Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Pentru ei, toată pasiunea noastră
Pro Plan logo
Gato manchado deitada na cama.

Pisica ta este supraponderală?

6 minute de citit
Pro Plan logo
Sponsorizat de Pro Plan

Ca și noi, pisicile pot pune câteva kilograme, mai ales când îmbătrânesc și sunt mai puțin active sau dacă petrec toată ziua în casă.

Cum îți dați seama că pisica ta este supraponderală

Poate fi greu de spus dacă pisica este supraponderală, mai ales dacă are părul lung, iar unele pisici sunt, de la natură, un pic mai îndesate, în funcție de rasă. Unealta noastră pentru indicele de masă corporală - Evaluarea stării de sănătate a pisicii - are nevoie de doar câteva minute pentru finalizare și îți oferă rapid o idee despre forma în care se află animalul tău.

Dacă tot nu ești sigur sau dacă crezi că ai putea avea o pisică supraponderală, contactează veterinarul. Este important să vorbești cu acesta înainte de a modifica dieta pisicii, deoarece creșterea în greutate poate fi un semn de boală, mai degrabă decât un apetit exagerat.

Cum să cântărești pisica

Cântărirea pisicii acasă este un mod simplu prin care îi poți monitoriza greutatea. Ține pisica în brațe când te urci pe cântar și, apoi scade greutatea ta din cifra finală, pentru a afla greutatea pisicii. Nu te baza numai pe asta, deoarece o verificare amănunțită a condiției fizice îți va oferi o imagine mult mai bună a sănătății pisicii tale.

Cum să ajuți pisica să piardă în greutate

Dacă ai decis că creșterea în greutate a animalului nu e cauzată de o problemă medicală și ai vorbit cu veterinarul despre dieta adecvată, poți începe să introduci schimbările în rutina zilnică de alimentație.

Începe prin anularea tuturor recompenselor și delicateselor, inclusiv lapte pentru pisici, timp de două săptămâni. Poate părea puțin nedrept, dar este cel mai bun lucru de făcut pe termen lung, dacă ai o pisică supraponderală. Asigură-te că întreaga familie cunoaște regulile, pentru ca nimeni să nu trișeze! Dacă ai mai multe pisici, poate fi o idee bună să hrănești separat pisica supraponderală, pentru a nu-i permite să fure resturile.

Încearcă să împarți hrana în porții mai mici și servește-le mai des, pentru a reduce senzația de foame. Asigură-te că îți notezi permanent ce a mâncat pisica. Veterinarul poate sugera reducerea cantității de alimente sau o dietă specială, slab calorică – cabinetul poate derula un program de pierdere a greutății, prin care poți monitoriza pierderea în greutate a pisicii și poți beneficia de mult ajutor și sfaturi.

La expirarea celor două săptămâni verifică, din nou, condiția fizică și continuă dieta până când pisica a ajuns la o condiție fizică și o greutate ideală. Toate aceste măsuri trebuie luate lent și constant, deoarece slăbirea rapidă este periculoasă și poate reprezenta un semn de probleme grave.

După ce a ajuns la forma și dimensiunea perfectă, poți să ajustezi ușor cantitățile de alimente, pentru a-i stabiliza greutatea pe viitor.

Formule Light

Dacă pisica mai are probleme cu greutatea, poți lua în considerare beneficiile de a o trece pe o hrană cu formulă specială, 'light', în mod permanent.

Dietele light sunt mai puțin concentrate, cu un conținut mai sărac în calorii, deci vei putea să servești pisicii aceleași porții ca și înainte. Chiar dacă sunt mai sărace în calorii, aceste diete sunt încă îmbogățite cu nutrienții esențiali de care are nevoie pisica, deci, chiar dacă trebuie să reduci cantitățile de hrană, nu trebuie să îți faci griji că pisicii i-ar lipsi oricare dintre bunătățile de care are nevoie.

Dacă deja servești pisicii o dietă recomandată de veterinar, vorbește cu acesta înainte de a trece la altă alimentație.

Este periculos să înfometezi pisica supraponderală ca soluție pentru a o face să slăbească, deoarece poate duce la probleme de sănătate. Prin reducerea aportului alimentar cu peste 10-15%, îi vei nega pisicii echilibrul corect de minerale esențiale și vitamine și ar putea să dezvolte probleme cum ar fi lipidoza hepatică. Aceasta este o problemă gravă și potențial letală a ficatului, care poate fi cauzată de restricția alimentară.

Mențineți pisica activă

Reține, alimentația este doar o parte a călătoriei până la sănătate și formă fizică pe termen lung – stilul de viață al pisicii tale supraponderale îi va afecta și greutatea. Mai ales lipsa de exercițiu poate duce la acumularea de kilograme, deci, încurajează pisica să rămână activă și să consume energia în exces. Încearcă următorii pași pentru a-ți menține pisica activă:

  • Un program zilnic de joacă, dedicat, poate ajuta. Multor pisici le place să își petreacă timpul urmărind o minge sau folosind o jucărie de „pescuit”;
  • Turnurile de cățărat și zgâriat fac mediul pisicii mai interesant și le încurajează să facă efort;
  • Dacă pisica e ținută exclusiv în casă, gândește-te să o lași să iasă afară, poate împrejmuind grădina sau construind un țarc afară, pentru a-i încuraja activitatea;
  • Cât privește alimentația, pune o parte din hrana zilnică într-o minge specială de alimentare, cu care trebuie să se joace pentru a ajunge la hrana dinăuntru. Alternativ, pune mâncarea la capătul scărilor sau în vârful turnului de cățărat, pentru a o ține în mișcare.

Slăbirea cu succes poate dura luni de zile. Ai răbdare și cere sfatul veterinarului când consideri că este cazul.

Articole asemănătoare

Pro Plan