OpenOpen

Ciobănescul german

Ciobănescul german

Ciobănescul German este una dintre cele mai recunoscute rase din lume. Aspectul ar trebui să fie al unui câine musculos, alert, cu o atitudine nobilă și distantă. Sunt câini agili și bine echilibrați, care merg cu mândrie. Blana poate fi într-o gamă largă de culori (a se vedea standardul rasei) și este formată dintr-un strat superior dur, aspru și drept și un strat inferior gros. Înălțimea ideală a masculilor adulți este de 63cm, iar a femelelor este de 58cm. Greutatea variază între 30-36kg.

Ciobănescul german
  • Mărime : Mare
  • Îngrijire : Minim o dată pe săptămână
Ciobănescul german
  • Blană : Mediu/lung
  • Năpârlire : Greu
  • Gălăgie : Vocal
  • Alergii : Nu
  • Grup : Pastoral
Ciobănescul german
  • Singur : 1-3 ore
  • Alte animale : Mediu
  • Pază : Mare

Origine

Formată dintr-o varietate de diverși câini ciobănești, rasa de câini Ciobănesc German a fost crescută inițial pentru a mâna turmele și își află originile în secolul al VII-lea. Câinii Ciobănești Germani (GSDs) au fost prezentați pentru prima dată în 1882, iar în 1899 s-a format Verein fur Deutsche Schaferhunde, respectiv Clubul de crescători pentru GSDs. Prin intermediul acestui club au fost dezvoltați GSD pentru a fi folosiți de poliție și de forțele armate, salvând astfel rasa de la dispariție în vremurile tulburi de la începutul secolului al XX-lea. În timpul Primului Război Mondial nemții au folosit Ciobăneștii Germani ca și câini mesageri și pentru a localiza răniții. Soldații aliați au admirat inteligența și curajul acestor câini și au luat mulți dintre ei acasă după război, punând astfel bazele acestei rase în alte țări.

Personalitate

Ciobănescul German va forma o legătură foarte strânsă cu stăpânul lui și va dori să fie împreună cu acesta cât mai mult posibil. Deși această rasă nu necesită multă atenție, el vă va răspunde însutit cu loialitate și aptitudini de paznic incoruptibil. Pe de altă parte, dacă nu faceți efortul de a socializa și a dresa un GSD vor apărea probleme cu încrederea de sine și insubordonare. Acest câine este dornic să învețe și răspunde foarte bine la dresaj, așa că ar trebui să fie un elev eminent la orele de dresaj.

Sănătate

Ciobănescul German este predispus la o serie de probleme, inclusiv boli gastrointestinale, o afecțiune a stomacului specifică (dilatația gastrică-volvulus), o afecțiune a coloanei vertebrale și epilepsie. Ca și multe alte rase, acești câini pot suferi de displazie de șold și cot (afecțiuni ale încheieturilor care pot fi dureroase și pot duce la probleme de mobilitate). De aceea este importantă evaluarea șoldurilor câinilor înainte de împerechere.

Exerciții

Puiul de Ciobănesc trebuie dresat cu blândețe pentru a evita vătămarea încheieturilor încă moi și în formare. Un Ciobănesc German adult în formă va avea nevoie de peste două ore de exercițiu zilnic în afară de multiple oportunități de a-și folosi inteligența în timpul dresajului sau în jocuri de gândire.

Nutriție

Fiind câini de talie mare și având un apetit crescut, ei au nevoie de o combinație diferită de nutrienți, minerale și vitamine comparativ cu câinii de talie medie sau mică. Aceste nevoi pot pot fi susținute printr-o alimentație corespunzătoare care asigură acest aport de nutrienți, cum ar fi hrana uscată PURINA® FRISKIES® Balance, dedicată câinilor cu nivel sporit de activitate și nevoi nutriționale ridicate, cum sunt cei din rasa Ciobănesc German. Oferă-i varietate câinelui tău și combină hrana uscată cu hrana umedă PURINA® FRISKIES® Adult, pentru un plus de gust și savoare. Ciobănescul German este predispus la balonare și probleme stomacale; mesele mai mici și mai frecvente pot ajuta la reducerea ascestui risc. Atenție sporită trebuie să se acorde și igienei orale, care contribuie pozitiv la bunăstarea lui generală, iar acest lucru se poate face foarte simplu cu recompense precum PURINA® DENTALIFE® pentru câini de talie mare. Aceasta ajută la curățarea dinților, inclusiv a celor din zone greu de accesat, predispuși la apariția tartrului și a plăcii bacteriene.

Îngrijire

Îngrijirea se va face de câteva ori pe săptămână printr-un periaj viguros pentru a îndepărta părul mort sau căzut. Dacă este vorba despre un Ciobănesc German cu părul lung este necesar și pieptănatul. Nu se impune trimarea, iar îmbăierea se va face doar dacă este nevoie. Este un câine care năpârlește, însă cu cât îl îngrijiți mai bine, cu atât va năpârli mai puțin.