Alimentaţia pisicii tale în vârstă

Din jurul vârstei de șapte ani, vei vedea că pisica ta bătrână începe să ia viața mai ușor – și cine o poate condamna!
Pisică în vârstă, mâncând cu proprietarul
Pisică în vârstă, mâncând cu proprietarul
Pisică în vârstă, mâncând cu proprietarul


Pe măsură ce felinele îmbătrânesc, cerințele lor alimentare încep să se schimbe. Deoarece pisica ta poate petrece aproximativ 40% din viață ca senior, este important să le oferi hrana corectă pentru a le ține în formă. În anii bătrâneții, mai mult ca niciodată, pisica ta trebuie să aibă un regim de înaltă calitate, gustos, cu proteine ușor de digerat și un echilibru atent al nutrienților cheie.

Un regim bun al pisicii senioare oferă proteine concentrate de înaltă calitate, niveluri controlate de grăsimi și carbohidrați ușor de digerat, pentru digestie. Mineralele cheie ajută articulațiile îmbătrânite, iar vitaminele, împreună cu proteinele, ajută sistemul imunitar îmbătrânit.

Sitting cat

În general, se recomandă să treci pisicile mai în vârstă pe o formulă de hrană specială pentru pisici senioare. Aceasta e de preferat față de o hrană pentru pisici adulte, atâta timp cât pisica nu are vreo problemă medicală sau medicul veterinar nu te-a sfătuit altfel.

Hrana pentru pisici senioare oferă proteine de înaltă calitate și multe alimente pentru pisici senioare au adăugată și vitamina E, pentru a consolida apărarea naturală a animalului tău. Este important să conțină mai puține calorii, pentru a ajuta animalul să își mențină greutatea corporală optimă, deoarece nivelul de activitate scade. Aceasta înseamnă că pisica va putea să se bucure, din plin, de ora mesei, fără a afecta părțile esențiale.

Pe măsură ce pisica îmbătrânește, simțul mirosului și gustului pot scădea puțin, împreună cu abilitatea de a mesteca. Bucățile mai mici și mai moi vor ajuta pisica mai în vârstă să se bucure de masă, în special pentru gurile sensibile, care au pierdut câțiva dinți. Conținutul mai mare de carne îmbunătățește mirosul și gustul alimentelor, pentru a le face mai apetisante.

Ca de obicei, când treci la o hrană nouă, trebuie să o faci lent. Începe prin oferirea simultană cu hrana veche, crescând, lent, proporția în șapte, până la zece zile, până când vei ajunge să servești pisica numai cu formulă pentru pisici senioare. Dacă pisica ta în vârstă refuză să mănânce noua hrană, consultă veterinarul, deoarece poate exista o problemă medicală. Nu te îngrijora, deoarece medicul îți poate oferi formule alternative, dacă este necesar.Hrănește pisicile în vârstă puțin și des, deoarece pot fi copleșite de o cantitate prea mare de hrană. Atâta timp cât nu au o problemă medicală care să le interzică, le poți oferi și câte o recompensă ocazională.

Servește mâncarea la temperatura camerei, pentru ca pisica să o poată gusta și mirosi cum trebuie. Dacă îi servești hrană umedă, va trebui să scoți conservele sau pungile din frigider cu aproximativ două ore înainte de ora mesei. Poți să folosești și microundele pentru a încălzi hrana umedă, dar numai pentru o perioadă scurtă de timp. Asigură-te întotdeauna că mâncarea ajunge doar la temperatura camerei și nu este niciodată fierbinte, deoarce cuptoarele cu microunde o pot încălzi inegal. Când folosești hrana umedă, păstreaz-o în frigider, dar nu o lăsa deschisă mai mult de 24 de ore.

Dacă îi dai pisicii tale hrană uscată, păstreaz-o într-un mediu uscat și curat. Pachetul resigilabil sau un recipient etanș ajută la păstrarea gustului și aromei și oprește degradarea acesteia.

Este important să servești hrana într-un vas curat, întins sau într-o farfurie (unor pisici senioare nu le place să atingă cu mustățile marginea vasului) și nu lăsa hrana umedă să se usuce în vas, deoarece pisicile sunt foarte pretențioase la prospețime.

