Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pentru ei, toată pasiunea noastră
Pro Plan logo
Ce e iarba matei pe care o miroase pisica

Ce este iarba mâței și de ce le place pisicilor?

5 minute de citit
Pro Plan logo
Sponsorizat de Pro Plan

Presară puțină iarba mâței lângă puiul tău de pisică și vei observa o schimbare bruscă în comportament. Află mai multe despre această plantă și descoperă de ce exercită o asemenea fascinație asupra prietenilor tăi pufoși. Intră în universul pisicilor și al ierbii mâței, aflând tot ce trebuie să știi despre iarba pisicii.

Iarba mâței se bucură de o popularitate deosebită în rândul membrilor regatului felin, atrăgând atenția atât a pisicilor de talie mare, cât și a celor mici, care par fascinate de această plantă. Ce este, de fapt, iarba mâței, și de ce le place atât de mult pisicilor?

Există vreun impact asupra oamenilor? Este o opțiune sigură pentru pisici sau prezintă riscuri? Află toate secretele acestei plante deosebite mai jos.

 

Ce este iarba mâței?

Iarba mâței este o plantă din familia mentei, cunoscută oficial, după denumirea Nepeta cataria sau neoficial, Cătușnica. Originară în principal în câteva regiuni din Asia și Europa, această plantă a reușit să-și extindă prezența în aproape toate colțurile lumii. Poate ai remarcat-o în creștere pe marginea drumurilor de țară sau chiar prosperând ca o specie rezistentă la secetă în grădinile oamenilor.

Iarba mâței, cu farmecul ei enigmatic, a fost folosită de-a lungul istoriei pentru a aduce o explozie de bucurie și vitalitate în viețile pisicilor, captivându-le simțurile într-o manieră unică.

 

Ce efecte are iarba mâței asupra pisicilor?

Lasă-ți pisica în preajma plantei de iarba mâței și vei asista la o explozie de bucurie autentică. Pe măsură ce pisica începe să lingă și să se frece de planta aceasta, vei observa cum reacția ei devine un spectacol sălbatic și ciudat. Într-un acces de hiperactivitate, s-ar putea întinde, să scuipe sau sări în sus. Alte pisici vor alerga prin cameră într-o cursă nebună.

Există și reacții mai liniștite sau sedative - răspunsul depinde de personalitatea fiecărei pisici în parte. Efectele ierbii mâței sunt temporare și de obicei se diminuează în aproximativ jumătate de oră, pe măsură ce pisica devine temporar imună la acele efecte. Este obișnuit ca pisicile să rămână destul de relaxate după această reacție euforică, până când efectele se estompează.

 

Cum funcționează iarba pisicii?

Substanța organică din iarba pisicii numită nepetalactonă, este cea care declanșează aceste reacții excentrice la pisici. Odată ce nepetalactona ajunge în nările pisicii, se leagă de celulele olfactive care transmit semnalul către creier.

Această substanță este stocată în mici bulbi microscopici ce acoperă frunzele, tulpinile și capsulele plantei. Este eliberată atunci când planta este zdrobită, mestecată sau când pisica ta se freacă de ea.

 

De ce le place pisicilor iarba pisicii?

Nimeni nu cunoaște cu adevărat motivul pentru care această plantă are efecte atât de neobișnuite asupra pisicilor, însă unii cercetători sugerează că creierul felinelor le interpretează ca feromoni de pisică, declanșând comportamente haotice. Pe lângă acest aspect, funcționează ca un stimulent natural al stării de spirit, explicând astfel această atracție intensă din partea pisicilor!

 

De ce unii pui de pisică nu reacționează la Nepeta cataria?

Efectele ierbii mâței pot fi diferite, iar unii pisoi par să fie imuni la farmecul plantei. Cercetătorii estimează că aproximativ 30% dintre ei nu au nicio reacție la iarba mâței. Experții cred că aceasta este o trăsătură moștenită genetic care se transmite de la părinți, ceea ce înseamnă că în unele cazuri, gena responsabilă de "reacția la iarba mâței" lipsește sau este dezactivată. Cercetătorii au observat, de asemenea, că puii de pisică de sex feminin și pisicile mai în vârstă sunt mai puțin susceptibile să fie afectate.

Cu toate acestea, nu doar pisicile domestice sunt afectate - și felinele majore, cum ar fi lei și tigri, pot avea reacții la această minunată plantă, iarba mâței, care durează aproximativ 10 minute.

 

Cum să oferi Cătușnica pisicii tale

Iarba mâței se poate dovedi un stimulent eficient pentru a încuraja comportamentul pozitiv al pisicii tale. Dacă vrei să intensifici exercițiile pisicii tale de interior, poți face sesiunile de joacă și mai captivante adăugând puțină iarba mâței în jucăriile preferate ale acesteia. Este important de menționat că efectele sunt temporare, deoarece pisicile devin temporar imune, iar reacția reapare după aproximativ 20-30 de minute.

