Pentru ei, toată pasiunea noastră
Pro Plan logo
Pisica bea multa apa de la robinet

De ce bea pisica multă apă?

4 minute de citit
Pro Plan logo
Sponsorizat de Pro Plan

Când vremea se încălzește, este foarte posibil ca pisica ta să resimtă nevoia de a se hidrata mai des. Cu toate acestea, în anumite situații, dacă observi că pisica ta consumă cantități însemnate de apă, acest indiciu ar putea semnala o potențială problemă de sănătate. Te invităm să citești mai departe pentru a descoperi mai multe informații despre obiceiurile de hidratare ale pisicii tale și modalitățile prin care poți observa eventuale probleme de sănătate. 

Ce se întâmplă când pisica ta bea multă apă? Aceast fapt poate indica afecțiuni precum boala renală sau diabetul zaharat. Dacă observi că pisica ta manifestă și alte semne sau simptome ale unei posibile afecțiuni, este esential să consulți un medic veterinar pentru un diagnostic adecvat. Setea excesivă la pisici poate, în special, semnala următoarele probleme de sănătate:

Pisica mea bea multă apă: este bolnavă?

De ce bea pisica multă apă? Majoritatea pisicilor sunt maestre în a-și ascunde suferințele, iar setea crescută poate reprezenta primul semnal de alarmă. Dacă observi că pisica ta consumă cantități neobișnuit de mari de apă, fii atent/ă la alte semne obișnuite, cum ar fi:

  • Modificări ale apetitului - mânâncă mai mult sau mai puțin decât de obicei
  • Modificări de comportament - de exemplu, poate deveni agresivă, în ciuda obișnuitului ei calm
  • Modificări în rutina de somn  - mai ales dacă doarme mult sau în locuri neobișnuite
  • Probleme digestive sau diaree

Dacă observi oricare dintre aceste simptome, te sfătuim să mergi cu pisica la veterinar.
 

Câtă apă ar trebui să bea pisicile?

Fiecare pisică este unică, astfel că nevoile sale de hidratare variază în funcție de stilul de viață, sănătate și mediul înconjurător. De exemplu, o pisică care trăiește într-o casă răcoroasă nu va avea nevoie de aceeași cantitate de apă ca o felină extrem de activă care petrece mult timp în aer liber. Medicul tău veterinar va putea să îți spună, cu aproximație, câtă apă ar trebui să consume pisica ta, având în vedere dieta, stilul de viață și starea sa de sănătate. Un aspect important de reținut este că multe din necesitățile de hidratare provin din alimentația pisicii.

Hrana umedă pentru pisici conține deja o cantitate semnificativă de apă, astfel încât o pisică cu o astfel de dietă bazată pe hrană umedă nu va avea nevoie să bea la fel de multă apă ca una care mănâncă doar hrană uscată. Hrana uscată pentru pisici conține foarte puțină apă, astfel că pisicile trebuie să compenseze prin consumul suplimentar de lichide. Instinctul natural al pisicii o va ghida să bea suficientă apă pentru a-și satisface nevoia - de altfel, ele simt setea în același mod în care o facem noi. 
Consultă ghidul de mai jos și află cu aproximație câtă apă ar trebui să bea o pisică pe zi sau un pui de pisică în funcție de greutatea lor corporală:
 

Semne că pisica ta consumă mai multă apă decât de obicei:

Este complicat să fii mereu atent la cantitatea de apă pe care o consumă pisica ta. Acest lucru se datorează faptului că nu o poți supraveghea în fiecare moment al zilei, iar în cazul în care ai mai multe pisici, devine aproape imposibil să descoperi cine consumă sau câtă apă bea fiecare pisică pe zi.

În loc să încerci să cuantifici câtă apă bea pisica ta, ar trebui să fii atent/ă la alte semne care pot sugera că aceasta consumă mai mult decât de obicei. Cele trei indicii principale sunt următoarele:

  1. Face mai multe drumuri către bolul de apă decât în mod obișnuit
  2. Are nevoie să i se reumple bolul de apă mai des
  3. Bea din surse sau locuri neobișnuite, cum ar fi robinete sau iazuri, dacă nu făcea acest lucru anterior. Desigur, multe pisici fac acest lucru oricum, deci dacă acest comportament este normal pentru pisica ta, nu trebuie să-ți faci griji!

Ce trebuie să fac dacă pisica mea bea multă apă? 

Dacă pisica ta bea apă în mod excesiv și nu prezintă alte simptome neobișnuite, încearcă să identifici cauza. Există câteva lucruri pe care le poți corecta ușor pentru a face hidratarea mai plăcută pentru ea.

Este foarte cald în casă sau este vară? 

Dacă poți lega clar creșterea consumului de apă al pisicii tale de condițiile de mediu, atunci este suficient să fii atent/ă la starea generală de sănătate și comportamentul acesteia. Dacă pisica ta este sănătoasă și fericită și primește apă proaspătă când are nevoie, atunci ar trebui să fie în regulă. Îți poți nota să discuți cu medicul veterinar la următoarea consultație, doar pentru a te liniști.

Este ceva în neregulă cu apa sau cu bolul de apă al pisicii?

Dacă pisica ta bea multă apă din surse neobișnuite, cum ar fi robinetele care picură, asigură-te că nu există nimic în neregulă cu apa pe care i-o oferi. Multe pisici se vor feri de un bol de apă care nu este curat și, la fel ca noi, preferă apa proaspătă.

Pisica ta consumă doar hrană uscată? 

Dacă pisica ta a trecut recent de la hrana umedă la hrana uscată, s-ar putea să aibă o senzație sporită de sete. Fii atent la acest aspect, dar ține minte că pisicile care se hrănesc cu hrană uscată au nevoie să bea mai multă apă.

Dacă pisica ta pare că nu se simtă bine, programează o vizită la veterinar cât mai curând posibil. Nu uita să menționezi că pisica ta a consumat multă apă și să notezi orice alt simptom neobișnuit. Medicul veterinar îți va stabili un diagnostic și va găsi un tratament potrivit pentru companionul tău felin. 

Sperăm că acest articol te-a ajutat să înțelegi de ce pisicile pot consuma multă apă în anumite situații! Chiar dacă poate fi îngrijorător, asigurarea unei hidratări adecvate pentru pisica ta este esențială. Te invităm în continuare să consulți și ghidul Purina privind bolile pisicilor