Pisicile sunt animale cu tabieturi, deci este bine să le hrănești în același loc și în aceeași parte a zilei. Alege un loc liniștit, departe de agitația vieții de zi cu zi și departe de locul în care servești tu masa de obicei. Așează vasele de hrană departe de litieră și, de preferat, departe de vasul cu apă. Dacă ai mai multe pisici, așează recipientele la o distanță considerabilă pentru a evita confruntările sau bătaia. Ar putea fi necesar să hrănești pisica în vârstă într-un loc separat, pentru a evita ca pisicile tinere, care mănâncă repede, să îi fure mâncarea!

Cat nuzzlling

Când vine vorba de regimul pisicii senioare, respectă indicațiile de alimentare de pe spatele pachetului. Dar nu uita, indicațiile sunt doar orientative. Fiecare pisică este unică, deci cel mai important este să o alimentezi suficient pentru a o menține suplă și cu o condiție fizică sănătoasă.

Oferă-i multă apă curată și proaspătă, într-un vas mare metalic sau ceramic. Unor pisici le place să bea afară, deci și un vas pus în grădină poate fi o idee bună. Este important ca pisicile în vârstă să bea multă apă, pentru a preveni problemele tractului urinar și pentru a evita deshidratarea.

Modificările de greutate

Este destul de obișnuit pentru pisicile senioare să ia în greutate, deoarece nivelul lor de activitate scade. Deoarece pisicile supraponderale și obeze pot dezvolta diabet, probleme urinare și prezintă risc de artrită, este important să tratezi cu seriozitate această problemă. Cântărește și evaluează în mod regulat animalul folosind acest INSTRUMENT PENTRU CONDIȚIA FIZICĂ A PISICII pentru a verifica dacă are o greutate sănătoasă. Dacă observi că pisica în vârstă este supraponderală, contactează medicul veterinar. Atenție: dacă observi că pisica este uneori reticentă la mâncare, ar putea fi semn de boală.

Nivelul mai scăzut de calorii din hrana pentru pisici senioare poate ajuta la controlul creșterii în greutate – încearcă una dintre formulele speciale de produse Purina 'light', pentru a ajuta animalul tău să slăbească.

Dacă trebuie să slăbească, hrana este doar o parte din îngrijirea pisicii tale senioare, deoarece trebuie să și rămână activă. După ce ai vorbit cu veterinarul, încurajează pisica să ia parte la unele exerciții ușoare sub formă de joacă sau să te urmeze la o plimbare prin grădină. Acest lucru va arde caloriile, pentru a menține pisica în formă și, de asemenea, poate combate alte semne care ar putea afecta pisicile senioare, precum artrita.

Cat sleeping outside

În mod egal, pisicile senioare pot deseori slăbi, deoarece îmbătrânirea le afectează sănătatea și simțurile. Odată cu slăbirea simțului gustului și mirosului, apetitul lor poate scădea. Modificările metabolismului și sistemului digestiv pot afecta modul în care pisica poate asimila și digera hrana, ceea ce poate duce la pierderea în greutate. Dacă observi o schimbare a obiceiurilor alimentare, contactează veterinarul. Un apetit redus poate fi și semnul unei probleme de sănătate.

Dacă veterinarul nu consideră că există vreun motiv medical pentru pierderea apetitului pisicii, poți încerca unele tehnici simple pentru a convinge pisica să mănânce. De exemplu, încearcă să aduci mâncarea la temperatura camerei, sau să adaugi o cantitate mică de tratații cu miros/gust puternic, cum ar fi o lingură de ton. De asemenea, poate ajuta diversificarea aromei și texturii hranei. Asigură-te că hrana este ușor accesibilă, mai ales dacă pisica are probleme cu deplasarea.

Înainte de a schimba dieta pisicii, contactează veterinarul. Acesta va trece pisica pe cel mai bun plan de alimentare, adecvat pentru nevoile acesteia și, de asemenea, te va sfătui cum să faci modificările regimului cât mai ușoare cu putință.