Iarba mâței poate fi, de asemenea, minunată pentru a încuraja pisica să interacționeze cu diverse jucării. Dacă vrei să transformi un post de zgâriat într-un mijloc eficient de a-ți ține pisica departe de mobilă și de a-și ascuți ghearele, poți presăra puțină iarba mâței pe postul respectiv sau la baza lui.

Reacția pozitivă a pisicii și efectul pozitiv la iarba mâței înseamnă că va acorda atenție și va fi intrigată să exploreze această jucărie nouă.

Dacă pisica ta manifestă un răspuns mai liniștit (în opoziție cu comportamentul hiperactiv) la această plantă, poți utiliza iarba mâței și în situațiile de stres, precum călătoriile cu mașina. Presară iarba mâței în mijlocul de transport pentru a-i oferi o senzație calmantă și pentru a reduce anxietatea în timpul călătoriilor.

 

Jucării cu iarba mâței speciale pentru pisică

Iarba mâței, o minunată sursă de bucurie pentru o pisică, există sub formă de jucării diverse pentru a-ți ține pisica energică și activă. Iată câteva exemple:

  • Șoareci cu iarba mâței – Acestea sunt jucării mici în formă de șoareci umpluți cu iarbă mâței. Pisica ta se poate juca cu ele sau le poate purta în gură.
  • Mingi cu iarba mâței – Fabricate din materiale moi și umplute cu iarba mâței, aceste mingi sunt perfecte pentru joacă. Pisicile adoră să le lovească și să le urmărească.
  • Bule cu iarba mâței – O altă modalitate minunată de a captiva pisica și de a o menține activă. Poți cumpăra soluții de bule cu iarba mâței sau poți lua o soluție de bule netoxică și să o amesteci cu lichid de iarba mâței. Poți folosi asta pentru a sufla bule pe care pisica ta le va încerca să le spargă.
  • Perne cu iarba mâței – Acestea sunt mici perne umplute cu iarba mâței, adevărate bijuterii pentru pisica ta, perfecte pentru a-și rula și freca blănița. Acest lucru va ajuta să le stimuleze simțurile și să se bucure de o experiență senzorială plăcută.

 

Cum să o folosești pentru antrenament?

Dacă pisica ta iubește iarba mâței, dar pare puțin neascultătoare, poți transforma această plantă într-un instrument de recompensare. Ori de câte ori adoptă un comportament pozitiv, cum ar fi utilizarea corectă a litierei sau răspunsul la chemarea ta, poți să o răsplătești cu puțină iarba mâței, transformând fiecare reușită într-o experiență cu adevărat plăcută!

Iarba mâței, prin intermediul jucăriilor și a momentelor de joacă, adaugă nu doar distracție, ci și beneficii surprinzătoare în tranzitul intestinal al unei pisici, transformând fiecare interacțiune într-o aventură plină de vitalitate.

Este această plantă periculoasă pentru pisica mea?

Nu există dovezi care să sugereze că iarba mâței ar putea avea efecte nocive asupra pisicii tale. Experții consideră că riscul de supradozaj este redus, deoarece pisicile sunt experte în a-și regla consumul. Cu toate acestea, s-a constatat că utilizarea frecventă poate duce la o scădere a eficacității sale, deci este recomandat să oferi iarba mâței doar atunci când este necesar.

Pot pisicile să mănânce iarba mâței?

Pisicile pot consuma fără griji iarba mâței. În cazul în care mănâncă mai mult, pot avea ușoare deranjări digestive, însă, dat fiind că sunt atrase mai mult de miros decât de gust, aceasta este o eventualitate puțin probabilă.

Cum reacționează oamenii la iarba mâței?

Chiar dacă noi nu experimentăm aceeași stare de euforie ca pisicile noastre, unii oameni o utilizează ca un remediu alternativ. Webmd.com enumeră diverse utilizări, de la ameliorarea insomniei și migrenelor până la reducerea umflăturilor și a artritei atunci când este aplicată pe piele.

Iarba mâței poate funcționa și ca repelent împotriva țânțarilor. Deși nu are aceeași durată de eficacitate ca DEET-ul din majoritatea produselor, este o opțiune potrivită pentru cei care preferă o soluție mai blândă.

Acum știi ce este iarba mâței și de ce pisica ta devine nebună după ea! Vrei să afli mai multe despre comportamentul minunatei tale feline? Află ce înseamnă diferitele sunete de pisici, în continuare.

Acum ai o înțelegere mai clară despre iarba mâței și de ce felina ta o adoră atât de mult! Dacă dorești să afli mai multe despre comportamentul pisicii tale, citește, în continuare mai multe despre mieunatul pisicilor și ce înseamnă diferitele sunete de pisici.