Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pentru ei, toată pasiunea noastră
PPVD logo
Blană lucioasă
Boli de piele la pisici

Boli de piele la pisici - la ce să fim atenți

6 minute de citit
PPVD logo
Sponsorizat de Pro Plan Vet Diets

Pielea pisicii tale este în general, un bun indicator al stării sale de sănătate. Ar trebui să fie de culoare roz sau neagră (în funcție de rasă), iar blana mătăsoasă și strălucitoare.

Fii atent/ă la cruste, mâncărimi, descuamări, pete albe sau negre, pete de chelie și zone inflamate, deoarece, de obicei, pot fi un semn că ceva nu este în regulă. De exemplu, petele mici și negre pot fi cauzate de purici, în timp ce blana lipsită de strălucire poate indica o afecțiune mai gravă. Rănile și crustele, de exemplu, pot fi semnele unei boli de piele.  Fii atent/ă și la pielea din jurul urechilor, deoarece orice secreție maronie sau roșeață trebuie sesizate medicului veterinar.

Pentru a primi tratamentul necesar la timp, este foarte important să știi să identifici primele simptome.

 

Pielea uscată la pisici

Pielea uscată nu este de obicei o problemă gravă de sănătate pentru pisici, cu excepția cazului în care se scarpină continuu. Temperatura ambiantă poate avea un impact negativ – căldura din timpul iernii putând provoca uscăciune și mâncărimi. Dacă observi acest lucru, poți lua în calcul instalarea unui umidificator.

 

Paraziți comuni ai pielii pisicii

Printre paraziții externi, comuni la pisici se numără puricii, căpușele și acarienii. Aceștia pot provoca mâncărimi, inflamații și leziuni, precum și căderea părului. În unele cazuri mai grave, o infestare cu purici poate cauza anemie în rândul puilor de pisică, fiind extrem de periculoși pentru dezvoltarea lor. 

Există și o alergie specifică la purici, cunoscută și sub numele de dermatită alergică (FAD - a se consulta mai jos pentru mai multe informații). Cele mai multe afecțiuni provocate de paraziții externi pot fi tratate rapid, deși, în unele cazuri poate fi nevoie de un tratament pe termen lung. Citește mai multe informații utile și despre deparazitarea la pisici și puii de pisică

 

Identificarea puricilor de pisică

Se știe că pisicile se spală foarte bine singure, de aceea, mulți stăpâni rămân uimiți când află că au purici. Aceștia sunt sursa multor probleme dermatologice și cele mai evidente semne sunt scărpinarea sau spălarea excesivă și, în unele cazuri, chelirea în anumite zone.

Puricii de pisică sunt maro închis și au o lungime de aproximativ 1-2 mm. De obicei, fie îi vei observa în timpul pieptănatului (cu un pieptene cu dinți fini), fie vei observa niște pete foarte mici, de culoare neagră.

Tratarea puricilor la pisici

Consultă medicul veterinar dacă bănuiești că pisica ta are purici - acesta îți va putea recomanda cel mai potrivit tratament. Puricii de pisică sunt niște creaturi mici și rezistente, așa că este necesar un tratament local, dar și igienizarea locuinței (spălarea lenjeriei de pat, a huselor de perne și a hainelor la temperaturi ridicate). 

După ce ai scăpat de ei, asigură-te că folosești un tratament preventiv pe tot parcursul anului, deoarece umiditatea crescută din timpul verii și căldura din timpul iernii creează condițiile propice pentru apariția lor.

 

Puricii de pisică și dermatita alergică la purici (FAD)

Puricii pot fi foarte inconfortabili pentru animalul tău de companie și pot cauza boli dermatologice supărătoare. Cel mai des întâlnit purice este puricele de pisică, dar rudele lor, puricii de iepure și de arici pot, de asemenea, cauza neplăceri. Uneori, pisicile pot deveni sensibile la saliva de purici și dezvoltă o alergie la mușcăturile acestora, cunoscută sub numele de dermatită alergică la purici (FAD).

FAD poate lua diferite forme, deși de obicei se manifestă prin iritație, prurit, scărpinare excesivă, pierderea părului și apariția unor mici cruste pe piele (dermatită miliară).

