Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pentru ei, toată pasiunea noastră
Adoptarea unui câine
Caini alergand

Pedigree câini: ce înseamnă și cum să obții unul

6 minute de citit

Pedigree, rasă pură, încrucișată și rasă mixtă sunt toți termeni foarte obișnuiți legați de câini care, deși înseamnă lucruri diferite, sunt folosiți interschimbabil fără o înțelegere clară a fiecăruia. De exemplu, un labradoodle este un pedigree sau o încrucișare? Deci, ce este un „câine cu pedigree” și contează dacă companionul tău blănos nu este unul? Citiți mai departe pentru a obține răspunsurile la aceste întrebări și aflați totul despre câinii cu pedigree.

Ce înseamnă pedigree la câini?

Înțelegerea generală a termenului „câine cu pedigree” este că acesta este un câine de rasă pură, recunoscut și înregistrat de o asociație chinologică, primind astfel un document de la aceștia care arată strămoșii câinelui dvs. de câteva generații. Acesta este pedigree-ul lor. Cu toate acestea, a avea o evidență a părinților și bunicilor nu înseamnă că un câine este de rasă pură.

Există multe exemple de câini încrucișați care au documente care arată pedigreele părinților lor inregistrate la o asociatie chinologica, cum ar fi, de exemplu, F1 Cockapoo sau Labradoodle.

A avea un pedigree înseamnă că câinele, împreună cu părinții, bunicii, străbunicii săi etc. au fost câini de rasă pură înregistrați oficial de asociatia chinologica și puteți urmări descendența lor (și orice titluri de concurs pe care le-ar fi putut câștiga) de la câteva generații. Deoarece multe rase au moștenit probleme de sănătate, posibilitatea de a urmări liniile genetice te poate ajuta să devii mai conștient de starea de sănătate a câinelui tău și să obții mai multe indicii despre orice probleme pe care ar fi putut o moșteni.

Dacă îți iei prietenul blănos de la un crescător de încredere, ar trebui să-ți poată furniza un certificat de pedigree care arată arborele genealogic al cățelușului tău. Verificați acest certificat înainte de a vă cumpăra cățelul, deoarece inexistența unui astfel de document ar putea fi un semnal de alarmă, iar câinii pe care îi cresc ar putea să nu fie rasa pură, asa cum susțin crescatorii! Dacă sunteți 100% sigur că au fost înscriși la o asociație chinologica (sau nu vă interesează acest aspect), puteți contacta totusi asociația și să cereți singur certificatul aferent, depunând o cerere și plătind o mică taxă.

Au câinii de rasă/cu pedigree probleme de sănătate?

Toți câinii pot avea probleme de sănătate și nu există nicio garanție că un câine cu pedigree nu se va îmbolnăvi - cu excepția câtorva rase ale căror probleme de sănătate au devenit atât de severe încât sunt aproape garantate. Avantajul cumpărării unui câine de rasă pură este însă că cele mai cunoscute probleme de sănătate pot fi testate înainte ca crescătorul să decidă înmulțirea câinii lor, astfel că puii vor fi mai puțin probabil să le dezvolte. Dacă intenționați să cumpărați un cățel de rasă pură, faceți câteva cercetări pentru a vedea ce teste de sănătate ar trebui făcute - și asigurați-vă că sunt făcute și că vedeți dovezi ale rezultatelor.

Aceste probleme sănătate pot afecta oasele/articulațiile, ochii, pielea, inima, dinții și longevitatea - și acesta este unul dintre motivele pentru care ar trebui să cercetați întotdeauna nu doar rasa pe care o alegeți, ci de la cine obțineți un câine și că aceștia sunt responsabili și etici.

Un avantaj al achiziționării unui câine cu pedigree poate fi faptul că aceștia sunt crescuți de crescători responsabili, care au în suflet bunăstarea rasei – mai degrabă decât crescătorii comerciali care au ca motivație profitul mai degrabă decât sănătatea, și astfel cresc din mai puțin sănătoși și mai puțin sănătoși, câini netestați – și eventual cei care nu sunt de rasă pură sau înregistrați. Cu toate acestea, nu vă bazați pe un pedigree pentru a fi o garanție a sănătății – un crescător nu trebuie să își testeze sănătatea câinilor pentru a obține unul!

Rasele populare sunt mai probabil să aibă probleme de sănătate tot mai mari din cauza practicilor proaste de reproducere, așa că este recomandat să vă asigurați întotdeauna că contactați un crescător de încredere și de renume atunci când căutați un câine nou.

Pentru a afla ce rase sunt mai susceptibile la probleme de sănătate, consultați biblioteca noastră extinsă și informativă de rase de caini - și, de asemenea, uitați-vă la website-ul asociației chinologice sau pe website-uri înregistrate dedicate unei anumite rase.

Cum știu dacă câinele meu este de rasă pură?

Există trei moduri de a afla dacă câinele dvs. este de rasă pură sau nu. În primul rând, ar trebui să primesti un certificat de pedigree înregistrat la asociația chinologică de la crescător – aceasta este o garanție aproape sigură – deși cei fără scrupule pot găsi o cale convingătoare pentru majoritatea lucrurilor și există câteva falsuri!

Ai putea să faci un test ADN pentru puiul tău – iar o companie bună cu o bază de date mare din țara în care locuiești îți poate spune ce rasă este câinele tău – sau ce rase sunt în strămoșii acestuia.

Și, în cele din urmă, puteți compara trăsăturile câinelui dvs. cu cele ale standardului rasei lor (și în țările în care expunerea câinilor este populară, dar care nu au o asociație chinologică , acesta este adesea modul în care câinii sunt clasificați și acceptați pentru expoziții).

Opțiunea de testare a ADN-ului este o modalitate ușoară de a afla dacă câinele tău este de rasă pură sau nu. Aceste teste nu sunt 100% precise (și uneori vor apărea în ADN-ul câinelui tău rase la care nu te așteptai, care sunt cu generatii mult în urmă fata de cele care apar pe un pedigree standard – deci sunt vor fi in continuare clasificate ca rasă pură), dar îți vor arăta rasa sau rasele din structura genetică a câinelui tău. Acesta poate fi un exercițiu fascinant dacă aveți un câine de rasă mixtă, deoarece vă poate oferi indicii despre comportamentul și personalitatea câinelui dvs.

Comparatia cu standardul rasei este mai mult despre presupuneri - cum ar fi atunci când încrucișați două sau mai multe rase, rezultatele uneori pot arăta sau se pot comporta diferit fata de oricare dintre părinți! Este important să știi ce rasa poti gestiona atunci când alegi un câine.

Rase pure de câini

În total, există aproximativ 221 de rase de câini cu pedigree înregistrate la asociatia chinologica și acest număr crește aproape în fiecare an. Te întrebi dacă câinele tău se califică drept rasă pură – sau are caracteristicile lor? Consultați această listă cu cele șapte grupuri de rase de câini clasificate de asociatia chinologica și vedeți dacă puiul dvs. se potrivește cu vreuna dintre trăsăturile grupului de rasă.

1. Câini de lucru

Câinii de lucru au fost crescuți pentru a face o anumită treabă, la fel și specialiștii canini. Această slujbă este adesea de a păzi, proteja sau salva, ceea ce înseamnă că aceștia sunt adesea cei mai eroici canini de acolo – în general, au nevoie de proprietari cu experiență care să înțeleagă nevoia lor de a avea un loc de muncă. Sunt cunoscuți pentru inteligența, agilitatea și independența lor, motiv pentru care mulți servesc ca câini polițiști sau militari. Acești câini includ doberman, boxer și huski siberian.

2. Câini Pastorali

După cum sugerează și numele, câinii pastorali vor face o treabă grozavă de a supraveghea animale toată ziua, în fiecare zi, în toate tipurile de climă. Au adesea blană groasă, multă energie, au nevoie de multă mișcare și antrenament și iubesc să fie în preajma oamenilor – câteva exemple de astfel de rase sunt Border Collie, Samoiede și câinii ciobănesc german.

