Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pentru ei, toată pasiunea noastră
Pro Plan logo
Capuse la caini

Căpușe la câini: identificare, prevenire și tratare

4 minute de citit
Pro Plan logo
Sponsorizat de Pro Plan

Când vine vorba de câini, căpușele reprezintă o problemă des întâlnită. Acești paraziți periculoși reușesc să pătrundă foarte ușor în blana câinelui tău și apoi să se atașeze de pielea acestuia, chiar dacă faci tot posibilul pentru a te feri de ele. Din fericire, există modalități simple care ajută la prevenirea și tratarea căpușelor la câini.

 

Ce sunt căpușele la câini?

Căpușele sunt paraziți externi cu opt picioare care se hrănesc cu sângele gazdei pe care o mușcă. Deși căpușele sunt de mici dimensiuni, ele se pot umfla până la mărimea unui bob de mazăre după ce se atașează de căței prin perforarea pielii. 

Există mai multe tipuri de căpușe care pot afecta câinii. Printre ele, regăsim căpușele de câini, căpușele de oi și chiar căpușele de arici. Acești paraziți pot fi, de asemenea, dăunători pentru oameni, fiind la fel de predispuși la mușcături. Mai mult, unele căpușe pot transmite boli cu manifestări destul de severe. 
 

Cum pot depista căpușele de pe câinele meu?

Căpușele care ajung pe câine sunt suficient de mari pentru a putea fi observate, mai ales dacă au apucat să muște gazda. La prima privire, ele arată ca niște mici negi, veruci, însă la o examinare mai atentă li se pot vedea picioarele. Căpușele se poziționează de obicei în zona gâtului, a capului și a urechilor. Pentru a le putea depista, este nevoie să treci cu degetele prin blana cățelului, depărtând-o și pipăind-o constant. Mușcătura de căpușă la câini poate provoca, de asemenea, iritații și roșeață.

 

Cum pot îndepărta căpușele de pe câine?

Îți recomandăm să nu scoți niciodată o căpușă trăgând cu degetele de ea, deoarece riști să rămână în piele rostrul (partea sa bucală), care poate provoca infecții și inflamații. În schimb, te sfătuim să ceri medicului veterinar să te ajute cu un instrument special conceput pentru îndepărtarea căpușelor, care este sigur de folosit. Evită orice risc și roagă doctorul veterinar să te învețe să utilizezi acel instrument, pentru a te asigura că îndepărtezi căpușele de pe câine în mod corespunzător. 

După ce ai îndepărtat căpușa, verifică dacă are capul și picioarele intacte, pentru a te asigura că nu a rămas nimic în pielea câinelui tău. Dacă ți se pare că ar putea exista rămășițe prin piele, consultă-te cu medicul veterinar pentru a te ajuta cu eliminarea lor. 

Unele produse de deparazitare externă împotriva puricilor combat și căpușele, în timp ce altele oferă doar o protecție suplimentară împotriva acestora și vor necesita o aplicare mai frecventă decât de obicei. Discută întotdeauna cu medicul veterinar pentru a găsi cea mai bună variantă de protecție pentru cățelul tău. În unele cazuri, inclusiv periajul câinelui poate ajuta la îndepărtarea lor. 
 

Cum se pot preveni căpușele la câini?

Este posibil să locuiești într-o zonă în care căpușele sunt mai răspândite -  întreabă medicul veterinar dacă este cazul, iar dacă trăiești într-o zonă cu multe căpușe, cel mai sigur mod de a ajuta la prevenirea lor este cu tratamentele aprobate de medicul specialist. 

Tratamentele de aplicare a picăturilor, zgărzile anti-paraziți externi și uneori pastilele pot fi foarte utile împotriva căpușelor. Există o multitudine de soluții disponibile, așa că nu ezita să te consulți cu medicul veterinar pentru a alege cea mai eficientă variantă. Aceste produse pentru protecție sunt disponibile atât în cabinetele veterinare, cât și în farmaciile veterinare sau magazine dedicate animalelor de companie. Asigură-te că nu există nicio căpușă pe câinele tău și include acest pas în rutina zilincă de îngrijire profesionistă. Când îți toaletezi cățelul, fii atent la semnele ce indică prezența unei căpușe, astfel încât să o poți depista din timp.

Sunt periculoase căpușele la căței?


De regulă, mușcătura de căpușă la câine nu este periculoasă. Cu toate acestea, deși teoretic prin natura lor căpușele nu sunt periculoase, ele pot transmite uneori boli de la alte animale. De exemplu, căpușele pot transmite boala Lyme. Aceasta trebuie tratată prin intervenția medicului veterinar. Afecțiunea Lyme poate fi transmisă și la oameni, așadar dacă ai fost mușcat de o căpușă și nu te simți bine, mergi cât mai curând la medicul de familie. De asemenea, căpușele pot infecta gazda cu Babesioză, o boală severă și frecvent întâlnită la câini. 

În cazul în care cățelul tău a fost mușcat de o căpușă și ești îngrijorat în privința sănătății lui, vizitează medicul veterinar pentru consultații și recomandări. 

Pot fi oamenii mușcați de căpușe?

Căpușele nu au o preferință în a-și alege gazdele, de aceea ele se pot prinde atât de animale, cât și de oameni. Așadar, atunci când înlături o căpușă de pe câinele tău, asigură-te că nu ai luat și tu una. 

Prin urmare, și oamenii se pot confrunta cu o mușcătură de căpușă. Precum în cazul animalelor și în cazul oamenilor, mușcăturile pot provoca iritații sau, în unele cazuri, pot transmite boli. Așadar, dacă ești mușcat de o căpușă, îndepărteaz-o în siguranță, fără a lăsa în urmă părți ale rostrului. Din motive de siguranță și precauție, dacă ai fost mușcat, nu ezita să mergi la medicul de familie, chiar dacă te simți bine.

Căpușele sunt niște paraziți pe care nu îți dorești să-i întâlnești, nici la tine, nici la câinele tău, dar dacă le vei observa, procesul este simplu – scoate-le în siguranță și consultă medicul veterinar pentru recomandări.  


Pentru mai multe sfaturi de îngrijire profesionistă a câinilor, te invităm să consulți și ghidul Purina despre deparazitarea câinilor și să afli mai multe informații utile despre bolile de piele la câini și probleme dermatologice. 
 

Articole similare

Pro Plan

Boli de piele la câini

5 minute de citit

Râia la câini: tot ce trebuie să știi

5 minute de citit

Râie auriculară câini: tratament și simptome