Pentru ei, toată pasiunea noastră
PPVD logo
Extragerea unei capuse de pe o pisica Birmaneza cu o unealta speciala

Căpușe la pisici: Tot ce trebuie să știi despre acești paraziți

5 minute de citit
PPVD logo
Sponsorizat de Pro Plan Vet Diets

Dacă ai o pisică ce e curioasă și care care adoră să exploreze lumea de afară, este posibil ca la un moment dat să fie mușcată de o căpușă. Află cum să realizezi corect extragerea căpușelor la pisici și să le îndepărtezi corespunzător cu ajutorul acestui ghid. Dacă pisica ta petrece mult timp în aer liber, este foarte probabil să intre în contact cu căpușe. Acești mici paraziți se agață de corpul pisicii tale și se hrănesc cu sângele acesteia, motiv pentru care este esențial să-i identifici și să-i înlături cât mai rapid posibil. Acest lucru nu numai că ajută la evitarea disconfortului pentru pisică, dar și previne transmiterea unor boli infecțioase periculoase.


Dacă ai descoperit o căpușă pe pisica ta, este normal să te întrebi cum să o înlături fără a-i provoca durere și cum să te asiguri că parazitul este complet îndepărtat. Din acest motiv, am pregătit un ghid util care îți va arăta cum să faci acest lucru în siguranță și corect.

 

Tipuri de căpușe la pisici

Există două tipuri diferite de căpușe la care trebuie să fii atent: căpușele tari (căpușe ixodice) și căpușe moi (căpușe argaside). 

1.    Căpușele tari arată adesea ca o sămânță de floarea-soarelui; sunt recunoscute și prin scutul dur aflat chiar în spatele aparatului lor bucal. Căpușele tari sunt tipul de căpușe pe care de obicei le vei găsi pe pisica ta. 
2.    Căpușele moi sunt al doilea grup de căpușe. În loc să arate ca o sămânță, aceste căpușe au aspectul unei stafide. Acest tip de căpușe nu sunt de obicei găsite pe pisici, deoarece se hrănesc de regulă cu alte animale, cum ar fi păsările sau liliecii.

 

Ce sunt căpușele la pisici? 

Căpușele sunt un tip de parazit. Acestea înțeapă pielea pisicii și sug sânge în corpul lor. Căpușele nehrănite sunt mici, au opt picioare și pot fi negre, maro, roșii sau bej, iar după ce se atașează de pisică, se pot umfla până la dimensiunea unei bob de mazăre pe măsură ce se hrănesc cu sânge. 

Căpușele la pisici sunt clasificate ca arahnide în loc de insecte, ceea ce reprezintă o diferență semnificativă între ele și purici. Căpușele pot transmite boli animalelor gazdă, motiv pentru care măsurile de prevenire a lor sunt extrem de importante și necesare atunci când îngrijești o pisică sau alt animal de companie.
 

Cum arată căpușele pe pisici?

Căpușele sunt insecte mici, ovale, cu opt picioare, care seamănă cu păianjenii mici. De obicei, variază în dimensiune de la 1 mm la 1 cm și au un corp alb, însă acesta devine mai mare și mai întunecat pe măsură ce alimentează cu sângele pe care îl sug de la gazdele lor (în cazul de față, de la pisica ta).

Acestea sunt destul de ușor de observat pe pielea pisicii tale și pot provoca o umflătură ușoară (ce uneori poate fi confundată cu o umflătură cauzată de alți factori posibili), motiv pentru care este important să verifici cu regularitate pisica în căutarea semnelor care sugerează prezența unui căpușe.

 

De unde vin căpușele? 

În general, căpușele preferă zonele cu multă vegetație densă, cum ar fi pădurile, pajiștile sau grădinile de la țară, dar sunt întâlnite și în zonele cu cerbi, oi, arici sau iepuri. Pisicile iau căpușe cel mai frecvent în timpul primăverii și al toamnei, dar acești mici paraziți pot fi întâlniți în orice moment al anului.

 

Cum apar aceste căpușe la pisică? 

Căpușele pot ajunge ușor pe pisica ta de la un alt purtător. Dacă îți faci griji cu privire la căpușe în cazul pisicilor, este recomandabil să nu lași mâncarea pisicilor în afara casei, deoarece acest lucru poate atrage alte animale pe teritoriul pisicii tale.

Dacă obișnuiești să te plimbi în afara orașului, în natură sau în pădure, căpușele ar putea să se prindă ușor de hainele tale. Ele se agață deseori de vârfurile crengilor și firele de iarbă și, când treci pe lângă ele, se pot lipi de părul și hainele tale.

Acest lucru înseamnă că și pisicile care stau în casă sunt expuse riscului de a fi infestate de căpușe. De aceea, indiferent dacă pisica ta petrece sau nu timp în aer liber, prevenirea infestării este un aspect important pe care ar trebui să îl ai mereu în vedere.

O altă modalitate prin care pisica ta poate intra în contact cu căpușele este explorând mediul exterior. Căpușele pot supraviețui în mediul exterior chiar și fără a avea nevoie de un animal gazdă. Ele se pot atașa de blana pisicii la fel de ușor precum se pot lipi de hainele tale.

 

Pericolele pe care le prezintă căpușele pentru pisica mea 

Căpușele pot fi o problemă foarte periculoasă pentru pisici. Aceasta se datorează faptului că unele căpușe pot transmite boli atunci când se hrănesc. Unele dintre bolile pe care căpușele le pot transmite sunt babesioza la pisici și "febra Q". Dacă o pisică capătă boală denumită Febra Q, ea poate începe să prezinte următoarele simptome:

 • Febra mare
 •  Anorexie
 • Depresie
 •  Avorturi
 •  În cazuri rare, convulsii (deși acest lucru nu este foarte comun)

O altă boală pe care o pot transmite căpușele este Ehrlichioza. După ce o pisică se infectează cu această boală, poate începe să se manifeste o serie de simptome. Aceste simptome includ pierderea poftei de mâncare, vărsături, diaree, glande umflate, letargie, anorexie, articulații umflate, secreții oculare și multe altele.

