Hrănirea puiului de câine

Puiul tău de câine pare mic acum, dar are mult de crescut într-un timp foarte scurt! În doar 12 luni (până la 24 de luni, pentru rasele mai mari), vor deveni adulți cu drepturi depline.
Pui de caine Golden Retriever
Pui de caine Golden Retriever
Pui de caine Golden Retriever

Corpul și creierul lor se dezvoltă extrem de rapid și o alimentație adecvată îi ajută să se dezvolte, mai ales pentru că un cățel sănătos și energic poate arde până la de două ori mai multe calorii decât un câine adult.

Puii de caine si intarcarea

În primele luni, laptele mamei este alimentul ideal pentru pui, deoarece este bogat în nutrienți esențiali care ajută puii să crească mari și puternici. Deși puii pot fi înțărcați între vârsta de șase și opt săptămâni, majoritatea vor începe să fie interesați de mâncarea solidă între trei și patru săptămâni – de obicei, jucându-se în vasul mamei și lingând mâncarea de pe lăbuțe!

Atunci este cel mai bun moment să oferim puilor hrană specială. Din acest motiv, am dezvoltat pentru ei PURINA® FRISKIES® Junior, creată cu grijă pentru puii de câine, pentru a le susține strălucirea blănii și sănătatea pielii, sclipirea ochilor și sănătatea digestivă, dar și a dinților și gingiilor.

Având în vedere că dinții puiului de câine sunt încă în formare, asigurați-vă că îi ușurați procesul de masticație și nu optați pentru hrană de consistență dură. Dacă alegeți hrană uscată, adăugați puțină apă și aduceți-o la consistența unei paste. Hrana uscată PURINA® FRISKIES® Junior este o formulă completă și echilibrată, cu pui și legume, conține cereale integrale, vitamine din grupul B, acizi grași Omega 3 și 6, precum și lapte, toate acestea sub formă de crochete în formă de os disponibile în gramaje de 2.4 kg, 8 kg și 15 kg. Pe măsură ce puii cresc, puteți adăuga mai puțină apă și puteți face hrana, progresiv, mai uscată. Nu fiți tentați să îi înțărcați prea repede, deoarece trecerea prematură la varianta exclusiv solidă poate afecta digestia puilor. Hrana umedă PURINA® FRISKIES®Junior reprezintă un sortiment apetisant cu pui și morcovi, ce conține vitaminele A, D3 și E, fiind disponibilă în gramaj de 100g, dar și în varianta multipack (4x100g). Poate fi combinată cu formula uscată pentru o masă delicioasă cu textură diferită pe care câinele tău o va aprecia.

Puii sunt nerăbdători să învețe despre lumea din jurul lor și au nevoie de multă energie pentru a o explora. Când vine vorba despre alimentația puiului, alimentele preparate pentru pui asigură o combinație echilibrată de nutrienți necesari puiului. Hrana pentru pui conține mai multe calorii, totul pentru a obține energia necesară pentru dezvoltarea corpului și creierului, fără a-i suprasolicita stomăcelul.

Formulele de calitate pentru pui conțin o mulțime de proteine ușor digerabile și un grad ridicat de minerale esențiale, cum ar fi calciu, fosfor, magneziu, zinc și fier, precum și vitamina D, pentru a ajuta la oase și dinți sănătoși. Astfel, dacă nu te sfătuiește veterinarul altfel, nu este nevoie să dai puiului suplimente. Există o gamă de produse Purina® pe care o poți încerca:

Puii au gura mai mică decât câinii adulți, asta înseamnă că cu cât sunt mai mici bucățile din alimentele pentru pui, cu atât este mai ușor pentru ei să o mestece. În mod natural, puilor le place să mestece boabele, deoarece acest fapt le menține dinții puternici, curați și sănătoși.

După ce ai găsit o hrană cu care tu și puiul tău sunteți mulțumiți, este o idee bună să rămâneți la aceasta. Puii se pot deranja la stomac dacă li se schimbă dieta, astfel dacă nu există probleme evidente cu dieta curentă, sau dacă nu ești sfătuit de veterinar să o schimbi, este bine să păstrezi aceeași hrană. Dacă trebuie să schimbi hrana, citește secțiunea noastră “trecerea de la o hrană la alta”, pentru sfaturi despre cum să faci o tranziție ușoară.

