Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pentru ei, toată pasiunea noastră
Logo Friskies
Deparazitarea la pisici: Când și cum se realizează?

Deparazitarea la pisici și pui de pisică: Când și cum se realizează pentru combaterea puricilor și paraziților

10 minute de citit
Logo Friskies
Sponsorizat de Friskies Cat

Cu siguranță vrei ca pisica ta să fie sănătoasă și jucăușă pe parcursul întregii vieți, la adăpost de acțiunea patologică a paraziților interni și externi. Tocmai de aceea, deparazitarea este o acțiune pe care medicii veterinari o recomandă periodic.

Îți spunem în acest articol care sunt cei mai importanți paraziți interni și externi, care sunt simptomele, cum poți trata pisica și cum o poți proteja mai bine.

Principalii paraziți ce cauzează probleme de sănătate

Deparazitarea la pisici: Când și cum se realizează?

Paraziți interni

Trebuie spus de la bun început că puii de pisică sunt mai expuși la paraziți interni, pentru că sistemul lor imunitar nu este dezvoltat, așa cum se întâmplă la pisicile mature. Acest lucru nu înseamnă însă că pisicile mature nu pot avea de suferit de pe urma paraziților interni.

Există 2 tipuri de paraziți interni cel mai des întâlniți la pisici:

Protozoare

Protozoarele sunt organisme unicelulare. Acestea pot provoca diaree puternică, dar și digestie incompletă, afectând în acest fel starea de bine a pisicii, pentru că aceasta poate suferi de deshidratare și pierdere în greutate. Sunt 2 tipuri de protozoare care se manifestă cel mai des:

 • giardia: sunt protozoare microscopice care se fixează pe mucoasa intestinului subțire. Acest parazit intestinal se întâlnește mai ales la pisicile care trăiesc libere. Giardia are o formă activă care trăiește în intestinul animalului. Forma inactivă a parazitului trăiește în mediu, fiind acoperită cu o carcasă. Dacă pisica înghite această carcasă, ingerează parazitul.
  Simptomele pisicii infestate cu giardia sunt: vomă și diaree. Nu există un tratament special pentru acest parazit intestinal. Se poate trata cu antibiotice puternice, dar trebuie avut grijă la efectele adverse ale acestora.
 • coccidia: aceștia sunt paraziți care se dezvoltă și sunt foarte rezistenți în anumite medii, mai ales la umiditate. Cea mai răspândită formă este isospora, care poate duce la dezvoltarea unor forme grave de enterită acută, mai ales la puii de pisică, în primele luni de viață. Există însă și alte forme de coccidia - toxoplasma, de exemplu. Pisicile găzduiesc formele intestinale ale acestui parazit.

De unde se infestează o pisică cu protozoare

Pisica se poate infesta cu protozoare în următoarele situații:

 • dacă înghite o formă infestată a parazitului;
 • dacă își toaletează blana contaminată cu materii fecale în care se află parazitul;
 • dacă folosește o litieră murdară și infestată cu paraziți.

Viermi

Viermii fac parte tot din categoria paraziților interni. Există câteva categorii foarte întâlnite de viermi intestinali care pun în pericol serios sănătatea pisicii tale. Paraziții intestinali reprezintă o problemă serioasă pentru pisică și trebuie tratată ca atare. Paraziții intestinali pot fi luați de la mamă înainte de naștere, din mediu, acolo unde se găsesc ouă ale paraziților, sau de la puricii care transmit larvele în sângele pisicii. Căile de intrare ale viermilor și ai puricilor de pisici în organismul felinei sunt, așadar, multiple.
Cele mai întâlnite tipuri de paraziți intestinali sunt:

Viermi inelați (rotunzi)

Viermii inelați au între 5-10 cm și pot fi eliminați din organismul pisicii fie prin vomă, fie prin scaun. Pisicile pot ingera acești paraziți:

 • când își toaletează blana;
 • când intră în contact cu larvele viermilor care se află în pământ;
 • dacă vânează șoareci sau păsări care sunt purtătoare ale ouălor acestor paraziți;
 • se mai poate întâmpla ca puiul de pisică să se nască cu paraziți intestinali preluați de la mamă. Acesta este motivul pentru care se recomandă ca imediat după naștere să fie făcut un control și un set de analize la un cabinet veterinar.
Viermi lați

Viermii lați pot avea până la 30 cm lungime, dacă este vorba despre Taenia taeniformis. Prin fecale se pot elimina părți din acești viermi. Pot fi identificați sub forma unor boabe de orez în jurul culcușului pisicii. Mai există un tip de vierme lat, mai scurt însă, de 3-6 cm (Echinococcus multiocularis).

