Simptome neobișnuite de urmărit pentru sănătatea pisicii

Înțelegem că, în calitate de iubitor de pisici, vrei ca animalul tău să fie cât mai fericit și sănătos. Deoarece pisicile nu ne pot spune ce se întâmplă atunci când nu se simt bine, poate fi greu de știut când au nevoie de ajutor.
Femeie cu pisică neagră
Femeie cu pisică neagră
Femeie cu pisică neagră

Semne de avertizare

Simptomele pisicilor

Asemenea câinilor, pisicile se feresc de orice contact atunci când nu se simt bine, mai degrabă decât să ceară ajutor. Acest instinct de protecție le poate face mai agresive și le face să se ascundă, făcând dificilă sarcina ta de a le supraveghea.

Poți evita problemele de sănătate ale pisicii, ducându-le la controale regulate la veterinar la fiecare 6-12 luni, mai ales când au peste 8 ani. Când suspectezi că este ceva în neregulă cu pisica, dar nu ești sigur că este semn de îngrijorare, poți urmări mai multe simptome neobișnuite la pisica ta, care să te alerteze atunci când ar trebui să o duci la veterinar.

Ghidul de mai jos prezintă unele dintre bolile și simptomele comune de urmărit la pisici. Dacă îți faci griji pentru sănătatea pisicii, contactează medicul.

Dacă pisica ta mănâncă mai puțin decât normal, poate fi ceva obișnuit. De asemenea, pisicile sunt renumite pentru a fi mofturoase, dar uneori acest lucru poate fi legat de o digestie sensibilă și un apetit delicat. Hrana uscată PURINA® ONE® Sensitive pentru pisici cu o digestie sensibilă este hrana care îi oferă pisicii tale toate substanțele nutritive de care are nevoie pentru sănătate. Ingredientele de calitate pe care le folosim sunt alese pentru digerabilitatea lor. Totuși, acest simptom poate sugera, uneori, probleme ascunse de sănătate ale pisicii – mai ales la pisicile senioare, așa că recomandăm vizita la un medic veterinar în cazul în care simptomele persistă.

Contactează veterinarul dacă apetitul redus al pisicii este însoțit de letargie, vomă, diaree, pierdere în greutate sau orice alte semne de boală ale pisicii.

O creștere a apetitului poate indica o stare ca super-activitatea tiroidei, diabet sau boli intestinale.

Eliminarea ghemelor de păr sau a ierbii poate fi normală, dacă este un obicei ocazional al pisicii tale. Pentru reducerea formării ghemotoacelor de păr în stomac, hrana uscată PURINA® ONE® Coat & Hairball a fost special creată pentru pisicile adulte, limitând pierderea excesivă a părului. Oferă niveluri adecvate de nutrienți cheie, proteine de înaltă calitate, vitamine și combinații speciale de fibre, inclusiv celuloza, care ajută la diminuarea formării ghemotoacelor de păr. Totuși, dacă observăm faptul că frecvența vărsăturilor crește, iar pisica vomită hrană sau sânge, are probleme la înghițit sau înghite cu noduri/râgâie, recomandăm să faci o programare la medicul veterinar.

Vomitatul poate fi semn al multor boli la pisici, inclusiv probleme intestinale și boli ale rinichilor și ficatului. Voma însoțită de letargie, depresie, diaree sau pierderea apetitului indică o problemă. O vizită la medicul veterinar ar trebui să ajute animalul să își revină.

Dacă pisica are o diaree persistentă sau fecalele sunt de culoare neagră, conțin sânge proaspăt sau mucus, ar putea avea o problemă de sănătate. Dacă pisica ta se află într-una din situațiile de mai sus, sau se confruntă și cu vomă, letargie, pierderea apetitului sau pierderea în greutate cu probleme de scaun, contactează medicul veterinar.

La polul opus, dacă pisica se chinuie, fără succes, să elimine fecalele sau fecalele sunt tari și pline de păr, du-o la control. Această situație este ușor de tratat, dar poate semnala probleme mai grave de sănătate ale pisicii.

