Dresarea câinelui tău

Cu toată agitația legată de aducerea noului pui acasă, este important să reții să începi dresajul imediat. Cu cât mai repede vei introduce bune obiceiuri, cu atât va fi mai bine pentru tine și pentru câine.
Pui de câine Bernese Mountain
Pui de câine Bernese Mountain
Pui de câine Bernese Mountain

Prima zi în noua ta locuință

Pui de câine labrador afară

Dresajul noului câine trebuie să înceapă din ziua în care a pătruns în locuința ta. Începe să îl ajuți să își învețe numele. Folosește orice moment pentru a vă juca, hrănește-l și mângâie-l și în curând își va recunoaște numele și va răspunde când este strigat. După ce își cunoaște numele, îl vei putea folosi pentru a comunica cu acesta și poți începe dresajul puiului.

Următorul pas este să îl obișnuiești cu zgarda și cu lesa. I se poate părea puțin ciudat la început, dar ai răbdare – vei reuși! Pune o zgardă ușoară imediat ce puiul ajunge acasă și practică plimbatul cu o lesă ușoară. Dacă nu a fost vaccinat, va trebui să faci asta în casă și în grădină. Puiul poate fi foarte energic și să tragă de lesă când îi scoți afară. În acest caz, încearcă cu o zgardă mai fină. Aceasta face ca antrenamentul de bază să fie mai ușor, atât pentru tine, cât și pentru pui.

Socializarea noului dvs. cățel

Este foarte important ca puiul să fie sociabil dacă vrei să se transforme într-un câine fericit și încrezător.

Un mod bun de a vă asigură ca puiul va deveni sociabil și prietenos este să îl duci la o petrecere pentru câini. Probabil vei afla că clinica veterinară organizează petreceri pentru câinii care au făcut primele injecții (la vârsta de aproximativ opt săptămâni) – dacă nu, ar putea să vă îndrepte spre unele clinici care procedează astfel.

Petrecerile pentru câini permit acestora să se adune pentru distracție și joacă. Asigură-te că ai găsit o petrecere care este organizată de dresori cu experiență sau asistenți medicali veterinari, deoarece vor ști cum să facă din acest lucru o experiență pozitivă, plăcută, care să te ajute să sporești încrederea câinelui tău. Dacă petrecerea nu este organizată corect, câinele tau ar putea să nu fie interesat, sau chiar să fie speriat – dar, cu organizatori cu experiență, îi va plăcea să își facă prieteni.

Când se întâlnesc și se explorează reciproc într-un mediu controlat, vor învăța lecții valoroase despre viață, cum ar fi importanța de a nu mușca, înțelegerea limbajului corporal canin și expresiile faciale și cum să comunice unii cu alții. De asemenea, petrecerile sunt o bună ocazie pentru câinele tău să interacționeze cu dresori, ceea ce îi va spori încrederea atunci când interacționează cu oamenii.

Instructorii te vor ajuta să îți înveți câinele bunele maniere, cum ar fi să nu fie posesiv cu mâncarea sau jucăriile, să dea drumul atunci când i se solicită și să nu împingă oamenii pentru a ieși pe ușă. Cu multă practică la domiciliu și cu câteva recompense bune și sănătoase, vei avea în curând un membru al familiei calm, fericit și politicos, cu care este o plăcere să locuiești.

Doi pui de câine Mastiff

Orele de instrucție ale câinelui

Câine la dresaj

După ce câinele a făcut primele vaccinuri, între 12 și 16 săptămâni, pot progresa de la petrecerile pentru câini la clasele de dresaj. Acestea sunt vitale pentru dezvoltarea acestuia și sunt foarte amuzante.

La orele de dresaj, vei învăța câinele exerciții de bază și comenzi ca “șezi", “jos", “stai", “vino" – și de asemenea vei introduce probabil unele trucuri ca “dă laba" sau “rostogolește-te". Aceste ore sunt o ocazie să înveți cum să îți dresezi câinele folosind abordări moderne, delicate, motivaționale.

Când cauți clase de dresaj, caută unele care sunt prietenoase, organizate, amuzante și care folosesc recompense. Atenție, însă, nu orice fel de recompense: sunt anumite alimente dăunătoare despre care ai fi surprins să afli că sunt expuse fără să-ți dai seama și pot fi consumate de câine sau unele pe care le-ai oferit fără să știi că sunt nocive, cum ar fi ciocolata. La o vârstă fragedă, alimentația puiului de câine joacă un rol important, deoarece sistemul imunitar, digestiv, dantura și ochii sunt în plină dezvoltare.

Din acest motiv, am dezvoltat pentru ei gama PURINA® FRISKIES® Junior, creată cu grijă pentru puii de câine, pentru a le susține strălucirea blănii și sănătatea pielii, sclipirea ochilor și sănătatea digestivă, dar și a dinților și gingiilor. Poți opta pentru hrana uscată PURINA® FRISKIES® Junior, o formulă completă și echilibrată ce conține cereale integrale, vitamine din grupul B, acizi grași Omega 3 și 6, precum și lapte. Ai la dispoziție și sortimentul de hrană umedă PURINA® FRISKIES®Junior, ce conține vitaminele A, D3, E și poate fi combinată cu varianta uscată pentru o textură apetisantă.

Când crezi că ai găsit clasa de dresaj potrivită pentru puiul tău de câine, e necesar să mai acorzi atenție unui lucru. Trebuie să fie cel puțin un dresor sau un asistent la șase pui pentru ca aceștia să rămână interesați și să nu se plictisească. Un dresor bun te va lăsa să participi la o oră înainte de a vă înscrie pentru a avea încredere că ai găsit locul potrivit. Dacă clasa este supraaglomerată, haotică, instructorul ridică tonul și pedepsește câinii (sau stăpânii!) sau folosește lanțuri, pleacă. Tu și cel mai bun prieten al tău meritați mai mult.

Crescătorul câinelui tău și cabinetul veterinar vor fi încântați să îți ofere ajutor și sfaturi și poți găsi mai multe informații despre cum să găsești un dresor bun în zona ta.

De exemplu, câinii din rasa Golden Retriever, deși foarte blânzi în general, pot reacționa agresiv dacă sunt tratați necorespunzător - iată încă un motiv pentru care ar trebui să alegi un dresor blând și înțelegător pentru câinele tău Golden Retriever. Dacă vrei să știi mai multe, poți citi aici despre Golden Retriever.

Dresajul ajută la crearea unei legături valoroase între voi doi, așa că bucurați-vă de fiecare moment. Succes și distracție plăcută!