Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pentru ei, toată pasiunea noastră
Purina One Logo
 gato branco a ser escovado

Igiena și îngrijirea pisicilor: Ce trebuie să știi?

7 minute de citit
Purina One Logo
Sponsorizat de Purina One

Chiar dacă de multe ori îți surprinzi pisica curățându-se migălos de câteva ori pe zi și neapărat la trezire și înainte de culcare, e bine să știi că blănoasa ta are nevoie, suplimentar, de câteva metode de îngrijire suplimentare, despre care îți vom povesti cât mai multe în acest material. Îngrijirea pisicilor se face fără prea mare efort și poți opta pentru varianta mai simplă, aceea de a o duce la un salon veterinar sau poți învăța din sfaturile pe care ți le-am pregătit cum poți face acest lucru acasă. Iată, deci, care sunt cele mai eficiente metode de a face igiena unei pisici.

Toaletarea pisicilor - cum se face?

Spre deosebire de câini, care iau mult mai des contact cu exteriorul, pisicile sunt mai simplu de îngrijit, așa că nu vei avea mare lucru de făcut pentru a le păstra blănița curată. Pisoii învață încă din primele săptămâni ale vieții cum să se curețe, dar au nevoie de o mână de ajutor și din partea ta.

Periajul pisicilor

Un periaj regulat al blăniței pisoiului nu doar că îl va ajuta pe acesta să arate impecabil, dar te va scuti și pe tine de un aspirat excesiv. De fiecare dată când îl vei pieptăna cu o perie pentru pisici, vei avea ocazia de a verifica dacă aceste are paraziți externi, cum ar fi puricii și căpușele, totodată evitând formarea ghemurilor de blană la suprafață sau în stomăcelul pisoiului.

Cum se periază corect o pisică?

 • Începe cu un periat ușor, până când pisica se obișnuiește cu pieptănarea și nu se mai opune.
 • Primele mișcări pe care ar trebui să le faci sunt în sensul de creștere a firelor de păr, ca mai apoi să periezi blănița și invers.
 • Dacă pisica are formați câlți în blăniță, ai răbdare și desfă-i ușor, fără să o stresezi. În cazuri extreme, poți chiar apela la metoda foarfecelui.
 • Primăvara și toamna, când pisicile năpârlesc, se recomandă o periere cel puțin o dată la două zile.
 • Nu uita de un biscuite sau o altă formă de recompensă pe care să o oferi pisicii odată încheiat periajul.

Igiena pisicilor cu păr scurt

Dacă ai o pisică cu păr scurt, te poți considera norocos. Periajul efectuat o dată pe săptămână e suficient pentru o îngrijire eficientă. Pentru pisicile cu păr scurt, o simplă mănușă de toaletare este suficientă pentru rezultate excelente. Dacă vrei, totuși, să aplici o metodă și mai gentilă, alege să folosești pentru periajul pisicii cu păr scurt o perie cu fire din mătase naturală.

Igiena pisicilor cu păr mediu

Cu o nevoie de îngrijire ceva mai mare decât cea a pisicilor cu păr scurt, pisoii cu părul mediu au nevoie de o periere zilnică cu ajutorul unei perii pentru pisici, pentru câteva minute. Aici includem și pisicile persane.
Pentru îngrijirea unei pisici cu păr mediu vei avea nevoie de un pieptăn cu dinți mari din metal, pe care să îl mânuiești cu mare grijă, pentru că acesta pătrunde adânc în blăniță, ba chiar atinge pielea, care se poate irita.

Igiena orală la pisici - cum se face?

O igienă precară a dinților pisoiului poate avea urmări grave, de la inflamarea gingiilor și o respirație urât mirositoare până la pierderea danturii, urmată inevitabil de probleme la sistemul digestiv. Igiena orală a pisicilor se face începând cu a șasea săptămână de viață, când apar dinții de lapte.

Cum speli pe dinți o pisică?

 • Va trebui să folosești o periuță de dinți special dedicată uzului veterinar, împreună cu o pastă de dinți pentru pisici.
 • Cu cât începi mai devreme, cu atât procesul de învățare a pisicii cu această rutină se va realiza mai ușor.
 • Periajul zilnic, la fel ca în cazul oamenilor, va duce la evitarea formării tartrului și la împrospătarea respirației pisicii.

În caz de nevoie, medicul veterinar te poate sfătui să faci un detartraj pisicii, cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete, special creat pentru această intervenție.

Tăierea unghiilor la pisici - cum se face?

Pisicile își folosesc gheruțele pentru a-și marca teritoriul, așa că marginea canapelei tale arată astfel dintr-un motiv bine întemeiat. Dar cum vrei să limitezi pagubele casnice, e bine să le tai unghiuțele atunci când este cazul. La fel ca în cazul periatului și a igienei orale, și tăierea ghearelor trebuie începută cât mai devreme, pentru ca pisica să se obișnuiască și să nu ia această metodă de igienă ca pe un stres.

 • Alege un loc comod din casă și așază pisica în brațele tale.
 • Folosește un clește ghilotină pentru a tăia gheruțele ascuțite.
 • Începe cu vârful alb al unghiei, păstrând distanța față de capătul triunghiului roz, adică partea cărnoasă a unghiei pisicii.
 • Nu te grăbi și nu îți pierde răbdarea, pisica e posibil să devină agitată, dar tăierea gheruțelor trebuie dusă la bun sfârșit.
 • În cazul în care ai tăiat prea mult din unghie, sună-ți medicul veterinar și cere-i sfaturi despre posibile medicamente care ar putea stopa sângerarea și ar feri-o de o infecție la lăbuțe.

Baia la pisici - cum se face?

Puține pisici vor fi nerăbdătoare să facă baie, așa că, înainte de a o spăla, înarmează-te cu multă răbdare. Îmbăierea rămâne cea mai bună metodă de îngrijire a pisicii, ocazie cu care aceasta va scăpa și de părul în exces, dar și de mirosul specific, care e posibil să-ți displacă.

 • Umple cada parțial cu apă călduță, dar nu mai fierbinte de 37 de grade.
 • Cumpără un șampon special pentru pisici, în funcție de rasa acesteia, cu un pH acid, potrivit pielii și blăniței lor. Nu folosi șampon uman, pentru că acesta poate fi toxic, ca multe alte substanțe pe care noi le folosim frecvent.
 • Îți recomandăm să îi vorbești calm și să o mângâi ușor, până când pisica se obișnuiește cu apa.
 • Spală-i ușor blana, cu mișcări fine, concentrându-te pe zonele murdare.
 • Clătește din abundență tot corpul pisicii, evitând ochii, nasul și urechile.
 • Șterge pisica, folosind un prosop curat din bumbac și folosește uscătorul de păr pe cea mai joasă.

Curățarea litierei la pisici

Dacă igiena pisicii este foarte importantă pentru sănătatea acesteia, îngrijirea ei nu poate exclude curățarea litierei. Nisipul absorbant special pe care îl folosești pentru litieră nu trebuie schimbat rar, pentru că acesta poate întreține înmulțirea bacteriilor provenite din fecalele animalului și poate emana un miros neplăcut.

Nu există un termen anume la care ar fi indicat să-l schimbi, așa că verifică periodic dacă acesta trebuie înlocuit.

Uite aici și alte informații legate de schimbarea litierei pisicii.