Copilul tău își dorește un animal de companie și vrei să afli mai multe despre rasele de pisici? Este esențial să cunoști câteva lucruri esențiale despre rasele de pisici, pentru că rasa influențează nu doar aspectul animalului, ci și personalitatea acestuia, precum și nevoile de igienă și îngrijire.

Cuprins


Câte tipuri de rase de pisici există?

Pentru început, reține că rasele de pisici se împart în:

 • rase pure
 • rase mixte

O pisică dintr-o rasă pură va prelua caracteristicile fizice și de personalitate ale rasei din care face parte, odată ce aceasta va ajunge la vârsta adultă.

Pe de altă parte, atunci când vine vorba de adopția unei pisici dintr-o rasă mixtă, este important să știi că mărimea și temperamentul acesteia pot fi imprevizibile, dacă o adopți când e încă pui. Aceasta însă vă va iubi și vă va fi veșnic recunoscătoare pentru faptul că ați primit-o în familia voastră și că-i oferiți dragostea și îngrijirea de care are nevoie!

Cum influențează rasa aspectul pisicii?

În funcție de mărime, rasele de pisici se împart în:

Rase de pisici de talie mare

Maine Coon este cea mai mare dintre toate rasele de pisici. Aceasta se remarcă prin corpul musculos și puternic și prin picioarele solide. Pisicile din rasa Maine Coon pot depăși un metru lungime și pot atinge greutatea de aproximativ 14 kilograme.

Iată alte câteva exemple rase de pisici de talie mare:

 • Turkish Van
 • Siberiana de pădure
 • British Shorthair
 • American Wirehair
 • Rasă de pisică British Shorthair

Rase de pisici de talie mică

Dacă locuiești într-un apartament de mici dimensiuni și ești în căutarea unor rase de pisică de casă, te-ai putea orienta, printre altele, către:

 • Singapura
 • Singapura
 • Siameză
 • Cornish Rex

În ceea ce privește blana, pisicile se împart în:

 • pisici cu blană scurtă (precum Cornish Rex, Bengaleză, Albastru de Rusia)
 • pisici cu blană lungă (precum Norvegiana de pădure, Persană, Maine Coon)

Pisicile cu blana lungă necesită o mai mare atenție în ceea ce privește rutina de îngrijire, aspect pe care ar trebui să-l iei în considerare, mai ales că presupune timp.

Cum influențează rasa personalitatea pisicii?

După cum am spus încă de la început, rasa își pune amprenta și asupra personalității animalului de companie, astfel că există pisici foarte zgomotoase (precum cele din rasa Bengaleză) și pisici foarte liniștite (precum cele din rasa British Shorthair).

Totodată, rasa are un cuvânt important de spus și în ceea ce privește nivelul de activitate fizică a animalului de companie. În timp ce unele pisici sunt foarte active, mereu în mișcare (așa cum sunt cele din rasa Abyssianian), altele adoră să stea liniștite și să se relaxeze în cea mai mare parte a timpului (precum cele din rasa British Shorthair).

De ce este atât de important să iei în considerare și personalitatea pisicii? În primul rând, pentru a te asigura că-i poți îndeplini nevoile: pisicile foarte active au nevoie de mai mult spațiu unde să-și desfășoare activitatea. Astfel, dacă locuiești într-o garsonieră, s-ar putea să fie o idee mai bună să optezi pentru o rasă cu un temperament mai liniștit.

Totodată, este important să existe armonie între personalitatea membrilor familiei și personalitatea pisicii. De exemplu, dacă micuțul tău este o fire foarte jucăușă, mai mult ca sigur se va înțelege de minune cu o pisică dintr-o rasă activă, mereu în mișcare.

În final, îți sugerăm să arunci o privire pe pagina dedicată raselor de pisici de pe site-ul nostru. Aici vei descoperi o serie de informații utile despre numeroase tipuri de pisici.

*Acest articol face parte din proiectul PURINA PetSchool, proiect prin care ne propunem să educăm copiii în legătură cu îngrijirea cu responsabilitate a animalelor de companie. De aceea, te invităm să urmărești alături de cel mic filmulețul animat pe care l-am pregătit special pentru copii: Rase de pisici.

Pisică împreună cu familia