Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pentru ei, toată pasiunea noastră
Gourmet Logo
pisica intinsa pe covor

Abilitățile pisicilor: 9 curiozități despre pisici care te vor surprinde

6 minute de citit
Gourmet Logo
Sponsorizat de Gourmet

Despre pisici știm că sunt delicate și iubitoare, că pot rezista zile în șir fără mâncare și că dorm aproximativ două treimi din viață. Noi, însă, am descoperit și alte abilități ale acestor feline și curiozități despre care, probabil, nu ai aflat încă, așa că ne-am gândit că ar fi interesant să le împărtășim cu tine. Află din rândurile următoare cât de fascinante pot fi pisicile.

Pisicile sunt considerate sacre

Nu doar egiptenii au venerat felinele, ci și japonezii. Conform Cats International, tacticoasele animale de companie au fost declarate sacre în jurul anului 1000 inclusiv în acea parte de lume. Nu-i de mirare că internetul este plin de clipuri cu pisicuțe răsfățate!

Pisicile văd excelent pe întuneric

Probabil te întrebai de ce pisica ta are chef de joacă imediat după ce adormi. De „vină” este vederea ei impecabilă, chiar și atunci când afară e întuneric. Cu toate acestea, felinele nu pot distinge la fel de multe culori precum reușim noi. Conform unor studii realizate de veterinari, pisicile pot vedea noaptea de până la cinci ori mai bine decât oamenii, mai ales dacă ținta lor este în mișcare.

Desigur, și auzul lor este foarte dezvoltat, mai cu seamă atunci când ceilalți din jur dorm. Acum știi și de ce pisica ta preferă viața de noapte.

Pisicile pot alerga foarte repede

Felinele domestice pot prinde chiar și o viteză de 31 de kilometri la oră, mai cu seamă atunci când vânează sau se joacă. Partea mai puțin bună este că nicio pisică nu are o rezistență bună la efort, pentru că nu poate menține viteza maximă de alergare mai mult de un minut.

Pisicile pot sări pe distanțe lungi

Se pare că nici la sărituri nu le întrece niciun animal domestic, pentru că pisicile pot să sară până la de cinci ori lungimea propriului corp. Dacă ar fi să raportăm această informație la oameni, imaginează-ți cum ar fi să poți sări de la un capăt al unui bazin de înot la altul.

Pisicile își petrec majoritatea vieții dormind

Dacă te întrebai cum se face de pisicuța ta are atâta energie atunci când se trezește, află că secretul ei sunt ore bune de somn la rând. Mai exact, se pare că o pisică doarme 15% din perioada unei zile într-un somn adânc, 50% într-un somn ușor și doar 35% stă trează.

Pisicile sunt foarte asemănătoare oamenilor

Oamenii de știință au demonstrat faptul că pisicile au secțiuni din creier foarte asemănătoare cu cele umane. Cerebelul este împărțit în zone responsabile cu înțelegerea, filtrarea informațiilor sau chiar gestionarea emoțiilor, la fel ca cel al oamenilor.

Pisicile sunt mai agile la răsărit și apus

Cu o moștenire din perioada în care nu erau domesticite, pisicile și-au păstrat abilități excelente de a vâna, chiar dacă le-au mai domolit. La răsărit și apus, cele două momente cheie ale zilei pentru prins prada, pisica ta va fi mai agilă decât în restul zilei.

Pisicile au 244 de oase și 30 de dinți

Scheletul unei pisici numără nu mai puțin de 244 de oase, spre deosebire de al nostru, care are doar 206, dintre care 60 de vertebre. 20 dintre acestea sunt localizate în coadă, pentru o flexibilitate demnă de olimpiadă la gimnastică. Atunci când se naște, o pisică are 26 de dinți de lapte, urmând ca la maturitate, în afară de cei care îi vor înlocui pe aceștia, să îi mai crească alți 4.

Pisicile NU trebuie hrănite cu lapte

Chiar dacă a fost împământenită această informație, pisicile nu pot digera alt lapte decât cel primit în primele zile de la naștere de către pisica-mamă. Majorității pisicilor adulte le lipsește enzima necesară digerării laptelui de la o altă specie, așa că ai face bine să o hrănești cu lapte de vacă. Iată și alte alimente și substanțe dăunătoare pentru pisici:

  • Naftalină
  • Uleiuri aromatice
  • Balsamuri pentru rufe
  • Detergentul pentru mașina de spălat (conține detergenți cationici, care ar putea cauza leziuni corozive)
  • Baterii (care conțin acizi sau substanțe alcaline, care pot cauza, de asemenea, leziuni corozive)
  • Aluat de casă (care conține o cantitate mare de sare)
  • Agenți pentru încălzire pe timp de iarnă, cum ar fi încălzitoarele pentru mâini și picioare (care conțin niveluri ridicate de fier)
  • Țigări
  • Cafea măcinată
  • Băuturi alcoolice

Află din acest clip și alte lucruri fascinante despre pisici. Tu mai cunoști vreun secret despre interesanta viață a pisicilor?