Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pentru ei, toată pasiunea noastră
Pro Plan logo
pisoi în litieră

Totul despre învățarea utilizării litierei

5 minute de citit
Pro Plan logo
Sponsorizat de Pro Plan

Varianta rapidă de a-ți învăța pisica să facă la litieră

Cum să îți înveți puiul de pisică să folosească litiera nu e același lucru cu dresarea unui câine. Nu trebuie să dresezi pisica la ce să folosească o litieră, pentru că ei îi vine natural să utilizeze nisipul în timp ce își face nevoile. Tot ce trebuie să faci e să îi cumperi o litieră și nisip și să îi indici unde sunt plasate în casa ta. Le va folosi cu plăcere. 

 Primul contact al pisicii cu litiera 

Când aduci puiul de pisică acasă, arată-i unde este litiera și pune-o în litieră, să se poată obișnui cu mirosul și să o exploreze. Continuă să o pui în litieră oricând simți că ar avea nevoie să o folosească: mai ales după mese și când se trezește. Dacă se ghemuiește oriunde alt undeva în casă, o poți ridica ușor de acolo și să o duci imediat la litieră. Majoritatea pisicilor nu au nevoie de mai multe indicații de atât. E suficient să o duci de catâteva ori la litieră până înțelege gestul și faptul că acela este locul dedicat pentru nevoile sale.

Ce litieră să aleg? 

Pentru pisici sau pentru pui? 

Există litiere mici, pentru pisoi, însă devin rapid neîncăpătoare și va trebuie să îți înveți pisica să folosească apoi o nouă litieră, mai mare. Alege din prima o litieră pentru pisici adulte. Pisica ta ar trebui să nu aibă nicio problemă să ajungă să o folosească. Dacă totuși întâmpină dificultăți, pune un mic prag din lemn sau alt material pe care să se urce, lipește-l cu bandă adezivă de o margine a litierei și scoate-l în momentul în care puiul de pisică e suficient de mare cât să nu mai aibă nevoie de ajutor. 

Litiera trebuie să fie deschisă sau închisă? 

O litieră închisă e ca o baie proprie pentru puiul tău de pisică. Unele pisici se simt mai protejate când o folosesc, iar avantajele suplimentare sunt că nisipul nu se împrăștie, iar mirosurile sunt diminuate. Însă unele pisici se simt claustrofobe în litiere închise, dar poți să le obișnuiești în timp, lasând ușa de acces deschisă temporar. 

Ce nisip pentru litieră să aleg? 

Cumpără un nisip neparfumat sau doar ușor parfumat, pentru că mirosurile puternice pot irina nasul și ochii pisicilor. Nisipul ar trebuie să fie cât mai lipsit de praf, pentru că acesta afectează plămânii pisicii. Odată ce ai descoperit un brand care îți place, încearcă să nu îl schimbi pentru a nu confuza pisica. 

Unde să pui litiera? 

Pune litiera într-un loc liniștit, în care nu apar zgomote bruște care ar putea speria pisica. 

Cât timp pisica ta e încă pui, litiera ar trebuie să fie într-o zonă în care îi place să petreacă mult timp. E bine să vadă litiera pentru a o folosi oricând are nevoie.

Dacă trebuie să muți litiera, fă-o treptat, cam 30 de centimetri o dată la câteva zile. Altfel, pisica ar putea deveni confuză și își poate face nevoile pe podea. Un truc e să pui bolul de hrană acolo unde era litiera înainte să o muți, deoarece majoritatea pisicilor evită să își facă nevoile lângă hrana.

Pisicilor nu le plac litierele murdare. Dacă nu le schimbi nisipul, ar putea căuta locuri mai curate, cum ar fi covorul tău. Pentru a curăța litiera, culege mizeria și arunc-o. Cam o dată pe săptămână, aruncă tot nisipul și curăță litiera cu apă călduță și săpun. Clătește-o, usuc-o și umple-o cu nisip curat. 

Acum ești poți fi mândră de pisica ta care știe să își facă nevoile la litieră! 

Pasul următor e să te asigură că aceasta primește nutriția corespunzătoare care îi susține un stil de viață activ și sănătos. 

Articole asemănătoare

Pro Plan