Simptome neobișnuite de urmărit pentru sănătatea pisicii

Înțelegem că, în calitate de iubitor de pisici, vrei ca animalul tău să fie cât mai fericit și sănătos. Deoarece pisicile nu ne pot spune ce se întâmplă atunci când nu se simt bine, poate fi greu de știut când au nevoie de ajutor.
Femeie cu pisică neagră
Femeie cu pisică neagră
Femeie cu pisică neagră

Semne de avertizare

Orange cat icon

Asemenea câinilor, pisicile se feresc de orice contact atunci când nu se simt bine, mai degrabă decât să ceară ajutor. Acest instinct de protecție le poate face mai agresive și le face să se ascundă, făcând dificilă sarcina ta de a le supraveghea.

Poți evita problemele de sănătate ale pisicii, ducându-le la controale regulate la veterinar la fiecare 6-12 luni, mai ales când au peste 8 ani. Când suspectezi că este ceva în neregulă cu pisica, dar nu ești sigur că este semn de îngrijorare, poți urmări mai multe simptome neobișnuite la pisica ta, care să te alerteze atunci când ar trebui să o duci la veterinar.

Ghidul de mai jos prezintă unele dintre bolile și simptomele comune de urmărit la pisici. Dacă îți faci griji pentru sănătatea pisicii, contactează medicul.

Dacă pisica ta mănâncă mai puțin decât normal, poate fi ceva obișnuit, cum ar fi ar fi vânatul pe afară, sau temperaturile ridicate, care îi afectează apetitul. Totuși, acest simptom poate sugera, uneori, probleme ascunse de sănătate ale pisicii – mai ales la pisicile mai senioare.

Contactează veterinarul dacă apetitul redus al pisicii este însoțit de letargie, vomă, diaree, pierdere în greutate sau orice alte semne de boală ale pisicii.

O creștere a apetitului poate indica o stare ca super-activitatea tiroidei, diabet sau boli intestinale.

Vomitarea ghemelor de blană sau a ierbii poate fi normală, dacă este un obicei ocazional al pisicii tale. Dacă frecvența vomei crește, pisica vomită hrană sau sânge, are probleme la înghițit sau înghite cu noduri/râgâie, trebuie să faci o programare la medicul veterinar.

Vomitatul poate fi semn al multor boli la pisici, inclusiv probleme intestinale și boli ale rinichilor și ficatului. Voma însoțită de letargie, depresie, diaree sau pierderea apetitului indică o problemă. O vizită la medicul veterinar ar trebui să ajute animalul să își revină.

Dacă pisica are o diaree persistentă sau fecalele sunt de culoare neagră, conțin sânge proaspăt sau mucus, ar putea avea o problemă de sănătate. Dacă pisica ta se află într-una din situațiile de mai sus, sau se confruntă și cu vomă, letargie, pierderea apetitului sau pierderea în greutate cu probleme de scaun, contactează medicul veterinar.

La polul opus, dacă pisica se chinuie, fără succes, să elimine fecalele sau fecalele sunt tari și pline de păr, du-o la control. Această situație este ușor de tratat, dar poate semnala probleme mai grave de sănătate ale pisicii.

Pisica se duce de multe ori la litieră și se așează fără să urineze (sau urinând o cantitate mică), plângând când se află în litieră, sau prezența sângelui în urină sugerează că ar avea o problemă a tractului urinar.

Unele infecții, cum ar fi cistita, sunt destul de uzuale și pot fi tratate ușor. Infecțiile mai grave pot duce la infecții ale tractului urinar inferior la feline (FLUTD), care pot fi foarte periculoase pentru sănătatea pisicii, dacă nu sunt tratate. Dacă observi orice simptom ce ar putea semnala o infecție a tractului urinar, mergi la veterinar, cât mai curând, pentru a rezolva această problemă.

O boală a tractului urinar netratată poate fi periculoasă pentru animalul tău, deci este important să soliciți tratament imediat ce observi semnele.

Dacă pisica ia mult în greutate foarte rapid, poate duce la obezitate, ceea ce poate rezulta în diabet, probleme de mobilitate și alte boli. Trebuie să poți simți coastele pisicii când o mângâi sau o ții în brațe – dacă nu, pisica ar putea fi supraponderală.

Pentru mai multe informații despre verificarea condiției fizice a pisicii tale.

Dacă crezi că pisica ar trebui să slăbească, vorbește mai întâi cu veterinarul, deoarece îți va putea recomanda cel mai bun mod de a o ajuta să își recapete, treptat, forma. Orice modificări ale dietei pisicii trebuie efectuate cu atenție, pentru a nu le provoca probleme stomacale.

Dacă simți că s-a mărit doar stomacul pisicii, solicită veterinarului să verifice. Acest fapt ar putea fi cauzat, mai degrabă, de o retenție de lichid, decât de depunerea de grăsime.

Dacă ai trecut recent pisica de la hrană umedă la hrană uscată, este posibil să bea mai multă apă, până se obișnuiește cu schimbarea.

Dacă pisica începe, brusc, să bea sau să urineze mai mult, fără o schimbare a dietei, poate fi semn de boală ca diabet sau alte probleme de sănătate aferente rinichilor. Dacă, în mod normal, nu vedeai pisica bând, dar acum o vezi des la vasul cu apă, sau litiera este mai umedă decât de obicei, solicită o vizită la medicul veterinar.

Pielea și blana

Starea pielii este un bun indicator al sănătății pisicii. Pielea ei trebuie să fie netedă și roz sau neagră, iar blana trebuie să fie netedă și strălucitoare.

Scărpinatul sau spălatul excesiv, petele pe piele sau smulgerea părului pot arăta că pisica are o boală de piele. O calitate slabă a blănii, cu goluri, poate indica un semn de boală care se poate să nu aibă legătură cu pielea sau blana, dar o afectează. Scărpinatul evident, însoțit de mici puncte negre pe blană poate sugera purici, ceea ce este relativ ușor de tratat.

Dacă observi o scurgere maronie sau roșeață în jurul urechilor pisicii, arată-i medicului veterinar.

Orange cat icon