Pentru ei, toată pasiunea noastră
Pro Plan logo
Vaccinarea pisicilor și a puilor de pisică: tot ce trebuie să știi

Vaccinarea pisicilor și a puilor de pisică: tot ce trebuie să știi

5 minute de citit
Pro Plan logo
Sponsorizat de Pro Plan

În calitate de stăpân responsabil, este important să fii la curent cu vaccinarea la pisici. Fie că e vorba de vaccinarea pisicii sau a puilor de pisică, aceasta e importantă pentru a-i proteja de o serie de boli. În cele ce urmează, îți vom oferi mai multe informații despre ce înseamnă vaccinarea pisicilor sau a puilor de pisică, când trebuie făcută, ce tipuri de vaccinuri se fac la pisici, când anume și la ce să te aștepți.  

Vaccinarea pisicilor este vitală pentru a le proteja împotriva bolilor comune și pentru a le menține sănătoase. În plus, dacă dorești să călătorești în afara țării cu pisica sau cu puiul tău de pisică, vaccinarea este obligatorie. De asemenea, dacă ești nevoit să lași pisica într-o cazare cu regim hotelier pentru animale, vaccinul reprezintă o condiție obligatorie pentru a fi acceptată. 

Vaccinurile pentru pisici pot fi împărțite în două categorii diferite: cele de bază și cele secundare (auxiliare).

Vaccinurile de bază sunt recomandate pentru toți puii de pisică, în timp ce vaccinurile secundare sunt administrate în funcție de riscul pe care îl prezintă fiecare pisică în dezvoltarea anumitor afecțiuni. Discută cu medicul veterinar și află care este cea mai potrivită schemă de vaccinare a pisicii.
 

Cum funcționează vaccinarea pisicilor?


Scopul primului vaccin la pisici este imunizarea lor împotriva dezvoltării anumitor afecțiuni și infecții. Vaccinurile vor ajuta sistemul imunitar al pisicii să recunoască anumite virusuri și să acționeze rapid pentru a lupta împotriva infecției, înainte ca boala să se instaleze.


Avantajele vaccinării pisicilor


Vaccinurile de bază sunt cele recomandate pentru toate pisicile. Acestea sunt create pentru a-ți proteja animalul de companie de anumite afecțiuni foarte grave, precum giardia. Prin urmare, pentru a evita apariția bolilor comune, vaccinarea pisicilor e recomandată cât mai curând posibil. 
Prin vaccinarea împotriva bolilor frecvente, contribui, de asemenea, la protejarea altor pisici care trăiesc în același spațiu, ajutând la stabilirea unei „imunizări în masă”. Cu cât există mai multe pisici vaccinate, cu atât riscul de răspândire al virușilor se micșorează. În caz contrar, virușii se pot răspândi necontrolat, devenind un pericol pentru toate pisicile ce trăiesc într-un spațiu comun. 

 

Vaccinurile pentru pisici și puii de pisică îi protejează împotriva următorilor viruși:

Virusul panleucopeniei feline (enterita infecțioasă felină sau parvoviroza pisicilor)

Acesta este un virus extrem de contagios și poate fi adesea fatal, în special în cazul puilor de pisică. Cele mai frecvente simptome sunt vărsăturile, diareea, febra, deshidratarea (aceasta apare chiar dacă pisica bea apă), pierderea poftei de mâncare și, mai rar, stări de nervozitate asociate leziunilor cerebrale.

Calicivirusul felin

Acest virus cauzează gripa pisicii și poate fi depistat după următoarele simptome: strănut, secreții nazale, ulcerații bucale și salivație excesivă. Pisicile infectate pot refuza hrana și pot avea febră.

Herpesvirus felin (rinotraheita pisicilor)

Acest virus provoacă, de asemenea, gripa la pisici, manifestându-se cu febră, strănut, secreții nazale, precum și ulcerații la nivelul ochilor. Infecția cronică poate duce la boli nazale.
 

Care sunt vaccinurile auxiliare pentru pisici?

Pisica ta are nevoie de vaccinări complementare dacă, dintr-un anumit motiv, este deosebit de expusă riscului de infecție și are nevoie de protecție suplimentară. În România, în această categorie se pot afla pisicile care trăiesc la curte și care intră în contact cu alte pisici din exterior. 

 

Alte motive pot fi, de exemplu, dacă te gândești să dai pisica la montă sau dacă intenționezi să călătorești cu aceasta în străinătate. 

Virusul leucemiei feline (FeLV)

FeLV se răspândește prin contact direct și poate provoca cancer, anemie, vărsături și diaree. În general, acest vaccin este recomandat a fi efectuat, alături de vaccinurile de bază, pentru pisicile care au acces în mediul extern sau care intră în contact cu pisici care ies afară.


