Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pentru ei, toată pasiunea noastră
Pro Plan logo
Ani cainesti

Ani la câini: Calculează vârsta câinilor în ani umani

5 minute de citit
Pro Plan logo
Sponsorizat de Pro Plan

Atunci când vine vorba despre calcularea vârstei unui câine în ani umani, se spune că trebuie să înmulțim totalul cu șapte. Însă vârsta reală a unui câine, în raport cu cea a omului, depinde de mai mulți factori, cum ar fi rasa și talia.

Cu toții ne dorim ca prietenii noștri canini să trăiască la fel de mult ca noi, oamenii. Realitatea este că aceștia devin deja adulți în toată regula de la vârsta de doi ani. În acest articol o să îți arătăm cel mai simplu mod de a converti vârsta cățelului tău în ani umani.

De ce faimoasa regulă poate fi uneori greșită?

Probabil că deja ai folosit regula matematică de înmulțire cu 7. Formula se bazează pe faptul că, în timp ce majoritatea oamenilor ajung să trăiască până la 70 de ani, câinii trăiesc, în medie, până la 10 ani.

Însă această regulă nu este întotdeauna corectă. Mărimea și rasa de câine joacă un rol important în ceea ce privește speranța de viață, câinii de talie mică trăind de obicei mai mult. Pentru că se maturizează mai repede, rasele de talie mare și foarte mare devin „senioare” la numai cinci ani, cele de talie medie la șapte ani, în vreme ce rasele de talie mică ating acest prag în jurul vârstei de 10 ani.

 

Cum se calculează vârsta câinilor în funcție de anii umani?

Conform Clubului Kennel din Marea Britanie, regulile generale pentru a determina vârsta unui câine sunt următoarele:

  • Primii doi ani din viața unui câine echivalează cu: aproximativ 12,5 ani din viața unui om pentru un câine de talie mică, aproximativ 10,5 ani pentru un câine de talie medie, respectiv 9 ani pentru un câine de talie mare.
  • Fiecare an suplimentar este înmulțit apoi cu 4,3-13,4  în funcție de rasă 

Calculatorul de vârstă al câinilor

Urmând aceste reguli de calcul, am creat acest calculator ușor de utilizat și de vizualizat, pentru a afla vârsta câinelui tău în doar câteva secunde.

Asigură-te că alegi opțiunea corectă în funcție de talie (mică, medie sau mare) și folosește cursorul pentru a afla echivalentul vârstei sale în ani umani.


Cum poți prelungi durata de viață a câinelui tău?

Chiar dacă nu va depăși un record mondial, dacă urmezi sfaturile de mai jos, îi vei putea extinde durata și calitatea vieții:

 

  • Alimentație sănătoasă

O alimentație sănătoasă, cu un aport echilibrat de nutrienți, din diferitele grupe de alimente, îl va ajuta să trăiască fericit până la adânci bătrâneți. Iată câteva ghiduri și sfaturi utile pentru hrănirea câinilor care te vor ajuta să alegi hrana potrivită pentru câinele tău.

 

 

  • Mișcare din belșug

Mișcarea, inclusiv plimbările zilnice și sesiunile de joacă, sunt importante atât pentru organism, cât și pentru starea de bine a animalului tău de companie. Ține greutatea sub control, crește nivelul de energie, menține inima sănătoasă și întărește sistemul imunitar. Iată câteva idei de jocuri și activități fizice distractive pentru câini, pentru a-i menține cât mai ocupați.

  • Vaccinări la zi

Vaccinurile au rolul de a-i proteja împotriva bolilor care le pot pune viața în pericol, așa că asigură-te că le faci la timp.

  • Vizite la veterinar în mod regulat

Este important să mergi în mod regulat la veterinar pentru a verifica starea de sănătate a câinelui tău. Astfel, poți depista din timp și preveni eventualele probleme de sănătate.

  • Petreceți cât mai mult timp împreună

Poate unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face este să îi arăți multă dragoste și afecțiune. Menținerea unei legături speciale este foarte importantă pentru sănătatea și bunăstarea câinelui tău.

Acum că știi cum să transformi anii câinești în ani umani, te invităm să citești și acest articol pentru a afla și mai multe curiozități despre cel mai bun prieten al omului.

Află ce vârstă are câinele tău în ani umani folosind calculatorul de mai jos

Câinele meu are

sub

1

ani

an

glisează spre dreapta

Ce talie are câinele tău?