Hungarian Wire Haired Vizsla

Hungarian Wire-Haired Vizsla
Vizsla cu păr sârmos este un câine activ de talie medie, activ cu blana aspră și sârmoasă de culoare aurie cu roșcat. Au o mustață distinctă și sprâncene stufoase. Au un aspect nobil și grațios și creează impresia de multă rezistență. Masculii adulți au o înălțime de aproximativ 58 – 62 centimetri, iar femelele 54 - 58 centimetri. Ei cântăresc 20 – 30 kilograme.
 • Câine potrivit pentru proprietarii cu niște experiență
 • Niște dresaj necesar
 • Preferă plimbările pline de energie
 • Agreeeză o plimbare de peste două ore pe zi
 • Câine mare
 • Salivează un pic
 • Are nevoie de periere săptămânală
 • Rasă non hipoalergenică
 • Câine tăcut
 • Câine care nu e de pază
 • Ar putea avea nevoie de dresaj pentru a trăi cu alte animale
 • Câine perfect pentru familie

Origine

Gravuri care datează de acum 1.000 de ani arată vânătorii maghiari (primii coloniști din Ungaria) însoțiți de câini și șoimi. Acești câini erau foarte asemănători cu rasa de câini Vizsla cu păr sârmos de astăzi. Atunci când maghiarii au plecat către alte țări și-au luat câinii cu ei, ceea ce a dus la încrucișări cu alte rase, însă au fost aproape de extincție din cauza celor două Războaie Mondiale. Rasa mai există astăzi doar pentru că au fost scoși câțiva câini prin contrabandă în această perioadă. Creșterea selectivă recentă a dus la dezvoltarea rasei Vizsla cu păr sârmos ca vânător, pointer și retriever universal. Varietatea cu păr sârmos a fost dezvoltată în anii 1930 și devine din ce în ce mai cunoscută printre vânători, deoarece rezistă la temperaturi mai scăzute și apă mai rece mai bine decât varietatea cu păr scurt.

Personalitate

Vizsla cu păr sârmos se bucură să petreacă timp în aer liber și se integrează cel mai bine într-o familie care locuiește la țară. Sunt foarte afectuoși și loiali și în mod natural protectori cu cei dragi. Vor fi fericiți să fie câini de familie și de lucru în același timp. Învață repede și sunt dornici să-i bucure pe ceilalți, dar sunt foarte sensibili, deci este deosebit de important ca dresajul să fie amuzant și blând.

Sănătate

Vizsla cu păr sârmos este o rasă relativ sănătoasă, cu puține probleme de sănătate recunoscute la scară largă.

Exerciții

Vizsla cu păr sârmos cere multă mișcare și trebuie să fie menținut activ; un câine adult are nevoie de peste două ore de mișcare pe zi. După cum te poți aștepta, având în vedere fondul lui de HPR, îi plac foarte mult jocurile de recuperare (pe pământ și în apă), deși se va implica plin de entuziams în majoritatea sporturilor canine cum ar fi agilitatea.

Nutriție

Dieta câinelui tău trebuie să conțină un echilibru potrivit de substanțe din principalele grupe de nutrienți, inclusiv o cantitate constantă de apă proaspătă. Este de asemenea important să faci evaluări regulate pentru a te asigura că îți menți câinele într-o stare perfectă. Amintește-ți să-l hrănești de cel puțin două ori pe zi și în conformitate cu nevoile acestei rase.

Îngrijire

Blana necesită o îngrijire foarte atentă. Blana sârmoasă de pe gât și corp are maxim 4 centimetri în lungime. Stratul inferior este mai des în lunile de iarnă. Părul de pe față formează o mică barbă pe bărbie, iar sprâncenele sunt dese. Părul mort sau căzut poate fi îndepărtat cu mâna.

Cele mai bune rase de câini pentru copii

Deși majoritatea câinilor sunt considerați în mod tradițional că au un comportament frumos față de copii, toți câinii și copiii trebuie învățați să se înțeleagă și să se respecte reciproc, pentru a fi în siguranță împreună. Chiar și așa, câinii și copiii mici nu ar trebui să fie lăsați singuri împreună, iar adulții ar trebui să supravegheze toate interacțiunile dintre ei

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

E aceasta rasa potrivită pentru tine?

Toți câinii au personalitatea lor, însă unele instincte și comportamente sunt moștenite. Folosește selectorul de rase și află ce rase de câini se potrivesc cel mai bine cu preferințele și stilul tău de viață. Dacă tu și câinele aveți lucruri în comun, cresc șansele unei vieți fericite și împlinite împreună.

Ce să mai iei în calcul

Adopție

Adopția unui câine de la un adăpost sau o organizație neguvernamentală îți poate aduce incredibil de multă împlinire. Deseori, înseamnă că îi oferi o a doua șansă la viață. Sunt mulți câini în căutarea unei case primitoare. Centrele recunoscute vor acorda multă atenție potrivirii dintre oameni și câini. Personalul învață tot ce poate despre câini și vor vrea să afle și lucruri despe tine, familia ta și stilul de viață, înainte de a-ți recomanda vreun câine. De asemenea, vor fi încântați să îți ofere sfaturi și să îți răspundă la orice eventuale întrebări înainte sau după adopție.

Alegerea unui crescător bun

Dacă te-ai hotărât să alegi un câine cu pedigree, atunci asigură-te că apelezi la un crescător cu reputație bună. Principalul avantaj în cumpărarea unui câine de rasă este că vei ști destul de bine cum va arăta și în ce fel i se va contura personalitatea. Contactează-ți veterinarul pentru mai multe informații despre bolile infecțioase, predispozițiile genetice și nevoile de îngrijire, pentru a fi complet pregătit atunci când întâmpini un câine la tine acasă.

Întâmpinarea câinelui acasă

Când ești pe cale să aduci un pui de câine sau un câine adult pentru prima oară, e normal ca toți ai casei să fie plini de entuziasm. Te-ar putea ajuta ceva care să te distragă, așa că e un moment perfect să te ocupi de câteva pregătiri pentru marea sosire.