OpenOpen

Shih Tzu

Shih Tzu

Shih Tzu este un câine mic, îndesat, cu blană lungă, care poate avea o mulțime de culori (a se vedea standardul rasei pentru detalii). Au un mers oarecum arogant, cu coada purtată curbată pe spate. Un Shih Tzu adult nu ar trebui să aibă mai mult de 27 de centimetri în înălțime, iar greutatea ideală este de 4,5 - 7,5 kilograme.

Shih Tzu
  • Mărime : Mic
  • Îngrijire : Zilnic
Shih Tzu
  • Blană : Mediu/lung
  • Năpârlire : Nu există
  • Gălăgie : Nu foarte zgomotos
  • Alergii : Da
  • Grup : Utilitar
Shih Tzu
  • Singur : Mai puțin de 1 oră
  • Alte animale : Mare
  • Pază : Scăzut

Origine

Se crede că rasa de câini Shih Tzu își are originea în Tibet, unde câinii trăiau în temple și erau ocazional oferiți drept cadou împăraților chinezi. Odată ajuns în China, câinele Shih Tzu a fost încrucișat cu Pekinezul, pentru a se obține rasa pe care o cunoaștem azi. În Europa au fost recunoscuți abia în 1949.

Personalitate

Shih Tzu este un câine afectuos, jucăuș și inteligent. Ca rasă, pot fi foarte independenți și precauți cu străinii. Le place să se joace și să-i bucure pe ceilalți, însă pot fi încăpățânați uneori și pot da impresia că unele sarcini nu sunt de nasul lor. Cu răbdare și perseverență, pot deveni destul de ascultători.

Sănătate

Similar altor rase, câinele Shih Tzu poate suferi de anumite boli ereditare ale ochilor și de dislocarea temporară a rotulelor. Sunt de asemenea mai predispuși la infecții ale urechii, hernie de disc și probleme respiratorii.

Exerciții

Shih Tzu are nevoie de mișcare, dar este fericit și dacă stă acasă și se joacă. Se mulțumesc cu plimbări scurte și ar prefera trei ieșiri de câte 20 de minute unei plimbări de o oră.

Nutriție

Câinii de talie mică au un metabolism rapid, ceea ce înseamnă că ard caloriile foarte repede, deși stomacul lor mic le impune să mănânce puțin și des. Mâncărurile pentru rasele mici sunt create special pentru a conține nivelurile adecvate de nutrienți cheie și au dimensiuni mai mici ale bolului alimentar pentru a se potrivi gurii lor mici. Aceasta încurajează de asemenea mestecatul și îmbunătățește digestia.

Îngrijire

Blana unui Shih Tzu este lungă, moale și deasă, cu un strat inferior abundent, și are nevoie de multă îngrijire zilnică pentru a se păstra în cea mai bună stare. Au nevoie, de asemenea, de băi frecvente, uneori chiar și o dată pe săptămână și trebuie să fie uscați complet. Părul care crește în exterior pe marginea nasului este adesea legat într-un nod în vârful capului. Trebuie să fie spălați zilnic pe față, deoarece le poate rămâne mâncare în păr. Dacă blana crește prea mult, aceasta poate fi tunsă scurt. Un îngrijitor sau crescătorul este probabil cea mai potrivită persoană să îți spună cum se face acest lucru.