Pisicile cu FAD au pielea extrem de sensibilă, ceea ce înseamnă că un singur purice poate declanșa un real disconfort.

Pentru mai multe informații referitoare la identificarea puricilor și opțiunile de tratament, citește articolul dedicat puricilor de pisică.

 

Alergiile cutanate la feline ca boli de piele la pisici

Asemenea oamenilor, și pisicile pot dezvolta o reacție alergică la tot felul de lucruri. O reacție alergică provoacă un răspuns în sistemul imunitar și eliberarea de anticorpi, de cele mai multe ori fiind urmată de inflamații, mâncărimi și alte afecțiuni la nivelul pielii.

Printre alergenii comuni la pisici se numără:

  • Alergenii inhalați: mucegai, polen și praf
  • Puricii
  • Dermatită de contact, cauzată de substanțele iritante care intră în contact cu pielea pisicii. Printre acestea se numără săpunurile și parfumurile, spray-urile de uz casnic sau pentru flori, substanțele chimice, penele, lâna și chiar unele gulere pentru purici
  • Anumite tipuri de alimente

 

Căderea părului (alopecie) la pisici

Pisicile năpârlesc pe tot parcursul anului, dar au tendința de a lăsa mai mult păr vara și toamna, așa că îți recomandăm să le periezi în mod regulat și să investești într-un aspirator bun.

Cu toate acestea, dacă observi că pisica ta pierde mai mult păr decât de obicei, este posibil să sufere de alopecie (chelire). Această boală poate fi cauzată de îngrijirea excesivă - provocată de infecții, cum ar fi dermatofitoza (o infecție fungică), de paraziți comuni, cum ar fi puricii, căpușele și acarienii, sau de anumite probleme hormonale. 

Excesul de toaletare poate fi cauzat și de anxietate, destul de des întâlnită la pisici. La rândul său, excesul de toaletare determină ingerarea unei cantități mari de păr ce poate conduce la formarea ghemotoacelor de păr. 

Starea generală de sănătate precară și nutriția sunt de multe ori cauzele problemelor dermatologice la pisici, cu toate că și fătarea sau bolile pisicilor pot fi de vină.

 

Tratarea alopeciei la pisici

Înainte ca medicul veterinar să îți poată recomanda un tratament împotriva căderii părului, va trebui să identifice cauza, dar și alte potențiale boli de piele. Puricii sunt o cauză frecventă a mâncărimilor, care, la rândul lor, pot duce la căderea părului, așa că medicul veterinar îți poate recomanda în primă etapă un tratament extern (pe care ar trebui să îl aplici constant).

Medicul veterinar poate, de asemenea, să ia mostre de păr sau de piele, pentru a verifica prezența paraziților externi sau mostre de sânge pentru mai multe investigații. În unele cazuri, acesta poate efectua un test de alergie sau preleva o probă de piele de dimensiuni mai mari, sub anestezie.

În cazul în care medicul veterinar nu poate determina cauza alopeciei sau pisica nu răspunde la tratament, acesta te poate trimite la un medic specializat pentru investigații amănunțite. Dacă este o reacție la stres, atunci va trebui să identifici sursa acestei tulburări de comportament sau să apelezi la un specialist. 

Unele boli de piele care determină căderea părului, cum ar fi dermatofitoza, pot fi transmise și la om, deși se întâmplă destul de rar. Cu toate acestea, o vizită la medicul veterinar este întotdeauna o idee bună pentru a te menține atât pe tine, cât și pe pisica ta, fericiți și sănătoși.

 

Îngrijirea pielii pisicii tale pe timpul verii

Pisicile au urechile și nasul sensibile, iar vara pot fi susceptibile la arsuri. Pisicile cu blana albă, în special, sunt mai predispuse la arsuri provocate de soare, așa că protejează-le aplicând o cantitate mică de cremă de protecție solară pe zonele expuse.

Urmează toate aceste sfaturi pentru a avea grijă de pielea pisicii tale și a te bucura mai mult timp de buna dispoziție a acesteia. Pentru mai multe informații utile, te invităm să descoperi toate articolele de îngrijire profesionistă a pisicilor.