Viermi cu cârlig și viermi bici

Viermii cu cârlig și viermii bici sunt alte tipuri de viermi intestinali. Aceștia se transmit mai ales prin lingere și necesită produse antiparazitare speciale, care se administrează cu recomandarea medicului veterinar. Și acești paraziți afectează sănătatea pisicii tale. Pot provoca tulburări digestive (diaree, balonări, vomă, dureri abdominale), afectează sistemul imunitar al pisicii, mai ales dacă este vorba despre pui de pisică, pot duce la întârzieri în creșterea puiului, blana poate fi lipsită de strălucire, iar în timp se pot instala forme severe de anemie.

De unde se infestează o pisică cu viermi intestinali

Nu există o singură modalitate de infestare cu viermi intestinali, ci mai multe, și diferă de la caz la caz. De cele mai multe ori pisica se infestează cu viermi:

 • dacă se află în contact cu ouăle sau cu materiile fecale ale unei alte pisici care este infestată cu acești paraziți;
 • când își toaletează blana prin lins, în special în zona anală;
 • dacă vânează rozătoare (se pot infesta cu larvele de viermi care trăiesc în țesutul animalelor);
 • puii de pisică se pot infesta cu viermi chiar de la mama lor. Larvele trec de la mamă, prin lapte, direct la pui. Numai că viermii pot fi mult mai periculoși pentru pui, pentru că aceștia nu au sistemul imunitar foarte dezvoltat.

Important de reținut!

 • În cazurile grave de îmbolnăviri cu paraziți intestinali, pisicile pot dezvolta afecțiuni grave ale ficatului și plămânilor, mai ales dacă nu sunt tratate la timp și corespunzător. Numai medicul veterinar poate decide dacă pisica are nevoie de un tratament împotriva paraziților intestinali. Medicul poate face acest lucru foarte simplu, în urma unui examen coproparazitologic (este o analiză simplă, de scaun).
 • Deparazitarea internă reprezintă o acțiune esențială pentru asigurarea sănătății pisicii tale. În plus, asigură și igiena întregii familii. Nu uita că anumite boli care au drept cauză viermii intestinali sunt transmisibile și la om. Este esențial, așadar, să respecți calendarul vaccinărilor și deparazitarea internă, pentru că numai în acest fel pisica ta va fi cu adevărat protejată.
 • Mai bine de 75% dintre puii de pisică sunt infestați cu viermi intestinali, tocmai de aceea trebuie duși la medic pentru a fi consultați, eventual deparazitați.

Paraziți externi

Deparazitarea la pisici: Când și cum se realizează?

Paraziții externi se mai numesc și ectoparaziți. Aceștia afectează sănătatea pisicilor indiferent de rasa, vârsta sau chiar mediul în care acestea trăiesc. Iată care sunt cei mai frecvenți paraziți externi ai pisicilor:

 • căpușele: pisicile sunt mai puțin predispuse la contactul cu căpușele, mai ales cele care stau în casă. La pisicile care obișnuiesc să iasă afară, riscul este mult mai mare. Căpușele la pisici sunt paraziți externi care afectează sănătatea acestora. Pot transmite unele boli, dintre care unele sunt incurabile (paralizia). De asemenea, pot transmite boli și oamenilor.
 • puricii: în general, primăvara și vara sunt sezoanele în care riscul infestării cu purici pisici este mai mare, mai ales dacă felina ta este o pisică ce obișnuiește să iasă în fiecare zi din casă. Dacă te preocupă riscul transmiterii puricilor de la pisici la om, trebuie să știi că deși nu este complet imposibil, se întâmplă foarte rar ca oamenii să ia purici de la pisici prin contact direct. 
 • acarienii: pot fi acarieni de ureche (provoacă iritații la nivelul urechii) sau acarieni sarcoptici (afectează pisicile indiferent de vârstă, rasă sau sezon). Acarienii sunt greu de depistat fără un control de specialitate.

Bolile transmise pisicilor de către paraziții externi

Dacă paraziții externi nu sunt tratați adecvat cât mai repede, aceștia pot provoca pisicilor boli precum:

 • boala Lyme: se pot infesta printr-o simplă mușcătură de căpușă. Simptomele acestei boli sunt: febră, oboseală, apatie, pierderea poftei de mâncare. Dacă nu este tratată, pisica poate fi afectată la nivelul rinichilor și inimii.
 • citozonoza: interesant este că această boală este provocată de virusul Cytauxzoon felix. Acesta este un virus purtat de pisicile sălbatice. Virusul poate fi transmis și pisicilor domestice prin mușcătură de pisică. Boala se numește citozonoza și poate fi fatală dacă nu este tratată la timp.
 • diverse afecțiuni alergice cutanate: pișcăturile puricilor se pot manifesta alergic la nivelul pielii pisicii. De asemenea, mușcătura de căpușă poate duce la leziuni serioase. Dacă pisica se scarpină, leziunea poate deveni o umflătură care se poate infecta.

Deparazitarea internă la pisici

Deparazitarea la pisici: Când și cum se realizează?

Cum îți dai seama că pisica ta are paraziți intestinali?

Îți dai seama dacă pisica ta are paraziți după simptomele pe care le manifestă.

Simptomele pisicilor care sunt infestate cu protozoare

Cele mai întâlnite simptome sunt:

 • diaree;
 • scaun cu sânge;
 • umflarea și înroșirea zonei anale;
 • prezența mucusului în materiile fecale.

Simptomele pisicilor care au paraziți intestinali

Nu te aștepta să vezi simptome evidente de paraziți intestinali la pisica ta, de aceea este recomandat să-i faci analize regulate. Dacă este o pisică tânără, aceasta poate manifesta simptome precum:

 • pierdere în greutate;
 • vărsături;
 • diaree;
 • lipsa poftei de mâncare sau apetit crescut;
 • mucoase palide;
 • abdomen destins;
 • letargie;
 • prezența viermilor în fecale sau în jurul anusului;
 • scaun cu sânge.

Cum se realizează deparazitarea internă?

Deparazitarea internă se face la vârsta de 14 zile și se repetă la fiecare 14 zile de 2-3 ori. Mai departe, deparazitarea internă se face de cel puțin 2 ori pe an. Se recomandă ca deparazitarea să fie făcută de medicul veterinar. Acesta este cel mai în măsură să recomande modalități de deparazitare de rutină pentru pisică. Medicul face aceste recomandări în baza stilului de viață al pisicii, de accesul ei în exterior și de contactul acesteia cu alte pisici. În mod normal, pisicii ar trebui să i se administreze tratamente regulate de deparazitare în timpul programului inițial de vaccinare.

Trebuie să fii în special atent dacă este vorba de un pui de pisică, fiindcă acesta nu are sistemul imunitar complet dezvoltat la naștere. De aceea, trebuie să vorbești cu medicul veterinar și trebuie să stabilești împreună cu acesta care este cea mai bună schemă de vaccinare pentru puii de pisică și cum poți administra un tratament pentru paraziții interni, dacă este cazul.

Ce se întâmplă după deparazitarea internă a pisicii?

După deparazitarea internă a pisicii, aceasta ar trebui să se manifeste la fel ca atunci când este sănătoasă. Ar trebui să fie jucăușă, să se alimenteze ca de obicei și să nu fie letargică. De fapt, ar trebui ca simptomele de infestare să dispară complet.

Deparazitarea externă la pisici

Cum identifici paraziții externi la pisici?

Paraziții externi pot fi identificați în funcție de simptomele pisicii, astfel:

Simptomele infestării pisicii cu căpușe

 • scărpinat excesiv;
 • iritații la nivelul pielii, acolo unde au fost mușcăturile de căpușă;
 • anemie (dacă este o formă severă de infestare);
 • letargie.

Simptomele infestării pisicii cu purici

 • scărpinat excesiv;
 • neliniște;
 • piele înroșită;
 • iritații pe piele (urechi, coadă);
 • excremente de purici pe pielea pisicii.

Simptomele infestării pisicii cu acarieni

 • scuturarea capului în mod frecvent;
 • scărpinatul excesiv al urechilor, până la sânge;
 • eliminarea unor secreții închise la culoare din ureche;
 • apariția unor cruste;
 • erupții cutanate.

Cum se realizează deparazitarea externă la pisici?

Deparazitarea externă pentru puii de pisică se poate face numai în caz de urgență și numai cu produse specializate pentru puii de pisică (îngrijirea acestora necesită atenție). Trebuie să știi că până la 7-8 săptămâni, puii sunt protejați de anticorpii de la mamă. După această vârstă, ei trebuie vaccinați. Medicul veterinar este cel care stabilește programul de vaccinare, în funcție de reglementările legislative, contextul epidemiologic și starea de sănătate a pisicii. Vaccinarea este precedată de administrarea unui deparazitant intern.

Trebuie să știi că pisica ta este în pericol chiar dacă iese foarte rar din casă. Trebuie să te asiguri că pisica primește cele mai bune tratamente antiparazitare externe. Există mai multe soluții împotriva paraziților externi. Acestea se pot folosi și pentru a preveni o eventuală infestare a pisicii:

 • șampoane antiparazitare pentru pisici: acestea sunt eficiente mai ales pentru a calma pielea pisicii în cazul iritațiilor sau al mâncărimilor provocate de mușcăturile de purici și de căpușe. Trebuie să știi că șampoanele antiparazitare nu sunt eficiente pentru a îndepărta și ouăle de paraziți externi.
 • pudră antiparazitară: se aplică pe blană și pe piele. Poate fi o soluție atunci când pisicii nu-i place apa.
 • spray antiparazitar pentru pisici: sunt eficiente până la o lună și au o acțiune rapidă. Trebuie să fii atent la reacția pisicii, pentru că unele se sperie și pot ataca. Nu conține substanțe toxice, dar dacă pisica se linge excesiv după ce este aplicat spray-ul, poate voma.
 • zgarda antiparazitară: este considerată cea mai bună soluție pentru pisicile domestice. Trebuie să știi că zgarda antiparazitară nu are un efect foarte puternic.
 • pipeta antiparazitară: soluția antiparazitară poate fi aplicată pe pielea pisicii direct, cu ajutorul unei pipete. Eficiența este de până la 4 săptămâni. Se aplică câteva picături în zona gâtului.

Cum poate fi prevenită infectarea cu paraziți a pisicii tale?

Deparazitarea la pisici: Când și cum se realizează?

Prevenția infectării cu paraziți, la pisică, este destul de dificilă, din mai multe motive. Dacă este vorba de paraziți interni, puiul de pisică îi poate lua de la mamă sau din mediul înconjurător (alte pisici sau animale). Dacă este vorba de paraziți externi, îi poate lua, de asemenea, din exterior, din iarbă sau din praf. Este greu spre imposibil să poată fi prevenită infestarea.

Tocmai de aceea, trebuie să mergi cu pisica la medicul veterinar pentru a preveni orice infestare cu paraziți interni sau externi. Fii atent la manifestările pisicii tale și de asemenea, foarte important, respectă regulile de alimentație potrivite pentru pisica ta:

 • deshidratarea poate deveni un pericol, mai ales în cazul în care pisica are o suferință. Vei observa dacă pisica este deshidratată, fiindcă urina este foarte concentrată și mai redusă cantitativ.
 • puii trebuie să primească o alimentație variată, în funcție de vârsta acestora.
 • pisica mănâncă puțin și des, ziua și noaptea, și preferă alimentația diversificată.
 • pisica este un animal carnivor, prin urmare consumă proteine de origine animală: carne de pui, pește, vită, smântână, ou, lapte.
 • consumă fibre: cereale și legume.
 • hrana pentru pisici care se găsește în comerț este variată, echilibrată și asigură nevoile nutriționale ale pisicii tale.
 • asigură-te că știi care sunt alimentele dăunătoare pentru pisica ta.
 • învață să ai grijă de igiena pisicii tale.

Dacă ai pisică, există o singură regulă esențială de care trebuie să ții seama: asigură-te întotdeauna că știi cum se simte pisica, cunoști riscurile și ai un medic veterinar la care poți să apelezi preventiv în cazul în ai observat anumite simptome. Vrei să ai lângă tine o pisică jucăușă și sănătoasă. Asigură-i o alimentație și o hidratare corecte și bucură-te de ea.

★ Tu știi cum se realizează deparazitarea internă și externă la pisici? Citește ghidul nostru și află tot ce trebuie să știi despre deparazitarea pisicilor.

Articole asemănătoare

Friskies Cat