naștere, pentru a o menține puternică și pentru a avea energia de care are nevoie pentru a-și crește noii pui.

De ce trebuie să dau pisicii gestante hrană pentru pui?

Pisicile gestante au nevoie de un aport mai mare de calorii și proteine, care pot fi luate din hrana de bună calitate pentru puii de pisică. Trecerea mamei pe hrană pentru pui va ajuta și puii, deoarece vor putea să o copieze și să încerce hrana solidă imediat după înțărcare.

Dacă pisica are un stomac sensibil, alege o formulă delicată, pentru puii de pisică. Dacă urmează un anumit regim din motive medicale, contactează veterinarul pentru sfaturi despre cum să faci orice schimbări.

Când alegi o formulă pentru pui pentru pisica ta gestantă, nu uita de preferințele animalului tău.

Per porție, hrana uscată conține un număr mai mare de calorii decât hrana umedă. De aceea, dacă pisica mănâncă doar hrană umedă, servește-i mai multe mese sau porții mai mari, pentru a te asigura că obține energia suplimentară de care are nevoie. De asemenea, poți încerca să amesteci hrana umedă cu un pic de hrană uscată, pentru a-i da tot ce este mai bun din ambele game.

Cât de mult trebuie să hrănesc o pisică gestantă?

Aportul alimentar al pisicii tale gestante va crește treptat, din ziua împerecherii, până la finalul gestației. Va mânca cu aproximativ 50% mai mult decât în mod normal (dar nu este neobișnuit ca ea să necesite de două ori cantitatea normală) până la sfârșitul gestației. Din fericire, hrănirea pisicilor gravide e destul de ușoară. Atâta timp cât le oferi suficientă hrană, sunt foarte rezonabile, mâncând cât au nevoie și oprindu-se când s-au săturat.

Deoarece toți puii de pisică au nevoie de nutriție suplimentară în primele faze ale dezvoltării, începe alimentația pisicii gestante cu formulă pentru pui din a patra săptămână de gestație. Poți încerca hrana uscată PURINA® FRISKIES® JUNIOR, cu o formulă de hrană completă, echilibrată și bogată în multe calorii și proteine. Toate acestea au rolul de a întări sistemul imunitar și dezvoltarea musculară a puilor de pisică pentru a crește puternici, dar este o formulă indicată și pentru alimentația femelei, care are nevoie de nutrienții necesari unei gestații sănătoase.

Ține cont de preferințele pisicii când alegi ce hrană pentru pui să îi servești – dacă, de obicei, preferă hrana umedă, nu uita că are un conținut caloric mai mic decât hrana uscată. Încearcă să le amesteci, pentru a-i da energia suplimentară de care va avea nevoie. Întotdeauna, asigură-te că are la dispoziție suficientă apă proaspătă pentru a rămâne hidratată – mai ales dacă preferă hrana uscată.

Pentru a asigura o tranziție ușoară a stomacului pisicii la noul regim, introdu-i lent noua formulă. Dozează efortul timp de 7-10 zile, treptat, pentru adăugarea formulei în hrana standard, până când ai schimbat-o complet.

Pentru a menține nivelul de energie, oferă-i mai multe mese mici pe zi. Dacă este posibil, pune-i hrană la dispoziție permanent, lăsând hrană uscată la discreție, precum și multă apă proaspătă. Puii de pisică vor începe să se dezvolte cu adevărat din a 9-a săptămână de gestație, deci aportul alimentar ar trebui să crească de atunci și să continue, treptat, până după terminarea alăptării puilor de pisică. Asigură-te că alimentația puilor de pisică este potrivită fazei lor de creștere și dezvoltare. De la înțărcare, până la 12 luni, poți opta pentru hrana uscată PURINA® ONE® JUNIOR, al cărei conținut este bogat în pui și cereale integrale, fiind special creată pentru puii de pisică. Această formulă este recomandată să fie oferită în timpul etapei de creștere a puilor de pisică, deoarece ajută la dezvoltarea sănătoasă a funcțiilor vitale, masei musculare și a oaselor, datorită ingredientelor de înaltă calitate.

Poți observa o creștere a greutății pisicii, deoarece mănâncă mai mult. O parte va fi grăsimea pe care o depune pentru a hrăni puii de pisică în timpul alăptării. Creșterea în greutate este perfect normală și ar trebui să piardă în greutate pe perioada de alăptare, de 3-4 săptămâni.

Nu te îngrijora dacă mama își pierde apetitul către finalul gestației. Acesta este un semn comun, care îți arată că travaliul nu e prea departe. Chiar dacă a devenit un pic mai mofturoasă la mâncare, asigură-te că hrana și apa sunt disponibile, în caz că dorește o mică gustare în acest timp.

Alimentația pentru pisica gestantă e importantă în toate etapele gestației. Astfel, dacă observi o pierdere a apetitului sau dacă începe să slăbească, cere sfatul medicului veterinar.

Cât de mult trebuie să hrănesc pisica în timpul alăptării?

Reține că mama va fi singura sursă de hrană a puilor ei în primele opt săptămâni, deci e important să menții un regim de calitate pe perioada alăptării, ca și în cazul alimentației pisicilor gestante. Pentru a-și păstra puterea în acest timp, va mânca până la de patru ori cantitatea de dinainte de gestație.

Pentru a o ajuta să alăpteze pui fericiți și sănătoși, continuă să hrănești mama cu formulă pentru pui, până la înțărcarea acestora. Cu cât este mai mare aportul de calorii și adaosul de nutrienți, cu atât va menține un nivel ridicat de energie. Și tocmai de energie are nevoie când își îngrijește puii de pisică.

În timpul alăptării, păstrează aceleași porții de hrană, dar crește numărul de mese servite. Îi poți crește aportul de fluide adăugând un pic de apă în hrană (umedă sau uscată) – acest fapt va ajuta și puii să fie interesați de hrana solidă, deoarece este mai ușor de mâncat dacă este umezită.

Producția de lapte a mamei se va opri, treptat, la aproximativ 6-8 săptămâni de la naștere. Din acest moment, îi poți reduce, treptat, aportul de hrană, până când revine la porțiile de dinainte de gestație. Așa cum ai procedat la începutul gestației, începe să introduci hrana pentru adult treptat, într-o perioadă de 7-10 zile.

Dacă ai probleme cu îngrășarea sau slăbirea pisicii, folosește Instrumentul Purina de evaluare a greutății pisicii, pentru mai multe informații. Medicul veterinar îți va putea oferi sfaturi cu privire la alimentația de după gestație a pisicii tale.

Brandurile PURINA pentru pisicile gestante și care alăptează

Mai multe branduri PURINA, cum sunt Friskies Junior, Purina One, Felix Junior sau Purina Pro Plan Junior oferă diete pentru pui, bogate în energie, adecvate pentru hrănirea în timpul gestației și alăptării. Descoperă gamele Purina de hrană pisici.

Articole asemănătoare

Gourmet