Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pentru ei, toată pasiunea noastră
Purina One Logo
pisica ghimbir pe pat

Evaluarea condiției fizice a pisicii tale

7 minute de citit
Purina One Logo
Sponsorizat de Purina One

Pentru a-ți ajuta pisica să fie cât mai fericită și sănătoasă cu putință, Purina îți recomandă să efectuezi o evaluare regulată a indicelui său de masă musculară. Acesta îți oferă o mulțime de interpretări despre greutatea și sănătatea pisicii tale.

Ce este indicele de masă musculară? Ca proprietar de pisică, una dintre cele mai mari responsabilități ale tale este să te asiguri că aceasta primește o alimentație potrivită nevoilor ei. Credem că deja știi că pisica este un animal carnivor, fapt ce înseamnă că va avea nevoie constant de o hrană bogată în proteine, indiferent dacă aceasta este uscată sau umedă.

Hrana umedă PURINA ONE INDOOR este o rețetă concepută special pentru pisicile de apartament, fiindcă acestea au nevoie să își păstreze greutatea optimă și sănătatea corporală. Mai mult de atât, indiferent de rasa pisicii tale, fie ea British Shorthair ori Birmaneză, ghemotoacele de păr din stomacul pisicii vor fi diminuate datorită fibrelor care se regăsesc în hrană.

În cazul în care pisica ta a fost sterilizată/castrată și observi că are tendințe de îngrășare, recomandăm hrana uscată PURINA ONE STERILCAT cu Somon și Cereale Integrale sau hrana uscată PURINA ONE STERILCAT cu Vită și Grâu, formule care o vor ajuta să își mențină metabolismul și tractul urinar sănătos.

Indicele de masă corporală este un număr alocat unui tip corporal de pisică, cu valori de la 1-9, unde 1 înseamnă foarte subnutrit și 9 înseamnă foarte supraponderal. Ideal, pisica ta va avea un indice de masă corporală de aproximativ 5, indicând cea mai sănătoasă greutate a pisicii.

Poți utiliza calculul nostru de indice corporal pentru a efectua aceste verificări acasă. Urmează ghidul pas cu pas pentru a executa această verificare simplă. Să începem!

Înainte de evaluare

Înainte de a începe, oferă pisicii multă dragoste și afecțiune, pentru a o ajuta să se relaxeze. După ce pisica e liniștită, poți începe să-i evaluezi sănătatea și condiția fizică. Include multe mângâieri delicate pe parcurs și animalul tău de companie nici nu va observa că este examinat de fapt.

Acum că te-ai familiarizat cu fiecare zonă țintă, compar-o cu fiecare etapă a sistemului de examinare:

Pisica subponderală (1-4)

 • Coastele vor fi vizibile la pisicile cu păr scurt și nu vor prezenta niciun fel de grăsime evidentă. Stomacurile vor părea a fi trase (numită ‘încordare abdominală’), iar coloana vertebrală și oasele șoldurilor vor fi foarte pronunțate.
 • Coastele și coloana vertebrală sunt ușor vizibile la pisicile cu păr scurt. Va exista o masă musculară minimă, fără grăsime evidentă, cu o încordare abdominală pronunțată.
 • Coastele pot fi simțite ușor, iar coloana vertebrală și talia din spatele coastelor vor fi evident vizibile. Pisica va avea un strat minim de grăsime pe corp și pe abdomen.
 • Coastele pot fi simțite, acoperite cu un strat minim de grăsime și talia se vede în spatele coastelor. Pisica are o ușoară încordare abdominală, lipsind un ‘strat de grăsime’ pe abdomen.

Greutatea ideală a pisicii (5)

 • Un corp bine proporționat – ar trebui să poți vedea talia în spatele coastelor; coastele se pot simți, dar acoperite cu un strat subțire de grăsime. Va exista o mică acumulare de grăsime pe abdomen. Acest nivel reprezintă greutatea sănătoasă pentru o pisică.

