Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pentru ei, toată pasiunea noastră
Câini de vânătoare

Câini de vânătoare: Tot ce trebuie să știi despre ei

12 minute de citit

Rasele de câini de vânătoare sunt unele dintre cele mai iubitoare rase de câini pe care ți-i poți dori. Acestor câini le place să fie activi și sunt extrem de prietenoși cu toți membrii familiei, inclusiv cu pisicile. Iată cum este să îi ai ca tovarăși.

Câinele de vânătoare este adesea descris ca fiind câinele de familie perfect. Acești câini iubesc copiii, pisicile și sunt entuziasmați când văd și alți câini. Inițial, au fost crescuți pentru a-și ajuta proprietarii să vâneze, însă, astăzi ei au devenit companioni de nădejde și afectuoși, care vor da cu ușurință de probleme dacă se plictisesc sau dacă nu fac destulă mișcare. Dacă te gândești să aduci un câine de vânătoare în familia ta, iată câteva lucruri pe care trebuie să le știi.

Job-ul unor câini de vânătoare

Cu origini legate de lumea nobilă a vânătorii, rasele de câini de vânătoare provin în principal din Marea Britanie și Europa, cu influențe notabile din SUA. Numele lor spune totul: acești patrupezi au fost special concepuți pentru a însoți stăpânii lor în aventurile de vânătoare, aducându-și contribuția în feluri dintre cele mai diverse.

Retrieveri

Acești câini de vânătoare aduc înapoi vânatul doborât (de obicei păsări, și adesea de la distanțe mari) stăpânului lor.

Spanieli

Aceștia sunt vânătorii experți din lumea câinilor de vânătoare, vor găsi vânatul și îl vor scoate la suprafață pentru arme. Spanielii moderni vor aduce vânatul până în mâna stăpânului.

Pointeri și Setteri

Cu abilitatea lor excepțională, acești câini detectează vânatul, deseori de la distanțe considerabile, și își avertizează stăpânii printr-o pauză în mișcare, evitând astfel să sperie prada până când vânătorii se pot apropia în tihnă.

Câinii de vânătoare semnalează și recuperează

Acești prieteni necuvântători sunt adevărați artiști ai vânătorii, excelând în a urmări, semnala și recupera prada.
Varietatea de roluri și responsabilități în rândul acestor câini de vânătoare înseamnă că există o varietate de comportamente și personalități diferite în rândul lor. Cu toate acestea, au un lucru în comun - dorința lor fermă de a fi activi, indiferent de vreme, și de a fi mereu în căutarea unei provocări.

Instinctele naturale ale câinilor de vânătoare

La fel ca toate rasele implicate în activitățile de vânătoare, acești patrupezi se bazează pe instinctele lor canine naturale pentru a-și îndeplini cu succes sarcinile pentru care oamenii i-au dresat.

Rasele de câini de vânătoare sunt experți în arta urmăririi și colaborării strânse cu stăpânii lor pentru prinderea vânatului. Cu toate acestea, retrieverii sunt cunoscuți pentru abilitatea lor de a aduce vânatul doborât, fără a-l deteriora. Astfel, câinii de vânătoare care nu manifestau trăsături agresive în ceea ce privește "mușcătura mortală" au fost aleși pentru a dezvolta aceste rase cu o "gură blândă".

Stăpânii ar trebui să țină cont că acest comportament de prădător reprezintă o recompensă în sine pentru câini, deoarece vânătoarea pentru hrană a fost inițial o parte a instinctului lor de supraviețuire.

Prin urmare, câinii de vânătoare au nevoie de o modalitate să-și exprime acest instinct înnăscut pentru a rămâne sănătoși și fericiți. Aceasta nu implică neapărat că trebuie să-ți duci câinele la vânătoare, deoarece mulți stăpâni s-ar opune categoric acestei idei, oricum.

Cu toate acestea, înseamnă că acești câini sunt activi și energici și își doresc să aibă o sarcină de îndeplinit care presupune interacțiune cu stăpânul, urmărirea controlată a prăzii, alungarea acesteia și recuperarea ei.

Comportamentul și personalitatea câinilor de vânătoare

Pentru a excela în îndeplinirea misiunilor lor, câinii de vânătoare trebuie să aibă abilități și trăsături de neînlocuit.

Sunt foarte activi

Un câine de vânătoare trebuie să fie plin de energie zi de zi, indiferent de starea vremii, inclusiv în cele mai reci, umede și noroioase zile.

Sunt extrem de prietenoși și sociabili

Dacă nu beneficiază de socializare și dresaj adecvat, câinii de vânătoare pot deveni extrem de prietenoși, până la punctul de a deveni nepoliticoși cu alți câini. Cu toate acestea, ei au capacitatea de a colabora strâns cu o varietate de câini și oameni necunoscuți, fără să ridice nici măcar o sprânceană.

Dacă nu sunt socializați și instruiți corespunzător, câinii de vânătoare pot fi excesiv de prietenoși, ajungând la punctul de a fi nepoliticoși cu alți câini. Ei au capacitatea de a colabora strâns cu o gamă variată de câini și persoane străine, fără să ridice nicio obiecție.

Câini perfecți pentru familie

Câinii de vânătoare sunt adesea considerați câini perfecți pentru familie, deoarece iubesc oamenii, copiii, alți câini - și chiar și pisicile!

