Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pentru ei, toată pasiunea noastră
Pro Plan logo
Terrier - Rase de Terrier

Terrier - Rase de Terrier

14 minute de citit
Pro Plan logo
Sponsorizat de Pro Plan

Terrierii sunt o rasă foarte cunoscută de câini. Inițial au fost crescuți pentru vânătoare. Numele de terrier vine de la latinescul terra (pământ) și nu a fost dat întâmplător acestei rase, pentru că acestor câini le place să vâneze în vizuini. Cu alte cuvinte, sunt acei câini care alungă prada din vizuină pentru a intra mai ușor în bătaia puștii.

Istoricul rasei Terrier

Terrierul este o rasă foarte veche. A fost descoperită de trupele de ocupație romane din Marea Britanie, în jurul anului 54 î.Ch. Pliniu cel Bătrân scria despre câinii galilor, care trebuiau să găsească și să țină pe loc vânatul. Când îl simțeau apropiindu-se, se tupilau la pământ. Tot Pliniu cel Bătrân povestește că, după cucerirea Galiei, romanii care au revenit la Roma au luat câinii și i-au împerecheat numai între ei.

Astfel, romanii pot fi considerați primii mari crescători de câini care au făcut o selecție a exemplarelor în funcție de calitățile acestora.

Dacă la început câinii terrieri erau folosiți numai pentru vânătoarea în vizuină, ulterior aceștia s-au dovedit foarte buni și la vânătoarea de vulpi, bursuci, vidre, iepuri și alte animale dăunătoare, la suprafață.

Terrierul este un câine creat special pentru vânătoare: este suficient de mic pentru a putea să se strecoare în vizuini și suficient de mare pentru a alerga împreună cu copoii.

Celebrul scriitor Sir Arthur Conan Doyle, creatorul nu mai puțin celebrului personaj Sherlock Holmes, era un iubitor al fox terrierului sârmos. Prin secolul al XIX-lea a început să se facă o diferențiere între două tipuri: terrierul cu păr neted și terrierul cu păr sârmos. Standardele pentru această rasă au fost stabilite în anul 1876, de către oficialii The Fox Terrier Club (Anglia).

Caracteristicile generale ale rasei

Terrierii sunt câini curajoși, cu personalitate și vioi. Sunt inteligenți, învață ușor, pot fi dresați și sunt chiar ușor încăpățânați. Sunt animale foarte active și energice. Trebuie socializați cu celelalte animale din casă pentru a nu deveni un pericol pentru acestea. Terrierii sunt animale care se adaptează ușor și cel mai mult le place să sape. 

Terrierii de talie mare sunt folosiți și ca animale de pază. Terrierii de talie mică (precum Silky Terrier sau Yorkshire Terrier) pot fi excelente animale de companie.

Terrierii clasici, cu picioare scurte sau cu picioare lungi, sunt curajoși, agresivi față de prădători sau cu cei care îi atacă. Au instincte de vânătoare ascuțite. Animalele mici pot fi în pericol în apropierea lor, mai ales dacă nu au socializat de mici. Sunt gălăgioși, energici și le place să sape.

Terrierii de tip Bulldog (Bull Terrier, Staffordshire Bull Terrier, Pitbull Terrier american) au fost creați prin încrucișarea terrierilor cu câini care au fost folosiți în luptele cu tauri. Acești terrieri nou creați au fost folosiți în principal pentru lupte între câini. Au reputația de animale fioroase, dar sunt prietenoși cu oamenii. Nu degeaba cei din rasa Staffordshire Bull Terrier sunt porecliți „câini doică”.

Părul sârmos al unor exemplare necesită o operațiune care se face de două-trei ori pe an: eliminarea părului mort. Nu trebuie confundat cu tunsul. Tunsul este dăunător fox terrierului sârmos, pentru că îi afectează calitatea părului.

Câinii terrieri sunt o rasă puternică, nu au probleme majore de sănătate.

Clasificare: rase de Terrieri

Articole asemănătoare:

Pro Plan