Introducerea hranei pentru pui / solidă

Cât de mult trebuie să hrănești puiul de câine

Cat de mult sa hranesti puiul de caine

Foarte des, puii au ochii mai mari decât stomacul! Pentru a pune un echilibru între cât au nevoie și supra-alimentație, oferă-i cantități mici, în mod frecvent. Acestea depind de vârsta, dimensiunea lor și de sfaturile primite de la veterinar. Încearcă să începi cu o linguriță de mâncare, de cinci ori pe zi, cât timp puiul este încă hrănit și de mamă, și folosește, ca regulă, următoarele indicații:

  • De la începerea oferirii hranei speciale până la înțărcare (de obicei, două luni) - 4-6 mese pe zi.
  • De la două până la trei luni - 4 mese pe zi.
  • De la patru până la șase luni - 2-3 mese pe zi.
  • După șase luni - 2 mese pe zi mese pe zi (în funcție de rasă).

Nu fii tentat să îi dai cățelului prea multă hrană, deoarece ar putea să îl deranjeze la stomac sau îi poate pune presiune pe coloana, dacă iau prea mult în greutate într-o perioadă scurtă de timp.

Citește cu atenție instrucțiunile de pe pachetul de hrană – trebuie să îți ofere un bun punct de plecare. Cantitatea exactă cu care trebuie să hrănești puiul poate varia în funcție de vârstă, rasă, situație medicală și cât de energic este puiul – cățeii mai jucăuși vor consuma mai multă energie, deci au nevoie de mai multă hrană ca și combustibil. Folosiți instrumentul nostru pentru starea corporală pentru a măsura puiul și pentru a vă asigura că acesta crește corespunzător și nu este sub sau supra ponderal.

Cântărirea regulată a puiului te ajută să te asiguri că are greutatea potrivită pentru vârsta, talia și rasa lui. Poți face acest lucru acasă sau, dacă nu ești sigur, roagă medicul veterinar să îți arate cum să procedezi.

Evitați hrănirea puiului imediat înainte sau după exerciții și lăsă să treacă o oră între hrănire și orice activitate. Poate fi o idee bună să ai o rutină a puiului pentru odihnă imediat după masă, pentru a evita riscul de deranjament stomacal sau, posibil chiar o stare mai gravă, în special la rasele mari și gigant, unde stomacul se poate contorsiona. Acest lucru se numește umflare sau torsionare gastrică și este o urgență medicală.

Pui de caine alergand cu jucarie in gura
Pui de câine care mănâncă din vasul de mâncare în bucătărie

Hrănește puiul într-un loc liniștit, departe de agitația din casă, unde poate mânca liber, fără întrerupere. Alege o suprafață care poate fi curățată ușor, cum ar fi gresie sau un covoraș de alimentare și servește hrana într-un recipient curat.

Ține copiii departe de câine când acesta mănâncă. Dacă ai și alți câini în casă, hrănește-i în același timp, dar separat, pentru a evita bătaia și furtul hranei.

Mâncarea umedă este servită cel mai bine la temperatura camerei, deoarece miroase mai atractiv și se digeră mai ușor. Dacă păstrați mâncarea în frigider, nu uita să o scoți cu o oră înainte de ora mesei. Poți pune mâncarea umedă la microunde pentru a o încălzi, dar asigură-te că nu este fierbinte.

În timp ce mâncarea umedă se alterează rapid, mâncarea uscată va rezista toată ziua. Majoritatea puilor adoră să roadă mâncarea uscată dar, dacă al tău o preferă umezită sau dacă există un motiv medical pentru a evita hrana dură, lasă hrana într-un recipient cu apă timp de 30 de minute înainte de servire. Deoarece mâncarea uscată crocantă ajută la îndepărtarea plăcii, ar fi de dorit să adaugi regulat o tratație dentară în dieta câinelui, dacă acesta preferă mâncarea uscată înmuiată. Nu uita să ții cont de aceste tratații la aportul lui zilnic de calorii.