Pot deveni agitați

Câinii de vânătoare pot deveni zgomotoși și necontrolați dacă nu beneficiază de suficientă mișcare sau dacă nu sunt stimulați mental. Comportamentul lor de a aduce obiecte îi poate determina să poarte obiectele personale prin casă - și, dacă nu sunt direcționați corespunzător, pot începe să roadă mobilierul sau alte obiecte pe care găsesc pot deveni ținta lor de distracție

Vor mânca orice...

Datorită dragostei lor pentru mâncare, pot fi predispuși la obezitate dacă nu fac suficientă mișcare sau dacă sunt hrăniți excesiv. Deascoperă gama variată de hrană câini de la Purina!

Câinii de vânătoare colaborează bine

Câinii de vânătoare demonstrează o remarcabilă abilitate de a lucra alături de stăpânii lor în mod disciplinat, executând sarcini specifice chiar și în prezența diversiunilor. De asemenea, retrieverii se bucură să renunțe la pradă pentru a-și mulțumi stăpânii. Cu toate acestea, pentru a evita orice manifestare de posesivitate, este esențial ca această rasa de câine să fie învățată încă de mică să-și elibereze "comorile"folosind metode de dresaj bazate pe recompense pentru câini.

Autocontrol

Datorită standardelor ridicate din câmpul de vânătoare, de la câinii de vânătoare se așteaptă să fie foarte disciplinați în așteptare, totuși mereu pregătiți să intre în acțiune în momentul în care sunt chemați.

Temperamental robust

Câinii de vânătoare nu sunt câini sensibili. Având în vedere că rolul lor implică ajutorul oamenilor în vânătoare, sunt câini rezistenți, atât fizic cât și mental.

Este câinele de vânătoare un tip de câine potrivit pentru tine?

Înainte de a decide dacă un câine de vânătoare este companionul potrivit pentru tine, iată câteva lucruri de luat în considerare.

Checklist pentru proprietarul unui câine de vânătoare

Ai putea fi proprietarul perfect al unui câine de vânătoare dacă:

  • Adori exercițiile fizice și natura în toată splendoarea ei
  • Ai destul timp în fiecare zi pentru a-ți exercita și antrena câinele
  • Te bucuri să ieși afară în orice condiții meteo
  • Îți place un câine foarte afectuos și demonstrativ
  • Nu te deranjează urmele de labe murdare peste tot în casă
  • Îți dorești un câine care să vrea să facă parte din tot ceea ce faci tu
  • Locuiești într-o zonă rurală cu o grădină mare sau cu mult spațiu disponibil

Legătura cu câinele tău de vânătoare

Câinii de vânătoare adoră să fie în preajma oamenilor, motiv pentru care mulți câini asistenți din întreaga lume provin din această categorie sau sunt încrucișări ai acestora.

Câinele tău de vânătoare se va simți în culmea fericirii lângă tine, poate chiar în brațele tale și mai bine, în poală, dacă îi vei permite. Sunt foarte atenți și afectuoși și nu le place să fie separați de stăpâni pentru mult timp.

S-ar putea să descoperi că prietenul tău patruped te urmărește dintr-o cameră în alta, dorind să stea în compania ta, sau să te întâmpine entuziasmat chiar dacă ai fost plecat doar câteva minute. Această afecțiune poate să se manifeste și prin sărituri sau alte gesturi de captare a atenției, însă un antrenament consecvent pentru câinii de vânătoare încă din perioada când sunt pui poate contribui la corectarea acestui comportament.

Atenția și afecțiunea sunt vitale pentru câinii de vânătoare, iar mângâierea lor, periajul sau un masaj delicat nu doar îi ajută să se relaxeze, ci întăresc și legătura dintre voi. Obișnuindu-i să fie atinși încă de mici înseamnă că vor vedea periajul ca o experiență plăcută, și va fi mult mai ușor să-i ștergi cu un prosop după o săritură într-un lac!

De obicei, câinii de vânătoare se vor înțelege bine cu alți câini și pisici din familie, atâta timp cât au celelalte animale de companie le-au fost prezentate de la o vârstă fragedă. În afara familiei, sunt în general plini de viață și prietenoși, întâmpinându-i pe oaspeți cu entuziasm și arătând cât de bineveniți oferindu-le mici "cadouri," precum un papuc ud sau o jucărie!

Plimbările lungi în natură, cu oportunitatea de a mirosi și explora, sunt modalitatea perfectă de a crea o legătură cu câinele tău de vânătoare. Cursurile de dresaj bazate pe recompense, oferite de un antrenor specializat în câinii de vânătoare, pot ajuta aceste rase să-și exprime comportamentele specifice. Acești câini adoră să facă parte din familie și sunt cei mai fericiți când sunt în aer liber, alături de "oamenii lor".

Câinii de vânătoare sunt patrupezi cu o misiune. Explorează și celelalte caracteristici ale raselor de câini de lucru și descoperă ce îi face să fie așa de iubiți ca tovarăși.

Rase câini de vânătoare (așa cum au fost recunoscute de Kennel Club)

Descoperă care sunt cei mai buni câini de vânătoare mici, de talie mică, de talie media și de talie mare. 

Rase câini folosite la vânătoare: