Pentru ei, toată pasiunea noastră
Logo Friskies
Alegerea cainelui potrivit pentru tine

Alegerea câinelui potrivit pentru tine

10 minute de citit
Logo Friskies
Sponsorizat de Friskies Dog

Adopția unui câine e una dintre cele mai incitante decizii pe care le vei lua vreodată – și una dintre cele mai importante! Ca înaintea oricărei decizii importante, e bine să-ți faci temele - înainte de a lua un pui, asigură-te că alegi câinele potrivit pentru tine și stilul tău de viață.

Pedigree, metis sau rasă mixtă?

Sunt sute de rase din care poți alege, mai ales dacă le pui la socoteală pe cele mixte și metise. De fapt, acesta ar fi primul lucru pe care îl vei lua în considerare. Avantajul alegerii unui câine cu pedigree (cunoscut și ca rasă pură) este că vei avea un anumit grad de previzibilitate.

Poți estima că prietenul tău patruped va avea o anumită dimensiune, o anumită lungime și textură a blănii, caracter, nivel de energie, și vei fi avertizat cu privire la potențialele probleme de sănătate care pot afecta anumite rase. 

Există un anumit grad de previzibilitate și pentru rasele metise. Acestea au părinți din două rase pure diferite, dar poate fi dificil să se știe care rasă anume va stabili aspectul și personalitatea câinelui tău. De exemplu, o încrucișare de Border Collie-Labrador ar putea fi relaxată, debordând de energie sau niciuna dintre acestea.

Partea grea începe cu rasele mixte (cunoscute, în mod uzual, drept corcituri). Acestea au un istoric non-pedigree vast, deși uneori pot fi recunoscute unele caracteristici ale rasei. Unul dintre avantajele raselor mixte este că adesea sunt mai sănătoase, deoarece au o gamă mai variată de gene, însemnând că problemele ereditare sunt o problemă minoră.

Pentru mai multe informații despre ce rasă de câine ți s-ar potrivi cel mai bine, încearcă instrumentul nostru de selectare a rasei Lista raselor de câini.

Pui sau câine adult?

Nu degeaba ne topim în fața privirii puiului de câine – puii au ceva special care îi face irezistibili. Ei pot fi extrem de drăguți, dar asta nu înseamnă neapărat că un pui este alegerea perfectă pentru tine și locuința ta. Dacă te gândești să adopți un pui, vei descoperi că sunt extrem de curioși și dornici să învețe, deci este absolut necesar să ai timp pentru ei.

Cu dragoste, instruire și antrenament, poți să îi transformi din pagini goale, pline de entuziasm, în capodopere. Dresajul e amuzant, dar dificil – va trebui să îi înveți tot, de la mersul la toaletă până la mersul în lesă. Dacă ai timp și răbdare, vei avea o recompensă enormă și toate eforturile depuse de tine vor construi o puternică legătură între tine și puiul tău de câine.

O altă opțiune este adoptarea a unui câine adult. Dacă ești pentru prima dată proprietarul unui câine, vei descoperi că un câine mai în vârstă este mai potrivit cu stilul tău de viață.

Majoritatea câinilor adulți vor fi deja dresați și obișnuiți cu socializarea. Asta nu înseamnă, totuși, că treaba este încheiată – vor mai exista multe lucruri de făcut pentru tine și nu există niciun motiv pentru care să nu poți stabili o legătură la fel de solidă ca și cu un pui. Nu este adevărată vechea zicală că “nu poți învăța un câine bătrân trucuri noi”, deoarece fiecare câine poate învăța și se poate adapta pe întreaga sa perioadă de viață.

Din păcate, unii câini adulți ajunși la adăposturi nu au avut norocul să primească un cămin iubitor în trecut, astfel încât pot veni cu un mic ‘bagaj emoțional’. Acești câini au nevoie de multă dragoste, timp și răbdare, dar ceea ce le oferi va fi o recompensă uriașă pentru amândoi și va rezulta într-o prietenie pe viață. Colaborarea din timpul dresajului va ajuta efectiv la construirea unei relații strânse și va spori încrederea dintre voi. Personalul și voluntarii din cadrul asociațiilor non-profit sau adăposturilor te vor putea sfătui, pentru a-ți găsi partenerul perfect.

Mascul sau femelă?