Dacă pisica se duce de multe ori la litieră și se așează fără să urineze (sau urinând o cantitate mică) sau observați prezența sângelui în urină, acest lucru sugerează că ar avea o problemă a tractului urinar. E important să ai în vedere că unele probleme ale pisicii pot fi legate de alimentație, de aceea am creat hrana uscată PURINA® ONE® URINARY CARE. Hrana conține acizi grași Omega 3 din ulei de pește care ajută la conservarea tractului urinar și a conținutului mineral echilibrat. Mineralele echilibrate din această hrană ajută, de asemenea, la controlul pH-ului urinar și la susținerea sistemului imunitar al pisicii.

Unele infecții, cum ar fi cistita, sunt destul de uzuale și pot fi tratate ușor. Infecțiile mai grave pot duce la infecții ale tractului urinar inferior la feline (FLUTD), care pot fi foarte periculoase pentru sănătatea pisicii, dacă nu sunt tratate. Dacă observi orice simptom ce ar putea semnala o infecție a tractului urinar, mergi la veterinar, cât mai curând, pentru a rezolva această problemă.

O boală a tractului urinar netratată poate fi periculoasă pentru animalul tău, deci este important să soliciți tratament imediat ce observi semnele.

Dacă pisica ia mult în greutate foarte rapid, poate duce la obezitate, ceea ce poate rezulta în diabet, probleme de mobilitate și alte boli. Trebuie să poți simți coastele pisicii când o mângâi sau o ții în brațe – dacă nu, pisica ar putea fi supraponderală. Un motiv pentru creșterea în greutate poate fi și castrarea pisicii. Hrana uscată PURINA® ONE® STERILCAT pentru pisici sterilizate este o formulă nutrițională unică, cu un raport diferit de proteine și grăsime care ține sub control greutatea pisicii tale.

Pentru mai multe informații despre verificarea condiției fizice a pisicii tale.

Dacă crezi că pisica ar trebui să slăbească, vorbește mai întâi cu veterinarul, deoarece îți va putea recomanda cel mai bun mod de a o ajuta să își recapete, treptat, forma. Orice modificări ale dietei pisicii trebuie efectuate cu atenție, pentru a nu le provoca probleme stomacale.

Dacă simți că s-a mărit doar stomacul pisicii, solicită veterinarului să verifice. Acest fapt ar putea fi cauzat, mai degrabă, de o retenție de lichid, decât de depunerea de grăsime.

Dacă ai trecut recent pisica de la hrană umedă la hrană uscată, este posibil să bea mai multă apă, până se obișnuiește cu schimbarea. Pentru a se adapta mai ușor, încearcă să combini hrana uscată cu hrana umedă PURINA ONE® Adult pentru pisici adulte, ce conține bucăți de pui în sos delicios, fiind ușor digerabilă. De asemenea, excesul de apă poate indica o problemă a tractului urinar. Hrana uscată PURINA® ONE® URINARY CARE pentru menținerea unui sistem urinar sănătos conține acizi grași Omega 3 din ulei de pește care ajută la controlul pH-ului urinar și a conținutului mineral echilibrat.

Dacă pisica începe, brusc, să bea sau să urineze mai mult, fără o schimbare a dietei, poate fi semn de boală ca diabet sau alte probleme de sănătate aferente rinichilor. Dacă, în mod normal, nu vedeai pisica bând, dar acum o vezi des la vasul cu apă, sau litiera este mai umedă decât de obicei, solicită o vizită la medicul veterinar.

Pielea și blana

Starea pielii este un bun indicator al sănătății pisicii. Pielea ei trebuie să fie netedă și roz sau neagră, iar blana trebuie să fie netedă și lucioasă.

Scărpinatul sau spălatul excesiv, petele pe piele sau smulgerea părului pot arăta că pisica are o boală de piele. O calitate slabă a blănii, cu goluri, poate indica un semn de boală care se poate să nu aibă legătură cu pielea sau blana, dar o afectează. Scărpinatul evident, însoțit de mici puncte negre pe blană poate sugera purici, ceea ce este relativ ușor de tratat.

Dacă observi o scurgere maronie sau roșeață în jurul urechilor pisicii, arată-i medicului veterinar.

Pielea și blana la pisica adultă