Pentru ei, toată pasiunea noastră
Purina One Logo
4 jocuri și exerciții fizice pentru câinele tău

4 jocuri și exerciții fizice pentru câinele tău

4 minute de citit
Purina One Logo
Sponsorizat de Purina One

Sportul este foarte sănătos pentru o viață cât se poate de echilibrată, dar ce poate fi mai frumos decât să poți face mișcare alături de prietenul tău cel mai bun? La fel ca și tine, câinele tău are nevoie de o activitate zilnică, așa că bucură-te de zilele însorite și ieșiți pe afară oricând aveți ocazia. Iar dacă te-ai plictisit de simpla plimbare și vrei să experimentezi și câteva jocuri pe care le poți face împreună cu patrupedul tău, ai ajuns unde trebuie, pentru că în rândurile ce urmează îți vom descrie câteva dintre cele mai plăcute activități pe care să le faceți în aer liber. Dar înainte de asta, ți-am pregătit și informații utile pentru a înțelege câtă nevoie de mișcare are câinele tău.

Importanța activității fizice pentru câini

Indiferent că vorbim de câini de vânătoare sau de rase ceva mai comode, cum ar putea fi bulldogul francez, toți câinii au nevoie de activitate fizică pentru a trăi o viață cât mai lungă și sănătoasă.

Desigur, fiecare tip de mișcare trebuie adaptată condițiilor fiecărui individ în parte, așa că îți recomandăm ca înainte să decizi care sunt exercițiile cu care ți-ar plăcea să te distrezi alături de câinele tău, să îți întrebi medicul veterinar dacă îți recomandă să le faci sau nu, după o evaluare a stării corporale a câinelui tău.

De câtă mișcare are nevoie un câine?

Până să stai de vorbă cu specialistul, îți sugerăm noi care ar fi volumul de efort la care câinii se pot expune.

  • Câinii cu botul scurt sau turtit pot avea mari dificultăți de respirație atunci când fac efort, așa că exercițiile pe care le faci cu aceștia trebuie să fie foarte lejere și de scurtă durată.
  • Câinii de talie mai mare au nevoie de ceva mai multă mișcare, așa că lasă-i să alerge în voie, dar nu îi lăsa să sară, pentru că aceștia sunt predispuși la probleme cu coloana.
  • Orele amiezii sunt total contraindicate pentru exerciții sau alergare cu câinele tău, pentru că acesta se poate supraîncălzi cu ușurință și poate avea probleme foarte grave din această cauză. Alege să ieși la joacă dis-de-dimineață sau la apus.
  • Așa cum nici ție nu ți-ar prinde bine niște sport după masă, nu scoate câinele pe afară imediat ce acesta a mâncat, pentru că e foarte posibil să i se facă rău la efort.
  • Bea suficientă apă și umple-i și lui castronul înainte să ieșiți la joacă sau chiar la o simplă plimbare.
  • Un câinele trebuie scos afară de cel puțin trei ori pe zi, dintre care o ieșire să fie dedicată exclusiv jocurilor și mișcării.

 

Mai multe informații despre importanța activităților în aer liber la câini poți afla de aici.

 

Idei de jocuri și activități pe care să le faci împreună cu câinele tău

Iată și câteva jocuri interactive pentru câini pe care le poți face în sezonul cald.

#1 Plimbare în pas alert

4 jocuri și exerciții fizice pentru câinele tău

Plimbarea în pas alert, cunoscută și sub termenul de „power walk” este extrem de benefică pentru amândoi, pentru că va fi echivalentă unui antrenament la sala de fitness.
Fără a pune presiune pe articulațiile niciunuia dintre voi, plimbarea în pas alert poate fi făcută în orice mediu, pe orice suprafață și pe aproape orice tip de vreme.

#2 Jogging ușor

4 jocuri și exerciții fizice pentru câinele tău

Ceva mai alert și făcut cu un echipament special, de preferat în mijlocul naturii, joggingul este indicat să fie făcut atunci când temperatura exterioară este una destul de scăzută, pentru că amândoi veți fi solicitați de această activitate.
Nu uita să iei cu tine și o sticlă de apă, din care să îi dai și câinelui să bea atunci când faceți o pauză.

#3 Drumeție pe munte sau în pădure

4 jocuri și exerciții fizice pentru câinele tău

Drumețiile în inima naturii vă vor încărca pozitiv pe amândoi și vă vor da ocazia să vă jucați cu crengi căzute sau cu conuri de brad, în timp ce plămânii voștri se bucură de aer curat și de mireasma inconfundabilă a pădurii.
Totuși, folosiți un traseu cunoscut și nu vă adânciți mult în locuri pe care nu le cunoști.

#4 Înot

4 jocuri și exerciții fizice pentru câinele tău

Îți poți imagina cât de interesantă, palpitantă și distractivă ar putea fi această activitate? O poți face în vacanță sau într-un weekend, la mare, într-un lac sau într-un râu pe care aveți ocazia să îl întâlniți în drum. Atenție, însă, la zonele pe care nu le cunoști!
Dacă nu te bazezi pe calitățile tale de înotător, poate ar fi mai bine să folosiți amândoi veste de salvare cât timp vă bălăciți.
Fii foarte atent la semnele pe care câinele tău ți le poate da atunci când faceți amândoi mișcare. Este posibil ca acesta să obosească mai devreme decât te-ai aștepta, de aceea e bine să îl urmărești în permanență și să îi acorzi puțin răgaz când vezi că a început să respire greu.

Crește intensitatea activităților treptat și fă pauze suficient de dese, pentru ca activitățile pe care ți-ai propus să le faceți împreună să fie unele distractive, nicidecum unele care se încheie la medic.

Produse asemănătoare

Purina One
3 minute de citit

Câini utilitari