Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pentru ei, toată pasiunea noastră
PPVD logo
Mancare hipoalergenica pisici

Alergia la pisici și mâncarea hipoalergenică potrivită

4 minute de citit
PPVD logo
Sponsorizat de Pro Plan Vet Diets

Adevărul despre alergiile la pisici este că sunt extrem de rare, ceea ce poate să te lase să le confunzi ușor cu intoleranțele alimentare, care sunt mai obișnuite și mai puțin severe. Descoperă cum poți să-ți dai seama dacă pisica ta suferă de alergii și ce măsuri poți lua pentru a o ajuta să se simtă din nou bine. O soluție poate fi să îi oferi o mâncare hipoalergenică, în cazul în care suferă de astfel de probleme.

 

Ce sunt alergiile alimentare la pisici? 

Dar ce înseamnă, de fapt, alergiile alimentare la pisici? Ei bine, implică o reacție la cantități foarte mici dintr-un ingredient specific din hrana ei, cum ar fi carnea de vită, produsele lactate sau peștele. Interesant este că aceste alergii pot apărea nu doar la pisicile tinere, ci și la cele de orice vârstă. 

Așa că, indiferent de vârstă, este întotdeauna bine să fii atent la semnele neobișnuite și să cauți soluții pentru ca felina ta să aibă parte de tot confortul cu putință.

Diagnosticarea alergiilor alimentare la pisici este foarte dificilă, deoarece nu există teste specifice pentru alergii, simptomele nu sunt de obicei specifice, iar cauzele pot fi inconsistente. 

Simptomele alergiilor la pisici pot fi adesea confundate cu alte afecțiuni medicale, așa că este foarte important să ceri sfatul medicului veterinar înainte de a face orice schimbări în dieta pisicii tale, pentru a te asigura că tratezi cu adevărat o alergie și nu o altă afecțiune.

Ce semne și simptome indică prezența alergiilor la pisici? 

Ei bine, iată câteva indicii importante: 

  • Reacții alergice și probleme cutanate - mâncărime și înroșire a pielii, posibil cu zone fără blană sau răni cauzate de zgâriat
  • Infecții frecvente ale urechilor
  • Dificultăți legate de blana, cauzate de înghițirea firelor de păr în timpul zgârieturilor sau supraîngrijirii blănii
  • Probleme gastrointestinale, cum ar fi vărsături și diaree
  • Probleme respiratorii (deși sunt rare)

Alergiile la pisici pot lua diverse forme și pot fi destul de complicate. De exemplu, zgârierea constantă poate fi rezultatul unei alergii sau poate indica dermatită ca răspuns la purici. Însă, este important să nu încerci să tratezi singur o posibilă alergie la pisica ta bazându-te doar pe suspiciuni.

În cazul în care medicul veterinar a exclus alte afecțiuni medicale, este probabil să recomande teste cu hrană hipoalergenică pentru a determina la ce alimente este alergică sau intolerantă pisica ta. Aceste teste trebuie efectuate sub supravegherea atentă a medicului veterinar, pentru a te asigura că pisica ta primește în continuare toate substanțele nutritive esențiale de care are nevoie.

 

Testarea alergiilor la pisici de către medicul veterinar

Recomandarea unei diete cu mâncare hipoalergenică pentru pisici

Dacă medicul veterinar bănuiește că pisica ta suferă de alergie la hrana pentru pisici, este posibil să-ți propună o metodă eficientă pentru a confirma acest diagnostic: dieta de testare prin excludere. Acesta este momentul în care vei trece temporar la o dietă specială, bazată pe hrană hipoalergenică

Această dietă conține cantități atât de reduse de proteine provenind din orice ingredient din hrana pentru animalele de companie, încât șansele de a provoca o reacție alergică sunt aproape nule sau foarte scăzute. 

Recomandarea experților Purina de mâncare hipoalergenică pisici pe care să o oferi felinei tale tale este produsul din gama de hrană uscată Purina Pro Plan Veterinary Diets, hrană hipoalergenică pisici.

Dieta de excludere va dura o perioadă fixă de timp, în funcție de simptomele de alergie a pisicii tale. De exemplu, dacă are probleme de piele,li se poate oferi o dietă restricționată timp de 4 până la 12 săptămâni sau mai mult. Problemele gastrointestinale arată de obicei semne de îmbunătățire într-un interval de timp mai scurt.

În timp ce pisica ta respectă cu strictețe o dietă bazată exclusiv pe mâncare hipoalergenică, este esențial să nu-i oferi niciun alt tip de gustare sau recompense pentru pisici, indiferent cât de atrăgătoare ar părea! Pentru pisicile obișnuite să trăiască afară, în aer liber, cea mai bună opțiune este să le limitezi activitatea în casă în timpul acestei perioade de testare.

Pentru a reuși cu brio în această provocare, trebuie să fii răbdător și consecvent, deoarece pot apărea mici neînțelegeri pe parcurs. Dacă te confrunți cu astfel de momente, nu ezita să comunici deschis cu medicul veterinar. Este esențial să împărtășești toate informațiile, inclusiv orice ezitare a pisicii de a accepta hrana hipoalergenică. Acest lucru va asigura un proces cât mai eficient și lipsit de surprize neplăcute.

 

Analiza rezultatelor: cum evoluează pisica ta cu noua dietă?

După încheierea perioadei de testare, medicul veterinar va evalua starea de sănătate a pisicii tale și modul în care s-a adaptat la noua dietă. În special, se va interesa dacă simptomele au înregistrat îmbunătățiri, au rămas neschimbate sau au avut evoluții negative.

Dacă nu s-au observat îmbunătățiri, există posibilitatea ca pisica ta să nu aibă o alergie la hrana sa, iar medicul veterinar va explora alte posibile cauze ale problemelor.
Însă, dacă s-au înregistrat îmbunătățiri, atunci aceasta este o veste excelentă pentru tine și pentru pisica ta! Medicul veterinar va discuta cu tine despre următorii pași, dar în funcție de specificul alergiei pisicii tale, poate fi necesară o reintroducere graduală a proteinelor în dieta ei, una câte una, și monitorizarea atentă a reacțiilor. 

Dacă simptomele reapar în momentul în care pisica consumă anumite alimente, s-ar putea să fi identificat "vinovatul".

 

Mâncare hipoalergenică pisici

Hrană recomandată în cazul alergiilor la animalele de companie

În cele din urmă, se va lucra la dezvoltarea unei diete alternative, echilibrate din punct de vedere nutrițional, pe termen scurt sau lung, care să elimine ingredientul responsabil de alergie și care să îi susțină sistemul imunitar. Uneori, această căutare poate fi mai complexă și pot exista mai multe ingrediente responsabile pentru alergie. 

De aceea, implicarea medicului veterinar este esențială, iar încercarea de a deveni propriul detectiv poate fi dificilă. Cu toate acestea, eforturile vor fi răsplătite atunci când pisica ta va putea savura hrana fără a suferi de efectele secundare neplăcute!

Dacă te îngrijorează faptul că pisica ta ar putea avea o alergie la hrana pentru pisici, consultă medicul veterinar imediat. Te invităm să citești și articolul despre Alimentele interzise pisicilor și substanțele dăunătoare pentru acestea.

Articol sponsorizat de Purina Pro Plan Veterinary Diets -> Descoperă acum gama completă de hrană Purina Pro Plan Veterinary Diets pentru pisici.

Articole populare

Pro Plan Vet Diets