Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pentru ei, toată pasiunea noastră
Pro Plan logo
Boli de piele la caine

Boli de piele la câini

8 minute de citit
Pro Plan logo
Sponsorizat de Pro Plan

În cazul în care câinele dumneavoastră are o problemă dermatologică, nu trebuie să vă faceți griji. Acestea sunt destul de frecvente și, cu o îngrijire adecvată, pot fi ușor de tratat. Consultați ghidul nostru pentru a afla mai multe informații.

 

Cum ar trebui să arate pielea cățelului meu?

Atunci când vorbim despre o piele sănătoasă, există o mulțime de aspecte care, în general, ar trebui să fie la fel pentru toți câinii, indiferent de rasă sau vârstă.

 • Pielea ar trebui să fie de culoare roz sau neagră, în funcție de pigmenții comuni ai rasei ori de istoricul genetic individual - ambele culori sunt absolut normale.
 • Suprafața pielii nu trebuie să prezinte cruste, prurit, pete (albe sau negre), zone infectate, fierbinți sau inflamate.
 • Blana trebuie să fie frumoasă, deasă (deși, uneori depinde de rasă) și strălucitoare, fără fire de păr rupte, calviție, mătreață sau purici.
 • Câinele dvs. poate năpârli pe tot parcursul anului, însă, în mod normal, blana cade cel mai mult vara și toamna.
 • Pielea lor trebuie să fie fină, iar blana trebuie să fie curată și într-o condiție bună.

 

La ce ar trebui să fiu atent pentru a evita bolile de piele la câini?

 • Fiți atenți la scărpinarea excesivă, dacă există cruste pe suprafața pielii și dacă își smulge blana, toate acestea pot indica o potențială boală de piele
 • O blană subțire și fragilă, cu urme de mătreață, lipsită de strălucire poate indica de asemenea prezența unei boli de piele la câini.
 • Orice problemă la nivelul urechilor, atât la interior, cât și la exterior, ar putea fi corelată cu o boală de piele la câine.
 • Dacă vedeți o scurgere maronie ori roșeață în urechi sau dacă acesta își scutură des capul, ar trebui să faceți o vizită la veterinar.

 

Pielea uscată și bolile de piele la câini

Așadar, acum că știți la ce anume trebuie să fiți atenți, poate vă întrebați care sunt cauzele bolilor de piele la câine?

Pielea uscată poate fi, în general, o consecință a mediului ambiant. În timpul iernii, de exemplu, când este mai cald în casă, pielea lor poate fi afectată.

Exceptând cazurile în care cățelul dumneavoastră se scarpină continuu, pielea uscată nu reprezintă o problemă gravă de sănătate și ar trebui să se poată trata cu ușurință. De exemplu, șampoanele special concepute pentru hidratarea pielii ar putea ajuta la diminuarea acestor mâncărimi. Cu toate acestea, cel mai probabil, cauza rămâne aerul uscat din locuință. De aceea, puteți lua în calcul instalarea unui umidificator.

 

Pierderea părului (alopecie)

Paraziți comuni ai pielii 

Acarienii, puricii, căpușele și păduchii sunt paraziți externi comuni ce pot provoca mâncărimi, inflamații, leziuni și căderea părului. Deși în unele cazuri, majoritatea simptomelor sunt ameliorate rapid, uneori poate fi nevoie de un tratament pe termen lung.

Unii paraziți pot afecta și oamenii. Pentru a afla mai multe despre combaterea acestora, consultați articolul nostru despre deparazitarea la câini.

 

Alergiile cutanate la câini

Ce este o alergie cutanată și cum se manifestă?

De cele mai multe ori, veți observa că se scarpină excesiv - pe burtă, în părțile laterale ale corpului și în urechi - se freacă pe față și își ronțăie labele. Pielea poate fi inflamată în anumite zone și pot apărea leziuni și infecții, hiperpigmentare sau pierderea părului.

Alergiile pot apărea în orice etapă a vieții câinelui dumneavoastră. Unele rase sunt mai predispuse la dezvoltarea acestora, cum ar fi: West Highland White Terrier, Wirehaired Fox Terrier, Golden Retriever, Labrador Retriever, Lhasa Apsos, Bulldog, Setter Englez, Boxer, Dalmațian și Shar Pei.

Care sunt cauzele alergiilor cutanate la câini?

Atunci când este expus în mod repetat la un anumit „alergen”, câinelui dvs. i se poate declanșa o reacție alergică. Când sistemul imunitar produce anticorpi, eliberează substanțe inflamatorii în corp ce pot provoca mâncărimi.

Există multe substanțe care pot genera alergii cutanate sau „dermatite alergice”. Printre acestea se numără:

 • Alergenii din aer -  mucegaiul, polenul și praful.
 • Alergii la purici - atunci când câinele dumneavoastră este alergic la saliva produsă de ciupiturile de purici.
 • Dermatită de contact, cauzată de substanțele iritante care intră în contact cu pielea câinelui. Printre acestea se numără săpunurile și parfumurile, spray-urile de uz casnic sau cele pentru flori, substanțele chimice, penele, lâna și chiar unele zgărzi anti purici.
 • Alergii alimentare - în acest caz, simptomele sunt, de obicei, prezente pe tot parcursul anului.

Investigarea alergiilor cutanate

Dacă vi se pare că suferă de alergii, programați-vă cățelul la medicul veterinar pentru mai multe investigații. Discutați cu acesta și prezentați-i simptomele, inclusiv perioadele din an în care câinele dvs. prezintă simptomele alergice.

Înainte de a afla cauza, medicul veterinar va lua în considerare mai mulți factori, dacă nu chiar toți factorii de mai sus. În unele cazuri, alergia se manifestă din cauza unei combinații de factori, iar medicul veterinar poate recomanda teste de piele sau de sânge pentru a identifica alergenul.

Atunci când hrana este cea care provoacă alergiile cutanate, de obicei apar și tulburări gastro-intestinale. Se va încerca să se identifice ingredientul alergen, pentru a-l exclude din alimentație. Pentru a evita un alergen, veți urma o dietă de eliminare sub îndrumarea medicului veterinar.

Tratamentul alergiilor cutanate

Medicul veterinar poate recomanda o serie de tratamente pentru a ameliora simptomele alergice și vindeca infecțiile. Printre tratamente regăsim șampoane pentru câini, suplimente alimentare, medicamente și hrană specială (cum ar fi PURINA® Veterinary Diets). Acestea pot fi administrate separat sau împreună, în funcție de instrucțiunile doctorului.

Alimentația poate ameliora multe probleme dermatologice. De exemplu, hrana bogată în acizi grași omega-3 poate reduce pruritul și inflamația provocată de dermatita alergică.

Alergiile cutanate pot crea foarte mult disconfort și pot fi foarte supărătoare pentru câinele dvs. Tratarea acestora poate dura și, în unele cazuri, necesită un efort pe termen lung. Cu toate acestea, majoritatea pot fi rezolvate și gestionate. 

Citiți și alte articole cu sfaturi despre îngrijirea profesionistă a câinilor.