Rabie
 
Ce vaccin e obligatoriu pentru pisici si pentru puii de pisică?

Vaccinul antirabic la pisici este obligatoriu a fi efectuat înainte de a putea călători în străinătate. Acesta e obligatoriu conform normelor aplicate persoanelor care călătoresc cu animale de companie în interiorul și în afara UE.

Când ar trebui să-mi vaccinez puiul de pisică?

Primul vaccin la pisică se administrează de obicei în perioada primelor luni de viață, însă medicul veterinar e cel care îți poate recomanda o schemă de vaccinare completă. 

Puiul de pisică va fi vaccinat împotriva bolilor grave, imediat ce împlinește vârsta necesară, pentru a fi protejat odată ce crește împotriva diverselor afecțiuni sau infecții. Rapelurile sunt și ele foarte importante, întrucât acestea vor menține pisica protejată pe tot parcursul vieții. 

Puii de pisică vor avea nevoie de două injecții, la un interval de 3-4 săptămâni, începând cu vârsta de aproximativ 2 luni. Înainte de a urma schema de vaccinare, sfătuiește-te cu medicul veterinar, deoarece intervalul de vaccinare poate varia în funcție de vaccinul utilizat și de profilul de risc al animalului tău de companie. După ce puiul de pisică a primit toate vaccinurile, este recomandat să i se administreze doze de rapel la intervale regulate pentru a-i asigura o imunitate puternică pe termen lung. 
 

Ce se întâmplă în timpul unui consult pentru vaccinarea pisicii?

Medicul veterinar examinează și consultă pisica pentru a verifica dacă aceasta nu se confruntă deja cu o infecție. Odată ce medicul veterinar este sigur că pisicii îi poate fi administrat vaccinul, poate începe procedura. Unele vaccinuri sunt combinate într-o singură doză, în timp ce altele necesită doze suplimentare. Zona aleasă pentru vaccin este, de obicei, pielea de pe gât, însă poate să difere de la o pisică la alta.
 

Vaccinarea pisicilor garantează și oferă protecția acestora?

Vaccinurile nu pot preveni complet infectarea, mai ales dacă pisica ta este expusă în mod repetat la un anumit virus sau la o boală. Cu toate acestea, vaccinarea susține organismul pisicii, ajutând-o să facă o formă mai ușoară a bolii, fără complicații. De asemenea, vaccinul previne răspândirea afecțiunii la alte pisici. 

În funcție de vaccin, este posibil să existe o oarecare întârziere a efectului. Așadar, dacă pisica ta trebuie să stea într-o crescătorie de pisici sau dacă dorești să călătorești cu ea în afara țării, asigură-te și informeză-te corespunzător referitor la ce vaccinuri sunt necesare.

 
Pisicile de casă sau de interior au nevoie să fie vaccinate? 

Deși pisicile de interior nu petrec timp în aer liber, ele intră totuși în contact cu mediul extern. Este suficient să uiți ușa deschisă, iar ea se va furișa afară. În plus, alte persoane, pisici sau animale de companie care te vizitează pot fi purtătoare de viruși. Din acest motiv, vaccinarea este necesară chiar și pentru pisicile de casă.
 

Efecte secundare în urma vaccinării pisicii

Pentru majoritatea pisicilor, vaccinurile sunt sigure. Deși este posibil să apară efecte secundare, acestea sunt foarte rare. Vaccinurile sunt din ce în ce mai fiabile și mai sigure, dar este întotdeauna cel mai bine să îți supraveghezi pisica după vizita la veterinar.


Unele dintre efectele secundare ale vaccinării pisicilor care au fost raportate sunt:

  • Umflături localizate

  • Letargie

  • Febră ușoară

  • Apetit scăzut

  • Strănut sau tuse


Atunci când apar, aceste simptome ar trebui să dureze doar câteva zile. Dacă observi că pisica ta se simte rău după vaccin, contactează medicul veterinar pentru sfaturi.

Vaccinurile sunt concepute pentru a-ți ajuta pisica să rămână fericită și sănătoasă - așa că este mai bine să le efectueze cât mai curând posibil. Dacă sănătatea și îngrijirea puilor de pisică sau a pisicii tale sunt importante pentru tine, îți recomandăm să faci o programare pentru a discuta cu medicul veterinar despre schema de vaccinare la pisici. Descoperă aici mai multe informații despre deparazitarea la pisici, despre simptomele și bolile pisicilor și despre modul în care le poți detecta sau preveni din timp.