Pentru ei, toată pasiunea noastră
Purina One Logo
Mieunatul pisicilor Ce vrea pisica ta să-ți spună

Mieunatul pisicilor: Ce vrea pisica ta să-ți spună?

5 minute de citit
Purina One Logo
Sponsorizat de Purina One

Numai o persoană iubitoare de pisici ar înțelege comunicarea dintre simpaticele feline și oameni. Printr-un singur gest pe care îl face, simți că poți percepe mesajul pe care are să ți-l transmită, deși faceți parte din rase diferite și nu folosiți cuvinte pentru a vă înțelege reciproc. Totuși, cum rămâne cu mieunatul pisicilor? Sunetele de pisici pe care felinele le scot au cu adevărat un sens sau acesta este doar un mit? 

Înțelegerea comportamentului și limbajului corporal al pisicii sunt foarte importante dacă vrei să îi oferi cele mai bune condiții de trai și să o poți ajuta atunci când are nevoie de ceva. Te invităm să afli din rândurile următoare care este semnificația sunetelor de pisici și a fiecărui miorlăit pe care pisoiul tău îl scoate și când e cazul să te îngrijorezi sau să-l mângâi cu și mai multă pasiune, pentru că vrea doar să-ți spună că te iubește. Iată ce vei afla din acest material.

De ce miaună pisicile?

Pisicile, la fel ca toate celelalte animale, au un limbaj aparte prin care îți pot comunica o mulțime de stări prin care acestea trec. La fel ca și noi, oamenii, și pisicile au o voce, chiar dacă anumite exemplare pot fi mai tăcute, în vreme ce altele sunt mult prea vocale. Fiecare rasă de pisică are un mieunat distinct, unele fiind mai stridente, iar altele mai baritonale. Oricum ar fi mieunatul pisicii tale, e bine să știi că ea încearcă să îți transmită un mesaj anume.

Totul pleacă din primele zile de viață ale pisicilor, când învață că orice sunet pe care îl scot provoacă o anumită reacție din partea mamei. Atenția și afecțiunea acesteia sunt mult mai importante decât hrănirea în perioada dezvoltării puiuților, când aceștia nici măcar nu au ochi. Acest comportament poate fi observat și pe parcursul creșterii lor, când și pisica-mamă începe să le „vorbească” prin tipuri de mieunat specifice.

Ajunse la maturitate, pisicile păstrează mieunatul ca pe un vocabular cu care își pot exprima anumite stări prin care trec. Acesta este modul prin care ele ne atrag atenția, prin acest limbaj al pisicilor. Dacă ai pisică, vei ști, mai mult ca sigur, că felina are mai multe tipuri de mieunat, în funcție de mesajul pe care vrea să îl transmită.

Tipuri de mieunat la pisici și semnificația acestora

Veterinarii au stabilit faptul că mieunatul unei pisici sau sunetele de pisici pot fi de mai multe feluri, principalele două motive pentru care aceasta ar scoate diferite sunete fiind fie de bucurie, fie dintr-o nevoie care se poate transforma într-o afecțiune sau o durere pe care simte nevoia să o exteriorizeze.

De exemplu, atunci când ajungi acasă de la serviciu, pisica ta va veni să te întâmpine pentru că a petrecut întreaga zi singură, iar acum are chef să se joace. Dacă nu îi vei face pe plac, e posibil ca energia pe care o are să o exercite în timpul nopții, când tu vei vrea să te odihnești, iar ea va alerga prin toată casa ori va răsturna lucruri. Mieunatul pisicii tale mai poate ascunde o nevoie de a fi alintată sau de a primi bobițele preferate, caz în care se va gudura pe lângă tine și va scoate sunete asemănătoare trilurilor.

La polul opus, pisica ta poate mieuna dacă este stresată sau nervoasă, dar vei recunoaște imediat felul în care o face, fiind vorba de un mieunat mai agresiv decât cel descris mai sus. Nu în ultimul rând, pisica poate mieuna dacă este în călduri, situație în care sunetele scoase se pot prelungi chiar și pe durata câtorva zile. De data aceasta, pisica va mieuna prelung și își va modifica și felul în care merge sau se așază.
Lipsa hranei de pisică sau o litieră necurățată ar mai putea stârni mieunaturi cu vagi urme de stres ale pisicii tale.

Tipuri de sunete de pisici pe care le scot felinele

Dacă ai observat la pisica ta mai multe stiluri de mieunat și dacă vrei să îi descifrezi cât mai bine limbajul, citește mai jos cum poți afla ce are să-ți comunice prin sunetele de pisică pe care le scoate.

Mieunat simplu

Așa cum am precizat și mai sus, pisica poate mieuna cel mai des atunci când cere apă sau mâncare.
Însă aceasta nu miaună doar din acest motiv, ci poate folosi sunetul pentru a te saluta atunci când ajungi acasă ori pentru a te invita să o mângâi pe burtică, mai ales dacă mieunatul este urmat de o piruetă sau o rostogolire cu tente acrobatice.
De asemenea, pisica îți mai poate cere să o primești pe canapea sau în pat printr-un mieunat.

Mieunatul pisicilor: Ce vrea pisica ta să-ți spună?

Ciripit

Acesta este, probabil, unul dintre cele mai ciudate sunete pe care pisica ta le va scoate. Fiind rezervat doar pentru situații speciale, ciripitul anunță prezența unui alt animăluț în spațiul vizual al pisicii tale, cum ar putea fi o pasăre, o veveriță, un iepuraș sau chiar o muscă.

Sunetul este învățat de către pisici încă de când sunt pui, când pisica-mamă folosește ciripitul pentru a-i menține pe pisoi sub control. Dacă ai mai multe pisici, probabil ai observat că aceastea comunică deseori între ele folosind acest tip de sunet. Dacă ai o singură pisică, probabil ea va folosi acest sunet pentru a te atrage la vasul ei cu mâncare ce abia așteaptă să fie reumplut sau către culcare.

Tors

Probabil abia aștepți să ajungi acasă după o zi care părea că nu se mai termină ca să-ți poți lua în brațe pisoiul, care se va ghemui în poala ta și va începe să scoată cel mai plăcut sunet din lume. Torsul este, se pare, o formă de comunicare folosită mai ales de către pisicile care se nasc oarbe sau surde, dar care a fost adoptat de către toate.

Prin tors, pisica ta încearcă de cele mai multe ori să îți spună că este fericită sau, dimpotrivă, că are nevoie de afecțiune, așa că ori de câte ori ea se așază lângă tine, oferă-i toată dragostea ta și multe mângâieri, atunci când auzi „motorașul” funcționând.

Ți-am pregătit și un video exemplificator al celor mai cunoscute sunete făcute de pisici și semnificația acestora. Sperăm că informațiile pe care le-ai primit în acest articol îți vor fi de folos și că îți vei putea înțelege mai bine pisica ascultând cele mai adorabile sunete de pisici care îți pot face ziua mai veselă.