Un alt lucru pe are trebuie să-l știi când cauți un câine este dacă dorești un mascul sau o femelă. Părerile diferă enorm și, în cele din urmă, decizia o vei lua conform preferinței personale. Unii proprietari spun că femelele sunt mai ușor de dresat și tind să fie mai iubitoare, în timp ce alții declară că femelele sunt mai independente și distante.

Masculii sunt considerați mai hotărâți, dar castrarea îi poate face un pic mai ușor de manevrat, dacă devin prea îndrăzneți și prea încrezători (deși asta variază în funcție de vârsta castrării câinelui și de personalitatea sa).

Nu există un răspuns simplu și va trebui să reții că o mare parte din comportamentul câinelui va veni odată cu personalitatea individuală și timpul pe care îl dedici dresajului și socializării câinelui.

Câinii necastrați, de ambele sexe, pot fi, uneori, greu de stăpânit. Masculii pot să fugă în căutare de femele, iar femelele necastrate pot fi dificil de stăpânit în perioada de călduri și, uneori, pot genera sarcini fantomă. Dacă dorești să îi înmulțești, acestea sunt piedici peste care se poate trece. Pe de altă parte, sarcinile neplanificate pot genera probleme inutile, cum ar fi complicațiile din timpul nașterii și găsirea de noi cămine pentru pui. Costul pentru castrarea unei femele este mai ridicat decât cel pentru castrarea unui mascul, cu atât mai mult dacă este deja gestantă.

Pentru mai multe informații despre modul în care afectează castrarea atât masculii, cât și femelele, urmărește pagina noastră FAQ despre castrare pagina Întrebări frecvente.

Crescătorie sau adăpost?

Dacă dorești un pui cu pedigree sau rasă metisă, atunci trebuie să cauți un crescător recunoscut. Unele asociații sau veterinari pot avea disponibilă o listă de câini nou născuți sau te pot pune în contact cu crescători din zona ta. Încearcă să alegi un crescător autorizat.

Poate fi un sentiment incredibil de împlinire să adopți un câine de la un adăpost și să îi oferi o a doua șansă în viață. Sunt mulți câini care așteaptă un cămin iubitor. Fiecare are propria poveste. Mulți și-au pierdut primul cămin fără a avea vreo vină și și-ar dori să facă parte din căminul tău.

ONG-urile de încredere vor fi atente la găsirea unor persoane potrivite pentru câini – desigur, nu se dorește ca aceștia să fie respinși din nou. Personalul va fi încântat să îți ofere sfaturi și să-ți răspundă la întrebări.

Nu întâmplător, sunt mai mulți câini adulți care își caută cămine noi decât pui și, când sunt dați puii spre adopție, aceștia sunt luați foarte repede. Dacă ești hotărât să salvezi un pui, s-ar putea să fie nevoie să contactezi mai multe adăposturi sau să te deplasezi tu pentru a găsi unul.

Indiferent dacă vei cumpăra de la un crescător sau vei adopta un câine de la adăpost, te poți aștepta la un viitor plin de aventuri, împreună cu noul tău animal de companie. După ce te-ai hotărât cu ce câine mergi acasă, adresează acestora câteva întrebări referitoare la alimentație. Nevoile câinilor diferă în funcție de rasă, vârstă, greutate sau de istoricul medical. Spre exemplu, în cazul în care câinele are un nivel crescut de activitate, acesta va avea nevoie de o hrană cu valoare energetică ridicată pentru că va consuma caloriile mult mai rapid.

Poți încerca hrana uscată PURINA FRISKIES Active, fiind dedicată câinilor cu nevoi nutriționale ridicate. Dacă alegi să pleci acasă cu un pui de câine, poți opta pentru hrana uscată PURINA FRISKIES Junior, o formulă completă și echilibrată ce conține cereale integrale, vitamine din grupul B, acizi grași Omega 3 și 6, precum și lapte. Atenție sporită trebuie să se acorde și igienei orale, care contribuie pozitiv la bunăstarea lui generală, iar acest lucru se poate face foarte simplu alegând recompense câini precum cele din gama PURINA DentaLife, care pot fi acordate în funcție de talia câinelui. Aceasta ajută la curățarea dinților, inclusiv a celor din zone greu de accesat, predispuși la apariția tartrului și a plăcii bacteriene.

Articole asemănătoare

Friskies Dog