Pentru ei, toată pasiunea noastră
Câinele Pug

Câinele Pug - Mops

Pug este un câine de talie mică extrem de popular, cunoscut pentru faptul că se comportă ca un pui de câine până la vârsta adultă. Pug are un corp pătrat, musculos și surprinzător de greu, iar blana este scurtă, catifelată și lucioasă. Părerile sunt împărțite când vine vorba despre fața lor plată, ochii ieșiți din orbite și ridurile faciale, însă, în realitate, sunt niște tovarăși fermecători și distractivi. 

Motto-ul acestei rase este „Multum in parvo”, ceea ce înseamnă că este „mult în puțin”. Mopsul este un cățel de salon, având o înălțime de aproximativ 25-33 cm la maturitate, însă este pătrățos, îndesat, musculos și surprinzător de greu, având în jur de 6,3-8,1 kg. Câinele Pug are blana scurtă, moale, lucioasă și aceasta poate fi argintie, galbenă, cafenie sau neagră.

Important de știut
 • Câine potrivit pentru persoane care nu au mai avut animale până acum
 • Nivel de bază de dresaj necesar
 • Se bucură de plimbări liniștite
 • Se bucură de jumătate de oră de plimbare pe zi
 • Câine de talie mică
 • Cantitate de salivă scăzută
 • Necesită îngrijire și periaj al blănii o dată pe săptămână
 • Rasă non hipoalergenică
 • Câine tăcut
 • Câine de pază. Latră și alertează
 • Minunat cu alte animale de companie
 • Câine de familie

Personalitate Pug

Acest patruped șarmant și cuminte este un tovarăș de companie plin de viață și sociabil. Câinii din rasa Pug sau Mops sunt prietenoși atât cu stăpânii, cât și cu străinii, jucăuși, amuzanți și se pot înțelege bine cu alte animale de companie.  

Cu toate că este de talie mică, Pug-ul face față cu brio vieții de familie. În plus, datorită personalității puternice, este îndrăgit atât de adulți, cât și de cei mici. Deși poate fi calm și liniștit, are și momente caraghioase, când devine neastâmpărat. Este un animal de companie extraordinar dacă îi poți oferi atenția de care are nevoie, având în vedere că adoră să petreacă timp alături de cei dragi. 

Origine Pug

Țară de origine: China

Pug sau Mops este o rasă străveche, ale cărei origini s-au pierdut pe parcursul timpului, existând, de altfel, numeroase teorii cu privire la apariția sa. 

Cu toate acestea, se crede că rasa Pug provine din China (ar putea fi unul dintre strămoșii pechinezului), cunoscută cu ceva timp înainte de a însoți negustorii în Europa și a se stabili în Țările de Jos - călătorind apoi în Anglia împreună cu William al III-lea și Maria a II-a, atunci când aceștia au urcat pe tronul englez în 1688. 

Câinele Pug a câștigat rapid mulți admiratori în întreaga lume, în special la cele mai mari curți din Europa. Regina Victoria a fost un fan înfocat al rasei, având 36 de exemplare pe care le etala la expoziții canine. Această pasiune a fost dusă mai departe și de alți membri ai familiei, inclusiv de Regele George al V-lea și de Regele Edward al VIII-lea. 

Stăpânul ideal pentru câinele Pug Mops

Probleme comune de sănătate Pug

Nevoia de mișcare

Nevoia de spațiu

Nutriție și alimentatie Pug Mops

Toaletarea unui Pug sau câine Mops

Dresajul unui Pug

Cea mai bună rasă de câini pentru familie

Curiozități despre Pug
 • Una dintre cele mai populare rase de câini, Pug-ul, a devenit celebru în întreaga lume datorită filmului „Men in Black”(1997), când Mashu, un Pug salvator, a jucat rolul unui extraterestru isteț pe nume Frank. Personajul a avut atât de mult succes, încât a apărut și în următorul film, în 2002, când Mashu împlinise deja șapte ani și avea nevoie de machiaj pentru a-i acoperi părul grizonat. În film a purtat chiar și un costum italian în valoare de 9.000 de dolari. Din nefericire, creșterea în popularitate nu a fost benefică, crescătorii profitând de pe urma interesului public. Acesta face parte din rasele crescute în mod iresponsabil, chiar și în canise, conducând la o creștere alarmantă a problemelor de sănătate. 