3. Câini ce fug după pradă

Antrenați inițial să lucreze cu vânătorii pentru a găsi sau recupera vânatul, câinii din categoria “de vânătoare” sunt toți însoțitori grozavi pentru orice potențial proprietar căruia îi place viața în aer liber și multă mișcare. Pot fi iubitori și au un temperament dulce, împreună cu multă energie și o mare dragoste pentru jocuri de orice fel, atâta timp cât ajung să alerge și să petreacă timp cu oameni sau alte animale. Dacă nu ați ghicit deja, acestea sunt unele dintre cele mai populare rase din lume și includ Labrador Retrievers, Spanieli, Pointeri și Setteri.

4. Câini de jucărie

Acești câini minusculi sunt însoțitori grozavi și sunt perfecți ca “câini de poală”. Vor sări pe tine la fiecare șansă pe care o prind și, deși rasele de jucării pot fi mici, ele pot fi adesea foarte protectoare. Rasele toy pot deveni extrem de devotate proprietarilor lor și doresc să-i urmeze peste tot – până la punctul în care mulți nu pot fi lăsați singuri. Acest grup include Chihuahua și bichon.

5. Câini de vânătoare

Câinii de vânătoare se împart în două tipuri – câini cu un puternic simt al mirosului si caini cu  o vedere foarte buna (folosind nasul sau ochii pentru vânătoare). Deși sunt afectuoși și iubitoari, câinii de vânătoare tind să privească cu dispreț ascultarea, iar dorința lor unică de a urmări ceva care alergă sau de a urma un miros timp de ore este încă foarte puternică - așa că, deși au nevoie de multă mișcare, mulți trebuie să fie ținuți în lesă ori lăsați să exploreze dacă se află într-un loc complet sigur. Rareori în siguranță cu pisici (deși unii pot trăi fericiți cu „ale lor”) și blănosi mici. Iata si cateva exemple de rase din aceasta categorie: Beagle, Bloodhound, Greyhound și Irish Wolfhound.

6. Câini Terrieri

Entuziaști de orice, dar și hotărâți și curajosi, grupul de rasă terrier a fost crescut inițial mai ales ca vânători de animale dăunătoare. Acest lucru înseamnă că sunt rapizi în gândire și acționare, dar cu personalități iubitoare în ciuda dimensiunii lor. Acest grup include Jack Russell, West Highland White și Border Terrier.

7. Câini Utilitari

Această ultimă categorie este una diversă, care include orice alte rase care nu se potrivesc prea bine cu celelalte grupuri – de multe ori pentru că munca lor era atât de specializată, sunt singurele de acel tip! Akita, Chow Chow, Dalmațian, Bulldog Francez și Pudeli sunt toate în această categorie.

Care este diferența dintre câinii cu pedigree, rase încrucișate și câinii de rasă mixtă?

Un pedigree este pur și simplu o înregistrare a unui câine intr-o asociație chinologică care arată descendența lor și arată că rasa lor este pură.

Un câine încrucișat înseamnă că părinții cățelușului erau de două rase diferite. Acest lucru a dus la popularitatea a ceea ce sunt adesea numiți „câini de designer” - cum ar fi Cockapoo, Labradoodle, Cavachon etc.

Un câine de rasă mixtă are părinți de rase diferite - adesea rase amestecate în sine.

La sfârșitul zilei, totuși, a avea un pedigree nu îl face pe câinele tău să fie mai bun, mai iubitor sau să se comporte mai bine. Nu îl face un partener mai bun sau nu se potrivește mai bine în viața ta. Dacă vă gândiți să obțineți un câine, cu pedigree sau nu, este important să verificați dacă stilul de viață al dvs. și al familiei dvs. este cel mai potrivit. Toți câinii merită o casă iubitoare și faptul că ai o bucată de hârtie care să arate cine au fost strămoșii lui nu îi face mai mult sau mai puțin potriviți să fie cel mai bun prieten al tău.

Important este să te asiguri că alegi câinele care se potrivește cel mai bine stilului tău de viață. Dacă nu sunteți siguri ce rasă să alegeți, consultați Selectorul nostru de rase de câini, care vă poate ajuta să vă gasiti prietenul blănos ideal. De asemenea, puteți participa la testul nostru pentru a afla ce rasa de caine ti se potriveste.

Articole asemănătoare: