Pentru ei, toată pasiunea noastră
Logo Friskies
Brown Spaniel se joacă cu o jucărie, culcat.

Adoptarea unui câine

8 minute de citit
Logo Friskies
Sponsorizat de Friskies Dog

Schimbarea căminului unui câine este o ocazie minunată de a întâmpina un nou membru al familiei și, în același timp, de a oferi unui animal de companie o nouă șansă la o viață liniștită.

 • Câinii adulți vor fi mai calmi, cu o rutină și o personalitate deja stabilite, în comparație cu un câine tânăr.
 • O asociație caritabilă care se respectă, sau un adăpost serios, poate asigura, uneori și gratuit, pentru câinele tău un control medical amănunțit, castrarea, vaccinarea, deparazitarea și orice alt tratament necesar, înainte de a fi luat acasă.
 • În unele cazuri, adăpostul poate deține informații despre istoricul câinelui, astfel încât să te ajute să alegi un animal de companie adecvat pentru locuința și stilul tău de viață – de exemplu, dacă interacționează bine cu alte animale de companie și cu copiii. Acestea te vor ajuta să faci alegerea perfectă.
 • Unele ONG-uri pot oferi sprijin valoros și sfaturi pe durata vieții câinelui tău adoptat. Unele adăposturi pot inclusiv reprimi câinele, dacă ți se schimbă situația și nu mai poți avea grijă de el.
 • Fiind atâția câini disponibili pentru adopție, este aproape sigur că vei găsi un animal de companie potrivit.
 • Pe lângă acestea, te vei bucura de satisfacția de a oferi unui câine salvat o viață fericită și dragostea pe care o merită fiecare animal.

Desigur, ca în cazul oricărui animal nou de companie, sunt multe lucruri de luat în considerare, înainte de a-ți aduce noul animal de companie acasă. Acest lucru ar putea fi și mai important atunci când adopți un câine adult, care poate veni cu un bagaj de capricii și comportamente, în funcție de viața lui de dinainte de a ajunge la adăpost. E important să acorzi atenție și modului în care a fost hrănit înainte de a-l adopta, iar apoi să te adaptezi nevoilor și preferințelor lui. Poți începe cu hrana uscată PURINA® Friskies® Active cu Vită, o formulă care asigură aportul necesar de proteine pentru un câine adult, iar dacă vrei să-i oferi varietate câinelui tău, încearcă să o combini cu hrana umedă PURINA® Friskies® VitaFit pentru un plus de gust și savoare.

 • Câinilor le place să aibă spațiu de mișcare și nu le place să fie constrânși în spații mici. Evaluează dimensiunea locuinței tale – ai loc pentru un câine?
 • Deși ai putea avea loc în inimă pentru un câine, vei avea nevoie de spațiu și în agenda ta. Spre deosebire de pisici, câinii se bazează pe tine pentru a face mișcare și pentru distracție, așa încât trebuie să te asiguri că ai timp pentru nevoile lor comportamentale, sociale și fizice.
 • Câinii mai bătrâni ar putea avea tabieturi greu de schimbat. Poate dura ceva timp ca un câine să se adapteze la noua sa viață cu tine, dar nu te lăsa descurajat – și câinii mai bătrâni pot fi învățați trucuri noi!
 • Din păcate, unii câini din adăposturi au suferit rele tratamente în trecut. În aceste cazuri, ar putea veni cu un mic bagaj emoțional, sau cu probleme de comportament. Solicită consilierului de la adăpost cât mai multe informații cu putință despre istoricul câinelui, înainte de a-l adopta, astfel încât să știi la ce să te aștepți.
 • Dacă ai deja un câine acasă, prezentarea unui al doilea câine trebuie efectuată cu grijă. Uneori, este mai ușor să prezinți un pui de câine, în loc de un câine adult. Pentru mai multe informații, vezi ghidul nostru pentru Prezentarea câinelui tău altor animale de companie.
 • Dacă un câine a fost folosit pentru înmulțire sau spectacol, acesta ar putea avea unele tabieturi pe care ar putea fi necesar să îl ajuți să le adapteze.
 • Îngrijirea câinelui poate fi costisitoare, când vine vorba de tratamentul veterinar, cosmetică și chiar alimentație. Îngrijirea câinelui tău face parte din îngrijirea responsabilă a animalelor de companie, deci trebuie să te asiguri că ai posibilități financiare, înainte de a adopta un câine.
 • Înainte de a aduce acasă un câine, gândește-te că necesită implicare pe viață și un mediu stabil. Asigură-te că poți să i le oferi.

Când adopți un câine, este necesar să te gândești cu atenție la ce este mai bine pentru tine și pentru noul tău animal de companie. Pentru mai multe informații despre cum să echilibrezi balanța, citește Cum să alegi câinele care ți se potrivește.

Odată ce știi ce fel de câine vrei, poți începe să cauți noul tău animal de companie.

În România există mai multe asociații, ONG-uri și adăposturi unde câinii așteaptă noi stăpâni. Vei găsi multe de opțiuni căutând online, poate chiar și prin solicitarea unei recomandări de la un medic veterinar.

Când ai găsit un centru de la care să adopți un câine, stabilește o vizită. Adăpostul trebuie să aibă un aspect și un miros plăcut, iar personalul trebuie să aibă timp să discute cu tine.

Acum vine partea interesantă – găsirea animalului tău de companie și demararea pașilor pentru a-l lua acasă!

 • Vorbește cu personalul adăpostului despre tipul de animal de companie pe care îl cauți. Aceștia vor putea să îți arate câinii pe care îi au și pe care îi consideră adecvați.
 • Când ai găsit câinele perfect pentru tine, anunță personalul.
 • Ți s-ar putea cere să achiți o taxă de adopție, care va ajuta la acoperirea costului îngrijirii de care a beneficiat câinele pe perioada șederii sale la adăpost.

Deși adoptarea unui câine poate fi planificată cu atenție înainte, uneori pot apărea surprize. Dacă găsești un câine comunitar și vrei să îl adopți, trebuie să faci câțiva pași înainte.

Primul lucru este să vezi dacă nu cumva are deja un stăpân. Poți face asta întrebând vecinii, punând afișe în zonă și anunțând medicul veterinar. Dacă niciuna dintre încercările de mai sus nu identifică stăpânul, medicul veterinar poate scana câinele pentru microcip, pentru a obține detalii despre proprietar.

Dacă detaliile din microcip sunt expirate, stăpânul nu poate fi găsit, sau nu există niciun microcip, atunci poți adopta câinele. Înainte de acestea, solicită veterinarului o examinare completă, pentru a te asigura că este sănătos și că nu necesită vreo formă de tratament. Un ultim pas ar fi alegerea unei hrane potrivite adaptată nevoilor animalului tău de companie. În funcție de vârsta, greutatea și dimensiunea acestuia, va trebui să te asiguri că hrana, fie că este în formulă umedă sau uscată, îi oferă un aport echilibrat de nutrienți esențiali, minerale și vitamine. Poți opta pentru rețetele diverse din gama PURINA® DARLING®, ale căror gusturi și texturi vor fi îndrăgite imediat de către câinele tău. Fiecare rețetă are la bază ingrediente de înaltă calitate, atent selecționate și echilibrate, pentru a te bucura de sănătatea și vitalitatea animalului tău de companie.

Dacă plănuiești să adopți un câine, vei avea în față un viitor plin de veselie și multe amintiri frumoase!

Articole asemănătoare

Friskies Dog