 

De ce ai nevoie și cu ce se scoate o capușă la pisică?

 • Ai nevoie de o altă persoană care să mențină pisica calmă și nemișcată.
 • O pereche de mănuși de protecție - acest lucru este important deoarece căpușele pot purta boli care afectează oamenii.
 • Un instrument special pentru îndepărtarea căpușelor. Poți cumpăra unul de la majoritatea magazinelor de animale sau îl poți cere veterinarului tău să îți dea unul. 
 • Șervețele antiseptice prietenoase cu pisicile. 
 • Un recipient mic în care să arunci căpușa.
 • Dezinfectant pentru a curăța instrumentul de îndepărtare a căpușei după utilizare.

 

Extragerea căpușelor la pisici: cum să înlături o căpușă de pe pisică?

Eliminarea unei căpușe de pe pisică poate fi o sarcină delicată, deoarece este foarte important să o îndepărtezi complet, evitând lăsarea bucăților aparatului buccal în piele pisicii tale. fără a lăsa aparatele bucale să rămână înfipte în pielea pisicii tale, altfel s-ar putea produce o infecție. Altfel, există riscul unei infecții. Dacă nu ești sigur cum să procedezi sau întâmpini dificultăți în îndepărtarea căpușei, este recomandat să consulți un medic veterinar. Pisica ta merită cele mai bune îngrijiri!

Ghid pas cu pas pentru îndepărtarea căpușei de pe pisica ta: 

 1.  Pentru a asigura confortul pisicii tale, cere ajutorul unui prieten sau membru al familiei pentru a o calma înainte de a începe îndepărtarea căpușei.
 2. Cu grijă, separă blana în jurul căpușei pentru a o vizualiza mai bine.
 3.  Poziționează cu atenție dispozitivul de îndepărtare a căpușelor aproape de pielea pisicii tale.
 4. Trage și rotește delicat instrumentul pentru a îndepărta căpușa, asigurându-te că nu o strângi.
 5. După ce ai îndepărtat căpușa, verifică dacă partea bucală este încă atașată și plaseaz-o într-un recipient sigur, departe de pisică.
 6. Curăță zona cu un antiseptic potrivit pentru pisici.
 7. Aruncă mănușile și spală-ți bine mâinile.
 8. Dezinfectează instrumentul și asigură-te că este curat pentru utilizarea ulterioară.

Dacă întregul cap al căpușei nu poate fi îndepărtat sau dacă zona pare infectată, este recomandat să consulți un medic veterinar pentru pisica ta. Siguranța și sănătatea ei sunt prioritare!

Cum să ajuți o pisică mușcată de căpușă și să o îndepărtezi fără o pensetă?

Există multe sfaturi populare din bătrâni despre cum să îndepărtezi o căpușă de pe pisică fără un instrument specializat. Cu toate acestea, aceste metode nu sunt recomandate, deoarece ar putea să provoace mai mult rău, fie pentru tine, fie pentru pisica ta.

Unele dintre aceste sfaturi includ arderea căpușei cu un chibrit, ceea ce poate duce la arderea accidentală a blănii pisicii tale sau la ruperea căpușei, crescând astfel riscul de infecție sau expunere la boli grave, cum ar fi boala Lyme. De asemenea, este o idee greșită să încerci să sufoci căpușa cu vaselină sau spirt, deoarece căpușele respiră doar de patru ori pe oră, ceea ce face ca această metodă să fie puțin probabilă să funcționeze.

Niciodată nu este o idee bună să încerci să îndepărtezi o căpușă de pe o pisică fără un instrument specializat adecvat. Dacă nu deții astfel de instrumente, ar trebui fie să le achiziționezi înainte de a începe procedura de îndepărtare, fie să consulți un medic veterinar cu experiență în astfel de situații.

 

Prevenirea mușcăturilor de căpușe pe viitor

Dacă pisica ta petrece mult timp afară sau dacă locuiești într-o zonă cu multă floră și faună sălbatică, este important să o verifici regulat de căpușe, ca parte a rutinei zilnice de îngrijire

Spre seară, când intră în casă, îți recomandăm să faci o verificare atentă a pielii blăniței pisicii, pentru a depista eventualele căpușe, trecându-ți mâinile și degetele de-a lungul corpului. Căpușele se localizează cel mai des în jurul capului, gâtului, urechilor sau picioarelor, așa că te sfătuim să acorzi o atenție deosebită acestor zone.

Există multe soluții pentru deparazitări externe spot-on care sunt adesea combinate cu tratamentul împotriva puricilor, dar protejează și împotriva căpușelor. Aceste produse acționează prin pătrunderea în sistemul circulator al pisicii tale. 

Dacă pisica ta a fost mușcată sau înțepată de o căpușă sau de un purice care se hrănește cu sângele acesteia, substanțele active din tratament vor omorî rapid acești paraziți. De asemenea, unele coliere împotriva puricilor vor proteja și împotriva căpușelor, dar dacă pisica ta petrece mult timp în aer liber, aceste opțiuni nu sunt mereu ideale, deoarece există riscul să se agațe de ramuri sau alte obiecte și să-i facă rău.

Vrei să afli mai multe despre sănătatea pisicilor și paraziții lor? Îți recomandăm să citești ghidul nostru despre importanța deparazitării la pisici.