Pui de câine de beagle mâncând dintr-un bol roșu
ghid de alimentație pentru puii de câine

Pe măsură ce puiul tău crește, la fel va crește și apetitul său. Pentru a-i oferi extra energie pentru arderile rapide și formarea masei musculare, va trebui să crești cantitatea de hrană.

În funcție de rasă, un pui de șase luni poate avea nevoie până la dublul aportului de calorii al unui pui de două luni. Ca regulă generală, începe să crești mărimea porției de la șase luni până la 12 luni pentru câinii mici, după care îl poți trece pe hrană pentru adulți. La rasele mai mari, poți începe mărirea porției de la șase luni și apoi să reduci din nou cantitatea la 12 luni, după ce puseul de creștere s-a încheiat. Aceste rase trec mai greu la hrană pentru adulți, la aproximativ 18 până la 24 de luni.

Pui de câine Beagle așezat cu labele întinse în față

Puii știu exact cum să obțină ce doresc, în special când vine vorba să ceară mai multă mâncare. Dacă acesta va păstra o dietă sănătoasă și echilibrată, încearcă să ignori cererea lui pentru resturi de la masă.

Dacă cedezi ocazional, tratațiile nu trebuie să reprezinte mai mult de 10% din dieta totală. De asemenea, există unele alimente de care trebuie să te ferești:

  • Nu oferi niciodată puiului carne crudă. Pentru a reduce riscul de toxiinfecție alimentară, omoară orice bacterie prin gătirea adecvată a cărnii proaspete. Înainte de servire, asigură-te că nu au rămas bucăți mici de os, în special oase de pui și de pește, deoarece acestea pot afecta dinții și pot obstrucționa intestinele.
  • Nu serviți niciodată câinele cu ciocolată, deoarece este toxică pentru ei.
  • De asemenea, ceapa sau strugurii/stafidele pot fi foarte toxice pentru câini.
Citiți o listă mai cuprinzătoare de substanțe care ar putea dăuna câinelui

Chiar dacă puiul tău pare complet adult (între șase și opt luni, pentru rasele mici și în jur de 24 de luni, pentru rasele mari de câini), acesta este încă pui la interior, așa că nu fii tentat să îl treci prea repede pe hrană pentru câini adulți.

Majoritatea câinilor vor avea încă nevoie de calorii suplimentare și nutrienți pe care îi asigură mâncarea pentru pui, până la vârsta de aproximativ 12-24 luni (chiar mai mult pentru câini din rase mari). Dacă nu sunteți siguri la ce vârstă să schimbi hrana puiului tău, consultă medicul veterinar.

Cantitatea de mâncare de la pui de câine la adult

Stomacul puiului de câine este foarte sensibil și se poate deranja ușor dacă îi schimbi brusc hrana, fie aceasta umedă sau uscată, cu o altă marcă sau de la formula pentru pui la cea pentru adult.

Când îl aduci acasă pentru prima dată, este o idee bună să păstrezi hrana recomandată de crescător sau de adăpost, dacă nu există o problemă evidentă.

Dacă trebuie să îi schimbi hrana, lăsa timp să i se obișnuiască stomacul. Amesteca puțină hrană nouă în cea veche, gradual, adăugând tot mai multă, în curs de 7-10 zile, până când cățelul mănâncă doar mâncarea nouă.

Dacă vrei ca trecerea să fie de la hrană umedă la hrană uscată, cățelul va avea nevoie de timp pentru a se obișnui. Acesta va mesteca mai activ, va dura mai mult până mănâncă și, cu siguranță, va avea nevoie de mai multă apă. Dacă vrei ca trecerea să fie de la hrană uscată la hrană umedă, nu fii surprins dacă va bea mai puțin. textura i se poate părea ciudată dacă este obișnuit să roadă hrană uscată, așa că ar putea să fie nevoie să amesteci câțiva biscuiți.

Dacă urmezi sfaturile noastre despre cum să-l hrănești, vei avea un câine fericit și sănătos, cu multă energie și chef de joacă!