Shih Tzu

Shih Tzu
Shih Tzu este un câine mic, îndesat, cu blană lungă, care poate avea o mulțime de culori (a se vedea standardul rasei pentru detalii). Au un mers oarecum arogant, cu coada purtată curbată pe spate. Un Shih Tzu adult nu ar trebui să aibă mai mult de 27 de centimetri în înălțime, iar greutatea ideală este de 4,5 - 7,5 kilograme.
 • Câine potrivit pentru proprietarii fără experiență
 • Dresaj de bază necesar
 • Preferă plimbările liniștite
 • Agreează o plimbare de jumătate de oră pe zi
 • Câine mic
 • Minimum de salivare
 • Requires grooming daily
 • Rasă hipoalergenică
 • Câine comunicativ și vocal
 • Câine de pază. Latră și alertează
 • Se înțelege grozav cu alte animale
 • Câine perfect pentru familie

Origine

Se crede că rasa de câini Shih Tzu își are originea în Tibet, unde câinii trăiau în temple și erau ocazional oferiți drept cadou împăraților chinezi. Odată ajuns în China, câinele Shih Tzu a fost încrucișat cu Pekinezul, pentru a se obține rasa pe care o cunoaștem azi. În Europa au fost recunoscuți abia în 1949.

Personalitate

Shih Tzu este un câine afectuos, jucăuș și inteligent. Ca rasă, pot fi foarte independenți și precauți cu străinii. Le place să se joace și să-i bucure pe ceilalți, însă pot fi încăpățânați uneori și pot da impresia că unele sarcini nu sunt de nasul lor. Cu răbdare și perseverență, pot deveni destul de ascultători.

Sănătate

Similar altor rase, câinele Shih Tzu poate suferi de anumite boli ereditare ale ochilor și de dislocarea temporară a rotulelor. Sunt de asemenea mai predispuși la infecții ale urechii, hernie de disc și probleme respiratorii.

Exerciții

Shih Tzu are nevoie de mișcare, dar este fericit și dacă stă acasă și se joacă. Se mulțumesc cu plimbări scurte și ar prefera trei ieșiri de câte 20 de minute unei plimbări de o oră.

Nutriție

Câinii de talie mică au un metabolism rapid, ceea ce înseamnă că ard caloriile foarte repede, deși stomacul lor mic le impune să mănânce puțin și des. Mâncărurile pentru rasele mici sunt create special pentru a conține nivelurile adecvate de nutrienți cheie și au dimensiuni mai mici ale bolului alimentar pentru a se potrivi gurii lor mici. Aceasta încurajează de asemenea mestecatul și îmbunătățește digestia.

Îngrijire

Blana unui Shih Tzu este lungă, moale și deasă, cu un strat inferior abundent, și are nevoie de multă îngrijire zilnică pentru a se păstra în cea mai bună stare. Au nevoie, de asemenea, de băi frecvente, uneori chiar și o dată pe săptămână și trebuie să fie uscați complet. Părul care crește în exterior pe marginea nasului este adesea legat într-un nod în vârful capului. Trebuie să fie spălați zilnic pe față, deoarece le poate rămâne mâncare în păr. Dacă blana crește prea mult, aceasta poate fi tunsă scurt. Un îngrijitor sau crescătorul este probabil cea mai potrivită persoană să îți spună cum se face acest lucru.

Cele mai bune rase de câini pentru copii

Deși majoritatea câinilor sunt considerați în mod tradițional că au un comportament frumos față de copii, toți câinii și copiii trebuie învățați să se înțeleagă și să se respecte reciproc, pentru a fi în siguranță împreună. Chiar și așa, câinii și copiii mici nu ar trebui să fie lăsați singuri împreună, iar adulții ar trebui să supravegheze toate interacțiunile dintre ei

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

Toți câinii au personalitatea lor, însă unele instincte și comportamente sunt moștenite. Folosește selectorul de rase și află ce rase de câini se potrivesc cel mai bine cu preferințele și stilul tău de viață. Dacă tu și câinele aveți lucruri în comun, cresc șansele unei vieți fericite și împlinite împreună.

Ce să mai iei în calcul

Adopție

Adopția unui câine de la un adăpost sau o organizație neguvernamentală îți poate aduce incredibil de multă împlinire. Deseori, înseamnă că îi oferi o a doua șansă la viață. Sunt mulți câini în căutarea unei case primitoare. Centrele recunoscute vor acorda multă atenție potrivirii dintre oameni și câini. Personalul învață tot ce poate despre câini și vor vrea să afle și lucruri despe tine, familia ta și stilul de viață, înainte de a-ți recomanda vreun câine. De asemenea, vor fi încântați să îți ofere sfaturi și să îți răspundă la orice eventuale întrebări înainte sau după adopție.

Alegerea unui crescător bun

Dacă te-ai hotărât să alegi un câine cu pedigree, atunci asigură-te că apelezi la un crescător cu reputație bună. Principalul avantaj în cumpărarea unui câine de rasă este că vei ști destul de bine cum va arăta și în ce fel i se va contura personalitatea. Contactează-ți veterinarul pentru mai multe informații despre bolile infecțioase, predispozițiile genetice și nevoile de îngrijire, pentru a fi complet pregătit atunci când întâmpini un câine la tine acasă.

Întâmpinarea câinelui acasă

Când ești pe cale să aduci un pui de câine sau un câine adult pentru prima oară, e normal ca toți ai casei să fie plini de entuziasm. Te-ar putea ajuta ceva care să te distragă, așa că e un moment perfect să te ocupi de câteva pregătiri pentru marea sosire.