Pisica supraponderală (6-9)

 • Coastele pot fi simțite, dar sunt acoperite cu un ușor exces de grăsime. Poate fi observată grăsimea de pe talie și abdomen, dar nu este evidentă – nu există încordare abdominală.
 • Coastele pot fi simțite ușor, sub un strat moderat de grăsime. Talia nu poate fi văzută ușor și există o rotunjire evidentă a abdomenului, cu un strat moderat de grăsime abdominală.
 • Coastele nu pot fi simțite și sunt acoperite cu un exces de grăsime. Talia este absentă și are un abdomen vizibil rotunjit, cu un strat proeminent de grăsime pe burtă și, de asemenea, grăsime pe zonele din spate.
 • Coastele și zona lombară sunt ascunse sub un strat gros de grăsime și sunt prezente depuneri mari de grăsime pe față și pe membre. Abdomenul este destins și acoperit de grăsime, iar talia nu se distinge.

Acum ai verificat condiția fizică a pisicii – este ușor! Să sperăm că pisica ta este în formă, dar, dacă ai dubii cu privire la condiția fizică a pisicii, consultă veterinarul sau echipa noastră pentru îngrijirea animalelor de companie.

Includerea acestor pași simpli în îngrijirea ta uzuală și în rutina pisicii ar trebui să te ajute să ai o prietenă cu blană fericită și sănătoasă, cu o greutate ideală și un indice de masă corporală ideal.

Indicele de masă corporală: Ghid de evaluare a pisicii

Poți începe prin a privi atent animalul tău de companie. O trecere vizuală în revistă te poate ajuta să te asiguri că pisica ta are o greutate optimă. Încearcă aceste verificări:

 • Verificarea din profil: uită-te la pisica ce stă în picioare, dintr-o parte, stând la nivel cu ea. Te va ajuta să ai o vedere bună asupra abdomenului, membrelor și posturii.
 • Verificarea de sus: uită-te la pisica ce stă în picioare, de deasupra ei. Te va ajuta să ai o vedere bună asupra taliei și zonei lombare (spatelui).

Ia în considerare rasa pisicii atunci când efectuezi aceste verificări. Unele sunt, de la natură, mai slabe decât altele, cum ar fi rasa Siameză. Pisicile nu au tendința de a se îngrășa la cap, deci nu te îngrijora dacă aspectul lor pare mult mai suplu – sau dolofan! – aceste diferențe fac animalul tău de companie să fie unic. După ce ai evaluat vizual pisica, e timpul pentru o abordare manuală. 

Iată câteva zone cheie de verificat la pisica ta:

Coastele

Trece-ți mâinile, ușor, peste cutia toracică a pisicii, ca o mângâiere fermă. Trebuie să poți simți cutia toracică fără să apeși prea tare – dacă observi că oasele ies în afară sau că trebuie să apeși ca să simți coastele, greutatea pisicii poate fi prea mică sau prea mare.

Cutia toracică a pisicii nu trebuie să iasă prin blana pufoasă, dar, uneori, poți vedea un contur, în funcție de lungimea blănii.

Talia

Trece-ți mâinile, ușor, peste coastele pisicii, spre talie. Este o zonă sensibilă, deci ai grijă! Mângâi-o de-a lungul taliei și spre șolduri – trebuie să observi forma de clepsidră când te deplasezi prin această zonă. O pisică supraponderală nu va avea această formă.

Atingerea cu mâinile este esențială când verifici talia pisicii, deoarece adesea se află ascunsă în blană, deci nu poți să apreciezi corect doar după aspect.

Burtica

După ce ai verificat talia pisicii, poți să te uiți la burtica ei. Stomacul poate fi o zonă interzisă pentru unele pisici, deci, apropie-te delicat și cu atenție – dacă pisica dă semne că nu vrea să îi atingi stomacul, nu insista.

Dacă poți să pipăi burtica pisicii, trebuie să observi o linie frumoasă, dreaptă a șoldurilor. Adesea, pisicile au o „pungă” moale pe stomac – acest lucru este complet normal, dar asigură-te că nu se transformă în nimic altceva. Poți spune că pisica este supraponderală, dacă această pungă atârnă și începe să se clatine în lateral atunci când merge.