 • Cu toate acestea, Pug-ul nu este tolerat de toată lumea. Dacă Josephine, soția lui Napoleon, își adora Pug-ul pe nume Fortune și insista ca acesta să doarmă în patul ei, soțul ei nu era la fel de încântat. Părerea lui a fost confirmată atunci când Fortune l-a mușcat în noaptea nunții lor și l-a lăsat cu cicatrici pe care le-a avut toată viața (datele istorice nu ne spun unde erau localizate). De atunci, Napoleon a urât toți câinii și era convins că aceștia îi aduc ghinion. 


Întrebări frecvente despre Pug

Poate fi lăsat singur câinele Pug?

Dacă e dresat, câinele Pug adult poate fi lăsat singur până la 6 ore pe zi, dar, în general, acest câine are nevoie de atenție constantă, așa că nu ar trebui lăsat singur pentru perioade lungi de timp.

Latră mult Pug?

Pug e considerat un câine liniștit, deoarece nu latră prea mult și preferă să își petreacă timpul dormind, mai degrabă decât să facă zgomot.

Îi place câinelui Pug să doarmă cu stăpânul său?

Câinele Pug e orientat spre oameni, așa că va adora să petreacă cât mai mult timp cu stăpânii său, chiar și în timp ce doarme.

Câinele Pug mușcă?

În mod normal, Pug nu e agresiv și nu ar trebui să muște, dar dacă se simte amenințat sau în pericol, ar putea reacționa încercând să se protejeze.

Găsirea unui câine

Câine Labrador stând lângă canapea
Găsirea unui animal de companie
Este această rasă potrivită pentru tine?
Toţi câinii au personalitatea lor unică! Încearcă instrumentul nostru de selectare a raselor de câine şi află ce rasă de câine se potriveşte cel mai bine preferinţelor tale şi stilului tău de viaţă.
Pui de câine în lesă, mergând alături de stăpânul său
Găsirea unui animal de companie
Te gândeşti să-ţi iei un pui de câine?
Alătură-te programului „Growing Pup” (trad. „Pui de câine aflat în perioada de creştere”) pentru a obţine ajutor de la experţii Purina la găsirea puiului de câine potrivit. Dar şi la pregătirea pentru a-l aduce acasă pe acesta, precum şi o reducere la una dintre gamele noastre pentru puii de câine.
Câine cu zgardă roşie, stând lângă stăpânul său
Găsirea unui animal de companie
Găsirea unui crescător bun
Dacă deja te-ai hotărât asupra unui pui de câine de rasă, atunci cea mai sigură soluţie este să găseşti un crescător cu o reputaţie bună. Află ce trebuie să ai în vedere la un crescător de pui de câine, cu ajutorul acestui ghid.
Câine cu zgardă roşie
Găsirea unui animal de companie
Aducerea câinelui tău în familie
Cât timp aştepţi ziua cea mare ai putea avea nevoie să-ţi distragi atenţia şi, din fericire, există câteva lucruri pe care trebuie să le pui la punct înainte de întâmpinarea nou-venitului.
Câine cu zgardă roşie, stând culcat
Adopţie
Te simţi extrem de împlinit atunci când adopţi un câine de la un adăpost de animale sau de la o organizaţie de salvare. Adesea, acest lucru înseamnă să-i oferi a doua şansă la viaţă. Există mulţi câini care doresc o familie iubitoare şi un cămin permanent. Descoperă la ce te poţi aştepta de la acest proces.
Câine cu zgardă roşie, privind pe fereastră
Sfaturi despre puii de câine
Tot ce trebuie să ştii
Luarea unui nou pui de câine este extrem de emoţionantă pentru întreaga familie, dar poate fi destul de înfricoşătoare pentru noul tău animăluţ. Află cum să te ocupi de totul, de la întrebările despre comportament la cele despre sănătate, cu ajutorul sfaturilor noastre profesioniste despre puii de câine.
Stăpânul verifică zgarda câinelui
Găsirea unui animal de companie
Avantajele deţinerii unui câine
Se ştie de mullt timp: câinii sunt consideraţi cei mai buni prieteni ai omului. Dar ştiai că ai de fapt parte de numeroase avantaje atunci când deţii un câine? De la ajutorul pe care ţi-l oferă ca să te menţii în formă, la întâlnirea unor persoane noi, puiul tău de câine te poate într-adevăr sprijini în îmbunătăţirea sănătăţii şi a vieţii sociale. Citeşte mai mult pentru a descoperi avantajele oferite de câini!